newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

באתיופיה מתחולל רצח עם, וישראל מסייעת למי שאחראי לו

כ-150 אלף אזרחים נהרגו בחבל תיגראי בצפון אתיופיה בידי מיליציות פרו-ממשלתיות וצבא אריתריאה. בעוד בעולם מגנים, ישראל שותקת ומסייעת גם לאתיופיה וגם לאריתריאה. בתור מי שנולדה שם, אני קוראת לישראל להפסיק לשתף פעולה

מאת:

אני נולדתי בחבל תיגראי שבאתיופיה. ב-1979, בגיל שנתיים וחצי, עליתי לישראל. אני, כמו עולים רבים מאתיופיה, מרגישה שזהו ביתי האמיתי. כאן חיי. כאן הקמתי את משפחתי. אני לא זוכרת את חיי לפני שעליתי. אבל אני ועולים רבים נוספים מתיגראי לא יכולים להשאיר את העבר מאחור כשנותרו לנו שם קרובי משפחה וחברים. בטח שלא כאשר מתחולל במקום טיהור אתני מזוויע. ואני לא יכולה לשתוק כשהמדינה שלי מפקירה מאות אלפים למותם.

האו"ם מדווח כי 200 איש מתים כל יום מרעב. פליטים מתיגראי מקבלים סיוע (UNICEF Ethiopia, CC BY-NC-ND 2.0)

האו"ם מדווח כי 200 איש מתים כל יום מרעב. פליטים מתיגראי מקבלים סיוע (UNICEF Ethiopia, CC BY-NC-ND 2.0)

הרחק מעינו של הציבור הישראלי, אבל לא של קובעי המדיניות, מתחולל רצח עם. בארבעה בנובמבר, בעקבות סכסוך פוליטי בין הממשלה המרכזית באתיופיה, האמהרית ברובה, לבין הממשלה האזורית בתיגראי, המחוז הצפוני במדינה, פרצה מלחמה. הדיווחים משם קשים. מאוד. בתחילה דווח על הפצצות של אתרים היסטוריים, של בתי חולים, של בתי אזרחים. לאחר ימים ספורים דווח על מעשי טבח המוניים, מעשי אונס וביזה, בלב אוכלוסייה אזרחית. בקרבות לוקח חלק גם צבא אריתריאה.

האזור נותק ברובו מתשתיות המים, החשמל, הטלפון והאינטרנט, לכן קשה לדעת בוודאות מה קורה במחוז, שמונה שבעה מיליון בני אדם.  מרבית האיזור עדיין מנותק והתושבים לא יכולים לנוע בתוך המחוז. מספר הנרצחים לא ידוע, אולם ההערכה היא שמספרם נע בין 150 ל 200 אלף אזרחים. בכל יום, המספר הזה גדל.

מספר הנשים והילדות שנאנסו נאמד באלפים. האו״ם מדווח על  200 מתים בכל יום מרעב, ועל כך ש-91% מאוכלוסיית תיגראי נמצאת בסכנת רעב. קרוב למיליון אזרחים, מרביתם ילדים, נמלטו לאחר ההפצצות הראשונות אל סודן, שם הם נמצאים במחנות פליטים של האו״ם, מצטופפים בגשמים ובקור המדברי. בנוסף, על פי הדיווחים, באזור מתפשטות מחלות כמו מלריה ושפעת, לצד הקורונה.

על המלחמה בחבל תיגראי ועל הזוועות שמבצעים צבא אריתראה ומליציות פרו ממשלתיות נכתב בתקשורת העולמית והישראלית. בחודש מרץ הגדיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן את המתרחש שם כ"טיהור אתני" של העם התיגראי. גם משרד החוץ הישראלי הוציא אזהרת מסע למנוע מישראלים לטייל בחבל ארץ מוכה זה. אבל מעבר לכך, מדינת ישראל, בניגוד לשאר מדינות העולם, בוחרת לשתוק.

אנחנו, בני העם היהודי, למודים סבל. עם הקמת המדינה, אמר דוד בן גוריון כי "עקרונות העזרה ההדדית והשוויון, צריכים להוות את הבסיס ליחסים בינלאומיים בין אנשים, וחייבים להישען על סולידריות בין כל בני האדם״. הסיוע הוא גם מצווה בתורה, "כי גרים היינו בארץ מצרים״.

מדינת ישראל היא אחת מהשחקנים המובילים בעולם במתן סיוע להקלת אסונות, סיוע חקלאי, סיוע רפואי, סיוע תזונתי ועוד. אבל הפעם היא שותקת. יותר מחצי שנה שממשלות אתיופיה ואריתריאה מנהלות מלחמה אתנית ומשמידות את העם התיגרי. אז למה מדינת ישראל בוחרת בשתיקה? האם חיי העם התיגרי שווים פחות? האם הסיבה היא אינטרסים פוליטיים?

ברור שמדינת ישראל לא יכולה לדאוג לכל מי שצריך סיוע ברחבי העולם, אבל היא כן בוחרת לסייע רבות לממשלות אתיופיה ואריתריאה הרצחניות. לכן, היה מצופה ממנה לכל הפחות להתערבות מינורית בנעשה בחבל תיגראי.

מדינת ישראל יכול להפסיק את הסיוע שהיא מעבירה. היא יכולה להטיל סנקציות כלכליות ואחרות על אתיופיה ואריתראה. היא יכולה להעביר סיוע הומניטראי לבני העם התיגראי. אבל היא אפילו נמנעת מלגנות את רצח העם, שמתרחש שעות ספורות טיסה מירושלים.

השינוי יתרחש רק אם הציבור הישראלי ידרוש מהממשלה להפסיק להעלים עין. פתחנו קמפיין באתר ״זזים בקהילה״ שקורא למשרד החוץ לשלוח סיוע, ומאות בני אדם הצטרפו לקריאה. הפגנו מול משרד החוץ. ואנחנו נמשיך במאבק מול הממשלה החדשה, עד שקולנו ישמע. וגם פה, אני מבקשת, הגישו סיוע הומניטרי דחוף לאותם חפים מפשע הנצורים, מורעבים חולים ומותשים, לפני שיהיה מאוחר מידי. מאוחר מדי בשבילם, ומאוחר מדי מבחינה מוסרית ומצפונית עבור מדינת ישראל.

הכותבת היא חברה בוועד הזמני למאבק למען חבל תיגראי

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ואנואר סלאודה בביתו שהוצת בכפר דומא, 14 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

"התחלתי לבנות את הבית ב-2020 וסיימתי השנה בכוונה להתחתן וגור פה". אנוואר סלאודה בביתו שהוצת בכפר דומא, 14 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

פרעות בדומא: "אלמלא ברחו, משפחות שלמות היו נשרפות בבתים"

עם מציאת גופתו של הנער בנימין אחימאיר ממאחז "מלאכי השלום", מתנחלים פשטו על הכפר דומא, שבו הוצתה משפחת דוואבשה לפני 9 שנים, וזרעו בו חורבן. לדברי התושבים, חיילים שנכחו במקום גיבו את הפורעים ולא עשו דבר למנוע את האלימות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf