אונר"א במשבר, ומחנות הפליטים בגדה על סף קריסה

עובדי סוכנות האו"ם לפליטים שובתים כבר ארבעה חודשים, עשרות אלפי תלמידים יושבים בבית, והזבל מצטבר ברחובות. בסוכנות טוענים שנגמרו לה התרומות, ובמחנות משוכנעים שישראל רוצה להביא לקריסתה

מאת:
הריח בלתי נסבל. ערימת זבל במחנה הפליטים אל-פוואר בעקבות שביתת עובדי אונר"א, יוני 2023 (צילום: באסל עדרה)

הריח בלתי נסבל. ערימת זבל במחנה הפליטים אל-פוואר בעקבות שביתת עובדי אונר"א, יוני 2023 (צילום: באסל עדרה)

במחנה הפליטים הדרומי אל-פוואר הרחובות והכבישים גדושים בזבל, והצחנה כל כך מעיקה שקשה להתהלך מחוץ לבתים. לצד מכולת קטנה מתנשא הר שקיות זבל אדיר, גבוה יותר מהמוכר בחנות. הוא מספר שעכברים ונחשים החלו לצאת מתחת לשקיות לאחרונה. "זה אסון אמיתי", אומר המוכר.

השביתה של עובדי סוכנות הפליטים אונר"א נמשכת כבר יותר מ-120 ימים בכל מחנות הפליטים בגדה המערבית, אולם אף אחת מדרישות השובתים טרם בחיוב. השביתה הופכת את חיי תושבי 19 מחנות הפליטים בגדה לבלתי אפשריים: 45 אלף תלמידים נאלצו להפסיד כבר סמסטר לימודים שלם, וכ-800 אלף פליטים לא מקבלים שירותים רפואיים במרפאות במחנות הפליטים, שירותי רווחה או פינוי של הזבל משותקים. את השירותים האלה לתושבי המחנות לא מספקת הרשות הפלסטינית אלא אונר"א, גוף של האו"ם שהוקם ב-1949 לטיפול בפליטים הפלסטינים.

הדרישות העיקריות של השובתים הן להעלות את המשכורות, להפחית את הצפיפות בכיתות במחנות הפליטים, שכרגע עומדת על כ-50 תלמידים בממוצע, להרחיב את העסקת עובדי הניקיון במחנות ולהבטיח את תנאי הפנסיה של העובדים.

חסן אל-אטרש, חבר באיגוד העובדים של אונר"א שמוביל את השביתה, הושעה מעבודתו בארגון יחד עם אדם נוסף, לדבריו עקב פעילותם באיגוד. "התחלנו לשבות בינואר", הוא אומר. "בפברואר הקפאנו את השביתה לטובת משא ומתן עם אונר"א, אבל הוא לא צלח אחרי שהם סירבו להצעת הפשרה של משרד העבודה הפלסטיני. לכן, מאז מרץ אנחנו שובתים". חלק מהשובתים סיפרו כי לא קיבלו שכר מאז מרץ, וכי אונר"א זימנה שמונה מהם לשימוע.

ישראל מנהלת מאבק ארוך שנים נגד אונר"א מתוך רצון להעלים את סוגיית הפליטים. בשנים האחרונות, חלק מהמדינות התורמות לאונר"א קיצצו את תמיכתן בארגון באופן משמעותי. הנשיא דונלד טראמפ עצר לחלוטין את התמיכה האמריקאית באונר"א, אולם הנשיא ג'ו ביידן החזיר אותה. במחנות הפליטים סבורים שהמטרה של המהלכים האלה היא להביא לקריסתה של אונר"א, ולהכניס במקומה את הרשות הפלסטינית.

donate

"בעבר אונר"א היתה קיימת ומורגשת הרבה יותר במחנות", אומר אכרם, חבר בוועדת רווחה מקומית במחנה. "אחרי הקמת הרשות הפלסטינית בשנות ה-90, מספר העובדים של אונר"א החל להצטמצם בהדרגה. כך הגענו למצב היום, שבו על מחנה של 12 אלף איש יש רק שישה עובדי ניקיון, המרפאה בקושי מספקת שירותים, והכיתות צפופות עם חמישים תלמידים בחדר. התהליך הזה של צמצום אונר"א לא נובע רק מקשיים כלכליים. אני מזהה כאן מניע פוליטי, להעביר את הכוח לרשות הפלסטינית ולהעלים את אונר"א לגמרי".

בהצהרה שפורסמה ביום שישי, נמסר מאונר"א כי הסוכנות נמצאת על סף קריסה, ובגלל המצוקה הכלכלית החמורה שנובעת מצמצום התמיכה של מדינות תורמות, קשה לה להיענות לדרישות השובתים. בהצהרה נכתב כי העלאת המשכורות תאיץ את קריסת הסוכנות. "הסוכנות סובלת ממשבר כלכלי חד וחריף", נכתב בהצהרה, "נכון לרגע זה, אין לסוכנות את התקציב המספק כדי לשמור על השירותים המוענקים לפליטים, והחל מחודש ספטמבר הקרוב ועד סוף השנה לשלם משכורות לעובדי הסוכנות".

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

כאן אפשר להצטרף

לתמיכה – לחצו כאן
שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ב-5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

"הפשיעה היא פרויקט אסטרטגי של המדינה". שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, 5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

בחברה הערבית משוכנעים: הפשיעה אינה מחדל. היא תוכנית שלטונית

בחברה הערבית דוחים את הטענות בדבר אוזלת היד של המדינה מול הפשיעה הגואה. מדובר במדיניות מתוכננת היטב, אומרים מומחים ופעילים, במטרה לפרק את החברה הערבית מבפנים ואף לעודד אותה להגר מהמדינה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf