newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מפגינים באום אל-חיראן: אם המדינה תמשיך לשים עלינו פס נחריף המאבק

תושבי אום אל-חיראן הפגינו נגד תחילת העבודות להקמת הישוב היהודי חירן על אדמותיהם. "אין צדק במדינה הזאת כשזה נוגע לבדואים. בונים, מפריחים את השממה, מפנים את האנשים. אנחנו אוויר"

מאת:

תושבי הכפר הבדואי הלא מוכר אום אל-חיראן שבנגב יצאו הבוקר (חמישי) להפגנת מחאה על הגבעה המרוחקת כמאתיים מטרים בלבד מבתיהם, שם על אדמותיהם החלו השבוע עבודות הכלים הכבדים ליישור השטח כחלק מתכנית הקמת היישוב ליהודים בלבד חירן.

אל התושבים הצטרפו גם חברי כנסת מהרשימה המשותפת, נציגי ועדת ההיגוי של הנגב, פעילי מאבק הכפרים הבלתי-מוכרים ועשרות פעילות ופעילים שבאו לתמוך ולהביע הזדהות. הצעדה יצאה אל אתר העבודות מחצר המסגד והמפגינים נשאו שלטים וקראו קריאות ובהן: "לא לעקירה, כן להכרה, הצילו את אום אלחיראן, לא להרס ישובים".

> המדינה מתחילה בטיהור האתני של הכפר אום אל-חיראן בנגב

באתר העבודות הציבה המשטרה מחסומים שהגבילו את השטח המותר בהפגנה. חברי הכנסת ובהם אחמד טיבי, אעידה תומא סולימן וטאלב אבו עראר דרשו לראות את צו היתר העבודות. קצין המשטרה טען שההיתר קיים אך אינו נמצא בידיו בשטח וכי העבודות מתבצעות באופן חוקי בהתאם להיתר שניתן בבית המשפט ולהחלטת הממשלה. בתגובה קרא אחד המפגינים: "חוק שמכשיר גירוש אדם מביתו ואת הרס ביתו ועל חורבותיו מאפשר הקמת ביתו של אדם אחד הוא לא חוק מבחינתי ואני לא מכבד אותו".

חברי הכנסת ונציגי התושבים שלא השתכנעו דרשו את הפסקת העבודות לאלתר עד להצגת היתר המראה על חוקיותן מאחר והבקשה לדיון נוסף על פינוי הכפר הלא מוכר שתידון בקרוב בבג"ץ בהרכב מורחב עוד לא נדחתה. מספר שוטרי יס"מ אבטחו את כלי העבודה ולא אפשרו למפגינים להתקרב למקום.

> כשבג"ץ מאשר להרוס כפר בדואי כדי להקים במקומו יישוב יהודי

בין המפגינים בעקבות תחילת העבודות להקמת ישוב יהודי במקום הישוב אום אל-חיראן היו חברי הרשימה המשותפת (צילום: אבי בלכרמן)

בין המפגינים בעקבות תחילת העבודות להקמת ישוב יהודי במקום הישוב אום אל-חיראן היו חברי הרשימה המשותפת (צילום: אבי בלכרמן)

חברי כנסת דורשים מהמשטרה להציג היתר לעבודות  להקמת ישוב יהודי במקום הישוב אום אל-חיראן (צילום: אבי בלכרמן)

חברי כנסת דרשו מהמשטרה להציג היתר לעבודות להקמת ישוב יהודי במקום הישוב אום אל-חיראן (צילום: אבי בלכרמן)

בשיחה שקיים השבוע הרב אריק אשרמן מארגון רבנים למען זכויות אדם עם יועץ מרחב נגב לענייני ערבים במשטרה, אלי בן זקן, הוצגה בפניו תכנית בת שלושה שלבים: בשלב הראשון שהחל השבוע יישרו הכלים הכבדים את השטח, בשלב הבא יוצבו על השטח המיושר עשרות קרוונים ובהם ייושבו מתנחלי תנועת "אור" הגרים כעת במחנה זמני ביער קק"ל סמוך ובשלב השלישי והאחרון יפונו תושבי הכפר ובתיהם יהרסו ובשטחים שיפונו ייבנו בתי הקבע. "הממשלה תמצא להם פתרון, אבל לא כאן", אמר נציג המשטרה.

> הנכבה לא נגמרה, רק החליפה צורה

שוטרי יס"מ אבטחו את כלי העבודה ולא אפשרו למפגינים להתקרב למקום. אום אל-חיראן (צילום: אבי בלרכמן)

שוטרי יס"מ אבטחו את כלי העבודה ולא אפשרו למפגינים להתקרב למקום. אום אל-חיראן (צילום: אבי בלרכמן)

אמיר אבו קווידר, פעיל פוליטי במאבק הכפרים הלא מוכרים בנגב אמר לשיחה מקומית: "זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל שעוקרים ללא בושה כפר ערבי שלם ומביאים במקומו ישוב יהודי. פעם עוד השתמשו בתירוצים על מקום שלא מתאים לבדואים או על בניה על קרקע שנועדה לשימוש חקלאי, אבל עכשיו כבר אין בושה אפילו. בצורה הכי ישירה מזיזים את התושבים שחיו כאן עשרות שנים מבתיהם, ומביאים תחתם חבורה של מתיישבים. חוסר הצדק פשוט זועק לשמיים. אנחנו כבר אחרי החלטת הממשלה, ואחרי בג"ץ שהכשיר את התכנית להריסת הכפר. אין צדק במדינה הזאת כשזה נוגע לבדואים. בונים, מפריחים את השממה, מפנים את האנשים. אנחנו אוויר. אבל אנחנו ידועי קרבות מרים עם המדינה. אם המדינה תמשיך לשים פס על התושבים באמצעות כל מוסדותיה ולא תכיר בזכויותיהם, אני צופה בהמשך אסקלציה של המאבק. לצערי אני צופה שנחזור למראות של הקשים של חורה".

צפו בראיון וידאו עם אמיר אבו קווידר באתר העבודות:

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

לתמיכה בשיחה מקומית
"הצל" ואנשי כיתת הכוננות של משטרת תל אביב עושים סלקציה בין צלמים בזירת נפילה בתל אביב, ב-22 ביוני 2025 (צילום: אורן זיו)

"הצל" ואנשי כיתת הכוננות של משטרת תל אביב עושים סלקציה בין צלמים בזירת נפילה בתל אביב, ב-22 ביוני 2025 (צילום: אורן זיו)

"הצל" לא לבד: צלמים ערבים סובלים מהתנכלות שיטתית

מאז שהתחילה המלחמה עם איראן גברו ההסתה והמתקפות נגד עיתונאים, בעיקר פלסטינים, מצד אזרחים, שוטרים ואנשי כיתות כוננות. "המצב כאן נהיה כמו במצרים ומקומות דומים, לא ניתן לצלם ברחוב בלי הפרעה"

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf