הממשלה הצביעה נגד העסקה ישירה
ועדת השרים לענייני חקיקה הצביעה נגד הצעת החוק להעסקה ישירה במגזר הציבורי. בשבוע שעבר התקיים שימוע ציבורי ראשון מסוגו במסגרתו נשמעו בכנסת עדויות של עובדות קבלן מתחומים שונים
בהצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה הוחלט אתמול (ראשון) כי הממשלה תביע את התנגדותה להצעת החוק להעסקה ישירה במגזר הציבורי, שאותה יזמו חברת הכנסת זהבה גלאון (מרצ) וחבר הכנסת חיים כץ (הליכוד) ועליה חתומים 62 חברי-כנסת מהקואליציה והאופוזיציה (מכל הסיעות בכנסת פרט ל"יש עתיד").
הצעת חוק מניעת העסקה במיקור חוץ בשירות הציבורי תועלה להצבעה בקריאה טרומית ביום רביעי הקרוב (18.6). לאור עמדת הממשלה ניתן לשער כי חברי הכנסת מהקואליציה יצביעו נגד הצעת החוק שעליה הם חתומים וכי הצעת החוק תיפול. למרות ההחלטה אתמול הקואליציה הארצית להעסקה ישירה, אשר מקדמת את יוזמת החקיקה, החליטה להגביר את הלחץ הציבורי על חברי הכנסת לקראת ההצבעה ביום רביעי. לפני ההצבעה על החוק יציינו בכנסת את "יום ההעסקה הישירה במגזר הציבורי" שבמסגרתו ידונו בוועדות הכנסת השונות על היבטים שונים של העסקה בשירות המדינה.
ניתוח נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שנעשה בקואליציה להעסקה ישירה מעלה כי במגזר הציבורי (משרדי ממשלה, רשויות מקומיות, רשויות ממשלתיות וגורמים ציבוריים נוספים) מועסקים 408,000 עובדות ועובדים בהעסקה שאינה ישירה באמצעות למעלה מאלף חברות כוח אדם וחברות שירותים שונות.
אורנה עמוס מהקואליציה הארצית להעסקה ישירה מסרה בתגובה להחלטה: "קיבלנו היום אישור נוסף לכך שממשלת ישראל פועלת בניגוד לאינטרסים של הציבור שמינה אותה. העובדה שלא היה ולו שר אחד שיתמוך בהצעת החוק, אליה חברו 62 חברי כנסת מכל סיעות הבית, אופוזיציה וקואליציה, צריכה להדליק נורות אדומות כהות בקרב הציבור במדינה".
ועמוס מדגישה: "אני רוצה להזכיר לשרים שהם נמצאים בוועדת השרים בשליחות הציבור שבחר בהם ובמפלגותיהם. הם לא נמצאים שם כדי להביע את דעותיהם הפרטיות אלא כדי לקדם את רצון הציבור. זוהי משמעות הבחירה הדמוקרטית".
שימוע ציבורי בכנסת
ביום רביעי האחרון צעדו בירושלים כ-250 מפגינות ומפגינים בדרישה להעברת המגזר הציבורי להעסקה ישירה. בהפגנה נכחו פעילים ממפלגות העבודה, מרצ, חד"ש ודעם, מארגוני העובדים ההסתדרות, כוח לעובדים ומען, מתנועות חברתיות ומארגוני סטודנטים. בלטו בהפגנה עובדות קבלן ממגזרים שונים: מורות המועסקות דרך חברות חיצוניות, חברות איגוד העובדים הסוציאליים ועובדות קבלן ברשת "משען" ששייכת להסתדרות.
הצעדה הייתה הקדמה לשימוע ציבורי ראשון מסוגו שנערך בכנסת בהנחיית תמי מולד-חיו ביוזמת חבר-הכנסת חיים כץ, ובנוכחות חברי הכנסת שלי יחימוביץ' (העבודה), דב חנין (חד"ש) ושמעון אוחיון (ישראל ביתנו). מול אולם מלא נשמעו עדויות של עובדי ועובדות קבלן ממגזרים שונים. לדברי אורנה עמוס שימוע אזרחי בתוך הפרלמנט הינו אירוע נדיר, שנועד "לחקור ולהאיר בפנס את התהליך של ביזוי ערך העבודה והפיכתה לכלי לצבירת הון של מעטים על חשבון העובדים".
בלט הגיוון המקצועי של עובדי הקבלן שהעידו בשימוע: מורות, עובדות סוציאליות, עובדות ניקיון, מטפלות במשפחתונים, עובדות סיעודיות וגם מתכנן ערים במשרד הפנים. כולן מועסקות העסקה קבלנית, כולן דיברו על הקשיים הכלכליים והנפשיים הנובעים מצורת העסקה זאת, ובלט מאוד הדיבור על תחושת ההשפלה שהן חוות. ההשפלה מול המדינה, המעסיקים, האנשים להם הן מספקות את השירותים ומול חבריהן למקום העבודה. מעל כל אלה נשמעה תחושת גאווה ונאמנות לעבודתן. אני חייב להודות שקשה לי מאוד לבחור איזה מבין עדויות העובדים ששמענו שבוע שעבר בכנסת להביא במסגרת כתבה זו בכל זאת בחרתי להביא חלקים משלוש עדויות שנשמעו.
פתחיה מסאוורה, מטפלת משפחתון (של משרד הכלכלה), סיפרה שכאשר אביה מת היא לא יכלה לסגור את המשפחתון כדי להיות עם משפחתה האבלה:
אין לי ימי אבל, אין לי ימי מחלה, אין לי פנסיה. למה אין לי זכות, אחרי 25 שנות עבודה, לחיות בכבוד את ימי הזקנה? […] למרות הקשיים והצרות אני ממשיכה לתת לתינוקות שלי ולא מפסיקה לחבק אותם. אני מחכה לקבל את הזכויות שלי ולחיות בכבוד את ימי הזקנה שלי.
קלרה בנון קרישנר, מטפלת סיעודית בהעסקה קבלנית שהפכה להיות מפקחת על מטפלות, סיפרה על העדר הבטחון התעסוקתי:
עובדת סיעודית יכולה להיות מפוטרת כל יום, כל רגע. היא יכולה ללכת לעבודה ובאותו בוקר להיות מפוטרת על סתם. הנה כמה מהסיבות שאני פוטרתי בגללן מהרגע להרגע: אני פוטרתי כי סירבתי לסייד בית, כי סירבתי לעבוד עבודות גינון, סירבתי לעבוד בשבת, פוטרתי כששמעו שיש לי חתול בבית, פוטרתי כי האשימו אותי שגנבתי לימון. זה אולי נשמע מצחיק, אבל זה לא מצחיק. בן אדם יוצא לעבוד בבוקר והוא מפוטר.
צפו בהקלטת השימוע הציבורי:
Broadcast live streaming video on Ustream
עדותה של העובדת סוציאלית עדי קרספי בלטה בזעם ובהתרגשות שעוררה בקרב השומעים. קרספי מועסקת על-ידי חברת הקבלן "אריאל", חברה עירונית של עיריית ירושלים:
…אני מבקשת להדגיש את האבסורד, המדינה עצמה נהנית מפירות עבודתי, כאשר אף גוף אינו לוקח אחריות על שכרי. לצורך ההשוואה, עובד מקביל אלי, אשר עובד דרך עירייה אחרת, מקבל שכר של כאלף שקלים יותר ממני ותנאים סוציאלים משמעותיים. אני העובדת הוותיקה ביותר בתכנית, נבחרתי לייצג את כלל עובדות ועובדי התכנית בוועדת ההיגוי הארצית ושכרי הוא הנמוך ביותר, וללא תנאים נלווים!
לפני כשבועיים עזבתי את מקום עבודתי, בין היתר כיוון שמאסתי בתנאי העבודה שלי. חיפשתי רבות אחר מקום עבודה דרך עירייה, מדינה או רשות מקומית. הדבר אינו פשוט. לידיעתכם, מערכת הרווחה ומשרד הרווחה עושה את השימוש המקיף ביותר במיקור חוץ ובהעסקה לא ישירה מבין כלל משרדי הממשלה. לכן אין זה מפתיע שמעל ל75% מהעובדות הסוציאליות המסיימות את לימודיהן, מועסקות בעמותות ודרך חברות פרטיות.
אסיים בסיפור קצר – לפני כמה חודשים הגיע אלי צעיר, חייל אשר השתחרר באותו יום מצה"ל. לאותו חייל משוחרר, מסיבותיו השמורות אצלו לא היה היכן להתגורר. יחד מצאנו לו סידור מגורים שיתאים לו לתקופה קצרה, עזרתי לו בתהליך למציאת עבודה, מצאתי לו מקום בקורס לימודי אשר יפתח אותו ויעניק לו תקווה לעתיד. לכל אורך הטיפול הוא לא הפסיק להתפלא ולשאול מדוע אני עוזרת לו?? ואני בלי למצמץ, הסתכלתי לו בעיניים ואמרתי לו שלעיריית ירושלים אכפת ממנו. שאנחנו בעירייה, ואני מדגישה אנחנו, רואים בהון האנושי פוטנציאל גבוה לפיתוח הכלכלה המסחר והתרבות בעיר, כי הצלחתו – הצלחתנו היא, וכי לעיריית ירושלים אכפת מתושביה.
ומה איתי? אני סך הכל עובדת סוג ב'.
דבר המומחים
כחלק מהשימוע הציבורי, נשמעו עדויות העובדים והעובדות בפני "ועדת מומחים" שכללה את ד"ר ורדה שיפר ממכון ון-ליר, ד"ר מאיר בוזגלו מהאוניברסיטה העברית, וד"ר אבי שמחון ששימש בעבר יועצו הכלכלי של שר האוצר שטייניץ ושל ראש הממשלה נתניהו.
ד"ר שיפר, מומחית להעסקה בתחום החינוך, קבעה בפתח דבריה כי כל האמנות הבינלאומיות העוסקות בזכויות עובדים יוצאות מנקודת הנחה שנדרשת העסקה ישירה ויציבה. ללא העסקה ישירה, קבעה שיפר, אין אפשרות לאכוף הסכמה עבודה וזכויות עובדים.
ד"ר שמחון הביע עמדה המצדיקה העסקה קבלנית בתנאים מסויימים: "צריך לשאול את עצמנו: למה החליטו המחוקקים ליצור את 'החיה המוזרה' הזאת: עובדי קבלן. […] הסיבה לכך היא שמערכת ההעסקה בישראל היא מערכת מאוד חולה. העסקה קבלנית היא תלאי מאוד לא בריא על מערכת לא בריאה". שמחון סיפר על ראש עירייה שלאחר שנבחר גילה שכמחצית מעובדי מחלקת התברואה של העירייה לא נמצאים בעבודה כדרך קבע. הפתרון של אותו ראש עירייה היה לשכור חברה קבלנית ומצב הניקיון בעיר השתפר מאז.
"אני גרה בנס ציונה", העירה לו משתתפת מהקהל, "והעירייה שלי קיבלה חמישה כוכבי ניקיון ללא אף עובד קבלן!" שמחון השיב "כנראה שיש לכם ראש עיר טוב", ובתגובה אמרה המשתתפת "אז תחליפו את ראש העיר שדיברת עליו, אל תעסיק עובדי קבלן!"
הפתרון, לפי שמחון, הוא לאסור פיטורים שרירותיים ובהעדר בטחון תעסוקתי הוא מציע לפצות כלכלית את עובדי הקבלן. לכן יש להציע למנהלים במגזר הציבורי בחירה: או העסקה ישירה או שכר מינימום גבוה יותר לעובדי קבלן (לא מיותר להדגיש את הנחת היסוד שלו כי על עובדי קבלן להשתכר שכר מינימום).
שמחון זכה לברכות על הסכמתו להשתתף באירוע שבו ברור כי עמדתו תהיה במיעוט, ואכן דבריו עוררו כעס רב בקרב הדוברים והקהל, שהדגישו בפניו כי הסכמים שנחתמו בעת כהונתו של שר האוצר שטייניץ שהיו אמורים לשפר את תנאי ההעסקה של עובדי הקבלן אינם מיושמים. אחת המשתתפות בדיון הייתה פרופסור אורלי בנימין שהגיבה לדבריו:
השיטה של העסקה קבלנית לא הומצאה על ידי המחוקק הישראלי, ולא הומצאה אתמול בבוקר בתגובה לבעיה של ראש העיר עם עובדי התברואה. היא התפתחה ב-OECD, על ידי מדור ספציפי, שישב ושאל את עצמו: 'איך אנחנו נפרק את האיגודים המקצועיים במגזר הציבורי?' […] השערורייה שסיפרו לך עליה כאן היא לא מקרית. זו שערורייה שהמדינה לקחה על עצמה בצורה מאוד מפוקחת כדי לקבל כח עבודה נשי בחינם.
בתגובה לדבריה של העובדת הסוציאלית עדי קריספי ענה שמחון:
יש לי בעיה. יש לי בעיה קשה. אני חושב שאת צריכה לקבל תנאים הרבה יותר טובים ממה שאת מקבלת. זה נכון. בהרבה מקומות לקחנו את המערכת למקום שאנחנו לא רוצים להיות בו. זו טעות וזה כשל ניהולי. מצד שני לבוא להגיד שכולם צריכים להיות מועסקים באותה צורה – זו טעות. עדיף היה אם היינו מסדרים את מערכת השכר בצורה כזאת שלא היינו צריכים את הדבר הקשה הזה הקרוי עובדי קבלן.
אני מבקש להודות לנשות קואליציה הארצית להעסקה ישירה על הסיוע בהבאת הציטוטים מהשימוע הציבורי.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן