החוק הפולני: המשלחות לפולין עלולות להפוך למסעות הכחשת שואה
חוק השואה יעמיד את המשלחות לפולין בדילמה: עבירה על החוק או הכחשת שואה. משרד החינוך צריך להודיע כי אם יעבור החוק וייאסר ללמד את העובדות ההיסטוריות - יפסקו המשלחות. אבל מה בכלל ניתן לצפות מממשלה שמתחזקת קשרים עם מפלגות ימין אנטישמי באירופה?
אם החוק שעבר השבוע בבית התחתון של הפרלמנט הפולני, האוסר לייחס לעם הפולני כל אחריות לפשעים בתקופת השואה, יכנס לספר החוקים בפולין – ממשלת ישראל תמצא עצמה במצב בו היא שולחת לפולין עשרות אלפי תלמידים, בני נוער, חיילים ועובדי מדינה למסע הכחשת שואה. ולכך אסור לתת יד.
מידי שנה יוצאות משלחות לסיור חינוכי והיסטורי בפולין בעידוד, בסבסוד (חלקי) ובתמיכה של ממשלת ישראל. קחו למשל את תיכון מגידו בעין השופט. באוגוסט האחרון יצא תלמידות ותלמידים בית הספר למסע לפולין. אני לא מכיר את בי"ס או את תלמידיו, אבל באתר האינטרנט שהכינו לקראת המסע ובעקבותיו מצטיירת תמונה מייצגת של שגרת המשלחות של משרד החינוך: סדר היום הסטנדרטי של המשלחות (קראקוב, אושוויץ, וארשה, לובלין, מיידאנק, עיירות יהודיות, טרבלינקה); התמונות (בגדים לבנים, דגל ישראל, אלו שמחייכים, אלו שמבליעים חיוך, אלו שבוכים); והדיווחים התמציתיים להורים ("הגענו למיידנק. סיירנו בין הצריפים. הגענו למשרפות ושמענו את הסיפורים הנוראיים. בסיום ערכנו טקס מרגש"). אין בכך ביקורת – החזרה הטקסית היא חלק משמעותי מהמשלחות האלה.
> האינטרסים האפלים מאחורי עסקת הפליטים של ישראל ורואנדה
כמו בבתי-ספר רבים (לא כולם), גם תכנית המשלחת של תיכון מגידו כוללת עצירה בעיירה ידוובנה. מדריכי המסעות, אנשים שעוברים הכשרה מקצועית מעמיקה ונרחבת, מהטובות שיש בארץ בלימודי השואה, עוצרים שם ומספרים לתלמידים את האמת ההיסטורית על אותו יום בחודש יולי 1941 בו נרצחו כמה מאות מיהודי העיירה והסביבה (ההערכות נעות בין 800-1,650 בקירוב). הם מתארים כיצד יהודים הוכרחו לחפור את קבריהם לפני מותם, והם מצביעים על אנדרטה ומספרים שהיא עומדת במקום שבו עמד האסם שאליו נדחפו בכוח היהודים ששרדו את יום-הטבח, האסם שהוצת ויושביו נשרפו למוות.
הם גם מסבירים לתלמידים שאת כל זה לא עשו כוחות הכיבוש הגרמני, אלא תושבים פולנים, יתכן שהם ירחיבו ויספרו גם על כל ניסיונות ההשכחה וההכחשה לאורך השנים של העובדה ההיסטורית הזאת בפולין.
החוק שעתיד להיות מאושר בפרלמנט הפולני יהפוך את ההדרכה שתיארתי כרגע לעבירה פלילית על החוק. הנה דילמה חינוכית חדשה: האם להסיר את ידוובנה מתכנית הסיור שנה הבאה, ובכך להיכנע להכחשת השואה של ממשלת פולין; או לשלוח תלמידים לעבור עבירה פלילית בארץ זרה?
ואם נוותר על ידוובנה, מה נגיד לתלמידים, כמו בתיכון היובל בהרצליה שטסו השנה לפולין ועצרו ביום החמישי למסעם בעיירה קייליצה בשביל לשמוע על ניצולי המחנות שחזרו לעיירה וחיו בה עד לארבעה ביולי 1946, היום בו תושבים פולנים תקפו אותם, רצחו 42 יהודים ופצעו עשרות נוספים? אם סיפור חורבן שרידי הקהילה היהודית בקייליצה ובמקומות נוספים בפולין יהפך להיות עבירה פלילית, איזה טעם חינוכי והיסטורי נשאר למסעות הללו?
בידי ממשלת ישראל הכוח והחובה להחליט שהיא אינה מוכנה להעמיד את המחנכים שלה בדילמה הזאת: עבירה על החוק הפולני או הכחשת שואה. על משרד החינוך להכריז כי אם יעבור החוק יופסקו כל המשלחות הרשמיות לפולין.
לא מדובר על "להעניש" את פולין, ואני לא מתייחס בכלל למשמעויות של מהלך שכזה על כלכלת פולין. האמירה היא ישראלית, חינוכית: התרומה של המסעות ללימודי השואה נמצאת בסכנה אמיתית.
כמקובל בוויכוח הציבורי והחינוכי הער (והסוער) על המסעות לפולין גם לי יש ביקורת נרחבת ומעמיקה על עצם הנסיעות הללו, על צורתן ועל תוכנן. אבל מכל ההצדקות והטוענים בעד המשלחות יש אחת שאני מקבל במלואה: בנסיעות לפולין, לרוב, התלמידים עוברים את הלימוד הרציני ביותר, המקיף ביותר והמעמיק ביותר שיש למערכת החינוך להציע בנוגע לשואה. אין אף תכנית חלופית קיימת שיכולה להתחרות בכמות וברמת הידע שמוצעים לתלמידים במשלחות אלה. פגיעה ביכולת של המורות והמדריכות להציג את העובדות ההיסטורית תבטל גם את היתרון האחד הזה. על ממשלת פולין לבטל את הרעיון המחריד של הפללת האמת או שעל ממשלת ישראל האתגר למצוא דרך אחרת לממש את אחריותה על לימודי השואה וזיכרון השואה.
אלא שכרגיל, השאלה החינוכית משנית לשאלה הפוליטית – כי ממשלות הימין כבר הוכיחו אינספור פעמים בעבר שרב המשותף בינן ובין ממשלות הימין האנטישמיות ומכחישות השואה באירופה. כאשר קוראים את הגינויים של משרד החוץ הישראלי להצעת החוק הפולנית, כדאי להזכיר שמפלגת הליכוד חברה בפורום מפלגות הימין "איחוד הרפורמיסטים והשמרנים האירופאים" יחד עם "חוק וצדק" מפלגת השלטון הפולנית שמובילה את הצעת החוק הנוכחית. כאשר המחאות מגיעות ממשלה שחבריה בקשרים עם "מפלגת החירות" האוסטרית ועם "החזית הלאומית" בצרפת – האירוניה קורסת לתוך עצמה.
לראש ממשלה שמבקר בהונגריה בשיאו של קמפיין אנטישמי של מפלגת השלטון הימנית, שבשביל להסית נגד ערבים הוא לא מהסס להכחיש שואה ולטעון שהשמדת היהודים הייתה רעיון של המופתי – אין יכולת וגם לא סמכות מוסרית להטיף לממשלת פולין על חשיבות העובדות ההיסטוריות. בשביל שישראל תיאבק בממשלת הימין הפולנית, עלינו להיאבק בממשלת הימין בישראל.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן