עשרים אלף מפגינים בדרום ת"א: לא לגירוש, כן לשיקום השכונות

בהפגנת הענק קראו מבקשי מקלט וישראלים לעצור את הגירוש והכליאה הצפויים, ולהשקיע את הכסף בתיקון ההזנחה רבת השנים של דרום העיר. שולה קשת:"דרום תל אביב בעד פיזור וקליטת פליטים בכל רחבי הארץ, בעד דיור ציבורי, בעד תעסוקה, בעד חיים בכבוד לכולנו"

מאת:

למעלה מ-20 אלף מבקשי מקלט וישראלים השתתפו במוצ"ש בעצרת ענק תחת הסיסמה "נגד הגירוש, בעד דרום תל אביב" – אחת מההפגנות הגדולות ביותר אי פעם בנושא, והגדולה ביותר בדרום תל אביב.

המפגינים התכנסו ברחוב לוינסקי וגלשו גם לרחובות הסמוכים, כשהם מחזיקים בשלטים וקוראים סיסמאות כמו "לא גירוש, לא חולות – תשקמו את השכונות". לאורך ההפגנה שולבו שני המסרים העיקריים האלה: מצד אחד סיפרו מבקשי מקלט על המסע שעברו, על חוויית הפליטות, העינויים והאונס בדרך ועל הסכנות שנשקפות להם בארצותיהם, ומצד שני דיברו תושבי דרום תל אביב על הבעיות המבניות של השכונות, שנובעות ממדיניות הזנחה רבת שנים של העירייה והממשלה.

> בין הכסף והפחד: מסע בדרך המכשולים של הפליטים ברואנדה

הפגנה נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב (אורן זיו / אקטיבסטילס)

מבט מלמעלה: כ-20 אלף איש בהפגנה נגד גירוש מבקשי מקלט ובעד דרום תל אביב (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הפגנה נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב (אורן זיו / אקטיבסטילס)

משפחה של מבקשי מקלט בהפגנה בדרום ת"א (אורן זיו / אקטיבסטילס)

במרחק מה מהעצרת, בתחנה המרכזית הישנה, התאספו כ-300 אנשים בהפגנת-נגד, בעד הגירוש. אלה קראו "לא פליט ולא מסכן – לגרש כל מסתנן", וניסו לצעוד לעבר ההפגנה המרכזית, אך נבלמו על ידי המשטרה. שפי פז, ממובילות ההפגנה, אמרה שתושבי דרום תל אביב נדחקים לשוליים בידי "קואליציה של תושבים חדשים – מסתננים ושמאלנים – שאנחנו מפריעים להם בפנטזיה שלהם".

"סרטן בגוף שלנו"

בתחילת העצרת המרכזית נגד הגירוש אמרה מנחת האירוע, מירב בטיטו, כי "דווקא השנה, בשנתנו השבעים – שבעה עשורים מאז התהפכו היוצרות ואיננו עוד עבדים בארץ אחרת – החליטה ממשלת ישראל להפנות עורף לערכים בזכותם הגענו הנה. באנו הערב לומר לממשלת ישראל: זו אינה דרכו של העם היהודי".

שולה קשת, תושבת נווה שאנן, מנהלת ארגון "אחותי" וממייסדות תנועת "כח לקהילה", המשלבת מבקשי מקלט וישראלים תושבי דרום תל אביב, הדגישה בעצרת את הנזקים של התחנה המרכזית החדשה, "סרטן בגוף שלנו" כדבריה, שמשכה לאזור סחר בנשים, סמים, זיהום ואלימות.

"אומרים לנו שהגירוש הוא השיקום שלנו. ואני אומרת – הגירוש הוא הוספת חטא על פשע ועוד שלב בתהליך ההרס. אומרים לנו, עניי עירך קודמים למבקשי המקלט בעירך. ואני אומרת – תכל'ס, מה שקורה בשטח הוא שעשירי עירך קודמים לעניי עירך ולמבקשי המקלט בעירך… מי שאומר שבזה מסתיים הגירוש, טועה ומטעה. הגירוש הוא גם של מאות משפחות מזרחיות משכונות דרום תל אביב, כי טייקוני הנדל"ן קודמים. אומרים לנו שדרום תל אביב בעד הגירוש. ואני אומרת: דרום תל אביב נגד הגירוש. דרום תל אביב בעד מדיניות הגירה ראויה. דרום תל אביב בעד פיזור וקליטת פליטים בכל רחבי הארץ. דרום תל אביב בעד שיקום, בעד דיור ציבורי, בעד תעסוקה, בעד מערכת חינוך ראויה, בעד מרכזי תרבות משלנו, בעד חיים בכבוד לכולנו".

קשת גם הזכירה שהיום הוא יום השנה לרציחתה של תושבת השכונה, אסתר גלילי, בידי מבקש מקלט מסודאן. אך בניגוד לקריאות שנשמעו מהפגנת הנגד של פעילים בעד הגירוש, קשת הדגישה שהרצח היה רק חלק משנים של אלימות של ישראלים ושל זרים גם יחד, ושאת המאבק באלימות צריך למקד בפושעים, ולא בקהילות שלמות.

> בין "מדינה שלישית" ובין הכלא, הפליטים בוחרים במאסר

הפגנה נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב (חגי מטר)

הפגנה נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב (חגי מטר)

הפגנה נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הפגנה נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב (אורן זיו / אקטיבסטילס)

"רועדות מפחד על הילדים שלנו"

"אנחנו חיים בדרום תל אביב יום-יום ביחד", אמרה אסמאיט, מבקשת מקלט מאריתריאה. "אני רוצה שתקשיבו גם לקול של מי שלא יכולות לדבר, לנשים מהקהילה שלי, שפגעו להן בגוף ובנפש בצורה הכי עמוקה שאפשר. אנחנו לא ישנות בלילה ורועדות מפחד על הילדים שלנו. האם עוד פעם נחזור לסוחרי האדם? לאנשים שאנסו אותנו? ביחד אנחנו יכולים לעצור את זה".

עוד דיברו בעצרת המשורר סמי שלום שטרית, תושבות דרום העיר זהבה אקנין ופזית רבינא, טוגוד – מבקש מקלט מסודן, ושולא מולא, שהיגרה לישראל מאתיופיה, וסיפרה על חוויותיה כאישה שחורה בארץ. "אנחנו השחורים, חשים יום-יום את התשוקה של ישראל להיות לבנה, אם זה על-ידי אלימות שוטרים ואם זה על-ידי הסללה פטרנליסטית של מוסדות המדינה. אנחנו יודעים היטב כיצד היא מתעללת באנשים לפי צפיפות הפיגמנטים. אנחנו כאן, הישראלים – לבנים, חומים ושחורים – התאספנו כדי לזעוק את זעקתם למקלט, ואנחנו כאן גם כדי לזעוק את הדרישה שלנו: להיות שפויים! להיות אנושיים! להיות בני-אדם!"

> הגירוש הוא חורבן הבית השלישי שלנו, תושבי דרום תל אביב

הפגנה נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב (חגי מטר)

הפגנה נגד הגירוש ובעד דרום תל אביב (חגי מטר)

בדצמבר האחרון הודיעה הממשלה על תוכנית חדשה לגירוש המוני של מבקשי מקלט מסודן ואריתריאה ל"מדינה שלישית", החל מאפריל הקרוב – אחרי חג הפסח. הממשלה מסרבת להגיד באיזו מדינה מדובר, אך לפי הערכות מדובר ברואנדה, שאליה גורשו מבקשי מקלט בעבר, אך משהגיעו לשם נאלצו להמשיך בנדודים למקומות אחרים משלא הוענק להם מעמד. המדינה טוענת כיום שבמסגרת המהלך החדש יובטח מעמדם של מבקשי המקלט במדינה השלישית.

מבקרי הגירוש מצביעים על כך שלאורך שנים המדינה נמנעת מבדיקת בקשות מקלט, פוסלת בקשות מקלט של מי שבמדינות אחרות היו מוכרים כזכאים למעמד, ומקשה מאוד על הגשת בקשות מקלט נוספות. פחות מעשרים אנשים, מתוך עשרות אלפי מבקשי מקלט, קיבלו מעמד פליט בישראל.

השבוע הועברו מספר מבקשי מקלט הכלואים ב"חולות" לכלא "סהרונים" בשל סירובם לגירוש. בתגובה פתחו מאות מחבריהם בחולות בשביתת רעב בת שלושה ימים וקיימו צעדת מחאה בין שני המתקנים. בתקופה האחרונה התארגנו עצומות רבות של ישראלים שקוראים לעצור את הגירוש, לרבות צוותי אוויר וטייסים שהודיעו שיסרבו לשתף פעולה עמו.

> איילת שקד מחזירה את המאבק ברצח נשים 30 שנים לאחור

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

כאן אפשר להצטרף

לתמיכה – לחצו כאן
שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ב-5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

"הפשיעה היא פרויקט אסטרטגי של המדינה". שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, 5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

בחברה הערבית משוכנעים: הפשיעה אינה מחדל. היא תוכנית שלטונית

בחברה הערבית דוחים את הטענות בדבר אוזלת היד של המדינה מול הפשיעה הגואה. מדובר במדיניות מתוכננת היטב, אומרים מומחים ופעילים, במטרה לפרק את החברה הערבית מבפנים ואף לעודד אותה להגר מהמדינה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf