newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מאות מבקשי מקלט שוחררו מחולות, ולא יודעים לאן ללכת

הגבלת השהייה בתל אביב ובאילת ללא פתרון חלופי הפתיעה את מבקשי המקלט ששוחררו הבוקר. לחלקם חיכו חברים ועבודות בערים האלה. "הבעיה היא שהמדינה לא רוצה פתרון אמיתי, אנחנו צריכים רשיונות עבודה", אמר אחד המשוחררים

מאת:

כתב וצילם: אורן זיו

מחוץ לכלא חולות עמד הבוקר (שלישי) חסן, מבקש מקלט מסודן, שהיה כלוא במקום ב-20 החודשים האחרונים. היום היה אמור להיות יום משמח עבורו, עם שחרורו בעקבות פסיקת בג"ץ.

אך ההחלטה האחרונה של שר הפנים, סילבן שלום, שלמשוחררים אסור לגור בתל אביב ובאילת, גרמה לו לוותר על חתימה על מסמך השחרור, ולומר שיעדיף להישאר בחולות. "אמרו לי הבוקר שאם לא אסכים להשתחרר, אלקח לכלא סהרונים, שלא יתנו לי להשאר בחולות", סיפר חסן. לבסוף התרצה, והסכים לנסוע ולחפש חברים מחוץ לתל אביב שיארחו אותו.

מבקשי מקלט ששוחררו מכלא חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מבקשי מקלט ששוחררו מכלא חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

בשעה שמונה וחצי בבוקר החלו אנשי רשות ההגירה בתוך מתקן חולות לשחרר מאות מבקשי מקלט שכלואים במקום מעל לשנה. בפסיקת בג״ץ האחרונה, השלישית במספר בנושא, אושר התיקון לחוק ההסתננות, אך נקבע שהכליאה בחולות תוגבל לשנה בלבד. בעקבות ההחלטה צפויים להשתחרר כ-1200 כלואים, מהם שוחררו היום כ-600 ומחר צפויים להשתחרר מספר דומה.

במקביל, הוציאה רשות ההגירה אלפי זימונים חדשים עבור מבקשי מקלט הגרים בישראל, ועליהם להתייצב בחולות החל מ-31 לאוגוסט.

מבקשי המקלט ששוחררו הבוקר התאספו מחוץ לכלא, מחזיקים את מעט הציוד שהצליחו לצבור, ונראו מבולבלים, כמעט כמו ביום שהגיעו לחולות. לרבים ההחלטה למנוע מהם לעבוד ולגור בתל אביב ובאילת היא "החלטה שגרועה מכליאה", כפי שתיאר אחד המשוחררים.

ללא אפשרות לגור ולעבוד במרכזים שבהם חיה הקהילה, או להתארח אצל חברים עד שימצאו עבודה, המשוחררים לא נראו שמחים במיוחד מהעתיד שצופי להם.

כל מבקש מקלט שהשתחרר הבוקר קיבל 64 שקלים, מתוכם נאלץ להוציא 23 שקלים על נסיעה מחולות לבאר שבע. משם רבים המשיכו לאשקלון, אשדוד, חדרה ומקומות נוספים.

על גבי המסמך שקיבל כל משוחרר נכתב כי האשרה שלו תקפה לחודשיים, וכי נאסר עליו לעבוד ולהתגורר בתל אביב ובאילת. בתום חודשיים יצטרכו כולם להתייצב במשרד הפנים ולבקש לחדש את אשרות השהייה. ניסיון של עיתון "הארץ" לברר מה יהיה עונשם של מי שיפרו את תנאי השחרור לא קיבל מענה ממשרד הפנים.

> חשיפה: למרות הסכנה לחייהם ישראל החזירה אלפי מבקשי מקלט לסודן

יציאה מכלא חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

יציאה מכלא חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מבקשי מקלט ששוחררו מכלא חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מבקשי מקלט ששוחררו מכלא חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

צוות צילום של ערוץ שתיים עמד הבוקר בכניסה לחולות ושאל כל משוחרר לאן פניו מועדות. רבים ענו בבושה "אין לי לאן ללכת". אחרים, לא בפני המצלמה, הודו שהם הולכים לתל אביב. "אין לי מה לחפש במקום אחר", סיפר לי אחד ממבקשי המקלט. "עבודה, חברים והרגשה של בית – כולם בתל אביב".

האיסור להכנס לתל אביב יצר בלבול רב בקרב המשוחררים, שלא ידעו אם מותר להם להחליף אוטובוס בתל אביב בדרכם לצפון, לבקר חברים או ללכת למרפאה או לשירותים אחרים שמספקים ארגונים שמשרדיהם נמצא בעיר.

מהכלא לבית המלון

מבקש מקלט נוסף, שצפוי להשתחרר מחר, הוא ג׳מאל עומר, עליו כתבנו כאן בעבר. עומר עבד שנים במלון באילת, השתתף בתוכנית בוס בהסוואה, ובסיום התוכנית הובטחה לו מלגת לימודים של שנתיים. אך עוד לפני שהתוכית עלתה לשידור הוא נכלא בחולות, וכל תוכניותיו ירדו לטמיון.

> בוס בהסוואה: המנהל הרוויח, הערוץ קיבל רייטינג, העובד נכלא

ג'מאל עומר, ביציאה מחולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

ג'מאל עומר, ביציאה מחולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

"אני שמח להיות משוחרר, אך מצד שני אסור לי לעבוד, ואסור לגור בתל אביב ובאילת, אז לאן אלך?", תהה עומר. "עבדתי באילת, אבל דיברו איתי ברשת המלונות בה עבדתי, והבוס הציע לי לעבוד במלונות במקומות אחרים של הרשת, עדיין לא החלטתי מה אעשה". לגבי ההבטה שיקבל מלגת לימודים, אמר "אני מקווה שזה יקרה. בזמנו הבטיחו לי. כרגע אני מחכה לראות אם זה יתממש.

"הבעיה היא שהמדינה לא רוצה לתת פתרון אמיתי. במקום למנוע מאיתנו להגיע לאילת ולתל אביב הם צריכים לתת לנו רשיונות עבודה מסודרים, ואז נוכל להסתדר בקלות בכל מקום בארץ. אני עד עכשיו לא החלטתי לאן אלך מחר כשאשתחרר. גם אחרי שאצא מפה אשאר עם ההרגשה שנכלאתי ללא סיבה, מבלי שביצעתי שום עבירה. הייתי בכלא 17 חודשים, וכעת מחזירים אותי חזרה לגור בערים השונות, ומזמינים לפה מבקשי מקלט חדשים".

מבקשי מקלט ביציאה ממתקן חולות, עולים על אוטובוס לבאר שבע (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מבקשי מקלט ביציאה ממתקן חולות, עולים על אוטובוס לבאר שבע (אורן זיו / אקטיבסטילס)

פקחים נגד משוחררים

במקביל לשחרור הודיע ראש עיריית ערד, ניסן בן חמו, שלא יאפשר למבקשי מקלט להיכנס לעירו. בצילום שהופץ ברשתות החברתיות נראתה ניידת של פקחי עירייה עומדים בכניסה לעיר, לכאורה כדי למנוע כניסת מבקשי מקלט שמשתחררים מחולות.

"היום בבוקר שוחררו בהתאם להחלטת בג"ץ מאות מסתננים ממתקן הכליאה חולות… החלטת שר הפנים למנוע את כניסתם לתל אביב ואילת מעלה את הסבירות כי אותם מסתננים ינתבו עצמם לערי הדרום", כתב בן חמו בדף הפייסבוק שלו. "הנחתי את צוותי הפיקוח העירוני והשיטור העירוני לתגבר כוחותיהם בכניסות לעיר, בתחנה המרכזית וברחבי העיר".

עם זאת, בדיקה עם חבר במועצת העיר גילתה כי לא מדובר במדיניות רשמית של העירייה, אלא ביזומה יחצנית של ראש העיר. בשעות הצהריים הגיעו לעיר ללא הפרעה כעשרים מבקשי מקלט, שגרו בערד לפני שנכלאו בחולות. במרכז ערד עיכבו פקחי העירייה, שלהם אין סמכות של שוטרים, מספר מבקשי מקלט שחזרו לעיר. הם שוחררו לדרכם לאחר זמן קצר. בסך הכל צפויים להגיע לערד היום כ-60 מבקשי מקלט.

> בכלא חולות כבר ויתרו על הציבור בישראל

תמונה למזכרת, חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

תמונה למזכרת, חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מבקשי מקלט ששוחררו מכלא חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מבקשי מקלט ששוחררו מכלא חולות (אורן זיו / אקטיבסטילס)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"אין לנו לאן ללכת חוץ מאליהם. אין למשטרה הפלסטינית סמכות פה". סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

סמאח אקטש עם שניים מילדיו (צילום באדיבות המשפחה)

תחקיר: ההרוג בפוגרום חווארה נורה כנראה על ידי מתנחלים

במהלך התפרעויות המתנחלים בפברואר 2023 הותקף גם הכפר הסמוך, זעתרה, ונורה למוות סאמח אקטש. תחקיר "בצלם", שבוצע בשיתוף ארגון מומחי הסאונד Earshot, הסיק שההרוג נורה מנשק בעל קליבר קטן, שבדרך כלל אינו בשימוש חיילים. שנה אחרי, איש עדיין לא הועמד לדין

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf