newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מחאה בעקבות מעצר רקדניות שפרסמו סרטוני אינסטגרם באיראן

איראן חסמה עמודים של רקדניות ברשת החברתית בטענה ל"תכנים אסורים". מעצרן של שתי רקדניות וחקירתן הפומבית הובילו למחאת רשת וריקודים. "באיראן, להיות אישה זה פשע"

מאת:

הרשתות החברתיות בפרסית סוערות מאז סוף השבוע האחרון, שבו פרסמה רשות השידור האיראנית מעין ראיון עם שתי צעירות שנעצרו לאחר שפרסמו באינסטגרם סרטונים שלהן כשהן רוקדות ריקודים איראניים מסורתיים וריקודים מערביים ללא כיסוי ראש ולבוש אסלאמי.

הסיפור התחיל, למעשה, לפני כחודש וחצי, כאשר ערוצי האינסטגרם של כמה רקדניות ומורות בכירות למחול נחסמו. בין היתר נחסמו בגל הזה ערוצי האינסטגרם של מאא'דה הוז'ברי בת ה-19, ושל הרקדניות שאדאב ואלנאז קאסמי, עם עשרות אלפי עוקבים. ההודעה שהופיעה בעמודים שלהן לאחר חסימתם היתה "עמוד זה נחסם בהוראת הרשות השופטת המכובדת כיוון שהכיל תכנים אסורים".

הריקוד האסור של מאא'דה הוז'ברי

אלא שבזה לא תם הסיפור; בסוף השבוע האחרון פרסמה הטלוויזיה הממלכתית האיראנית תכנית בשם "מבוי סתום", שבה נראו שתיים מהצעירות שנעצרו – ככל הנראה אחת מהן היא מאא'דה הוז'ברי – בראיון, שבפועל דמה יותר לחקירה משטרתית, בו הן מתוודות על "חטאיהן" ומבקשות סליחה. אחת הצעירות אומרת למראיין/חוקר כשהיא מתייפחת מבכי "אני מצטערת ומתחרטת באמת. הכוונה שלי לא היתה *** (הקטע מצונזר במקור) או הדברים האלה שאתם מייחסים לי. רקדתי רק בשביל עצמי, לא הרווחתי מזה אגורה".

הצעירה השניה מספרת על מסיבות החשק שבהן מתקיימים אותם ריקודים משוקצים. שתיהן מופיעות בפנים מטושטשות, על רקע תפאורה אפלולית ומזרה אימים. בין לבין משובצים בתכנית גם ראיונות עם פסיכולוגית שמדברת על שורשי השחיתות המוסרית מבחינה נפשית, איש ממסד שמדבר על ההשפעה ההרסנית של הרשתות החברתיות על ערכי המשפחה והתא המשפחתי, ועוד. צריך לציין שגביית "הודאות" מצולמות כאלה אינן עניין נדיר באיראן וכוללת "וידויים" והכאה על חטא מצד עצורים בגין עבירות מסוגים רבים ושונים.

הצעירות מתוודות על "חטאיהן" בתוכנית טלוויזיה:

במקביל למעצרן של הנשים המדוברות, ראש משטרת הסייבר של טהראן, תורג' כאזמי, אמר לסוכנות הידיעות אילנא שבכוונתם לטפל "באושיות האינסטגרם", כשהוא רומז לידוענים איראניים עם ערוצי אינסטגרם פופולריים במיוחד. לדבריו משטרת הסייבר חוקרת יותר מ-51 אלף עמודי אינסטגרם המכילים תכנים לא ראויים ואסורים.

שידור התוכנית "מבוי סתום", מראה הצעירות המתייפחות במהלך החקירה במסווה של ראיון וגביית ההודאות המצולמות הציתו גל של מחאה נרחבת ברשתות החברתיות בפרסית. גולשים איראניים מרחבי העולם העלו לטוויטר ולאינסטגרם סרטונים שלהם רוקדים, רבים מהם בליווי ההאשטג "ריקוד איננו פשע". העיתונאית מסיה עלינז'אד, אחד הקולות הבולטים הפועלים למען קידום זכויות הנשים באיראן ומי שעמדה מאחורי קמפיין "ימי רביעי הלבנים", פרסמה בטוויטר סרטון שבו היא רוקדת ללא כיסויו ראש בפארק ציבורי בטהראן, בתמיכה במאא'דה בת ה-19 שנעצרה בעוון ריקוד.

הבלוגר חוסיין רונקי צייץ "בכל מקום בעולם שבו תספר שעצרו וכלאו נערות בנות 17 ו-18 בגלל הריקוד שלהן, השמחה שלהן, היופי שלהן בעוון הפצת זנות בזמן שאנסי ילדים מסתובבים חופשי, יצחקו עליך. הם פשוט לא יאמינו". גולשת אחרת שהעלתה סרטון שלה רוקדת כתבה "הלוואי שיכולנו לעשות יותר. בינתיים אני מעלה את זה כדי שידעו שאנחנו לא נשתוק, שהם לא יכולים לעולל לנו כל מה שירצו. כל אחת מאיתנו יכלה להיות במקום הצעירות האלה. היום תורן, מחר הם יכולים לרדוף אותנו בתירוץ כלשהו שימציאו. באיראן, להיות אישה זה פשע".

סרטון הסולידריות של העיתונאית מסיה עלינז'אד:

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf