newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

תא חד"ש בעברית יצא נגד המיליטריזציה בקמפוס ועורר זעם

בסרטון שהופץ לרגל יום הנכבה נטען ש"האוניברסיטה העברית שותפה" לדיכוי הפלסטינים משום שהיא מציפה את הקמפוס בחיילים ודוחקת את רגלי הסטודנטים הערבים. בימין טענו שמדובר בקריאה לפגוע בחיילים ודרשו לסגור את תא חד"ש

מאת:

כבר שנים שציון יום הנכבה באוניברסיטאות בישראל הפך להזדמנות עבור ארגוני הימין להתעמת עם הסטודנטים הפלסטינים. השנה, כשהפעילות לציון הנכבה עברה לרשת, תא הסטודנטים של חד"ש פרסם סרטון שבו מוצגת כרונולוגיה של הנכבה, כשהמסר הוא: "72 שנים לנכבה של העם הפלסטיני, והנכבה נמשכת". זמן קצר לאחר פרסומו, שורת ארגוני ימין וחברי כנסת פנו לאוניברסיטה, טענו שבסרטון יש קריאה לפגוע בחיילים ודרשו לפתוח בחקירה פלילית ולסגור את תא חד"ש באוניברסיטה.

הסטודנטים הערבים מרגישים שהקמפוס "נכבש". סטודנטים חיילים באוניברסיטה העברית (צילום: אקדמיה לשוויון)

הסטודנטים הערבים מרגישים שהקמפוס "נכבש". סטודנטים חיילים באוניברסיטה העברית (צילום: אקדמיה לשוויון)

שירין חמאד, סטודנטית שנה ב׳ לתואר ראשון באוניברסיטה העברית וחברת תא חד״ש סיפרה:

״הרעיון של הסרטון הוא להראות את נקודת המבט של הסטודנטים הערבים באוניברסיטה העברית, רצינו להביע את מה שאנחנו חווים בצורה יומיומית. כשראינו את השוטרים על גג האוניברסיטה (שתצפתו על עיסאוויה, א״ז) זה היה מאוד מפחיד, זה נותן לכל הסטודנטים הערבים הרגשה של איום. גם באקדמיה צריך להיאבק נגד הכיבוש״.

לדברי חמאד, היא חשה שההנהלה לא ניסתה לרדת לעומק העניין, מדוע סטודנטים ערבים וגם לא מעט יהודים, חוששים כשהם רואים נשק ומדים בקמפוס. ״אני חושבת שהם לא מבינים, הם רואים חיילים כמי שמגן לא מאיים, אז הפרספקטיבה שלהם שונה״.

הזעם יצא בעיקר על חלקו האחרון של הסרטון בן ארבע הדקות. בחלק הזה, נטען שבאוניברסיטה העברית לומדים חיילים רבים, פועלת בה תכנית חבצלות של חיל המודיעין, רגלי הסטודנטים הערבים נדחקות, ועל גג מבנים באוניברסיטה אף הוצבו צלפים כדי לפגוע במפגינים בכפר עיסאוויה הסמוך. "האוניברסיטה העברית שותפה", נכתב בסרטון.

ח"כ אופיר סופר (ימינה) הגיש תלונה ליועץ המשפטי לממשלה ודרש לפתוח בחקירה פלילית נגד היוזמים והמפיצים של הסרטון. תא "אופק", המזוהה עם מפלגת העבודה, גינה את הסרטון משום שהוא "עלול להתפרש בתור קריאה לפגוע בקבוצות של סטודנטים חיילים", אך הביע את רצונו לקיים יחסי "שותפות אמיתית" עם תא הסטודנטים של חד"ש. אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית הביעה את נכונותה לשמיעת ביקורת ולעמדות שונות, אך גינתה "את סימונים של סטודנטים מן השורה, על אחת כמה וכמה כל קריאה לאלימות או הסתה כנגדם".

״כל שנה סוער סביב יום הנכבה, בדרך כלל בשטח, אבל השנה הציון של יום הנכבה היה ברשת", אומר טארק יאסין, רכז הסטודנטים הארצי בחד"ש וסטודנט לתואר שני באוניברסיטה הפתוחה. "פרסמנו את הסרטון ברשתות החברתיות  לקראת הטקס הדיגיטלי שערכנו כדי לספר על הנכבה ואיך אנחנו מרגישים, והוא כלל התייחסות לתרומתה של האוניברסיטה למיליטריזם ולדיכוי של עיסאוויה".

בארגוני הימין התמקדו בכך שסרטון הופיעו חיילים בפנים גלויות, וטענו שמדובר בקריאה לפגוע בהם. בעקבות פניית האוניברסיטה, בחד"ש העלו גרסה חדשה לסרטון שם הפנים של החיילים מטושטשות. "הם לקחו את העניין של הצגת פני החיילים כקריאה לפגוע בהם, אבל זה פשוט לא נכון", אומר יאסין. "אלה לא תמונות חדשות. הורדנו והעלנו אותן מחדש עם טשטוש. לא היתה שום קריאה לפגיעה בחיילים".

לקראת סיום הסרטון מופיעה הכתובית "נמשיך להיאבק בכיבוש, במחסומים בבתים ובשכונות ובאוניברסיטה". בגלי צה״ל פורסם כי בעקבות הסרטון, האבטחה סביב החיילים תתוגבר. אך יאסין מבקש להדגיש: "כולם יודעים מי זה חד"ש ומק"י, ומאיזו נקודת מבט אנחנו נאבקים. אנחנו נאבקים לטובת שני העמים, למען העם הפלסטיני אבל גם כשבישראל זכויות אדם נרמסות בעקבות השיח המיליטריסטי. כל העליהום מתאי הימין הוא רק בריחה מהדיון בעובדות".

בתגובת האוניברסיטה העברית נאמר כי על גג האוניברסיטה לא הוצבו צלפים של המשטרה, אלא צלמים של המשטרה שתצפתו על עיסאוויה ותושביה. זה כנראה נכון, והטענה שהוצבו שם צלפים – שגויה. בתגובה גם נאמר כי "אף סטודנט ערבי לא נזרק מהמעונות". לפי האוניברסיטה, מדי שנה סטודנטים מתחלפים וחלק מהסטודנטים הערבים הועברו למעונות חדשים. אך יאסין טוען אחרת.

"הם מכחישים עובדות הידועות לכל סטודנט", אומר יאסין. "מי שמכיר יודע שברזניק (מעונות הסטודנטים באוניברסיטה – א"ז) כל המפלס התחתון ריק, הוציאו את הסטודנטים חודש לפני המבחנים. אני מכיר אישית כמה סטודנטים שנאלצו לעזוב את המעונות, לא הוצע להם דיור חלופי והשנה עברו לדירות פרטיות. הציבו שם שערים אלקטרוניים ושומרים עם נשק, בנו בסיס צבאי במעונות". לדברי יאסין, ההקצאה של השטח למגורי חיילים בתוספת "מאות חיילים בקמפוס ונוכחות של שוטרים" גורמת לתחושה שהאוניברסיטה "היא צד בדיכוי העם הפלסטיני במיוחד לאור מיקומה ליד עיסאוויה".

גם חמאד מאשרת שסטודנטים אכן הוצאו מהמעונות בשנה שעברה. ״ביולי בשנה שעברה, בדיוק בשבוע של הבחינות שלחו מייל שבשבוע הבא אתם צריכים לצאת מהמעונות. הרבה סטודנטים באו אלינו והתלוננו, שאלנו למה הם פונו ומהאוניברסיטה ענו שמדובר בשיפוצים דחופים, אבל אחרי חודש וחצי התברר שהסיבה היא תוכנית של חבצלות״. חמאד מוספיה כי גל נוסף של סטודנטים שהועברו מהמעונות גם בחודש ינואר השנה.

מרצה באוניברסיטה העברית, שהעדיף ששמו לא יפורסם, אישר ל"שיחה מקומית" כי אכן הורגשה עלייה במספר לובשי המדים ונושאי הנשק מאז התחילה תוכנית חבצלות לפעול בקמפוס בשנה שעברה וכי חלק מהמעונות אכן פונו לטובת התוכנית. מכיוון שהמספר היחסי של הפלסטינים המתגוררים במעונות גבוה, הם נפגעו יותר מפינוי המעונות לטובת החיילים.

קבוצת "אקדמיה לשוויון", בשיתוף תנועת "פרופיל חדש", שלחה מכתב תמיכה בסטודנטים הפלסטינים במאבקם נגד "המיליטריזציה" של הקמפוסים. במכתבם הם מציינים כי בניגוד לטענת האוניברסיטה, סטודנטים פלסטינים אכן פונו מהמעונות שהוקצו לחיילים.

"ארגון אקדמיה לשוויון עקב בדאגה רבה בשנים האחרונות אחרי תהליך המיליטריזציה ההולך ומתעצם באוניברסיטה העברית", נכתב בפנייה שנשלחה היום לאוניברסיטה. לפי המכתב, התהליך הזה הגיע לשיאו עם כניסתה של תוכנית חבצלות לקמפוס".

״תכנית זו לא נשאה עמה רק סוגים שונים של אפליה; היא העצימה את מספר לובשי המדים ונושאי הנשק בקמפוס, ואווירת הקסרקטין חזקה בו מתמיד", נכתב בפנייה של "אקדמיה לשוויון". "מובן מאליו, שבאווירה כזו חשים הסטודנטים הפלסטינים מאוימים. האוניברסיטה צריכה להישאר מוסד אזרחי במובהק… אנו מצפים מהאוניברסיטה העברית שתפגין רגישות והבנה למצוקתם של הסטודנטים הפלסטינים הבאים בשעריה, החשים מאוימים לנוכח האווירה הצבאית ההולכת ומשתלטת עליה".

חמישה תאי סטודנטים – תא "לביא" המזוהה עם הליכוד, תא ימינה, "אם תרצו", צעירי יש עתיד ותא הסטודנטים של כחול-לבן – הכריזו כי יפגינו היום (שני) בדרישה לתגובה חריפה של האוניברסיטה נגד חברי תא חד"ש ולמען החיילים בקמפוס. בהזמנה להפגנה מופיע צילום של צלף צה"לי, עם פנים גלויות, זאת למרות הביקורת על כך שתא חד"ש פרסם תמונות בפנים גלויות של חיילים ולמרות שהתברר שעל גג האוניברסיטה לא הוצבו צלפים אלא צלמים.

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה:

"הסרטון המקורי הוסר מהרשת לאור דרישת האוניברסיטה מתא חד"ש. בסרטון  שהופץ ברשתות החברתיות, הוצגו קביעות שקריות כלפי האוניברסיטה. אף סטודנט ערבי לא 'נזרק מהמעונות' כדי ש'חיילים ייהנו בחדריהם', ומעולם לא 'הפך גג האוניברסיטה להיות עמדת צלפים כדי לירות על עיסאוויה וצעיריה' ועוד. הסטונדטים באוניברסיטה מכל רבדי החברה הישראלית בטוחים ומתנהלים בחופשיות – החל בחיילי צה"ל מהתוכניות הכי יוקרתיות בצבא, סטודנטים מהחברה הערבית, החרדית וכל השאר. הרצון להציג את קמפוס האוניברסיטה כסביבה לא בטוחה הינו שקרי לחלוטין. הסרטון אינו מייצג את עמדת האוניברסיטה העברית והנהלתה, אלא אך ורק את עמדת תא חד"ש".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ילדים בתור חלוקת מזון בח'אן יונס, דרום רצועת עזה, ב-29 בנובמבר 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

ילדים בתור חלוקת מזון בח'אן יונס, דרום רצועת עזה, ב-29 בנובמבר 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

"לא למות רעבים. זה כל מה שאנחנו מקווים לו עכשיו"

המצור הישראלי ההדוק על צפון רצועת עזה והיחס המקל שמקבלות כנופיות שבוזזות את משאיות הציוד הובילו למחסור חמור במזון ולזינוק חד במחירו. הרעב חמור במיוחד בצפון, אבל מורגש גם בשאר חלקי הרצועה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf