"הם ממש העלימו אותו": המעצר המנהלי של האזרח אגבאריה
מנהיג תנועת אבנאא אל-בלד, רג'א אגבאריה, נעצר במהלך פשיטה לילית על ביתו לפני כחודשיים. את עורך דינו פגש בזום רק כעבור שבועות, אז דיווח על התנאים הקשים שבהם הוא מוחזק. בסביבתו אומרים: המעצר נועד להרתיע אנשים מפני פעילות פוליטית

"הוא לא יכול ללכת אפילו כמה מטרים, הוא נעזר באנשים כדי להתקלח ולהתלבש". רג'א אגבריה בבית המשפט (צילום: באדיבות דף הפייסבוק של רג'א אגבריה)
ביום חמישי הקרוב יתקיים הדיון המכריע בעניין מעצרו של רג'א אגבאריה, מנהיג תנועת אבנאא אל-בלד. אגבאריה (73) נמצא במעצר מנהלי מזה כחודשיים, ולפי עדויות מוחזק בתנאים קשים וסובל מאלימות.
ב-8 באפריל אחר חצות פשטו כוחות משטרה על ביתו של אגבאריה באום אל-פחם ועצרו אותו. המעצר התבצע שלושה ימים לאחר הפגנה שארגן הוועד העממי של אום אל-פחם על כביש ואדי עארה, שבסופה נעצר מזכיר מק"י באזור המשולש, מוריד פריד. אילהאם אגבאריה, אשתו של רג'א, מספרת שהשוטרים שהגיעו לביתם ערכו חיפוש שנגמר אחרי 2 לפנות בוקר, במהלכו החרימו דגלי פלסטין, צעיפים, מגנטים ואת מכשיר הטלפון שלה.
אגבאריה נלקח לבית מעצר קישון. תחילה נחשד במגע עם סוכן זר, והובא לדיון הארכת מעצר בזום ובדלתיים סגורות. לאחר שבוע מעצר נודע לצוות ההגנה שלו שהוטל עליו מעצר מנהלי. תחילה הושם בבית סוהר מגידו, ומהופעותיו מול בית המשפט בזום עלה כי חווה אלימות מצד הסוהרים, נמנע ממנו לראות עורך דין, והוא לא מקבל את התרופות שהוא זקוק להן.
"כבר בדיון הראשון, כשפגשנו אותו בשיחת וידאו ממגידו, הוא סיפר לנו שעבר התעללות פיזית, מכות בראש, מכות בצוואר, איפה שיודעים שעבר ניתוח", מספר עורך דינו, אחמד ח'ליפה. דיון שנקבע ל-8 במאי והיה אמור להכריע בעניין אישור מעצרו נדחה, לאחר שאגבאריה לא הועלה בזום, והתגלה כי הועבר לבית הסוהר רמון ללא ידיעת השופט או ההגנה, אף שהצו המנהלי הגביל את מעצרו לבתי הסוהר מגידו וקציעות בלבד.
במעבר בין מגידו לרמון, אגבאריה בילה לילה בבית סוהר אוהלי קידר בבאר שבע. שם, על פי עדות שהתקבלה מאוחר יותר, הובל במהירות במדרגות כשהוא כפות, אזוק ומכוסה עיניים, מעד ונפצע ברגליו. בשב"ס סירבו לקחת אותו לצילום או לטיפול מחוץ לבית הסוהר, ונתנו לו משככי כאבים רק כמה ימים לאחר הפציעה, עד עכשיו, אומר עורך דינו, הוא מתקשה בהליכה.
"הוא לא יכול ללכת אפילו כמה מטרים, הוא נעזר באנשים כדי להתקלח ולהתלבש", מספר ח'ליפה. המידע, הוא אומר, נמסר להם מעצורים שישבו עם אגבאריה והשתחררו. לאורך רוב זמן מעצרו נמנע מעורכי הדין של אגבאריה להיפגש איתו, תחילה כי הועבר בין בתי סוהר ללא ידיעתם, לאחר מכן בטענה שהאגף בו הוא שוהה נמצא תחת בידוד בגלל התפרצות סקביאס, ולבסוף נטען בשב"ס כי אגבאריה ויתר בעצמו על פגישה עם עורך דין. לאחר מכן התברר שלא נאמר לו מדוע הוא מתבקש לצאת מתאו, ומחשש לאלימות נוספת מחוץ לתא חתם על טופס ויתור, מבלי לדעת למה הוא מוותר.
"הם ממש העלימו אותו", אומרת רעייתו אילהאם, "זו העלמה מכוונת כדי להכאיב לנו ולגרום לנו לסבול. וגם כמובן לשלוח מסר לאחרים. אנשים שואלים אותי 'מה קורה עם רג'א? דיברתם איתו? הוא פגש עורך דין?' אין לנו תשובות. זה ממש מעביר מסר לאנשים שלא כדאי להיות פעילים ולא כדאי להתמודד עם המשטר הזה ועם המשטרה".

"אין לנו אמון במערכת". עו"ד אחמד ח'ליפה (באדיבות המצולם)
רק בסוף מאי נפגש ח'ליפה עם אגבאריה בשיחת וידאו, לראשונה מאז הוטל עליו המעצר המנהלי. בשיחה זו, ח'ליפה אומר, אגבאריה סיפר לו על העינויים שעבר, בכללם חמש תקיפות פיזיות, פעמיים תוך כדי פשיטה כללית על האגף שלו, ושלוש פעמים באופן אישי. הדיון על מעצרו נדחה שוב ב-3 ביוני, לאחר שהשופט אבי לוי הורה למדינה "לבחון מחדש" את צו המעצר לאור מצבו הבריאותי. "אין לנו אמון במערכת. זה לא רק אי אמון, אתה יודע שאתה מתמודד עם מערכת משפטית שמגויסת על מנת להשאיר אותו במצב כזה", אומר ח'ליפה.
ח'ליפה עצמו נעצר בהפגנה באום אל-פחם מייד אחרי תחילת המלחמה, ב-19 באוקטובר 2023, ביחד עם 11 מפגינים נוספים. במהלך המעצר הוא חווה אלימות והרעבה, והוא העיד על כך בהרחבה ל"בצלם". לאחר מעצרו נעשה ניסיון גם לשלול את רישיון עריכת הדין שלו. אגבאריה הוא האדם הראשון שח'ליפה מייצג מאז שנעצר. נגד ח'ליפה הוגש כתב אישום על הסתה, והמשפט נגדו עדיין מתנהל.
כנהוג במעצרים מנהליים, לא ניתן הסבר פומבי לסיבת מעצרו של אגבאריה. ח'ליפה משער שהחשד ב"מגע עם סוכן זר" נבע מקמפיין התרמה למען סיוע הומניטרי לעזה, שאגבאריה עזר להוביל בשנה שעברה. "רג'א מזמן לא עומד בראש הפעילות הפוליטית, אבל הוא היה שותף", אומרת רעייתו אילהאם. היא סבורה כי נטפלו לו בגלל האישום שהוגש נגדו על הסתה ב-2018, הליך שעוד לא הסתיים.
"הוא לא עולה על במות בשנים האחרונות בכלל, אבל הוא משתתף", אומרת אילהאם. "המשפט הכי חשוב שאמרתי לכל מי שפנה אלי, בין אם חברי כנסת, מנהיגים מקומיים או מכרים, הוא לא לשכוח את רג'א בכלא. שאלו אותי: 'את מוכנה שאנחנו נדבר על ההתעללות והאלימות נגדו?' אמרתי בטח, הכול ממשיך כי אף אחד לא מדבר. כשהגעתי לבית המשפט בחיפה, הופתעתי לראות שיש עוד הרבה אנשים במעצר מנהלי ואף אחד לא יודע עליהם, חוץ מעורך הדין והמשפחה הקרובה. אנשים מפחדים לדבר".
בלי הפגנות, בלי דגלים, בלי שלטים
מסע ההפחדה שעליו מדברת אגבאריה נוגע לכלל המחאות הציבוריות בציבור הערבי נגד המלחמה. בתחילת מאי, המשטרה ביטלה הפגנה שתכנן הוועד העממי של אום אל-פחם, התקשרה למארגנים ואיימה שתעצור את כל מי שישתתף בה. המשטרה הציעה קודם לכן למארגנים לקיים את ההפגנה בכיכר בתוך העיר במקום בכניסה לעיר על כביש ואדי עארה, כביש 65, אך הם סירבו מכיוון שלהפגנה כלל לא נדרש אישור משטרתי לפי החוק.
יו"ר הוועד העממי, מוחמד ח'דר, הסביר ל"שיחה מקומית" שהם בחרו לבטל את ההפגנה משום שלא רצו לתת למשטרה לקבוע איפה מותר להם להפגין, אך גם לא רצו לסכן את המשתתפים. לדעתו, הדרישה של המשטרה להזיז את מיקום ההפגנה נועדה כדי לצמצם את החשיפה שלה. "הם לא רוצים שנַראֶה לאחרים מה אנחנו מרגישים, מה אנחנו רוצים, מה הדרישות שלנו", הוא אומר.

"הם לא רוצים שנַראֶה לאחרים מה אנחנו מרגישים, מה אנחנו רוצים, מה הדרישות שלנו". הפגנה נגד רצח העם והמעצרים המנהליים באום אל פחם, ב-24 במאי 2025 (צילום: ג'ס פלאם)
בהפגנה שהתקיימה כשבועיים לאחר מכן, ב-24 במאי, וקיבלה אישור משטרתי, השוטרים התעמתו עם המפגינים בניסיון למנוע מהצעדה לצאת לדרך. ח'דר מספר שבתחילת ההפגנה פנו אליו שוטרים, וגם אדם שהזדהה כאיש שב"כ ואמרו לו שלא יתנו למפגינים להניף דגלים או שלטים שמזכירים "השמדת עם". במהלך ההפגנה שוטרים חטפו שלטים ודגל פלסטין מידי המפגינים ועצרו את ערן מעוז, אחד המפגינים. מעוז, שסירב לשתף פעולה עם ההליך המשפטי, שוחרר ביום רביעי לאחר כמה דיוני הארכת מעצר, והורחק ל-30 יום מהפגנות באום אל-פחם.
דיכוי ההפגנות והמעצר של אגבאריה הם רק המהלכים האחרונים בשורת הכלים שמפעילה ישראל כדי לדכא את אזרחיה הפלסטינים מתחילת המלחמה. לדברי אשתו אילהאם, אין זה מקרה שהרשויות מפעילות את אמצעי הדיכוי האלה דווקא באום אל-פחם: מהמעצר של ח'ליפה ואחרים בתחילת המלחמה, הפשיטה על ועדת "הפצת השלום" שנועדה ליישב סכסוכים ולהתמודד עם האלימות והפשיעה, המעצר של אגבאריה ודיכוי ההפגנות הנוכחי. "היישוב היחידי שבו הוועד העממי פעיל ויוצא לכביש כדי להפגין הוא אום אל-פחם, הם רוצים לרסן את העיר דרך המעצרים האלה", היא אומרת.
"כאשר אנשים עומדים על הדעה שלהם וממשיכים ללא פחד, הפעילות שלהם מצליחה", ממשיכה אילהאם אגבאריה. "כאשר המשטרה מצליחה להפחיד אנשים, היא משיגה את מטרה שלה. אני רואה את הנחישות של הפעילים והמפגינים בכל מקום. כשהמגמה הולכת ומתחזקת, הם (המשטרה; י"ר) לא יכולים לעשות כלום".
פנינו לשב"ס בבקשת תגובה על הטענות שעלו בכתבה, תגובתם תפורסם אם וכאשר תתקבל.
יונה רוזמן היא סרבנית גיוס ועיתונאית חיפאית
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
לתמיכה בשיחה מקומית