טלטלה בממשלת תוניסיה: מפלגת השלטון נקרעה לשתיים
32 חברי פרלמנט מטעם מפלגת המרכז השלטת הודיעו הלילה על פרישתם מהמפלגה והקמת סיעה חדשה בעקבות האשמות קשות נגד נשיא המדינה. בינתיים לא ברור אם צפויות בחירות חדשות, אך הצעד יעצים את כוחה של המפלגה המקושרת לאחים המוסלמים
כתב: נדב פרנקוביץ'
בתוניסיה נכשלו המגעים לאיחוי הקרע במפלגת השלטון: בתום שבוע של מגעים קדחתניים התברר שהנשיא הנבחר של תוניסיה, אל-באג'י קאאד א-סבסי, לא יצליח להתגבר על המרד שפרץ במפלגתו, מפלגת "קולה הקורא של תוניסיה", וכי 32 מחברי הפרלמנט של המפלגה יפרשו ממנה.
כפי שדיווחתי לאחרונה, במפלגה נוצרה מתיחות גוברת סביב חוסר שביעות הרצון מתפקודה של הממשלה, וכן על רקע טענות כי נשיא הרפובליקה מקדם מקורבים וקרובי משפחה בתוך מנגנוני המפלגה, פוגע בהתנהלות הדמוקרטית של המנגנונים הפנים-מפלגתיים ומשרת אינטרסים של בעלי הון.
מתיחות זו הובילה 32 חברי פרלמנט להודיע הלילה שהם יפרשו מהמפלגה, כאמור, ויתפקדו בפרלמנט כסיעה נפרדת. בעקבות הפיצול נותרת הסיעה המקורית עם 52 חברי פרלמנט בלבד – שהם רק 24 אחוז מהפרלמנט.
> עד להודעה חדשה: משחקי הבית של פלסטין יתקיימו באצטדיון הלאומי בירדן
המרוויחה המיידית העיקרית היא השותפה הבכירה של קולה הקורא של תוניסיה בקואליציה, מפלגת התקומה, שמייצגת את הגוש הדתי, ושהנהגתה מזוהה עם האגף הרפורמי של תנועת האחים המוסלמים. סיעתה, עם 67 חברי פרלמנט (30.9%) תהפוך שוב להיות הסיעה הגדולה ביותר, כפי שהיה לאחר הבחירות הראשונות שנערכו בעקבות מהפכת היסמין ב-2011, כשהיא הנהיגה את הקואליציה הנבחרת הראשונה בתולדות תוניסיה.
כעת לא ברור מה יעלה בגורלה של הממשלה, והאם תלך תוניסיה לבחירות מוקדמות. יש אפשרות שלמרות התפרקות מפלגת השלטון הממשלה עשויה לשרוד בינתיים. זאת מכיוון שמפלגת התקומה אותתה מתחילת המשבר כי היא תמשיך בקו הפשרני בו נקטה מאז המהפכה, לא תשאף לנצל את ההזדמנות כדי להביא למינוי ראש ממשלה מטעמה או ללכת לבחירות, ותמשיך להיות חלק מהממשלה בראשותו של אל-חביב א-ציד.
גם סיעת הפורשים הצהירה שבינתיים היא תמשיך לתמוך בממשלה ולא תקרא להחליף את העומד בראשה או לעריכת בחירות (שיהיו מסוכנות מבחינתם ללא שהות להתארגנות, ובעיצומו של מאבק על נאמנותם של המעגלים והמוסדות המפלגתיים בין שני המחנות היריבים במפלגה).
אבל גם אם הממשלה עצמה אכן תשרוד, שינוי יחסי הכוחות בין סיעות הקואליציה יכול להביא לדרישות לשינוי מפת התיקים וההשפעה בממשלה, ולמשא ומתן קואליציוני שבו הנשיא וראש הממשלה נמצאים בעמדת חולשה משמעותית. מה שעוד ישתנה בוודאות הוא הרכב הוועדות בפרלמנט, שנקבע על פי סדרי הגודל של הסיעות, וגם זה ישפיע על יחסי הכוחות הפוליטיים.
המצב החדש מסמן לפיכך ירידה חדה בכוחו ובהשפעתו של הנשיא ומקורביו, וגם האמון שרוחש לו הציבור נפגע מאוד. אם הממשלה לא תיפול, היא תצטרך להראות שהיא משנה את התנהלותה. העלייה בכוחה של מפלגת התקומה תביא אולי לקו מעט חילוני פחות, ואילו הזעזוע שעברה קולה הקורא של תוניסיה, הביקורת שהיא סופגת כעת והנטייה הפוליטית של סיעת המחנה הפורש, עשויים לקדם מדיניות חברתית יותר.
אם הממשלה תתפרק וייערכו בחירות מוקדמות לפרלמנט, המרכז החילוני עשוי להתרסק. זה ישרת את מפלגת התקומה, ועשוי גם לחזק את כוחה של מפלגת החזית העממית (מפלגת השמאל שכיום מהווה את הסיעה הרביעית בגודלה בפרלמנט). החזית העממית לא הייתה שותפה לאף קואליציה מאז המהפכה ולכן לא צפויה להיפגע מהתמשכות המשבר הכלכלי, והיא עשויה למשוך אליה חלק ממאוכזבי המרכז החילוני הגדול והמסוכסך.
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
לתמיכה בשיחה מקומית