"פתחתי את הדלת וראיתי את הכל בוער. זה היה כמו גיהינום"
ביום חמישי בלילה מתנחלים תקפו ושרפו בתים בח'רבת אל מראג'ם שליד דומא. תושבים מדווחים שהיו ביניהם כמה מתנחלים חמושים ובמדים, ושבאירוע הוצאו שני תינוקות מביתם ונמצאו בשטח פתוח. התקיפה עוררה זיכרונות טראומטיים משריפת משפחת דוואבשה לפני עשור

התושבים דיווחו כי בתקיפה השתתפו עשרות מתנחלים חמושים, חלקם במדים. בית שנשרף בח'רבת אל מראג'ם, אחרי התקפת מתנחלים, ב-14 במרץ 2025 (צילום: אורן זיו)
ביום חמישי בלילה, מתנחלים תקפו ושרפו בתים בקהילת ח'רבת אל מראג'ם שליד העיירה דומא שבגדה המערבית. התושבים דיווחו כי בתקיפה השתתפו עשרות מתנחלים חמושים, חלקם במדים, והם שרפו שלושה בתים ומכונית בקהילה הקטנה. לפי העדויות, התוקפים הוציאו שני תינוקות פלסטינים מבית שתקפו, והתושבים חילצו אותם ממקום סמוך.
כפי שמתרחש באירועים אחרים, גם כאן, לפי דיווח ב-ynet, איש לא נעצר אף שהצבא היה במקום.
מול קהילת ח'רבת אל מראג'ם הוקם אחרי המלחמה מאחז חדש, גל יוסף, על השטח הסמוך שבו שכנה קהילת אל-רשאש, שגורשה כולה בתחילת המלחמה בעקבות מסכת של אלימות מתנחלים. מאחז אחר, מלאכי השלום, הוכשר באזור בסוף 2023. בשטח עצום מצפון לקהילה ועד לעיירה טייבה, גורשו לפני ואחרי המלחמה כל הקהילות שחיו במקום, והאזור נותר נקי מפלסטינים.
>> המטרה הושגה: 150 אלף דונם, כמעט נקיים מפלסטינים

מפה של האזור שבו נמצאת קהילת ח'רבת אל מראג'ם, והמאחזים הסמוכים (מפה: כרם נבות)
ביום שישי בבוקר עסקו תושבי הקהילה הקטנה בהערכת הנזקים. ראשיד, שבית קרובי משפחתו הוצת, סיפר: "הם הגיעו ב-11:30 והתחילו להצית את המכונית והבית. הם שברו את הדלת, ואז הציתו את הבית כולו עם בנזין והיכו את בני המשפחה. הם היו כ-40 איש, 10 או 15 חמושים. לא יכולנו להתמודד איתם. חלקם היו במדים, אבל הם לא מהצבא. כשנכנסתי שאלתי אותם, 'למה?' הצבא הגיע ותקף אותנו ועמד לצידם".
ראשיד אמר שמתנחלים ניסו לחטוף שני ילדים קטנים. "הם לקחו שני תינוקות מהבית, אחד בן שנה וחצי ואחת בת חצי שנה. לקחנו אותם בחזרה ממקום מחוץ לבית".
בבוקר שאחרי התקיפה, ילדים עסקו באיסוף אבנים מחוץ לבית שהוצת ולבתים האחרים שהותקפו. אחת מהדיירות בבית השכן, שהעדיפה ששמה לא יפורסם, סיפרה: "ראינו אותם תוקפים את הבית ומציתים אותו. התחבאנו בבית והמשפחה (מהבית שהותקף; א"ז) הגיעה להתחבא פה. פחדנו שיגיעו גם אלינו".
אחד התושבים, נאסים, שגר במתחם נוסף שהוצת בקהילה, סיפר לאורחים הרבים שהגיעו לבקר אותו בבוקר שאחרי התקיפה: "התפללתי בבית. הם התקיפו אותנו סביב חצות, ראיתי במצלמות מתנחלים מתקרבים, ולפתע שמעתי קולות של מכות ושבירת דברים, ואבנים פגעו בבית. אחרי זה התחלתי להריח עשן. פתחתי את הדלת וראיתי את הכל בוער. זה היה כמו גיהינום".
נאסים סיפר כי "בכניסה לבית יש לי ציוד לחקלאות, הם שברו הכל. התקיפה נמשכה כמה דקות. ברחתי מהבית, ירדתי לשכנה והתקשרתי למכבי האש. אחרי שעה הם הגיעו ביחד עם אנשים מדומא שעזרו לנו לכבות את האש. הסלון נשרף, חדר נוסף נשרף, וגם מחסנים ומטבח קטן (מחוץ לבית; א"ז)".
ראש מועצת דומא, חוסיין דוואבשה, סיפר בעת ביקור בבתים שהוצתו: "לקראת חצות הופתענו לראות קבוצת מתנחלים שהגיעה לאל מראג'ם והציתה בתים. שלושה בתים נשרפו לגמרי, ואי אפשר לגור בהם".
העיירה דומא עלתה לכותרות ב-2015, לאחר שבמקום הוצת בית משפחת דוואבשה. בני הזוג סעד וריהאם ובנם בן השנה וחצי, עלי, מתו מהאש, ובנם אחמד נפצע קשה מכוויות. עמירים בן אוליאל הורשע ברצח השלושה. התקיפה האחרונה עוררה זכרונות טראומטיים. "הפעולה של המתנחלים היא האחרונה בסדרה של מעשים פושעים, בתמיכה של ממשלת ישראל והצבא הישראלי. המתנחלים היו כאן תחת הגנה של הצבא. זה המשך ישיר לשריפה של משפחת דוואבשה", אמר ראש המועצה.
גם באפריל אשתקד, במהלך חיפושים אחרי הנער בן ה-14 בנימין אחימאיר, שבתחילה נעדר ולאחר מכן התגלה שנרצח, תקפו מאות מתנחלים את העיירה דומא, הציתו בתים וכלי רכב ופגעו בעצים ותשתיות.
כשבוע לפני התקיפה ביום חמישי האחרון, נעצר בשטחי המרעה של הקהילה הרב אריק אשרמן, לאחר שניסה למנוע ממתנחלים לקחת כבשה של פלסטינים, בטענה שמדובר בכבשה שנגנבה מהם – פרקטיקה מוכרת בקרב המתנחלים. הוא הואשם בהתעללות בבעלי חיים והרחק מהאזור ל-15 יום.
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.
התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.