האם בשלה השעה לחזרתה של הרשימה המשותפת?
הפיצול שגרם לאובדן משמעותי של מנדטים, המלחמה והפשיעה הגואה, החיו את הספקולציות אודות הקמתה מחדש של המשותפת. מנסור עבאס רוצה גוש טכני בבחירות הבאות, אך שותפיו מהעבר רחוקים מלהתלהב
עם התגברות השיח על סיום המלחמה והלחץ הציבורי המתמשך, עולה באופן טבעי השיח על התפרקות אפשרית של הממשלה וקיום בחירות. בחברה הערבית, העסוקה בפשיעה המאורגנת מחד, ומאידך במלחמה העקובה מדם בעזה ובמדיניות ממשלת הימין, השיח על בחירות מספק אופק לשינוי אפשרי; זאת לאחר הכישלון בבחירות האחרונות עם התפרקות הרשימה המשותפת, אי ההצלחה של בל"ד לעבור את אחוז החסימה, וירידת הייצוג הערבי ל-10 מנדטים.
עם חידוש הדיבור על בחירות, החלו גם הדיבורים על הקמתה מחדש של הרשימה המשותפת, על כל מרכיביה. בהתחלה היו הצעות של פעילים וחלק מחברי ועדת "אל-ופאק", הוועדה שסייעה בהקמת המשותפת הראשונה. לאחר מכן הגיעה גם הצהרתו של יו"ר רע"מ, ח"כ מנסור עבאס, על כך שנפגש עם יו"ר סיעת חד"ש-תע"ל, אחמד טיבי, והציע לו שיתמודדו בבחירות במסגרת הרשימה המשותפת כגוש טכני, ולאחריהן כל מפלגה תפעל בכנסת על פי מדיניותה.
הפגישה של עבאס עם טיבי – שהתקיימה שבוע לאחר שנפגש עם איימן עודה, לראשונה מזה זמן רב – לא היתה מתואמת או רשמית: השניים נפגשו ב"פרסה", המסדרון המקיף את אולם המליאה, בהמתנה בין שני מושבים. השיחה ביניהם התקיימה בנוכחות עמיתים ועוזרים, ועסקה במצב החברה הערבית ואפשרויות לפירוק הממשלה. עבאס העלה את רעיון הבנייה מחדש של המשותפת, ולו כגוש טכני. טיבי לא השיב בחיוב או בשלילה, אלא רק הזכיר לעבאס שכל שותפיו לשעבר, גנץ, סער וליברמן ואחרים, התנערו מאפשרות חידוש השותפות עם רע"מ.
בתגובה ל"שיחה מקומית" אמר טיבי כי "נציגי חד"ש-תע"ל נפגשו לאחרונה, הסכימו להמשיך את הברית המוצלחת והיעילה ביניהם וקראו להקמת ברית רחבה יותר, עם תוכנית פוליטית מוסכמת".
ההצעה של מנסור עבאס להקים מחדש את הרשימה המשותפת הגיעה ימים ספורים לאחר שתקף את המפלגות הערביות האחרות, בכנס בנושא אלימות ופשיעה שהתקיים בנצרת. עבאס האשים אותן בהפלת הממשלה הקודמת, ובכך שהביאו את ממשלת הימין ובן גביר, שבתקופתה עלה מספר הנרצחים בחברה הערבית באופן דרמטי. בתגובה, כיפאח אגבריה, תושבת אום אל-פחם שעשרה מבני משפחתה נרצחו, טענה כנגדו כי הוא משתמש בדם הקורבנות לטובת הישגים פוליטיים.
"רשימה משותפת כגוש טכני זה דבר רחוק מהמציאות, זה לא יכול לקרות. גם אם נשים את כל המחלוקות בצד, איך ייראה הקמפיין שלנו? מה נגיד לאנשים? מה התוכנית שלנו?" שואל מזכיר חד"ש, אמג'ד שביטה. "אנו קוראים לרשימה רחבה ביותר, שתייצג את כל החברה שלנו, אבל כזו המבוססת על תוכנית פוליטית ברורה. עכשיו במיוחד, לאור הנסיבות ולאור המלחמה הנוראה בעזה, האנשים רוצים ייצוג פרלמנטרי שידבר בעדם, יביע את עמדותיהם הלאומיות, וגם ידרוש את זכויותיהם האזרחיות. זה מה שהם צריכים לראות בקמפיין ובתוכנית הפוליטית. לדעתי כל הדיבורים עד כה אינם רציניים".
דבריו של שביטה אושרו בהודעת חד"ש ומק"י בשבוע שעבר, שהדגישה כי "השותפות צריכה להיות תלויה בהבנות פוליטיות ברורות, שבמרכזה התוכנית שעל פיה הוקמה הרשימה המשותפת ב-2015, עם פיתוחה בהתאם לצורך ולשינויים בחברה ובכלל".
הצהרת חד"ש-מק"י לא הסתפקה בכך, ותקפה את מנסור עבאס ישירות: "אחריותנו כלפי הציבור שלנו מחייבת אותנו להציג בפניו את האמת: גישת רע"מ בראשות עבאס, שהגיעה עד כדי האשמת החברה הערבית בהחמרת האלימות והפשיעה והתכחשות לפשעי הכיבוש בעזה, אינה תואמת בשום אופן את הגישה שאליה שואף הציבור שלנו, הכוללת איזון בין השוויון הלאומי לאזרחי והשגת זכויות מבלי לעוות את זהות אזרחי ישראל הפלסטינים ושיוכם הלאומי.
"השינוי בעמדת רע"מ כלפי 'המשותפת' לא נוצר בחלל ריק ולא מפתיע אותנו. הוא תוצאה של הכישלון שנחלה גישתם, בעיקר אחרי שסיעות האופוזיציה הודיעו שאין בכוונתם לשתף איתם (עם רע"מ) פעולה בעתיד. כמו כן, היא משקפת את הסקרים המציגים ירידה בתמיכה בהם, עד כדי סכנה שלא יצליחו לעבור את אחוז החסימה.
"במצב כזה, הפתרון אינו קריאה לרשימה טכנית לצורך סידור כיסאות, אלא ביקורת עצמית וחזרה לעקרונות שמאפשרים לציבור הערבי, ואיתו הכוחות הדמוקרטיים, להשפיע ולשנות בכבוד ובראש מורם. כל דיבור אחר הוא רק זריית חול בעיניים שעלולה להוביל לאכזבת הציבור הערבי ולהימנעות מהשתתפות בבחירות".
"מברכים על שיקום הברית עם בל"ד"
כך או כך, חד"ש צפויה להציג בבחירות הבאות רשימה חדשה בתכלית. איימן עודה כבר הודיע כי לא יתמודד שוב, והמועמד הבולט להחליפו הוא ח"כ לשעבר יוסף ג'בארין, שזוכה לפופולריות רבה, במיוחד באזור המשולש. גם ח"כ עאידה תומא-סלימאן ככל הנראה לא תתמודד שוב על המושב השני. בין המתמודדים למקום השני ברשימה הוזכרו כמה שמות, ביניהם ג'עפר פרח, מנהל מרכז מוסאווה; ושאדי שוירי, לשעבר ראש המועצה המקומית בכפר יאסיף. לגבי המקום השלישי, המוקצה על פי הנוהג למועמד היהודי, עדיין לא ברור אם עופר כסיף ימשיך, ואם במקומוט תשובץ הפעילה נועה לוי או מישהו אחר. במקום הרביעי, ככל הנראה, יוצב ח"כ יוסף אלעטאונה, אך שום דבר אינו סגור עדיין.
בנוגע להחזרת הרשימה המשותפת על שלושת מרכיביה, כלומר עם בל"ד, אומר שביטה: "אנו מברכים על שיקום הברית עם בל"ד, ואני חושב שהתוכנית הפוליטית שלנו קרובה מאוד לזו שלהם. למרות המחלוקות שהיו בבחירות האחרונות, הגישה שלנו חיובית מאוד. בשנה האחרונה שלחנו לבל"ד שני מסרים חיוביים, האחרון שבהם היה בוועידת בל"ד שהתקיימה לפני כמה שבועות, שבה השתתפה גם משלחת מחד"ש.
"אנחנו מאמינים שנוכל לבנות שוב את הרשימה, ועדיף לעשות זאת מוקדם, ולא בחודש הבחירות, כדי שזה לא ייתפס בעיני הציבור כאילו אנחנו מסכימים רק על סידור המושבים. כל הסקרים מראים שאחוז ההצבעה (בקרב האזרחים הערבים; ב"ז) יהיה גבוה יותר מבפעם הקודמת, ולכן צריך לסדר היטב את הקלפים ולהגיע לבחירות עם רשימה אחידה ושיח פוליטי ברור העונה על צורכי העם ועל שאלותיו הרבות".
בבחירות האחרונות, בל"ד התקרבה מאוד לאחוז החסימה עם 138,000 קולות. במפלגה רואים במספר זה הישג גדול, שמציב אותם ככוח הפוליטי השני לאחר רע"מ, שכן חד"ש-תע"ל אמנם קיבלה 179,000 קולות, אך זאת במסגרת רשימה הכוללת שתי מפלגות יחד. יש להניח, לכן, כי בל"ד כיום לא תסכים לקבל מקומות בודדים בתחתית הרשימה. מנגד, בחד"ש-תע"ל טוענים כי בל"ד השיגה מספר כזה של קולות בעקבות הסולידריות עם עמדת הקורבן שבה הציבה את עצמה, כשאמרה שחד"ש רימתה ונטשה אותה.
סיבה נוספת שהם מציינים היא שמספר גדול מקרב פעילי בל"ד שהחרימו את הבחירות, או לפחות לא היו פעילים כשבל"ד היתה חלק מהרשימה המשותפת, חזרו לפעילות כשבל"ד התמודדה ברשימה נפרדת. נסיבות אלה, סבורים בחד"ש-תע"ל, עשויות שלא לחזור על עצמן בפעם הבאה.
גורם המקורב לחד"ש-תע"ל מוסיף: "מרצ קיבלה יותר קולות מבל"ד, והסתפקה במנדט אחד מכל ארבעה ברשימה המשותפת עם מפלגת העבודה. בבל"ד יודעים היטב שהם לא מביאים למשותפת את 138,000 הקולות שהם השיגו, אז על סמך מה ידרשו יותר שיבוצים מרכזיים ממפלגות אחרות?".
"אני מאמין שהדיבור על מנדטים פחות חשוב, וזה יקרה בשלב מאוחר יותר אם יהיו כוונות להגיע להסכמה, אבל צריך ללמוד את הנושא ברצינות, להעלות את שיעור ההצבעה. ייתכן מאוד שיותר אנשים יצביעו דווקא אם תהיה יותר מרשימה אחת, ולכן גם תחרות אמיתית בין תוכניות פוליטיות מובחנות. אנחנו טועים בכל פעם שאנחנו לומדים רק את דעות הבוחרים, מפני צריך להכיר גם את דעותיהם של מי שלא משתתפים בבחירות ולברר מה יעודד אותם להשתתף", אומר יו"ר בל"ד, ח"כ לשעבר סמי אבו שחאדה.
"אולי שלוש מפלגות עם קמפיין חיובי שמטרתו להעלות את שיעור ההצבעה יהיו עדיפות על רשימה אחת או שתיים. אם שיעור ההצבעה יגיע ל-60%, המשמעות היא שכל המפלגות יחצו את אחוז החסימה ונשיג הישג גדול יותר מזה של המשותפת, שזכתה בעבר ב-15 מנדטים. כל הסקרים מראים שאנחנו מתחילים ממקום טוב יותר מזה שהתחלנו בו בבחירות האחרונות, שבהן הגיע שיעור ההצבעה ל-57%. עם זאת, זה לא אומר שאנחנו מבטלים את הרעיון של הקמת השותפות עם חד"ש-תע"ל. נדון בכל האפשרויות. ב-17 באוגוסט יתקיים מושב ראשון של הוועד המרכזי של המפלגה אחרי הוועידה, שבו נבחר את הלשכה הפוליטית של בל"ד שתחליט בעניין".
לגבי הצעתו של מנסור עבאס להחזיר את המשותפת כגוש טכני אומר אבו שחאדה: "אני מאמין שמדובר באמירות שמטרתן תקשורתית, להופיע מחדש בתקשורת ולדבר על נושא האחדות כדי לקצור הישגים פוליטיים. מנסור עבאס עשוי גם להשתמש בדיבור על המשותפת כדי לאיים על נתניהו, או אולי כדי להפעיל לחץ על בעלי בריתו לשעבר, גנץ, לפיד וליברמן, שמסרבים לשוב לברית עמו. עם זאת, לא ניתן לרוקן את העשייה הפוליטית מתוכן, אחרת למה שלא נתחבר למרצ ולמפלגת העבודה ברשימה אחת, ואחרי הבחירות כל מפלגה תעשה מה שהיא רוצה? זה לא אפשרי, נכון? אז גם גוש טכני עם רע"מ אינו אפשרי. לא נוכל להיות חלק בכל ברית שאינה מבוססת על תוכנית פוליטית ברורה וכנה".
אבו שחאדה מסתייג מעצם השיחה על בחירות בשעה הזו: "על רקע מלחמת ההשמדה בעזה, הדיבור על מנדטים נראה רע, פוגעני ורחוק מהמציאות. כל המאמצים וכל האנרגיות צריכים להיות מושקעים כעת במטרה אחת בלבד: עצירת המלחמה. למה שלא נקיים הפגנה של 100,000 משתתפים בנצרת בארגון משותף של כל המפלגות? אנחנו מושיטים יד למעשה כזה. אמנם היו הפגנות ואירועים במג'ד אל כרום, בכפר כנא ובכפרים אחרים שארגנה ועדת המעקב, אבל הפעילות שלנו עד כה לא משקפת את חומרת האירוע".
גם ברע"מ לא כולם מתלהבים, בלשון המעטה, מרעיון חידוש המשותפת. "כולם יודעים שהגישה הפוליטיות של רע"מ קרובה לדופק הרחוב הערבי ולשאיפותיו, למרות כל הביקורת שאנו שומעים", הצהירו מטעם המפלגה. "זה לא סוד, אפילו למי שכתב את הצהרת מק"י, שלא רק שימי הקומוניזם נגמרו והעם הרוסי עצמו כבר לא זוכר אותם. גם תוצאות הבחירות האחרונות לכנסת, לרשויות המקומיות ולוועדה הארצית לראשי רשויות, אומרות שאין מקום להצהרות מפלגתיות שנכתבו בעליונות וביהירות".
המריבות וההאשמות האחרונות מלמדות כי הרעיון להחזיר את הרשימה המשותפת על כל מרכיביה הפך לכמעט בלתי אפשרי. גם המנהל האסטרטגי במרכז לחברה משותפת בגבעת חביבה, מוחמד דראושה, מאשר זאת: "כל המאמצים להחזיר את הרשימה המשותפת על ארבעת מרכיביה הם ניסיונות של המפלגות להציל את עצמן מטביעה. נראה שחד"ש ותע"ל ימשיכו בברית שלהם, ובל"ד ורע"מ יישארו כמפלגות נפרדות. מאידך, לא אתפלא גם אם יתחברו בסופו של דבר, למרות כל ההבדלים האידיאולוגיים, שכן לבל"ד במיוחד יהיה קושי אמיתי לחצות את אחוז החסימה. בפעם האחרונה שיעור ההצבעה הגיע ל-57%, נניח שבבחירות הבאות הוא יעלה ל-60%. זה אומר 40,000 קולות שיתחלקו בין שלוש מפלגות, כך שזה לא יעזור לבל"ד לעבור.
"אני חושב שיש עייפות מהרעיון של השתתפות בבחירות במתכונתן הנוכחית, גם אם המפלגות אומרות שהסקרים שלהן מראים עלייה בשיעור ההצבעה. לאנשים נמאס מאותם פרצופים, אותם רעיונות, אותם טיעונים", מסכם דראושה. "אולי מפלגה חדשה עם רעיונות חדשים תוכל למשוך כמה אנשים, למשל היוזמה של אברום בורג להקים מפלגה יהודית-ערבית. אם יצליח לגייס דמויות יהודיות וערביות משפיעות באמת ובעלי בסיס אלקטורלי טוב, הוא עשוי לקצור הצלחה.
"הבעיה הנוספת היא שאנשים לא רואים אופק לשינוי או לשיפור התנאים. אפשרות של הקמת ממשלת מרכז-שמאל, שיכולה ומעוניינת לשתף פעולה עם הערבים, לפתור את הבעיות שלהם ולחתור לפתרון מדיני ושלום, הייתה עשויה לשנות זאת, אך לצערי היא אינה סבירה כרגע, על פי הצהרותיהם של לפיד וגנץ".
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן