newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מבחן גבעת עמל: המדינה לא עמדה בהתחייבות, אז שהמדינה תשלם

תושבי גבעת עמל תובעים את המדינה, מנהל מקרקעי ישראל ועיריית ת"א-יפו בדרישה לפיצוי על שנות ההתעמרות, ההזנחה ועל הפרת הסכמות. התושבים תובעים לפצותם כמו שנהגו בתושבי גוש קטיף שפונו ממקום אליו שלחה אותם המדינה

מאת:

כותב אורח: משה קריף

תושבי גבעת עמל בחרו לצאת השבוע להתקפה משפטית. הם פנו לבית המשפט המחוזי בתל אביב והגישו בקשה לתובענה ייצוגית כדי לתבוע פיצוי על הנזק שנגרם להם מאלו, שלתפיסתם, הם האחראים לו באופן ישיר. לטענת תושבי השכונה, מדינת ישראל באמצעות רשות מקרקעי ישראל ועיריית תל אביב-יפו נושאות באחריות למצבם, אחריות הפרושה על פני עשרות שנים של אי מילוי הסכמות חוזיות, הפקרה, התעמרות משפטית והתעלמות עקבית מזכויותיהם שהוכרו בדין.

תושבי גבעת עמל בחרו שלא להסתפק במאבק המתמשך בשטח, זה שמייצר באופן כמעט יומיומי תמונות קשות של פינויים והריסות המגיעים בעזרת התקשורת לידיעת הציבור, ופנו לתבוע את מי שאחראים בעיניהם לעוול האישי, המשפחתי והחברתי. לטענתם יש כתובת ואשם למצבם: מדינת ישראל, באמצעות רשות מקרקעי ישראל, שלא פעלה לאכוף את ההסכמות עליהן חתמה עם הגורמים המסחריים השונים, הסכמות שלפיהן יינתן לתושבים פתרון דיור בדירות אשר יבנו במקום. ההתחייבות שלא מומשה עד לימים אלה הביאה בתוך כך לפינויים הכפוי של תושבי גבעת עמל על ידי החברות המסחריות שרכשו את השטח תוך גרימת נזק כלכלי עצום לתושבי השכונה.

> בג"ץ הגז: איך זה מרגיש לנצח את ביבי ותשובה?

תושבת גבעת עמל מורחקת ע״י שוטר בזמן פינוי בתים בשכונת גבעת עמל בתל אביב. 299 בדצמבר, 2014. שמונה משפחות פונו ע״י המשטרה מביתם בשכונה באותו היום בעקבות רכישת הקרקע ע״י משפחת כוזהינוף והתוכנית להקים פרוייקט מגורי יוקרה על הקרקע. לרוב תושבי השכונה המפונים לא ניתן פיצי הולם או פתרון דיור חלופי.

תושבת גבעת עמל מורחקת על ידי שוטר בזמן פינוי בתים בשכונת גבעת עמל בתל אביב. 29 בדצמבר, 2014. שמונה משפחות פונו ע״י המשטרה מביתם בשכונה באותו היום (אקטיבסטילס)

בתביעה שהגשנו דרשנו גם מעיריית תל אביב-יפו לקחת אחריות על כך שלא הכירה בזכויותיהם של תושבי גבעת עמל על אדמותיהם כמעט מהרגע הראשון בו התיישבו על הקרקע, למרות שעשו זאת בהוראת ממשלת ישראל. התביעה מגוללת את המאמץ רב השנים שעשתה העירייה כדי למנוע את העברת הבעלות על האדמות לתושבי גבעת עמל, את ההזנחה המכוונת של תשתיות השכונה, את מניעת האפשרות לבנות במקום באופן חוקי ואת ההתנכלות המשפטית לתושבי השכונה שבאה לידי ביטוי בעשרות תביעות לסילוק התושבים שהוגשו על ידי העירייה.

בתביעה הייצוגית תובעים אנשי השכונה תשלום פיצויים, פיצוי על הירידה בערכי נכסיהם של תושבי השכונה ופיצוי על חייהם בשכונה בתנאי חיים קשים כשהם נתונים להתקפות משפטיות ולאי הכרה נמשכת בזכויותיהם הקנייניות.

התביעה הייצוגית הזאת מביאה לפתחו של בית המשפט אתגר משפטי-חברתי חסר תקדים: לפעול לאחר עשרות שנים לעשייתו של צדק כלכלי והיסטורי לתושבי גבעת עמל. התביעה מבקשת מבית המשפט לחזק את מעמדם של מתיישבי גבעת עמל, שעלו בשעתו מסיבות ביטחוניות ובהוראת המדינה על אדמות הכפר הערבי ג'מוסין, כברי רשות על הקרקע, שלהם זכויות קנייניות זהות בדיוק כמו בהתיישבות העובדת.

בנוסף, תושבי השכונה מוצאים זהות במעמדם עם פינוי כפוי אחר שהתרחש בתולדות המדינה. לטענתם, יש לנהוג בהם בדיוק באותו האופן בו נהגה המדינה בשעתו עם תושבי גוש קטיף. באם נדרש לפנותם יש להעמיד לרשותם פיצוי ממוני שכולל את ערכי דירותיהם ופיצוי על נזק לא ממוני על חייהם הקשים באזור שבו בחרה המדינה לסגת מהתחייבויותיה.

> שנה בתמונות: תושבי גבעת עמל נאבקים על הבית

טרקטורים הורסים את שמונת הבתים בגבעת עמל, תל אביב, 29 דצמבר 2014. יותם רונן/אקטיבסטילס

טרקטורים הורסים את שמונת הבתים בגבעת עמל, תל אביב, 29 דצמבר 2014. יותם רונן/אקטיבסטילס

שאלת גבעת עמל, אינה רק שאלה משפטית ושאלה של פיצויים העומדת לפתחו של בית המשפט. עומדת כאן גם סוגיית האחריות הציבורית ההיסטורית כלפי ציבור מוחלש, נעדר קול ונטול זכויות. עומדת בפני בית המשפט שאלת אחריותם של הגורמים המוסמכים והציבוריים לקיום הבטחות שניתנו והסכמים עליהם חתמו. אחריותם של מי שבחרו להפקיר את תושבי גבעת עמל ב' לגורלם המר כשאת סאת המחיר האיום של עשרות שנות הזנחה וקיפוח נושאים על גבם המצולק עשרות משפחות וילדיהן. לטענתם, מבטה של המדינה סר מהם כבר בשנת 1961 ומאז בחרה גם עיריית תל אביב יפו להילחם בהם. מאז ועד ימינו, ימים בהם האינטרסים הכלכליים העצומים העומדים מולם מגלחים את שנותר מגבעת חייהם.

הגשת התביעה השבוע על ידי תושבי גבעת עמל, ממש באותו הזמן בו זוכים תושבי ההתיישבות העובדת להטבות חסרות תקדים מרשות מקרקעי ישראל על אדמותיהם, היא יותר מסמלית. בפני בית המשפט המחוזי בתל אביב נפלה השבוע הזדמנות להניח מסד של תיקון ושוויון חברתי בין קבוצותיה ושבטיה של החברה בישראל. גבעת עמל היא המבחן של כולנו.

עו"ד משה קריף הגיש את הבקשה לתובענה ייצוגית מטעם תושבי גבעת עמל. הוא פעיל חברתי, ממייסדי הקשת הדמוקרטית המזרחית שהוביל את בג"ץ הקרקעות אשר הטמיע את ערכי הצדק החלוקתי בספרי המשפט בישראל.מחבר הספר: "המזרחית- סיפורה של הקשת הדמוקרטית המזרחית והמאבק החברתי בישראל" בהוצאת ספריית גלובס.

> האם פרויקט שיקום שכונות 2016 נידון לכישלון כמו קודמיו?

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf