newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

720 מקרי תקיפה בבתיה"ח, רק את מוסטפא יונס הרגו

על פי משרד הבריאות, אירועי אלימות ואף איום בנשק קר הם שכיחים, אבל ירי מאבטחים "הוא נדיר מאוד". צפייה בסרטוני האירוע בבי"ח שיבא מעלה שאלות קשות לגבי התנהגות המאבטחים. "למה לא השתלטו עליו בלי יריות?", שואלת אמו עביר

מאת:

משרד הבריאות מסר ל"שיחה מקומית" כי בשנתיים האחרונות אירעו 720 מקרים של תקיפות של אנשי צוות בבתי חולים ממשלתיים, כמה מהם תוך שימוש בסכין. במקרים רבים אותרו בכלים של מבקרים בבתי החולים כלי נשק קר, אבל רק במקרה אחד מאבטחי בתי החולים הרגו מבקר בבית החולים: מוסטפא יונס, שמאבטחים בבית החולים תל השומר שיבא ירו בו תשעה כדורים והרגו אותו ביום רביעי שעבר.

הוריו של מוסטפא יונס, במקום בו מאבטחים ירו בו בכניסה לבית החולים שיבא תל השומר (צילום: אורן זיו)

הוריו של מוסטפא יונס, במקום בו מאבטחים ירו בו בכניסה לבית החולים שיבא תל השומר (צילום: אורן זיו)

סימני שאלה רבים מרחפים מעל האירועים שבסופם נורה יונס למוות. דבר אחד בטוח: התנהלות אחרת היתה יכולה לגרום לתוצאה שונה שבה יונס היה עדיין בין החיים.

יונס, הסובל מאפילפסיה, הגיע לבית החולים לבדיקה אצל רופאה פסיכיאטרית. אמו עביר הסיעה אותו לבית החולים, שכן לדבריה למוסטפא לא היה רישיון בגלל מחלתו. לפי דיווח בערוץ 12 ובמקומות אחרים, בזמן הבדיקה הוא הוציא אולר ואיים על הרופאה, אולם היא החליטה לא דווח על כך.

עביר יונס סיפרה ל"שיחה מקומית" כי לאחר הביקור, כשהיא ובנה עמדו ליד מכונת התשלום לחניה, "עובר אורח ביקש בצורה בוטה ממוסטפא שיעטה את המסכה שהייתה לו על הפנים כמו שצריך". לדבריה, "זה היה ויכוח לכמה רגעים ולא בטונים גבוהים במיוחד ושנינו המשכנו בדרכנו".

לאחר מכן, מספרת האם, הם נכנסו למכוניתם והתחילו לנסוע לעבר היציאה מבית החולים. "במרחק של כ-15 מטרים מהשער, אחד השומרים צעק לעברנו וביקש שנעמוד ולא נתקדם", משחזרת יונס. "דקה אחר כך הוא אותת לנו, התקדמנו ויצאנו משטח בית חולים".

"ראיתי את בני על הרצפה, זה היה מחריד"

לפי עדותה של יונס, כמה מטרים אחרי שעברו את מחסום היציאה מבית החולים, ניגש אל הרכב אחד המאבטחים וביקש שהיא ובנה יירדו מהרכב. "שאלתי אותו מה קרה, אבל הוא לא השיב וחזר על בקשתו שנרד וניתן לו המפתחות", מספרת יונס. "ביקשתי שיאפשר לי להעמיד את הרכב בצד הדרך ולא להשאיר אותו באמצע הכביש, אבל הוא התעקש שנרד מייד ועשיתי כרצונו".

יונס מכחישה שפרץ ריב בינה ובנה ובין המאבטחים. "מוסטפא ירד לפניי, אני ירדתי אחריו, ובזמן שירדתי שמעתי מאבטחת אומרת בקול רם 'זה האיש שאיים עלינו'", סיפרה יונס ל"שיחה מקומית". "צעדתי שני צעדים, ואז שמעתי את המאבטחים צועקים בקולי קולות ותיכף שמעתי ירייה. כאשר נפתח שדה הראיה לפניי מעבר לרכב, ראיתי את בני על הרצפה מוקף במאבטחים שיורים כל אחד מכיוונו. זה היה מחזה מחריד. השתתקתי והרגשתי פחד גדול ולא יכולתי לעשות כלום, במיוחד שזה קרה מהר מאד".

"אנחנו עוברים אירועים אלימים במחלקות הפסיכיאטריות מדי יום", העידה אחות במחלקה הפסיכיאטרית, "יש לנו דרכים לתפוס את המטופלים ולרתק אותם"

בדקות הראשונות שלאחר הירי, האירוע תואר בכלי התקשורת כ"פיגוע". תוך זמן שונה הדיווח ל"אירוע פלילי", אולם לאחר שהתברר שמדובר בחולה אפילפסיה שהגיע לביקור בבית החולים, הדיווח שוב השתנה.

זמן קצר לאחר המקרה, פורסם בכלי התקשורת סרטון באורך של מעט יותר משש שניות, שצילם אדם שישב ברכב שעמד מאחורי הרכב של משפחת יונס כשזה נעצר על ידי המאבטחים. ניתוח של הסרטון מעלה שאלות קשות על התנהלות המאבטחים באירוע.

כך נורה למוות מוסטפא דרויש יונס

בשנייה הראשונה של הסרטון, כשיונס כבר שרוע על הקרקע, ולפחות מאבטח אחד עומד מעליו עם אקדח שלוף, יונס לוקח את הסכין או האולר שהיה בידו ודוקר בידו ובראשו אדם לובש אזרחי שלפת אותו מאחור. מדובר בסגן הקב"ט של בית החולים, שנפצע באורח קל. לא ברור מדוע המאבטחים לא משתלטים עליו ברגע הראשון, ברגע שהוא מניף את האולר. אמו של מוסטפא טענה שמדובר באולר קטן שבעלה משתמש בו לצורך התקנת טפטפות והוא משאיר אותו ברכב.

לאחר הדקירה, מופיעה בסרטון הראשון אישה בבגדים אזרחיים, ככל הנראה מאבטחת, ולצידה שני מאבטחים הלבושים בווסטים צהובים. בשניה השנייה בסרטון, נורית ירייה ראשונה, ואחריה עוד שבע יריות. הירי בוצע מטווח קרוב, כשמסביב עומדים אנשים ומכוניות, ובשעה שיונס עצמו שוכב על הכביש.

מומחה ביטחון שצפה בסרטון אמר שרק במזל הירי לא הסתיים בנפגעים נוספים, גם מקרב המאבטחים עצמם, שכן ירי מטווח קרוב לרצפה, בטח לכביש או לרצפת בטון, עלול לגרום לנתזים לעוף לכיוונים שונים ואף לגרום למוות, כפי שמלמד מקרה הירי שהביא למותו של סלמון טקה.

בשנייה הרביעית בסרטון נשמעת ירייה בודדת. ייתכן שאת הירייה ירתה האישה הלבושה בבגדים אזרחים, שכן אפשר לראות את הרתע של האקדח שלה. בזמן הירייה הזו, האולר שהחזיק יונס כבר נראה מוטל על הקרקע לצידו. זאת היתה הירייה התשיעית והאחרונה.

בתיעוד אחר של האירוע, שצולם ממצלמות אבטחה, נראה מוסטפא יונס יורד מהרכב ללא כל התנגדות, ושניות מאוחר יותר איש בלבוש אזרחי, ככל הנראה סגן הקב"ט, תופס אותו מאחור ומפיל אותו ארצה. בסרטון הזה לא נראה המאבק על הקרקע.

תיעד ממצלמת דרך של רגעי הירי

"מאתרים הרבה מבקרים עם נשק קר"

הצפייה בסרטונים מעלה את השאלה מדוע ארבעת המאבטחים שמופיעים בו לא השתלטו על יונס במקום לירות בו? מדוע לא השתמשו בגז פלפל או באמצעים אחרים ומדוע הוציאו אותו מהרכב כשהיה ידוע להם שיש ברשותו אולר או סכין. מכיוון שעד שרותק לקרקע יונס לא פגע באיש, המאבטחים יכלו להסתפק ברישום מספר הרכב שלו ולהעביר את התלונה במשטרה, מה עוד שהירי בוצע אחרי שהמכונית של מוסטפא יונס ואמו עזבה את מחסום היציאה מבית החולים.

בכאן 11 נחשפו אתמול נהלי פתיחה באש למאבטחים בבתי החולים. על פי הנהלים של הממונה לביטחון במשרד הבריאות, אליו כפופים כל מאבטחי בתי החולים, נכתב כי "פתיחה באש תבוצע לעבר התוקף בלבד, בירי בודד ומכוון". עוד צוין כי "פתיחה באש תעשה רק כמוצא אחרון, לאחר שנשקלו ומוצו דרכי פעולה אחרות להפסקת התקיפה". לפי כאן 11, הירי של שלושה מאבטחים שונים לעבר מוסטפא היה אם כן בניגוד להוראות. "אם ניתן לסכל את התקיפה באמצעות ירי לרגלי התוקף", נכתב בהוראות, "יש להעדיף ירי כזה. יש להפסיק את הירי מיד כשפסקה התקיפה ואין יותר סכנת חיים״.

ממשרד הבריאות נמסר ל"שיחה מקומית" כי מאז תחילת 2018 נרשמו רק בבתי החולים הממשלתיים 720 אירועי תקיפה פיזית של אנשי צוות. "במספר אירועים בודדים התוקף איים/נפנף בסכין ואף ניסה לפצוע איש צוות", נאמר בהודעת המשרד. רק במקרה אחד, כאשר מטופל דקר אחות בבית החולים שמואל הרופא, אחד המאבטחים השתמש בנשק, אבל התוקף לא נהרג ולא ברור אם נפצע. "אירועים המסתיימים בירי של מאבטחים במערכת הבריאות הינם נדירים וחריגים ביותר", נאמר בהודעת משרד הבריאות.

״אנו מאתרים הרבה מקרים בהם מבקר נושא בכליו נשק קר – סכין, אולר, מתז גז אלות, מברג, סכין יפנית וכדומה", נאמר בתגובת משרד הבריאות ל"שיחה מקומית". "אנו מונעים את כניסת המבקר ובודקים את המניע לנשיאת האמל"ח, מחרימים אמצעים אלו ומבצעים בדיקה מול המשטרה״. במשרד אף מציינים כי ״נשיאת נשק קר על ידי אזרחים רבים אינה נדירה. בדרך כלל (מצד) אוכלוסייה עבריינית, אך גם לא מעט מבקרים נורמטיביים". לפי הודעת המשרד, ברוב המקרים אנשים אלה טוענים שהם נושאים נשק ל"הגנה עצמית״.

האב: "הרגו אדם חסר ישע"

"למה לא השתלטו עליו בלי יריות?", שואלת אמו של מוסטפא, "ולמה לא להסתפק בירייה ברגלו למשל? אם היינו מרעננה במקום מוואדי עארה, האם היו יורים ומשתתפים בהוצאה להורג בשטח בית חולים? מוסטפא שילם בחייו על אווירת ההסתה ומדיניות היד הקלה על ההדק במשטרה. זה משליך גם על המאבטחים. המסר שהם קיבלו הוא שדם הערבי זול, גם אם הוא אזרח".

"אלה אנשים בלי רחמנות שהרגו אדם חסר ישע, כשהוא לצד אימו שאמרה להם שהוא חולה", סיפר מחמוד יונס, אביו של מוסטפא, כשהוא עומד במקום בו נורה בנו, במהלך הפגנת מחאה שהתקיימה ביום שני השבוע מחוץ לבית החולים. "הוא ירד מהאוטו ולא רדף אחרי אף אחד עם סכין. אם הוא היה רודף אחרי מאבטחים ורוצה להרוג אותם, אני מרים ידיים ואומר שהם צודקים. אני מבקש שיצלמו את הסכין וכולם יראו באיזה סכין קטן מדובר.

"העובדה שהם ירו כל כך הרבה כדורים מראה שהם פשיסטים ושונאי אדם. היו להם את כל האפשרויות כשהוא (מוסטפא – א״ז ו-ו"ע) על הרצפה. היו יכולים לתת לו כדור ברגל ולנטרל אותו, יש להם אקדח חשמלי, וכל מיני תרסיסים. הבן שלי חולה וחסר ישע".

"המסר הוא שדם ערבי זול". מפגינים בכניסה לבית החולים תל השומר (צילום: דוברות הרשימה המשותפת)

"המסר הוא שדם ערבי זול". מפגינים בכניסה לבית החולים תל השומר (צילום: דוברות הרשימה המשותפת)

מחמוד יונס הזכיר כי בעבר היו מקרים רבים שבהם חולים התנפלו על רופאים ערבים. "מישהו הרג אותם?" הוא תהה. הוא קרא "לכל אחד שיש לו מצפון לעמוד איתנו".

אולם למרות הקריאה של האב, רק אנשי צוות בודדים מבית החולים הצטרפו להפגנה, וגם רוב אלה שהצטרפו, העדיפו שלא להתראיין.

"התפקיד של המאבטחים הוא לאבטח, לא להרוג"

מאיה עשת, אחות במחלקה פסיכיאטרית בבית החולים, הסכימה להתבטא. "אם הגענו למצב כזה שצריך לחשוש, זה רע מאוד, זה מעיד על המדינה ולא עלי", אמרה. עשת סיפרה כי אירועים אלימים מתרחשים בבית החולים באופן תכוף. "אנחנו עוברים אירועים אלימים במחלקות הפסיכיאטריות מדי יום", היא העידה, "יש לנו דרכים לתפוס את המטופלים ולרתק אותם, לתת להם טיפול ועזרה. אנחנו לא נלחמים בהם, אנחנו לא משני צידי המתרס, אנחנו מאותו צד ורוצים שהם יקבלו טיפול. זה התפקיד שלנו כאחים ואחיות. גם התפקיד של המאבטחים הוא לאבטח את הציבור, לא לירות ולהרוג את הציבור. הבעיה של המאבטחים פה חושבים שיש ציבור יהודי ויש ציבור ערבי, והציבור הערבי דמו מופקר".

עשת ציינה כי היא מצפה שבית החולים יפרסם תחקיר על האירועים. "אני רוצה שהנהלת בית החולים תפרסם את התחקיר המלא, כולל התייחסות לרגעים האחרונים שבהם ראינו אותו (את מוסטפא יונס) שוכב מנוטרל על הכביש. למה צריך לירות בו על מנת להרוג? גם אם מישהו פגע באנשים, זה לא סיבה להרוג. אולי כדאי לרענן בבית החולים את הוראות הפתיחה באש".

מבדיקה שערכה "שיחה מקומית" לא נמצא שבית החולים פרסם הודעה רשמית לאחר האירוע. ביום שני, ביום ההפגנה, קיבלו עובדי בית החולים הודעת טקסט שבה נאמר כי "היום צפויה הפגנה מול שער הכניסה הראשי בשעה 15:00", בלי לפרט מדוע מתקיימת ההפגנה ומי יפגין.

"זה רצח בדם קר לכל דבר ועניין", אומר עורך דינה של המשפחה, אחמד חמזה. "חיכינו להודעה מבית החולים, הם לא הוציאו הודעת התנצלות, זה פשוט מביש. אנחנו לא מאמינים בחקירה. אנחנו רוצים שגוף חוקר אחר יעשה את העבודה".

מוסטפא רצה שהאברים שלו יצילו אחרים

בארגון רופאים לזכויות אדם פנו השבוע לבית החולים ולמשרד הבריאות בדרישה לחקור את המקרה.

"אנו מצפים מבית חולים, שגם בנסיבות כאלו של אלימות יפעל באופן שיצמצם ככל שניתן את הפגיעה בחיי אדם", אמרה ליטל גרוסמן, מנהלת מחלקת תושבי ישראל בארגון. לדבריה, על ההנחיות "לכלול את כל מי שנמצא בשטח בית החולים, כולל את המאבטחים. למשל, ניתן היה לצייד את המאבטחים באמצעים נוספים, דוגמת טייזרים, שיגנו עליהם אך גם ימנעו פגיעה קטלנית. לצערנו, לא נראה שכך היה המקרה ולכן אנו קוראים לחקור את המקרה כדי שהלקחים יופקו ושמקרים כאלו לא יחזרו על עצמם".

פרופסור רפאל ולדן, סגן מנהל בית החולים שיבא תל השומר, העדיף שלא להתייחס למקרה. "ראיתי את זה כמו כולם בתקשורת", אמר פרופ' ולדן. "הזדעזעתי ממה שראיתי בטלוויזיה, אבל אין לי שום מידע מעבר לצפייה בחדשות. את החקירה עושה המשטרה, לא בית החולים".

מהמשטרה נמסר ל"שיחה מקומית" כי "התיק מלווה על ידי הפרקליטות, והמשך החקירה עדיין מתנהל".

ממשרד הבריאות נמסר:

״אירועים המסתיימים בירי של מאבטחים במערכת הבריאות הינם נדירים וחריגים ביותר. ככלל ירי אינו מבוצע אלא בהתאם לחוק ולנהלי הפתיחה באש של משטרת ישראל, אך ורק כדי למנוע מצב של סכנת חיים מיידית״.

"שיחה מקומית" פנתה לבית החולים שיבא תל השומר בבקשה לתגובה לאירוע, אולם עד כה לא התקבלה תגובתם. נוסיף את תגובתם אם תתקבל.

האב מחמוד יונס אומר שהמשפחה תרמה את איבריו של בנם המנוח וזאת על פי בקשתו לפני מותו. האב סיפר כי לפני שבע שנים עמד בנו להיכנס לניתוח בראשו, כחלק מהטיפול במחלת האפילפסיה. לדבריו בנו אמר לו כי "במידה ולא אצא מניתוח חי, תירמו את האברים שלי, אולי זה יציל חיי אנשים אחרים ולא משנה מה זהותם, ערבים כיהודים״. כעת, מספר האב בעצב, כי "זה מנחם אותנו ואולי יקל עלינו".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

לפעמים כל מה שנותר לה ולצוות הרפואי לעשות היה להקל על סבלם ולתת לפצועים למות. חולים ורופאים נמלטים מבית החולים האירופי בח'אן יונס בעקבות אזהרה ישראלית, 2 ביולי 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

אסון חסר תקדים: ההרס השיטתי והמכוון של מערכת הבריאות בעזה

טיפול יומיומי בילדים שנורו בראשם או בחזם; ביצוע ניתוחים בהיעדר תנאים סניטריים, חומרי הרדמה, מים נקיים או חשמל; התקפות חוזרות ונשנות על בתי חולים והרג של מאות עובדי רפואה: שני מסמכים שיצאו לאחרונה משרטטים את ממדי האסון ברצועה בתום שנה למלחמה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf