יום שני למאבק בין סטודנטים בעברית לאוניברסיטה על הזכות למחות

בהנהלת האוניברסיטה סירבו לאחרונה לאשר הרצאה בנושא גיוס נוצרים ודרוזים בטענה שהנושא בלתי חוקי. אתמול עוכבו סטודנטים יום אחרי שארבעה נעצרו בפעולות מחאה נגד תוכניות הגיוס

מאת:

שלשום (שלישי) נעצרו ארבעה סטודנטים במהלך משמרת מחאה נגד הכוונה לגייס את בני העדה הנוצרית לצה"ל, שהתקיימה באוניברסיטה. בעקבות האירועים, התכנסו אתמול עשרות סטודנטיות וסטודנטים ברחבה מול מתחם הפורום בקמפוס הר הצופים. הסטודנטים הגיעו בליווי חברי הכנסת מוחמד ברכה (חד"ש) וג'מאל זחאלקה (בל"ד) כדי למחות על תוכניות לגיוס העדה הנוצרית וכניסת המשטרה אל הקמפוס.

מעדויות עולה כי בראשיתו היה האירוע שקט, והסתכם בהרמת שלטים ובכיסוי פיות עם נייר דבק כמחאה על "סתימת הפיות של האוניברסיטה".  בתחילה ניסו המוחים להתכנס תחת כיפת השמיים, אך אגף הביטחון של האוניברסיטה חסם את הגישה לאזור בגדרות והמוחים נכנסו לתוך הבניין כשאליהם מצטרפים עוד מאות סטודנטים וסטודנטיות.

לפי הדיווחים, בתוך בניין הפורום חיכו למוחים אנשי הנהלה וביטחון של האוניברסיטה שהחלו להתעמת באלימות רבה עם המוחים והמוחות ואף גרמו לפציעתה של סטודנטית. במקביל כוחות משטרה עיכבו מספר סטודנטים לחקירה.

משמרת המחאה ברחבת בניין הפורום | צילום: רונית קורי.

משמרת המחאה ברחבת בניין הפורום | צילום: רונית קורי.

אחד הסטודנטים שנכחו במקום, יונתן ברזילי, סיפר ש"מחלקת הביטחון הקיפה את המוחים ואז ראש הביטחון של האוניברסיטה, ללא שום פרובוקציה, הכה את אחד מהסטודנטים. אנשי הביטחון אחרים הכו גם הם, כולל אגרופים לסטודנטים וסטודנטיות. חלק מהמאבטחים, כולל ראש הביטחון, באו היום כדי להרביץ ולא בשביל שום דבר אחר. הסטודנטים לא סיפקו להם שום סיבה לכך, ולהגנתם יאמר שהם הרביצו ללא הבדלים של דת, גזע או מין".

במהלך ההפגנה התקיים ניסיון למשא ומתן להפסקתה, כאשר המוחים דרשו את שחרור העצורים בתמורה להתפזרות שקטה של ההפגנה וחזרה ללימודים סדירים. הניסיון לא צלח אך בסוף ההפגנה כן שוחררו המעוכבים.

בדומה לאתמול, בין כוחות הביטחון לקחו חלק אנשי ביטחון ללא מדי משטרה או מדי בטחון של האוניברסיטה, שסירבו בתוקף להזדהות בפני המוחים וחבשו כובעים ועליהם הכיתוב "כוחות ביטחון" . יש לציין שאם אכן היו אנשי הביטחון שוטרים, לפי פקודת המטרה הארצי של משטרת ישראל, שוטר שאינו לובש מדים חייב להזדהות בפני האדם שכלפיו הוא מפעיל את סמכויותיו.

כוחות הביטחון מחוץ לבניין הפורום | צילום: ניב סוניס.

כוחות הביטחון מחוץ לבניין הפורום | צילום: ניב סוניס.

באוניברסיטה אמרו אתמול שחובת המפגינים הייתה לתאם את ההפגנה מראש, אלא שהתכתבות בין חלק מהמוחים להנהלת האוניברסיטה מראה שתיאום כזה הוא לא כל כך פשוט. מתא חד"ש סטודנטים באוניברסיטה נמסר שהוגשו מספר בקשות מסודרות בעבר לקיום מחאה כנגד גיוס העדה הנוצרית, אך נמסר להם שאין מקום לפעילות מסוג זה בכתליי האוניברסיטה. במכתב ששלח למארגנים פרופ' אודי שביט, דיקן הסטודנטים, לפני כחודש וחצי, הודיע שביט כי המוסד לא יאפשר קיום הרצאה בנושא גיוס נוצרים ודרוזים בשל חוות דעת משפטית.

איש ביטחון לא מזוהה במשמרת המחאה | צילום: ניב סוניס.

איש ביטחון לא מזוהה במשמרת המחאה | צילום: ניב סוניס.

באותה חוות דעת כותבת היועצת המשפטית, עו"ד פפי יקירביץ, כי "זה אחד מהמקרים הנדירים שאני סבורה שיש בפעילות עבירה על חוקי המדינה. סעיף 109 לחוק העונשין עוסק בנושא הסתה להשתמטות וקובע כדלקמן: '(א) מי שהסית או שידל אדם החייב בשירות בכוח מזויין שלא ישרת בו או שלא יתייצב לפעולה צבאית, דינו – מאסר חמש שנים'. אם אני מבינה שתוכן ההרצאה היא קריאה לדרוזים שלא לשרת בצבא, יש בכך עבירה על החוק ואין להתיר את הפעילות".

בתא חד"ש אומרים שפעולות האוניברסיטה בימים האחרונים הן המשך ישיר למניעת קיום ההרצאה לפני חודש וחצי, וניסיון להשתיק ביקורת על גיוס ערבים.

ח"כ מיכל רוזין, תמר זנדברג ועיסאווי פריג' פנו הבוקר לשר לביטחון פנים בבקשה לחקור את אירועי הימים האחרונים ובירור הסיבה לכניסת שוטרי מג"ב לאוניברסיטה.

בהמשך היום אבקש את תגובת האוניברסיטה ואעדכן.

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

כאן אפשר להצטרף

לתמיכה – לחצו כאן
שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ב-5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

"הפשיעה היא פרויקט אסטרטגי של המדינה". שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, 5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

בחברה הערבית משוכנעים: הפשיעה אינה מחדל. היא תוכנית שלטונית

בחברה הערבית דוחים את הטענות בדבר אוזלת היד של המדינה מול הפשיעה הגואה. מדובר במדיניות מתוכננת היטב, אומרים מומחים ופעילים, במטרה לפרק את החברה הערבית מבפנים ואף לעודד אותה להגר מהמדינה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf