newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

תקופת מאסר שלישית לסרבן המצפון ערן אביב

אביב התייצב אתמול בבקו"ם שוב כדי להכריז על סירובו להתגייס לצבא, ונשפט ל-20 ימי מאסר נוספים. הוא ריצה כבר 35 ימי מאסר. "זה לא סביר בכלל שאהיה במחסום, לא משנה כמה מוסרי אשתדל להיות שם", אמר בראיון ל"שיחה מקומית" לפני סירובו הראשון

מאת:

סרבן המצפון ערן אביב, בן 19 מתל אביב, התייצב אתמול (שלישי) בבקו"ם בפעם השלישית על מנת להכריז על סירובו להתגייס לצה"ל. הוא נשפט ל-20 ימי מאסר. בשתי כליאותיו הקודמות ריצה כבר 35 ימי מאסר.

סרבן המצפון ערן אביב (צילום: באדיבות המצולם)

"מאמין שגיוס לצבא נותן לגיטימציה ומשרת את הכיבוש". סרבן המצפון ערן אביב (צילום: באדיבות המצולם)

אביב הצהיר על סירובו להתגייס בפעם הראשונה ב-10 במאי. עם זאת, לאחר שקצין שיפוט הבטיח שידאג בשבילו לתפקיד שלדבריו יהיה "מנותק" מהכיבוש, אביב הסכים להתחייל לשח"ם (שירות חובה במשטרת ישראל).

אותו קצין לא עמד בהבטחתו, ובצה"ל לא הצליחו למצוא לאביב תפקיד. שוב ושוב הציעו לו תפקידים שסתרו את עקרונות מצפונו: ראיון קבלה לתפקיד בשייח ג'ראח או תורנויות אבטחת יישובים, למשל. לאחר שהצהיר שוב כי לא יסייע בהליכים כנגד פלסטינים וכנגד אוכלוסייה אזרחית, דרש ממנו אותו קצין להמשיך בשירות רגיל. אביב עמד בסירובו.

בראיון ל"שיחה מקומית" לפני סירובו הראשון, אמר אביב כי ההחלטה לסרב התגבשה אצלו בזמן ששהה עם משפחתו בארה"ב, לצורכי עבודת הוריו. "חזרתי לארץ באמצע כיתה י"א, בידיעה שאני הולך לסרב בגלל הכיבוש ולהיכנס לכלא כנראה.

"אני חושב שאסור שחיילים יהיו בכלל במחסומים. אם האוכלוסייה הפלסטינית לא מקבלת אזרחות כמו אזרח ישראלי יהודי, אז אסור לנו להיות שם בכלל או להפעיל מחסומים שפוגעים בחופש התנועה שלהם. לא משנה כמה טוב אני אהיה במחסום, בסוף אני מעכב אנשים בדרך למקום העבודה שלהם, או לביקור אצל חברים, בצורה לא מידתית. אני לא חושב שזה בכלל סביר שאהיה במחסום, לא משנה כמה מוסרי אשתדל להיות שם. התוצאה בכל מקרה תהיה לא מוסרית או סבירה", אמר אביב בראיון.

"בהצהרת הסירוב שלו כתב: "אני מסרב כי אני מאמין שכל בני האדם צריכים לחיות תחת שלטון שמייצג אותם. אני מסרב כי אני מאמין שגיוס לצבא נותן לגיטימציה ומשרת את הכיבוש. אני מסרב כי אני מכבד את הכללים והנורמות של הקהילה הבינלאומית שעומדים בסתירה לכיבוש הישראלי. אני מסרב כי אני מאמין שאם רבים מאוד יסרבו, ישראל תהיה מוכרחת לסיים את הכיבוש. אני מסרב כי אני מאמין שלאחר 53 שנות כיבוש, הכיבוש הוא חלק אינטגרלי מהצבא ולא ניתן לשרת בצבא בלי לשרת את הכיבוש".

אביב מצטרף לשורה ארוכה של סרבניות מצפון בישראל שהתנגדו לכיבוש, וכן ליותר מ-100 חותמות על מכתב הסירוב שפורסם בתחילת השנה, ונשלח לראש הממשלה, שר הביטחון, שר הבריאות והרמטכ"ל.

במהלך כליאתו השנייה של אביב, ערכה תנועת יש גבול הפגנת תמיכה מול חומות הכלא. הפגנה זו היתה הראשונה שהתקיימה מול כלא 10 החדש, והיא ממשיכה מסורת בת עשרות שנים של הפגנות שערכה יש גבול מול בתי הכלא הישנים, 4 ו-6. להפגנה הגיעו גם פעילות מטעם רשת מסרבות, וכן פעילות החתומות על מכתב הסרבנים החדש.

ערן אביב מלווה על ידי מסרבות – רשת סרבנות פוליטית, המסייעת לסרבני מצפון שבוחרים לסרב מתוך התנגדות לכיבוש, או מתוך עקרונות כלליים יותר הגוררים התנגדות כזו. בנוסף, מסרבות מסייעת לקבוצות המפרסמות מכתבי סירוב כדרך של התנגדות לכיבוש. מסרבות עובדת בשיתוף עם תנועת הסירוב הוותיקה יש גבול.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf