newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

שבוע מעצר בגלל סטטוס בפייסבוק

תושב חברון נעצר בגלל שהביע תמיכה בחרם על ישראל וקרא לערבים בישראל שלא להתגייס. בית המשפט המחוזי אישר את הארכת מעצרו בשבוע

מאת:

ביום חמישי נעצר בחברון סוהייב זהאדה, בן 32 ללא עבר פלילי, נשוי ואב לילד, בעת שעבר במחסום בדרכו מחברון לרמאללה. הוא הועבר לידי יחידת 433 של משטרת ישראל בחשד להסתה לאלימות בעמוד הפייסבוק שלו. בית המשפט החליט להאריך את מעצרו, מעצר בגלל סטטוס בפייסבוק.

בפועל העמוד של זהאדה מלא בעיקר בקריאות להצטרף ליוזמה הפלסטינית לעידוד חרם, משיכת השקעות וסנקציות על מדינת ישראל. זוהי קריאה שאמנם החוק הישראלי יצא נגדה ואסר על ישראלים להצטרף אליה, אך עדיין מדובר בכלי מאבק לא אלים ומאוד לגיטימי, וקשה להתייחס אל הקריאות לחרם כהסתה לאלימות.

בנוסף, ועל כך עיקר טענות המשטרה, הוציא זהאדה מספר קריאות לאזרחיה הערבים של המדינה שלא להתגייס לצה"ל, תוך התייחסות ספציפית למפקד חטיבת גולני ע'סאן עליאן. הקריאה נגד גיוס לצבא הישראלי עבור פלסטיני החי תחת כיבוש צבאי ועוקב אחר מעללי הצבא הישראלי בעזה היא טבעית לחלוטין.

מעצרים שרירותיים הם כלי נפוץ ביותר מול אלה המתעקשים להרים ראש ולהתנגד לכיבוש, המצור וגזילת האדמות. גביית מחירים אישיים כבדים מפעילים ופעילות אמורה לשמש כגורם הרתעה ואיום נגד אותם אנשים. אך למעשה, דיכוי מחאה לא אלימה עשוי להביא בסופו של דבר למאבק מזויין, וזהו מאבק שמולו ישראל יודעת להתנהל, ושלשיטתה מאפשר לה להצדיק הרג המוני ותיוג של הנאבקים כפעילי טרור.

ביום שישי הובא סוהייב זהאדה בפני השופט זכריה ימיני, מבית משפט השלום בפתח תקווה, שהאריך את מעצרו עד ליום חמישי הקרוב, החלטה שערורייתית וחסרת בסיס. קודם כל, לא מדובר כאן בחקירה מורכבת אלא בחומר ראיות שרובוו גלוי לציבור הרחב בעמוד הפייסבוק הפומבי של העצור. השופט קבע שקיימת מסוכנות מצד זהאדה, קביעה שמגחיכה את משמעות המונח "מסוכנות". הרי משתמשי פייסבוק בכל רחבי העולם מפרסמים אמירות נגד מדינת ישראל, אז איך ניתן לומר שיש כאן מסוכנות מיידית המצדיקה מעצר?

עו"ד נרי רמתי, המייצג את זהאדה, הציג בפני בית המשפט לא מעט דוגמאות של ישראלים שפרסמו ברשתות החברתיות קריאות אלימות, גזעניות ומסיתות לאלימות באופן מובהק בהרבה מאמירותיו של זהאדה. כמובן שאיש מהמסיתים שהוצגו מעולם לא זומן לחקירה ובוודאי שלא נעצר. בדבריו בבית המשפט אמר עו"ד רמתי: "לחשוד אין חובת נאמנות למדינת ישראל. הוא פלסטיני. עם כל הכבוד, רוב תושבי חברון לא אוהבים את מדינת ישראל…  במקרה זה אני מתקשה להבין מה ישראל רוצה, אפשר לעצור את כל פלסטין".

עו"ד רמתי הגיש ערר בדרישה לשחררו, הערר נידון היום (ראשון) בצהריים בבית המשפט המחוזי בלוד. סגנית נשיא בית המשפט, השופטת רות לורך, החליטה לדחות את הערר מאחר והעצור מממש את זכותו הבסיסית ואינו משתף פעולה עם החוקרים, אך קבעה שאין סיבה להארכת מעצר נוספת והוא ככל הנראה ישוחרר ביום רביעי.

> תחקיר ערוץ 2 חושף: פלסטיני שאינו אוהד את ישראל

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
נשים פלסטיניות בירושלים (צילום אילוסטרציה: שרה קלאט / פלאש90)

נשים פלסטיניות בירושלים (צילום אילוסטרציה: שרה קלאט / פלאש90)

המלחמה גובה מחיר כבד במיוחד מהנשים המוחלשות ביותר בחברה

נשים רבות מדווחות כי המלחמה הרסה את חייהן. חלקן איבדו את פרנסתן ואת הביטחון הכלכלי שלהן, חלקן סובלות מהתגברות האלימות במשפחה, ולאחרות אין כלל הגנה מפני טילים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf