newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מפגש פסגה בין העליונות הלבנה לעליונות היהודית

הבסיס הרעיוני של "תוכנית המאה" נחשף כבר בפתח נאומו של טראמפ בבית הלבן, שבו הציג את ישראל כאי של שפיות במזה"ת וטען כי קיום העם הפלסטיני מתמצה בעוני וטרור. אילולא היה גזען ואסלמופוב, טראמפ היה שואב השראה דווקא מהצלחת העם הפלסטיני לשרוד את הכיבוש עד היום

מאת:

מסיבת העיתונאים בבית הלבן שבה נחשפה "עסקת המאה" היתה מפגש פסגה בין תפישת העליונות הלבנה של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, לתפישת העליונות היהודית של ראש הממשלה, בנימין נתניהו.

לאחר עשור של שלטון הממשלות הכי ימניות וקיצוניות בתולדות מדינת ישראל, לאחר כשנתיים שבהן נתניהו ומפלגת השלטון שלו חוזרים ותוקפים את הפירורים שנותרו מהדמוקרטיה הישראלית, ושעות ספורות לאחר שהוגש כתב אישום נגד נתניהו בגין חשדות חמורים בשורה של מעשי שחיתות שנועדו לבצר את שלטונו – הציג טראמפ בנאומו את מדינת ישראל כאי של שפיות, דמוקרטיה, שלום וחדשנות במזרח התיכון.

ישראלים צופים בנאום טראמפ בחנות למוצרי חשמל בירושלים, ב-28 בינואר 2020 (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

טראמפ הציג את מדינת ישראל כך אף שישראל מונעת חיבור של אינספור בתים פלסטינים למים, לחשמל ולכבישים בטענה שלא קיבלו היתרי בנייה מהמנהל האזרחי שמקדם את ההתנחלויות; אף שחוליות "תג מחיר" של הימין הקיצוני הישראלי ממשיכות להשתולל; ואף שמאז 2009 הוצתו וחוללו כ-50 כנסיות, מנזרים ומסגדים בשטח מדינת ישראל ובגדה המערבית. נתניהו הוא דמוקרט ושוחר שלום בדיוק כפי שטראמפ גאון יציב מאוד.

פרשני תקשורת, היסטוריונים ומומחים למזרח התיכון עוד צפויים לשוב ולטחון עד דק את פרטיה של "עסקת המאה", אבל טראמפ חשף את בסיסה הרעיוני כבר בפתח נאומו בבית הלבן. לדברי טראמפ, קיומו של העם הפלסטיני מתמצה בעוני, טרור ואלימות. בכך העם הפלסטיני זכה להצטרף אל עמים במדינות אפריקאיות שטראמפ כינה "מחראות" (shitholes), ואל ההיספנים, שטראמפ כינה פושעים ואנסים.

האם יהיה מי שיבלום את חרפת המאה?

אלמלא תפישותיו הגזעניות והאיסלמופוביות של טראמפ, הטוען להשראה מהצלחתה של מדינת ישראל, הוא היה אמור לשאוב השראה מהצלחתו של העם הפלסטיני לשרוד עד היום את הכיבוש והנישול הישראלי.

הורים פלסטינים ברחבי הגדה המערבית ממשיכים לשלוח את ילדיהם לבתי ספר, גם אם לחלקם מדינת ישראל הוציאה צווי הריסה, ואף שחלק מהילדים חשופים לאלימות והטרדות מצד כוחות הביטחון הישראליים והמתנחלים במהלך ההליכה מבתי מגוריהם לבתי הספר ובחזרה.

ממשיכים ללמוד. ילדים פלסטינים באוהל שמשמש בית ספר ארעי בכפר ליד חברון, לאחר שצה"ל השתלט על המבנה ששימש אותם ללימודים, באפריל 2018 (צילום: וויסאם השלמון / פלאש90)

ברחבי הגדה פועלות אוניברסיטאות מצוינות המכשירות אנשי מקצוע וחוקרים מהמעלה הראשונה בתחומים שונים, כולל רופאים שעוברים בהצלחה את הבחינות בארה"ב. זאת, על אף המגבלות הקשות שמדינת ישראל מטילה על החופש האקדמי ולמרות הפשיטות החוזרות של כוחות הביטחון על האוניברסיטאות מעת לעת.

עיתונאים פלסטינים בגדה ממשיכים לבצע נאמנה את עבודתם, למרות המגבלות הקשות שמדינת ישראל מטילה על חופש העיתונות ולמרות הפגיעות הרבות של עיתונאים וצלמי עיתונות פלסטיניים מירי חיילי צה"ל ומג"ב.

משפחות פלסטיניות בגדה המערבית ממשיכות להקים עסקים קטנים ולנהל אותם אף שמעת לעת כוחות הביטחון הישראלים פושטים עליהם, גורמים נזק לרכוש או מחרימים אותו. פלסטינים בגדה ממשיכים לעסוק באמנות למרות המגבלות הקשות שמטילה מדינת ישראל על חופש הביטוי והמשאבים הדלים.

משפחות פלסטיניות בגדה המערבית ממשיכות לבנות בתים למגורי ילדיהן, אף שמעת לעת כוחות הביטחון הישראלים הורסים בתים ומורידים לטמיון את כל ההשקעה הכספית בהם.

בדומה למחאה הלא אלימה של תנועת זכויות האזרח בדרום ארה"ב, פעילי זכויות אדם פלסטינים ממשיכים לארגן בגדה המערבית פעילות פוליטית על אף צו מס' 101 של המפקד הצבאי, המטיל מאסר של עד עשר שנים למי שמארגן אסיפה, תהלוכה או משמרת ללא רישיון.

פלסטינים ממשיכים לקיים קשרי משפחה וחברות למרות החשש שהשב"כ סוחט את אחד מקרוביהם או משתמש בו כדי לעקוב אחריהם. משפחות פלסטיניות ממשיכות לשרוד ולנסות לקיים חיים נורמליים מינימליים ברצועת עזה, למרות הדיכוי והפרות זכויות האדם החמורים שמבצע משטר החמאס ולמרות המצור וההפצצות הישראליות החוזרות.

מנסים לקיים חיים נורמליים. ילדים בעזה משחקים ליד ביתם שנהרס במבצע צוק איתן (צילום: עאיד טאיה / פלאש90)

פלסטינים אזרחי ותושבי מדינת ישראל השתלבו במרבית מוסדות החברה והמדינה למרות שנים ארוכות של ממשל צבאי, גזענות ואפליה שיטתיות. צאצאים של פליטים פלסטינים ממלחמת 1948 היגרו למדינות אחרות ברחבי העולם, הגיעו שם להישגים רבים ותורמים לחברות שהם חיים בהן.

טראמפ לא מסוגל לראות את כל אלה. השאלה היא אם במצבה הנוכחי של הקהילה הבין-לאומית יהיו מספיק קולות שיצליחו לבלום את אחת מחרפות המאה. הזלזול, הגזענות והדה-הומניזציה כלפי העם הפלסטיני מצד ממשל טראמפ ומצד מי שמיהרו להביע תמיכה בתוכנית שלו ושל נתניהו, מחזקים את התובנה שהפלסטינים הם היהודים של תקופתנו.

איתי מק הוא פעיל ועורך-דין לזכויות אדם

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf