צפו: שוטרי מג"ב תקפו עיתונאים בגז פלפל במהלך הפגנה לא אלימה
שני עיתונאים של ערוץ ירדני פונו לבית חולים לאחר ששוטרי מג"ב ריססו להם פלפל בעיניים. בתקופה האחרונה מתרבים מקרי תקיפות עיתונאים בגדה המערבית על ידי שוטרים וחיילים. מג"ב: מדובר בכוח סביר כדי להזיז אותם מהכביש
שני עיתונאים של רשת הטלוויזיה הירדנית "רויה" הותקפו על ידי שוטרי מג"ב בגז פלפל במהלך סיקור הפגנה ביום רביעי האחרון.
ההפגנה לזכר מוחמד אבו-ח'דיר, שאורגנה על ידי הוועדות העממיות הפלסטיניות נגד הגדר וההתנחלויות, התקיימה מחוץ להתנחלות גבע בנימין, שממנה הגיע אחד הרוצחים של אבו-ח'דיר. המפגינים חסמו את הכביש הראשי ליד ההתנחלות, ודרשו שהדין ימוצה עם רוצחי הנער. תוך דקות הגיעו למקום חיילים ושוטרי מג"ב, והתחילו לפנות את המפגינים מהכביש תוך שימוש ברימוני הלם וגז פלפל. ההפגנה הסתיימה תוך כחצי שעה, מבלי שהמפגינים הפעילו אלימות כלשהי.
במהלך פינוי המפגינים תקפו השוטרים בגז פלפל גם שני עיתונאים שעובדים עבור ערוץ הטלוויזיה הירדני "רויה". בסרטון שפרסם הערוץ מהאירוע ניתן לראות את הכתבת ניבאל פארסח מסקרת את ההפגנה, ולאחר מכן כששוטרים תופסים אותה והיא צועקת "אנחנו עיתונות!" באנגלית, ואז את הכתבת ואת הצלם שלה כשעיניהם מכוסות בצבע כתום של גז הפלפל והם סובלים מכאבים.
עוד בסרטון ניתן לראות את השוטרים דוחפים קבוצה של צלמי עיתונות נוספים, למרות שאלה בבירור עומדים בצד הכביש ולא מהווים כל איום על השוטרים או התנועה.
צפו בתיעוד האירוע של ערוץ "רויה" (הדיווח מהשטח מתחיל ב-0:43)
"השוטרים ניסו לגרום לנו לעזוב את המקום ולהפסיק לסקר", משחזרת פארסח בראיון עם שיחה מקומית. "היו עלינו וסטים שמזהים אותנו כעיתונאים, והיינו עם מצלמות ומיקרופון, וניסית להגיד להם שאנחנו עיתונאים, אבל הם כיוונו ישירות עלינו. אחרי שריססו אותנו סבלתי מכאבים נוראים, ופינו אותנו לבית חולים. רק אחרי שלוש שעות, ואחרי ששמו לנו משחה מרגיעה, יכולנו לפקוח את העיניים שוב. זה חומר כואב נורא, משהו שמרגיש כאילו אתה נשרף בחיים".
מדובר מג"ב, שי חכימי, נמסר בתגובה כי:
מדובר בסרטון ערוך ומגמתי, המציג את האירוע באור מעוות וחוטא לאמת. מדובר בהפגנה בלתי חוקית שהמשתתפים בה אף חסמו כביש מרכזי וגרמו לעומסי תנועה כבדים. הובהר להם כי ההפגנה אינה חוקית וניתן להם זמן סביר לרדת מהציר לצד הדרך. מאחר וסירבו והחלו להתעמת עם השוטרים פונו המפגינים תוך שימוש בכוח סביר על מנת לפתוח את הציר לתנועה.
בתגובתו התעלם הדובר מכך שהשאלה המקורית ששלחתי לו עסקה בעיתונאים, וכשביקשתי שוב שיגיב לפגיעה בעיתונאים ענה רק "ההתייחסות היא לכולם ביניהם גם העיתונאים". בשיחת טלפון עם הדובר הוא אף אמר שבעיניו שימוש בגז פלפל לפניהם של עיתונאים הוא "כוח סביר" במטרה להזיז אותם מהכביש.
שווה להתעכב על התגובה הזאת של הדובר. ראשית כל, על כך שמבחינת מג"ב אין כל הבדל בין מפגינים לבין עיתונאים שעושים את עבודתם ומסקרים את ההפגנה. ברור הרי שאם מפגינים חוסמים כביש – עיתונאים (ובעיקר צלמים) חייבים להיות על הכביש איתם ולתעד. אין כאן כל טענה שהעיתונאים יזמו את החסימה, או התעקשו לחסום את הכביש גם אחרי שהמפגינים פונו ממנו, ואף על פי כן – חכימי מצדיק את תקיפתם.
יתרה מזאת, השימוש בגז פלפל הוא אירוע חריג ביותר ביחס של המשטרה לעיתונאים (לפחות בתוך הקו הירוק). אני לא מכיר אף מקרה שבו אף עיתונאי שסיקר הפגנה או עימותים בתל אביב, למשל, רוסס בגז פלפל אישית, בכוונת מכוון נגדו, ולא כנזק אגבי, גם לא בהפגנות שבהן חסמו את איילון. ועדיין, מבחינת מג"ב מדובר ב"כוח סביר". כל זאת, חשוב להזכיר, באירוע שהוא במובהק – גם לפי עדויות המשתתפים, גם לפי הסרטון וגם לפי דובר מג"ב – לא אלים ולא מסוכן לשוטרים.
בחודשים האחרונים נרשמו כמה וכמה מקרים שבהם חיילים פגעו בעיתונאים בגדה המערבית. לפני כשלושה שבועות כתבתי כאן על סרטון אחר שמתעד חיילים דוחפים וזורקים רימוני הלם על עיתונאים. חודש לפני כן ירו חיילים כדור גומי בצלם עיתונות, שנפגע בעינו. לפני חודשיים פרסמנו כאן תיעוד של חיילים שתוקפים וזורקים אבנים על צלם ישראלי וצלם פלסטיני. באופן חריג, שני קצינים נשפטו לריתוק ולמחבוש בעקבות פרסום הסרטון. למקרים אלה נוספים גם כמה מקרים של מעצרי עיתונאים.
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
לתמיכה בשיחה מקומית