לאן ילכו כחצי מיליון הפליטים החדשים בעזה?
על פי הערכות האו"ם כחצי מיליון מתושבי עזה נעקרו מבתיהם בסבב הלחימה האחרון. מניין המתים ברצועה מגיע למעל ל-1,800, כ-408 מהם ילדים ו-214 נשים. מה יעלה בגורל אלה ששרדו את ההתקפה אך אין להם מקום בטוח ללכת אליו?
צילומים: אן פאק ובאסל יאזורי. טקסט: ריאן רודריק ביילר
המספר הנפוץ ביותר בהקשר של רצועת עזה בשבועות האחרונים הוא מספר ההרוגים בעזה, שכעת עולה מעבר ל- 1,814 בני אדם, על פי נתוני האו"ם. מספר כזה יכול להיות משתק. לקלוט את המציאות הזו של פנים ושמות רבים כל כך, זה כמעט בלתי אפשרי. עם זאת, נתון מדהים נוסף שקשה להבין הוא מספר האנשים שנעקרו מבתיהם, שהאו"ם מעריך בכ-520 אלף.
חצי מיליון העקורים מתושבי הרצועה הם אחת ההוכחות הברורות ביותר נגד ההאשמה שחמאס משתמש ב"מגן אנושי". הגרדיאן דיווח כי "מספר גדול של אנשים נמלטו משכונות שונות… ואין ראיות לכך שחמאס הכריח אותם להישאר". באופן דומה, האינדיפנדנט הבריטי מדווח כי, "חלק מתושבי עזה הודו כי הם פחדו למתוח ביקורת על חמאס, אבל אף אחד מהם לא אמר שהם אולצו על ידי הארגון להישאר באזורי סיכון ולהפוך למגנים אנושיים בעל כורחם".
הצבא הישראלי, מצידו, ניסה לפטור עצמו מהאשמות בפשעי מלחמה באמצעות נקיטת צעדים של אזהרת האוכלוסייה החיה תחת איום קרוב של התקפה, לרוב באזורי גבול, על ידי הטלת כרוזים, שליחת הודעות קול אוטומטיות, הודעות טקסט, או במקרה של הפצצות ממוקדות יותר, שיחות טלפון אישיות או שיגור טילי אזהרה לא חמושים – נוהל הידוע בכינוי ״הקש בגג״.
מיכאל ספרד, במאמרו שפורסם בעיתון "הארץ״, מציין כי דוקטרינה צבאית זו: "…אינה מתחשבת בשאלה אם ההודעה המוקדמת הניתנת לאוכלוסייה היא אפקטיבית – כלומר האם בפועל האוכלוסייה יכולה לעזוב, האם יש פתרון לזקנים, לחולים ולילדים. היא גם אינה מלווה ביצירת מסדרון מילוט מוגן אל מרחב החסין מאש הלחימה, ושבו יש לאזרחים אמצעי הישרדות. תוצאתה המחרידה של תורת לחימה זו, הן ב'עופרת יצוקה' והן ב'צוק איתן' – ערימות של גופות של ילדים, נשים וגברים שלא היו חלק ממעגל הלחימה".
אמנסטי אינטרנשיונל מנסח בצורה תמציתית: "תקיפה מכוונת של בית אזרחי היא פשע מלחמה, וקנה המידה העצום של הרס בתי אזרחים, במקרים מסוימים עם משפחות שלמות בתוכם, מצביע על דפוס מטריד של הפרות חוזרות ונשנות של דיני המלחמה".
אבל בעוד הפרקטיקות האלו תרמו למותם של 1,814 פלסטינים בעזה עד כה, אלו ששרדו ונעקרו מבתיהם מתמודדים עם האתגר של המשך סבל נוסף לאחר שבתיהם וחלק גדול מרכושם עלי אדמות כבר נהרס. במהלך הפוגות קצרות בלחימה, חלקם העזו לחזור לבתיהם כדי לחלץ חפצים או לחפש גופות. רבים מהם ממשיכים לשהות בבתי ספר של אונר"א, אשר בעצמם היו נתונים תחת מתקפות בהזדמנויות רבות, שניפצו את תחושת הביטחון השברירית של מי שכבר נעקרו מבתיהם וביקשו מקלט במקומות אלו.
גם מגיש החדשות הסאטיריות, ג'ון סטוארט, התייחס לתגובת ״השכל הישר״ ל"אזהרות" של ישראל: "מה העזתים אמורים לעשות? להתפנות לאן? האם לעזאזל ראיתם את עזה? ישראל חסמה את הגבול הזה, מצרים חסמה את הגבול הזה. מה, אתה אמור לשחות?"
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן