מי צריך להחליט האם להיפרד מהשטחים?

סקר שפורסם השבוע מגלה כי אם היה מתקיים בישראל משאל עם על אקזיט מהגדה המערבית, מרבית הישראלים היו בוחרים "להישאר". אבל האם זו בכלל החלטה של הישראלים?

מאת:

כותב: מיכאל שפר עומר-מן

אם היה מתקיים בישראל משאל עם בשאלה האם "לעשות אקזיט" מהגדה המערבית – כאשר מרבית ההתנחלויות נשארות בידינו – רק 41 אחוזים מהישראלים, יהודים וערבים, היו מצביעים "לעזוב", כך עולה מסקר "מדד השלום" של המכון הישראלי לדמוקרטיה שפורסם השבוע. על פי הסקר רק 36 אחוזים היו מצביעים בעד "לעזוב" כאשר מצמצמים את קבוצת המשיבים לאזרחי ישראל היהודים בלבד.

מי יוכלו להשתתף במשאל עם כזה על עתיד השטחים? ובכן, סוקרי "מדד השלום" שאלו רק יהודים-ישראלים את השאלה הזאת ובין היהודים רק 51 אחוז ענו כי לכל האזרחים הישראלים צריכה להיות זכות הצבעה במשאל כזה. 44 אחוזים ענו כי רק ליהודים צריכה להיות זכות כזאת.

המסגור של השאלה הזאת – שמשמעותה היא האם צריך להמשיך בכיבוש של 2.5 מליון פלסטינים, או לא – והבחירה להציג אותה רק ליהודים, היא מטאפורה מתאימה כדי להדגים את יחסי הכוחות שמשחקים תפקיד בסכסוך. לפלסטינים אין זכות לקחת חלק בקביעת העתיד שלהם. וזה נכון לא רק לגבי הפלסטינים החיים תחת משטר צבאי בגדה המערבית – גם הרעיון של שלילת הזכויות הדמוקרטיות הבסיסיות של פלסטינים אזרחי ישראל מוצג בסקר כלגיטימי.

> כך הופכת המדינה פעילים נגד הכיבוש למתנגדי משטר

מצביע בקלפי בשכונת שפירא, תל אביב (יותם רונן / אקטיבסטילס)

למי יש זכות לקבוע את גורל השטחים הכבושים? מצביע בקלפי בשכונת שפירא, תל אביב (יותם רונן / אקטיבסטילס)

הסוקרים שניסחו את השאלה הזאת קיבלו השראה מהברקסיט הבריטי בחודש שעבר. במשאל העם שנערך בממלכה התבקשו אזרחי בריטניה להצביע האם הם רוצים לעזור את האיחוד האירופי. בואו נחזור על זה שוב – אזרחי בריטניה התבקשו להכריע לגבי הגורל של עצמם.

שנה וחצי קודם לכן ערכה סקוטלנד משאל עם באופן דומה, בשאלה האם להיפרד מבריטניה. במהלך ההצבעה הורשו האזרחים הסקוטיים להחליט על גורל מדינתם: מי יהיו שליטיהם, כיצד תיראה החוקה שלהם ותחת דגל הם צריכים לחיות. לאזרחי אנגליה, ויילס וצפון אירלנד לא היתה כל זכות הצבעה בנושא. רק לסקוטים.

אבל לפלסטינים אין את המותרות להחליט על גורלם, לא במשאל עם ולא בדרך אחרת.

ואכן, נתון נוסף שעולה מ"מדד השלום" אולי מטריד אף יותר. הנסקרים נשאלו מה לדעתם יקרה אם השלטון הישראלי בשטחי הגדה המערבית יימשך לאורך זמן, והתבקשו לציין מהי האפשרות המועדפת עליהם. כמעט 55 אחוזים מהנשאלים בחרו בתשובות שלא ניתן לתאר אלא כמשטר אפרטהייד: שבו ליהודים בגדה המערבית יש יותר זכויות מלפלסטינים שחיים באותו שטח; שבו יהודים יכולים להצביע ופלסטינים לא; שבו יהודים חיים תחת חוק אחד, ועבור הפלסטינים יש חוק אחר. (22.7 אחוזים מהנסקרים השיבו כי הם בעד הנצחת המצב הקיים ועוד 32 אחוזים אמרו כי הם היו רוצים שישראל תספח את הגדה המערבית אבל שלא יינתנו לפלסטינים זכויות שוות לאלו של הישראלים).

הפלסטינים מעולם לא נתנו את הסכמתם לחיות תחת שליטה ישראלית. הסכמה שהיא אחד מיסודות הדמוקרטיה. ומעצם טבעו של משטר צבאי לפלסטינים אין זכות להכריע או להביע דעה לגבי גורלם.

אבל לישראלים אין זכות דמוקרטית לקבוע את עתידם של הפלסטינים, או של כל אחד אחר שהוא לא הם לצורך העניין. לישראלים יש הזכות לקבוע רק את עתידם שלהם – האם הם רוצים שהמדינה שלהם תהיה דמוקרטית. ואם אנחנו בוחרים להיות מדינה דמוקרטית, זה אומר שהאנשים היחידים שיכולים להחליט ולהצביע על גורל פלסטין צריכים להיות הפלסטינים.

מיכאל שפר עומר-מן הוא עיתונאי, ועורך האתר 972+. הפוסט פורסם במקור באנגלית באתר 972+ ותורגם על ידי יעל מרום.

> תיקים באפלה: הוארך צו איסור פרסום על הרג האחים בקלנדיה ע"י מאבטחים

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

כאן אפשר להצטרף

לתמיכה – לחצו כאן
שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ב-5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

"הפשיעה היא פרויקט אסטרטגי של המדינה". שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, 5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

בחברה הערבית משוכנעים: הפשיעה אינה מחדל. היא תוכנית שלטונית

בחברה הערבית דוחים את הטענות בדבר אוזלת היד של המדינה מול הפשיעה הגואה. מדובר במדיניות מתוכננת היטב, אומרים מומחים ופעילים, במטרה לפרק את החברה הערבית מבפנים ואף לעודד אותה להגר מהמדינה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf