newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

יחי הסולטן: תורכיה מציתה את הדמיון של הרחוב הפלסטיני

דרך הטלוויזיה, התיירות ואפילו הפוליטיקה - מגלים הפלסטינים עוד ועוד את תורכיה, ומזדהים עם המעצמה העות'מאנית הצומחת תחת ארדואן. אז מה כולל דיל "הכל כלול" שמוצאים הפלסטינים בתורכיה?

מאת:

כמות המוצרים התורכיים שהקיפה אותי השבוע במסיבת החינה של אחותי אסמא, גרמה לי לתהות האם אני נוכח בכפר שלי פרידיס, או שמא באיזשהו פרבר בצפון מזרח תורכיה. השמלה של הכלה המאושרת נרכשה אונליין דרך אתר אופנה תורכי, המשקה התורכי המפורסם והנפוץ "Fresh" בטעמיו המגוונים – הרווה את הצמא של האורחות, הנשים העוטות כיסוי ראש התהדרו בחיג'אב תורכי מפואר, ואילו הגברים שאלו את הדוד שלי על לימודיו ושלומו של בנו הסטודנט באיסטנבול.

אלה רק דוגמאות קטנות שמעידות על יחס מיוחד של רבים מהפלסטינים אזרחי ישראל כלפי תורכיה, ולא רק ברמה של צריכה, כי גם הפוליטיקה התורכית יוצרת עניין רב בקרבם. ביני לביני חשבתי שהאימפריה העות'מאנית, אותה הפילו הערבים בתחילת המאה הקודמת עת עשו עליה יד אחת עם המערב, מבססת את מעמדה שוב אצל הערבים ומצליחה להתפלח חזרה ללבבות דרך הדלת האחורית – היישר אל תוך הסלון של הערבים.

> הסכם הפיוס עם תורכיה: מה באמת מחפש ארדואן בעזה?

ארדואן ודגלה של טורקיה, מקור כוח לפלסטינים (צילום: אתר pixabay)

ארדואן ודגלה של תורכיה, מקור כוח לפלסטינים (צילום: אתר pixabay)

תורכיה נוכחת מאוד בחיי הערבים של האזור בכלל והפלסטינים בפרט, והפלישה התורכית איננה נעצרת בדוגמאות שהוזכרו קודם בלבד. אחת החזיתות האלו דרכן מפגיזה תורכיה בארטילריה כבדה היא שידורי הטלוויזיה.

הערבים במדינות הסביבה ורבים מהפלסטינים בארץ הפכו לצרכני וצרכניות דרמות תורכיות היישר לווריד. עשרות, אם לא מאות דרמות תורכיות מדובבות לערבית דחקו הצידה את הדרמות המצריות ששלטו בקהל ביד רמה במשך עשורים. דרמות אנונימיות מתוצרת תורכית תפסו גם את מקומה של הדרמה הסורית, שהגיעה לשיאה בסדרות כמו "באב אלחארה" (שער השכונה) ושזכתה לאחוזי צפייה לא טבעיים מצד הפלסטינים, ושקעה לתהום הנשייה. אפיק נוסף בו תורכיה מדברת ערבית עם הערבים הוא ערוץ טלוויזיה לווייני בערבית של רשת TRT התורכית, ושמשדר לא מעט תכנים שמשבחים את תורכיה ואת ההיסטוריה העות'מאנית.

תרבות, תיירות ופוליטיקה עות'מאנית חדשה

בתום מסיבת החינה יצאתי למסע חיפוש אחר קיוסק פתוח בכדי לקנות חפיסת סיגריות. באחד הקיוסקים פגשתי מכר ישן מהכפר. הוא סיפר לי שכיום הוא נע על הקו בין פרידיס לאיסטנבול ושאביו העתיק את מרכז חייו לתורכיה, שם הוא מתגורר באחת השכונות היוקרתיות של איסטנבול ומנהל חברה של יזמות נדל"ן. לא הוכיתי בתדהמה לשמע הדברים, שכן הוא לא היה הראשון מפרידיס שאני מכיר שמחליט לעבור לתורכיה, ובטח לא הפלסטיני הראשון.

אותה תורכיה, שישראל והישראלים מנהלים מולה מערכת יחסים אמביוולנטית הנעה בין שימור יחסים לבין תיעוב, זוכה ליחס מועדף בקרב נתח לא מבוטל של פלסטינים אזרחי המדינה. לרבים מהם, מוסלמים לרוב, יש אהדה בלתי מסויגת לתורכיה כארץ, לתורכים כעם, ולארדואן כמנהיג מוסלמי סוני כל יכול – סולטאן עות'מאני אמיתי, שמנהיג את האומה התורכית בפרט ואת המוסלמים הסונים בכלל. ואם נדבר על המנהיג, הוא מצטייר בעיני חסידיו ככריזמטי, מחויב לדת האסלאם, עממי ופשוט.

מניותיה של תורכיה נמצאות כל העת בעליה בעיני חסידיה, והאהדה הבלתי מסויגת כלפי המדינה הזו נגלית לעין בלא מעט תחומים, ולא רק בעולם הסחורות. בתיירות למשל, אחד מיעדי הנופש הפופולריים בקרב הפלסטינים היא אנטליה. בחגים המוסלמים בשנה האחרונה – עיד אלפיטר ועיד אלאדחא, כך סיפר לי חבר קרוב שהוא גם סוכן נסיעות, תושבי הכפר שלי נפרדו ממאות אלפי שקלים לטובת חבילות נופש באנטליה.

מעבר לעניין התיירותי והתרבותי קיימת גם הזדהות פוליטית לא מבוטלת שהיה ניתן לחוש בה, הן בשטח והן ברשתות החברתיות, בזמן ניסיון ההפיכה ביולי אשתקד. המעקב המודאג אחרי ניסיון ההפיכה ושמחת הניצחון שהורגשה בכל רמ"ח אברי רבים מהפלסטינים בארץ כשההפיכה הצבאית כשלה, הראו שההזדהות הפוליטית חוצת הגבולות הזו אכן קיימת, במיוחד לאור האכזבה המתמשכת מהמשטרים במדינות ערב – ואלו לא פלסטינים שבהכרח תומכים בתנועה האסלאמית בארץ או בתנועות אסלאמיות בכלל. כשאני מגלגל אחורה בזיכרוני את פניהם המודאגות של אנשים רבים שפגשתי בליל ההפיכה ואת שטף הפרסומים ברשתות החברתיות, אני נדהם מההזדהות הנרחבת של רבים מהפלסטינים אזרחי ישראל עם תורכיה וארדואן. זה היה נראה כאילו קטסטרופה נוראית נחתה על האזור בעקבות ההפיכה…

> כך הפכו נשים בלונדיניות למוקד ההטרדות המיניות באיסטנבול

נערים פלסטינים מציגים את תמונתו של ארדואן יחד עם מנהיגים פלסטינים בהפגנת תמיכה בחברון, מיד לאחר ניסיון ההפיכה בתורכיה (צילום: ויסאם השלמאון, פלאש 90)

נערים פלסטינים מציגים את תמונתו של ארדואן יחד עם מנהיגים פלסטינים בהפגנת תמיכה בחברון, מיד לאחר ניסיון ההפיכה בתורכיה (צילום: ויסאם השלמאון, פלאש 90)

אז מה דיל ה"הכל כלול" שמוצאים בתורכיה ולא מוצאים בארץ? ניתן להסביר את התהליך מחד בדיכאון הלאומי בו שרויים הפלסטינים אזרחי ישראל, דיכאון שמתפשט מאחר שפלסטינים רבים קצו בניסיונות לשנות ולהשתלב במרחב היהודי או ליצור מרחב משותף, ומאידך, בכך שההנהגה הפלסטינית היא חלשה, נוכחת-נפקדת, חסרת שיניים ומפולגת.

במצב הזה הם מחפשים משהו להיאחז בו, גזם עץ כלשהו בביצה העכורה בה הם מתבוססים, שייתן תחושה של זהות ושייכות. ומה יותר טוב מהתחברות למפלט הדתי ולאסלאם? למשבצת הזו בדיוק נכנסת תורכיה. תורכיה, המונהגת מזה שנים על ידי מפלגה אסלאמית – מפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן – נתפסת כמודל דמוקרטי אסלאמי ובעל "כבוד" פר אקסלנס. בשבוע האחרון, וככל הנראה מתוך הפרקטיקה של מנהיג האסלאם החדש, ארדואן השמיע שורה של קריאות נגד ישראל שהפתיעו את הישראלים, אחת מהן גרסה כי "כל יום של כיבוש הוא עלבון עבורנו", הצהרה החשובה לחיזוק הדימוי החיובי של ארדואן בעיני מוסלמים ברחבי העולם.

תורכיה, שנתפסת כ"רעה" על ידי הציונות, היא תורכיה אחרת עבור חלקים נרחבים בקרב הפלסטינים אזרחי ישראל. היא בשבילם מודל לחיקוי, מנציחה את הגאווה של האסלאם המוכה בעולם בתדמית רעה, והיא גם מקור לצריכה אלטרנטיבית שמוותרת על שווקים קרובים גאוגרפית, ומתרווחת לה על ברכי ענק הכלכלה שמעבר לים.

ההד שיוצרת תורכיה בקרב הפלסטינים אזרחי ישראל הוא עצמתי ובעל מטען רגשי חם ואוהד. עבור רבים מהפלסטינים, למודי הקשיים עליהם מערים הממסד הישראלי בארץ – אם בחקיקה ואם ביחס מפלה – תורכיה מפצה על מה שאיבדו כאן: להרגיש חלק ולהרגיש שיש מנהיג. כעת נותרת השאלה – מה יהיה הרווח בטווח הרחוק?

> הדרך בין נתניהו לארדואן עוברת בניצחון של דונלד טראמפ

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ואנואר סלאודה בביתו שהוצת בכפר דומא, 14 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

"התחלתי לבנות את הבית ב-2020 וסיימתי השנה בכוונה להתחתן וגור פה". אנוואר סלאודה בביתו שהוצת בכפר דומא, 14 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

פרעות בדומא: "אלמלא ברחו, משפחות שלמות היו נשרפות בבתים"

עם מציאת גופתו של הנער בנימין אחימאיר ממאחז "מלאכי השלום", מתנחלים פשטו על הכפר דומא, שבו הוצתה משפחת דוואבשה לפני 9 שנים, וזרעו בו חורבן. לדברי התושבים, חיילים שנכחו במקום גיבו את הפורעים ולא עשו דבר למנוע את האלימות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf