newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הצבא בדק ומצא שדיווחי ההרוגים במשרד הבריאות בעזה – מהימנים

מקורות במודיעין סיפרו ל"שיחה מקומית" כי בצבא עקבו אחרי בכירים במשרד הבריאות בעזה והגיעו למסקנה שדיווחיהם על ההרוגים אמינים. הנתונים משמשים את הצבא בהערכות מצב לגבי עזה. לידיעת הנשיא ביידן

מאת:
לצבא אין נתונים ברורים כמה אזרחים הוא הורג בעזה. אנשי בריאות פלסטינים קוברים הרוגים בח'אן יונס, נובמבר 2023 (צילום: עטיה מוחמד / פלאש 90)

לצבא אין נתונים ברורים כמה אזרחים הוא הורג בעזה. פלסטינים קוברים הרוגים בח'אן יונס, נובמבר 2023 (צילום: עטיה מוחמד / פלאש 90)

מערך המודיעין הצבאי מסתמך באופן כמעט בלעדי על משרד הבריאות שתחת שליטת חמאס בעזה כדי להעריך כמה אזרחים הצבא הרג ברצועה מתחילת המלחמה, כך גילו ל"שיחה מקומית" שני מקורות במודיעין הישראלי. זאת בניגוד לאמירות של גורמים בישראל, ושל הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן, כאילו הנתונים האלה מפוקפקים.

>>הצבא אישר להפציץ בעזה, גם כשידע שמשפחות שלמות עלולות למות

אחד מהמקורות אמר כי נערכה בדיקה מקיפה במהלך המלחמה, שכללה פעולות מסווגות, שהעלתה כי המספרים שמפרסם משרד הבריאות בעזה "בסך הכל מהימנים" בהערכת מספרי האזרחים ההרוגים, גם בהווה וגם במבצעים קודמים.

שני הגורמים במודיעין טענו כי אין לצבא מקור אמין משלו להסתמך עליו בנוגע למספר האזרחים שהוא הורג, לאור העובדה כי, בניגוד לנוהל שהיה מקובל בעבר, במלחמה הנוכחית הצבא אינו מבצע בדיקה כמה אזרחים נהרגו בכל אחת ממאות התקיפות שכוונו נגד בתיהם של פעילי חמאס זוטרים.

"אתה לא יודע כמה הרגת בדיוק, ואת מי הרגת", אמר אחד המקורות, שסימן מאות מטרות לתקיפה של בתים פרטיים שבהם שהו לכאורה פעילי חמאס. בעוד שהיתה לו הערכה כללית לפני כל תקיפה כמה אזרחים עשויים להיהרג בה, המקור לא ידע להגיד כמה אזרחים אכן הרג בפועל בתקיפות שכיוון, כי לא היה נוהל בדיקה.

"רק כשזה חמאסניקים בכירים, עושים נוהל BDA (בדיקה מודיעינית לגבי תוצאות ההפגזה; י"א). בשאר המקרים, לא אכפת לך. אתה מקבל מחיל האוויר דו"ח האם המבנה פוצץ, וזהו. אין לך מושג כמה נז"א (נזק אגבי, כלומר בלתי מעורבים הרוגים; י"א) יש בפועל. אתה מיד עובר למטרה הבאה. הדגש היה לייצר כמה שיותר מטרות כמה שיותר מהר", אמר המקור ל"שיחה מקומית".

המקור אמר כי מסיבה זאת הוא "סומך יותר על משרד הבריאות בעזה מאשר על צה"ל, כי לצה"ל אין גישה ישירה למידע בנוגע לאזרחים שהוא הרג. הם (משרד הבריאות בעזה) לא מדייקים תמיד, אבל זה הכי טוב שיש".

מנופי הלחץ שלו על ישראל הרבה יותר גדולים ממה שאולי נראה לו. הנשיא ג'ו ביידן בביקורו בישראל באוקטובר 2023 (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)

הטיל ספק בנתונים הפלסטיניים. הנשיא ג'ו ביידן בביקורו בישראל באוקטובר 2023 (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)

הדברים האלה עומדים בניגוד לדברים שהתפרסמו בישראל בנושא. פרופ' קובי מיכאל, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי בישראל (INSS), כתב, לדוגמה, ב"מעריב" ש"המהימנות שמייחסות התקשורת והקהילה הבינלאומית לדיווחי משרד הבריאות הפלסטיני אינם פחות ממקוממים… משרד הבריאות הפלסטיני ברצועת עזה = חמאס. חמאס = ארגון טרור ברברי ורצחני שמהימנות דיווחיו לא רק שמוטל בספק, אלא שקרית בעליל".

בסוף אוקטובר, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אמר שאין לו ביטחון "במספרים שהפלסטינים משתמשים בהם" בנוגע להרוגים האזרחים בעזה. ביידן ספג אז ביקורת על כך שבאמירה הזו הוא מכשיר את מדיניות האש הישראלית.  כמה שבועות לאחר מכן, גורמי מודיעין אמריקניים אמרו ל"וול סטריט ג'ורנל" שקהילת המודיעין האמריקאית דווקא כן סומכת על המספרים של משרד הבריאות בעזה.

מקור מודיעיני ישראלי שני, שנחשף לנתונים שהצבא משתמש בהם בהערכות לגבי המלחמה בעזה, אמר ל"שיחה מקומית" שגוף מחקר בצבא ערך בדיקה מעמיקה בנוגע למהימנות המספרים של משרד הבריאות בעזה בזמן המלחמה לפני שהוחלט להסתמך עליהם.

המקור טען כי המספרים של משרד הבריאות בעזה מוצגים כיום בישיבות ותדרוכים בצבא דרך קבע לאחר שנמצאו "מהימנים" בבדיקה. "בכל חיתוך מצב, כשכולם מעדכנים אחד את השני מה קורה, יש שקף שמראה מה המספר כרגע של אזרחים הרוגים בעזה. וזה בגדול מתבסס בלעדית על משרד הבריאות של חמאס", הוא אמר.

"עשו אפיון למאגרים האלו, כמקור, ושאלו אם אפשר לסמוך על זה או לא. המסקנה היא שבסך הכל, כן", אמר המקור. "מניחים שיש פער בין הנתונים לבין המציאות ושיכול להיות שעושים מניפולציות, אבל בדקו, וזה מהימן. ראו גם שבסבבים קודמים הדיווחים של משרד הבריאות בעזה היו מהימנים. וגם, אין לנו מקור אחר".

בכל הנוגע למספר הלוחמים בחמאס שנהרגו, אמר המקור, בצבא לא מסתמכים על נתוני משרד הבריאות בעזה אלא משיגים את המספרים בדרכים אחרות.

המקור הישראלי אמר שבמסגרת הבדיקה התבצע מעקב אחרי בכירים במשרד הבריאות בעזה, כדי "להבין יותר טוב אם יש דברים שהם לא מדווחים עליהם בפומבי וכדי לא להסתמך רק על ההצהרות הפומביות שלהם. הבדיקה הזאת גילתה שאפשר לסמוך עליהם בהקשר של דיווחי הרוגים".

אירוע שפגע באמינות של משרד הבריאות בעזה היה הפיצוץ בחצר בית החולים אל-אהלי ב-17 אוקטובר, שלאחריו הודיע המשרד כי נהרגו "למעלה מ-500" פלסטינים. בפועל, בהתבסס על ראיונות ועל תיעוד הנזק שנגרם בשטח בית החולים, כלי תקשורת שונים וארגוני זכויות אדם כמו Human Rights Watch העריכו כי המספר היה נמוך יותר, ומנהל בית החולים שיפא אמר בליל הפיצוץ כי הגיעו לבית החולים בין 150 ל-200 הרוגים.

על אף תקרית חריגה זו, יש הסכמה רחבה בקהילת זכויות האדם כי מספרי משרד הבריאות בעזה אמינים, וזאת על יסוד היכרות של שנים עם העבודה שלו. אמש משרד הבריאות בעזה הצהיר כי 25,295 פלסטינים נהרגו בעזה מאז 7 באוקטובר, מתוכם יותר מ-11,000 ילדים ו-7,200 נשים. מדובר על 1.15% מאוכלוסיית הרצועה.

המקור אמר שבצבא לא רק סומכים על מספרי משרד הבריאות בעזה, אלא מסכימים שהם מהווים "הערכת חסר", וכי המספר האמיתי של האזרחים ההרוגים בעזה גדול יותר. משרד הבריאות בעזה מבסס את נתוניו על ספירה בבתי החולים. לפי ההערכה שלו, לפחות 8,000 איש נהרגו, אבל גופותיהם לא הגיעו לבתי החולים.

מדובר צה"ל נמסר כי הם אינם מתייחסים לטענות שעלו בכתבה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, וסגניתו והמועמדת לנשיאות, קמלה האריס, ב-10 באוקטובר 2023 (צילום: Adam Schultz/Wikimedia Commons)

נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, וסגניתו והמועמדת לנשיאות, קמלה האריס, ב-10 באוקטובר 2023 (צילום: Adam Schultz/Wikimedia Commons)

ערבים-אמריקאים מבקרים את האריס, אך חוששים יותר מטראמפ

במפגש שארגן מרכז מוסאוא לקראת הבחירות בארה"ב קראו רבים להצביע להאריס, מכיוון ש"הצבעה לטראמפ היא הצבעה לפשיזם האמריקאי וסניפיו בעולם". למרות זאת, המועמדת השלישית ג'יל סטיין זוכה לתמיכה רבה, בשל עמידתה לצד העם הפלסטיני

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf