להשוות את מעמד אירועי הזיכרון של כפר קאסם לאלטלנה
שני אירועי זיכרון התקיימו בימים האחרונים להרוגים מירי חיילים: האחד ממלכתי, השני אירוע מחאה. כל מה שמבדיל ביניהם הוא זהות ההרוגים
כותב אורח: עמיר סגל
ביום חמישי האחרון נערך טקס ממלכתי לחניכת אנדרטה חדשה לנופלי הספינה אלטלנה. בטקס השתתפו ראש הממשלה נתניהו, שרים וחברי כנסת. בשבת האחרונה התקיימו אירועי זיכרון לציון שישים שנים לטבח בכפר קאסם. באירועים השתתפו אלפי אנשים – אך הייצוג הפוליטי נשמר לחברי הכנסת מהרשימה המשותפת ומרצ. מהמחנה הציוני רק זוהיר בהלול ציין את האירוע.
האירוע הראשון הוא אירוע ממלכתי, השני נתפס כאירוע מחאה. הסיבה היחידה להבחנה זו היא זהות ההרוגים באירועים. באלטלנה נהרגו אנשי אצ"ל, בכפר קאסם נהרגו ערבים.
> כך הפכו אנשי מערכת הביטחון למבקרי אמנות אניני טעם
למי שלא מכיר את האירועים, אלטלנה הייתה ספינה שהובאה לישראל על ידי אנשי האצ"ל ביוני 1948, כשעליה 940 עולים ומטען של נשק ותחמושת. התחמושת על הסיפון העלתה את חשדותיהם של ראשי ההגנה והיישוב, בראשם דוד בן גוריון, כי מדובר בניסיון של מנחם בגין לשמר את האצ"ל כמיליציה עצמאית ולא להכפיפה לצה"ל. בגין טען בדיעבד כי מרבית הנשק בכלל יועד לכוחות ההגנה, ורק מיעוטו לכוחות האצ"ל ולא הייתה כל כוונה לפגוע בממלכתיות ובאחדות הצבא הישראלי הצעיר. בהפגזה על הספינה נהרגו 16 לוחמי אצ"ל ושלושה חיילי צה"ל.
הטבח בכפר קאסם התרחש לפני שישים שנים, בשנת 1956, כשעוצר הוטל על כפרים ערביים באזור המשולש בתחילת מלחמת סיני, וניתנה פקודה לירות במפירי העוצר. תושבי הכפרים ששהו בשדות לא ידעו על העוצר. מרבית המפקדים בשטח סרבו לשתף פעולה עם הפקודה ונתנו לתושבים לשוב לבתיהם. המפקד בכפר קאסם יישם את ההוראה באכזריות איומה ותושבים ששבו מיום העבודה נורו למוות. 47 אנשים נהרגו, בהם תשע נשים ו-17 ילדים. עוד 13 נפצעו.
הממשלה ניסתה להסתיר את האירוע בעזרת הצנזורה הצבאית. אך פעולות כמה מחברי הכנסת של מפ"ם מנעו זאת וכחודשיים אחרי האירועים דיבר ראש הממשלה בן גוריון מול מליאת הכנסת ותיאר את האירועים בתור: "מעשה זוועה מחריד הפוגע ביסודות הקדושים ביותר של המוסר האנושי השאוב מתורת ישראל".
> כפר קאסם שלי: אין די בסליחה על הטבח, יש לחדול מהרצח ומהגירוש
האירועים בכפר קאסם הם מטרידים יותר, קשים יותר וחמורים בהרבה מאשר הירי על הספינה אלטלנה. בעוד שיש אפשרות להצדיק את הירי על האלטלנה (ומותר לא לקבל את ההצדקות האלה), את הטבח בכפר קאסם אין כל דרך להצדיק. מדובר היה בפקודה איומה, שמי שיישמו אותה חטאו חטא איום.
הניסיון המתמיד לכתוב היסטוריה שמתאימה למחנה פוליטי מסוים הוא שמכתיב את המשקל ההיסטורי הניתן לאירוע האלטלנה, והוא המכתיב את ההתעלמות הממסדית מזיכרון אירועי כפר קאסם. הסיבה היחידה שהאחד הוא אירוע ממלכתי והאחר הוא אירוע "מחאה" הוא זהות ההרוגים.
למעשה, השנה אירועי הזיכרון להרוגי אלטלנה אף משכתבים ומסלפים את ההיסטוריה: באנדרטה החדשה מצוינים רק שישה-עשר הרוגי האצ"ל, ולא שלושת חיילי צה"ל שמתו בקרב. זו בחירה הזויה שמדגימה בצורה מדאיגה את מגמת שכתוב ההיסטוריה, שטעמיה פוליטיים, בעת הזו.
אין לי עניין לבטל את אירוע הזיכרון לנופלי אלטלנה, אך ראוי יהיה אם בשנים הבאות יהיו גם אירועי הזיכרון לטבח בכפר קאסם אירועים ממלכתיים. הדבר יהיה צעד חיובי בפיוס היהודי-ערבי במדינה הזו וצעד חשוב בבנייתה של חברה משותפת במדינת ישראל.
עמיר סגל הוא משורר, מבקר ספרות ומנכ"ל עמותת "עובדים" העוסקת בקידום עובדים ומחפשי עבודה. ירושלמי ונשוי לאניה
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן