רשות מקרקעי ישראל חילקה צווי פינוי לסוף אפריל באום אל חיראן
כוחות גדולים של משטרה ונציגי מנהל מקרקעי ישראל הגיעו ליישוב אום אל חיראן ומסרו צווי הריסה ופינוי לכל תושבי ומבני הכפר. במקום יוקם יישוב ליהודים בלבד
אנשי רשות מקרקעי ישראל, מלווים בניידות משטרה, הגיעו בשעות הצהרים המוקדמות היום (רביעי) לאום אל חיראן ומסרו לתושבים צווים המודיעים על פינוי והריסת הישוב כולו בסוף אפריל. על הריסות בתיהם של מעל ל-250 תושבי הכפר, האחרונים שיפונו, יקום ישוב חדש ליהודים בלבד – חירן. בשבוע שעבר התקיים במקום סיור משולב של גורמי משטרה בכירים שביצעו הכנות לקראת הפינוי.
אתמול מסר ל"הארץ" יאיר מעיין, ראש הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים, כי כל מבני הכפר, בכללם עשרות מבני לבנים ופח וכן בית תפילה יהרסו כליל.
על הצווים שחולקו היום נכתב "פינוי גמיש" והם יהיו בתוקף לשבועיים בין ה-15 ל-28 באפריל.
צפו בסלים אבו אלקיעאן, תושב אום אל חיראן, מדבר על הריסת היישוב הצפויה (צילום: אבי בלכרמן):

שוטרים מלווים את אנשי רשות מקרקעי ישראל לחלוקת צווי פינוי והריסה לכל מבני ותושבי הכפר. 21 במרץ 2018 (רא'אד אבו אלקיעאן)
בעוד התוכניות לפינוי הקרקע מערבים מתקדמות במהירות, מערכת החוק מתקשה להגיע למסקנות לגבי האירוע בו נהרג תושב הכפר יעקוב אבו אלקיעאן.
כזכור, בינואר 2017 פשטו שוטרים חמושים על אום אל חיראן במטרה לפנותו. עם תחילת המבצע נורה יעקוב אבו אלקיעאן למוות על ידי שוטרים. הרכב שלו הדרדר ודרס את השוטר ארז עמדי למוות. במשטרה, ובעיקר העומדים בראשה, טענו מהרגע הראשון כי מדובר בתקיפה לאומנית מתוכננת, "פיגוע", ולמרות שלל הממצאים מאז ממשיכה להתעקש על כך. במח"ש לעומת זאת חושבים כי לא היה מדובר בפיגוע כמו שטענת המשטרה. כעת התיק נמצא בידיו של פרקליט המדינה שצריך להחליט מה לעשות עם תפוח האדמה הלוהט שבידיו.
אום אל-חיראן הוא אחד מעשרות כפרים בדואים לא מוכרים בנגב. תושביו מנהלים מתחילת המאה מאבק נגד כוונת המדינה לפנותם. בשנים האחרונות ממתינים חברי גרעין חירן, שעתיד לאכלס את "חירן" במתחם זמני במחנה יתיר בממוקם קילומטרים ספורים מן הכפר.
בני שבט אלקיעאן חיו זמן רב לפני הקמת מדינת ישראל באזור הנקרא ח׳ירבת זובאלה. בשנת 1948, הממשל הצבאי העביר בכפיה את אנשי השבט מאדמותיהם וישב אותם באזור נחל יתיר, במקום בו נמצא הכפר עד היום. אדמותיהם המקוריות הועברו לרשות קיבוץ שובל. החלפת הקרקעות המאולצת הזאת מתועדת היטב בארכיוני המדינה, אולם למרות העובדה ששבט אלקיעאן יושב במקום על ידי המדינה בעצמה בתי הכפר מעולם לא חוברו לרשתות החשמל או המים.
בינואר 2016 קבע בית המשפט העליון שהמדינה יכולה לשנות את דעה ולקחת בחזרה את האדמות בהן יישבה את שבט אלקיעאן. בית המשפט אישר את החלטת המדינה לגרש את תושבי אום אל חיראן ולהקים עיירה חדשה ליהודים דתיים במקום הכפר הקיים.
> תושבים בכפר ורדים רוצים לשמור על צביון פלורליסטי, ליהודים חילונים בלבד

חלוקת צווי פינוי והריסה לאום אל חיראן. 21 במרץ 2018 (צילום: אבי בלכרמן)
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
לתמיכה בשיחה מקומית