newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הגיע הזמן להפסיק להשחיר מתמודדים עם הפרעות אישיות

במסגרת ועידה על תעסוקת נשים חרדיות, טענה השופטת החרדית הראשונה בארה"ב כי "אנשים עם הפרעות אישיות מנסים לנצל נשים". הטענה הזו לא נכונה ומקבעת את הדעה השלילית בחברה החרדית על אנשים עם מגבלה נפשית

מאת:

 

מחזקת את הדעות הקדומות נגד אנשים עם מגבלות נפשיות. השופטת רחל פרייר בראיון ל"כיכר השבת". צילום מסך מ"כיכר השבת"

מחזקת את הדעות הקדומות נגד אנשים עם מגבלות נפשיות. השופטת רחל פרייר בראיון ל"כיכר השבת". צילום מסך מ"כיכר השבת"

בשבוע שעבר התקיימה "אחת ועוד אחת", ועידה לאומית לתעסוקת נשים חרדיות שארגן האתר "כיכר השבת".

במסגרת הוועידה התראיינה ל"כיכר השבת" רחל פרייר, האשה החרדית הראשונה שהגיעה לתפקיד של שופטת בארצות הברית. פרייר סיפרה על הדרך שעשתה עד שהגיעה לתפקידה ותיארה את החסמים שחוותה כאישה חרדית לאורך כל חייה.

אולם דברי הסיום של הראיון היו מוזרים. "אני חושבת שאנשים שיש להם הפרעות אישיות מנסים לנצל נשים לפעמים", אמרה פרייר, "אבל אל תאפשרי לאנשים שינצלו אותך". כאילו המחסום המונע מנשים להתקדם הוא אנשים עם "הפרעות אישיות".

אולם בניגוד לטענת פרייר, בהתאם למדדי אבחון פסיכיאטריים, אנשים המאובחנים עם הפרעת אישיות אינם נחשבים לאנשים נצלנים. להיפך, הם כנים וישרים בצורה נוקשה וקיצונית, ומסרבים להשלים עם כל הפרת נורמה קלה כחמורה. זאת אם נוציא מחשבון אנשים עם הפרעת אישיות אנטי סוציאלית, שהחוקרים חלוקים לגבי תוקפה של אבחנה זו, כיון שלרוב אבחנה זו מתקבלת אחרי שהאדם פגע קשות בחברה, ומכאן שהמעשים של אותם אנשים הם אלה שעומדים מאחורי האבחנה ולא בהכרח מדדים רפואיים.

מעבר לכך, ניתן לתהות, האם הפטריארכיה החרדית, המציבה לא מעט חסמים בפני נשים חרדיות, בנויה על אנשים עם הפרעות אישיות? האם פרייר מתכוונת לטעון שכל ההנהגה החרדית (הגברית והפטריארכית) סובלת מהפרעות אישיות? האם פרייר היא מומחית לבריאות הנפש, שראוי לצטט את אבחנותיה בתחום?

האמירה זו, שהופיעה בראיון ל"כיכר השבת", משקפת מצב בעייתי: לתקשורת יש נטייה להפיץ מסרים בנוגע למסוכנות של אנשים המאובחנים עם מחלות נפש והנטייה הזו נמצאת בעלייה עם השנים.

אחד ההסברים לתופעה הוא כי לאנשים יש צורך להבין אירועים קשים ולהפיק מהם משמעות. כאן העיתונות נכנסת לתמונה ועושה לנו סדר בחיים. היא מחלקת את העולם לטובים ולרעים. בהקשר הזה, המאובחנים עם הפרעה נפשית הם בצד של "הרעים", והתקשורת מרגיעה אותנו שאם נסתובב בין אנשים "טובים", נהיה מוגנים ובטוחים. אין זה מפתיע שהדברים הופיעו דווקא בעיתונות חרדית, שכן הסטיגמה בחברה החרדית כלפי אנשים עם מגבלה נפשית חמורה באופן יחסי.

בהקשר זה "כיכר השבת" השתמש בשיטה של "בידול אידאולוגי", ועשה הבחנה בין אנשים  עם הפרעות אישיות לאלה שבלי. כמו כן השתמש "כיכר השבת" בהבלטת סמכות, שכן הכותב הדגיש את ההשכלה, הניסיון, המקצועיות והתפקיד הציבורי של המרואיינת, וכך העלים מהקורא את העובדה שהידע של פרייר בבריאות הנפש, כפי הנראה, אינו עולה על הידע של אדם מן השורה.

המשך הפצתה של הדעה, כי אנשים עם מחלת נפש מסוכנים במהותם, גורמת לכך שאנשים עם מוגבלות ממשיכים להיתקל במחסומים המונעים את השתתפותם בחברה כשווים, בהפרות של זכויות האדם שלהם, והם חשופים לצורות הפליה מרובות וחמורות.

בתוך קהילה, שבה האחדות החברתית גבוהה, כמו החברה החרדית, עובדה זו עשויה לפגוע עוד יותר. זאת למרות התרומות של אנשים עם מוגבלות לרווחת הכלל ולגיוון בקהילותיהם, והעובדה שקידום ההנאה המלאה שלהם מזכויות האדם ומחירויות יסוד, והשתתפותם המלאה, יטפחו בהם תחושת שייכות ויקדמו מאוד את התפתחות החברה מבחינה אנושית, חברתית וכלכלית.

הכותב הוא בעל תואר שני בקרימינולוגיה, מחקריו עוסקים בתרומת התקשורת להבניית תפיסת מסוכנות כלפי המאובחנים כחולי נפש וביחס הממסד הישראלי לאנשים עם מגבלה בקהילה החרדית. הכותב מאובחן עם הפרעת אישיות מורכבת

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

רוח של יד קלה על ההדק. אמו של יעקוב טוחי המנוח בהפגנה מול בית משפט השלום בתל אביב, 17 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

זעם ביפו בעקבות הרג טוחי: "מדיניות של הבחנה בין דם לדם"

הריגתו של יעקוב טוחי בידי שוטר לא בתפקיד איחדה את התושבים הערבים והיהודים שליוו אותו יחדיו בדרכו האחרונה, אך גם החזירה את טראומת מאי 2021 ואת החשש מפני ההסלמה שמחוללים כיתות הכוננות והגרעינים התורניים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf