אזרחית ספרד הורשעה בגיוס כספים לחזית העממית "בלי ידיעתה"
חואנה רואיז הורשעה בביצוע שירות להתאחדות בלתי מותרת, קבלת כספים והכנסתם לאזור. במסגרת עסקת הטיעון היא חויבה לאשר גם "רקע", שבו מוצג כעובדה כי ששת הארגונים שהוכרזו כארגוני טרור נשלטים על ידי החזית העממית. עורך דינה טען שאין לה כל דרך לדעת זאת
בית המשפט הצבאי בעופר הרשיע היום (רביעי) במסגרת עסקת טיעון את אזרחית ספרד חואנה רואיז, שנעצרה באפריל בשל עבודתה בארגון "ועדות הבריאות" בגדה המערבית. רואיז הורשעה בביצוע שירות להתאחדות בלתי מותרת, קבלת כספים והכנסתם לאזור.
בכתב האישום המקורי הופיעו סעיפים נוספים, ובהם חברות ופעילות בארגון טרור וקבלת דבר במרמה – שהוסרו.
הצדדים הסכימו לבקש עבורה 13 חודשי מאסר (מהם ריצתה כבר שבעה חודשים) וקנס. החלטה בעניין תינתן בשבוע הבא.
החקירה נגד ארגון "ועדות הבריאות" וחקירות העובדים בו, לרבות שני רואי חשבון לשעבר שפוטרו מהארגון בטענות למרמה, שימשו כבסיס להכרזה על שישה ארגוני חברה אזרחית פלסטיניים אחרים לגמרי כארגוני טרור לפני כשלושה שבועות.
רואיז, תושבת ספרד המתגוררת בגדה המערבית, נעצרה באפריל השנה וכתב האישום נגדה הוגש במאי. עם מעצרה היא יוצגה על ידי עורכת הדין גבי לסקי, אך עם הפיכתה של לסקי לחברת כנסת התיק עבר לעו"ד אביגדור פלדמן.
מ-1993 ועד מעצרה עבדה רואיז בארגון ועדות הבריאות בתוך גייסת כספים, ונסעה מדי שנה לספרד לגייס כספים מתורמים מקומיים – פעולה שנמצאת בלב האישומים נגדה. בכתב האישום נטען כי היא ידעה שהארגון משויך לחזית העממית. עוד נטען, כי חלק מכספי התרומות שגייסה עבר לפעילות החזית העממית, אך לא נטען שהיא הייתה מודעת להעברות האלה. האישומים בכתב האישום המקורי היו "נשיאת משרה ופעילות בהתאחדות בלתי מותרת; קבלת כספים והכנסתם לאזור; נוכחות באסיפה של התאחדות בלתי מותרת; וקבלת דבר במרמה בצוותא". בכתב האישום ובחומרי החקירה שעליו הוא התבסס לא הוזכרה כל טענה לכך שרואיז גייסה כספים לפעילות טרור אלימה.
כפי שהעידו שני רואי החשבון לשעבר של הארגון, זיוף החשבוניות, ניפוח ההוצאות, שימוש כפול בתלושי משכורות מול תורמים ושיטות אחרות נועדו כדי לכסות חובות של ועדות הבריאות ולהגדיל את הכנסותיו. גם החומרים שהציגה ישראל לאירופאים במסגרת "התיק הסודי" נגד ששת הארגונים, שכללו קבלות ומסמכים אך ורק של "ועדות הבריאות", לא הציגו כל ראיה חומרית לכך שהכספים הללו נועדו לממן פעילות אלימה כלשהי. כפי שהראינו בתחקיר שפרסמנו בשבוע שעבר, נגד ששת הארגונים אין בכלל ראיות, קבלות או מסמכים כלשהם שקושרים אותם לחזית העממית.
בדיון היום ציינה השופטת הצבאית אתי אדר כי "במהלך עבודתה, הנאשמת חשדה שהארגון פועל מטעם החזית העממית, והמשיכה לעבוד בו", וכי "במסגרת העבודה היא גייסה מיליוני שקלים לארגון, וחלק מהם עברו לפעילות החזית העממית בלי שידעה".
גם התביעה הצבאית ציינה בדיון כי "הנאשמת לקחה חלק בפעילות הארגונית ולא היתה מודעת לכך שהתרומות הגיעו ישירות לפעילות החזית העממית. עוד הנאשמת לא היתה מודעת למרמה והטעייה בגיוס התרומות".
הקשר המפוקפק לששת הארגונים האחרים
חלק מהדיון היום הוקדש לפרק ה"רקע", המופיע כהקדמה לכתב האישום המתוקן. זאת מכיוון שבעסקת טיעון על הנאשמת לאשר את כתב האישום במלואו – ובכך לייתר את ההליך המשפטי הארוך. השופטת אדר ציינה כי הרקע המפורט בכתב האישום לגבי פעילות החזית העממית אינו מיוחס אישית לנאשמת עצמה, אך שעליה לאשר אותו.
בכתב האישום המתוקן צויין כי הארגון פעל בצורה שיטתית כדי לקבל במרמה כספים ממדינות, וכן מוזכר בתור עובדה כי ששת הארגונים שהוכרזו כ"ארגוני טרור" על ידי שר הביטחון גנץ לאחרונה – הוועדות החקלאיות, א-דמיר, אל חאק, DCI-P, ועדות הנשים וביסאן – הם "ארגונים הנשלטים על ידי החזית העממית ומשמשים כמקור מימון פעילות החזית העממית בכללותו".
מכיוון שלא התקיים משפט עם הוכחות, טענות המדינה, כאמור, לא התבררו לעומקן. עו"ד פלדמן טען בדיון היום כי מרשתו אינה יכולה לאשר את מה שאינה יודעת. בסופו של דבר הוא הסכים לקבל את כתב האישום המתוקן, והדגיש כי חואנה רואיז מודה רק במה שנכלל תחת סעיפי האישום.
כאמור, המסמך בן 74 העמודים שחיבר השב"כ ושהוצג למדינות האירופאיות שתורמות לארגונים במאי, כדי לשכנען להפסיק את התרומות, מבוסס על העדויות של עובדים בוועדות הבריאות, וברובו על חקירות של שני רואי חשבון – סעיד עבדאת ועמרו חמודה, שפוטרו ב-2019 לאחר שנחשדו במרמה – אך הוא מכיל גם כמה ציטוטים בודדים של רואיז לאחר מעצרה באפריל ואחרים.
למשל, בחקירתה של רואיז ב-13 באפריל היא נשאלה: "לאיזה ארגון ועדות הבריאות משויך?" וענתה: "לחזית העממית. אני יודעת, כל המנהלים הממונים בוועדות הבריאות הם חזית עממית… אני עובדת בארגון מאז 1993 וזה דבר ידוע. ועדות הבריאות משויכות לחזית". לא ניתן שום הסבר לגבי אופי השיוך.
לגבי אותו ציטוט אמר ל"שיחה מקומית" גורם אירופאי, שנחשף למסמך, כי השימוש במילה "שיוך" אינו ברור, ולא ניתן להבין ממנו אם מדובר בשיוך רעיוני או פוליטי – שאינו סותר את ערכי המדינות התורמות – או בשיוך אחר.
בחלק אחר בחקירתה, שצוטט במסמך, נשאלה רואיז איך הגיבה כששמעה מעובד אחר כי שווליד חנאשתה, מי שהיה אז אחראי הכספים של ועדות הבריאות, "מימן פעילות נגד ישראל מכספי הארגון", וענתה: "כעסתי מאוד ושאלתי למה הוא עשה את זה, מכיוון שזה פוגע בארגון".
אף שוועדות הבריאות הוא ארגון שביעי, שלא נכלל בהכרזה החדשה של גנץ מכיוון שהוכרז כארגון טרור כבר בתחילת 2020, חקירות העובדים והעובדים לשעבר בו שימשו ב"תיק הסודי" כראיה מרכזית להכרזה על ששת הארגונים כארגוני טרור.
בישראל טענו שהמסמך מוכיח כי ששת הארגונים שאליהם התייחסה ההכרזה של גנץ היו חלק בלתי נפרד מהמערך של החזית העממית, ושהכספים שהגיעו אליהם עברו לחזית העממית לצורך פעילות טרור. אולם בחינת העדויות המופיעות בו, בתוספת בחינת סיכומי החקירות המקוריים, מעלה כי הכל מבוסס על עדויות שמיעה מצד שלישי בנוסח "כולם יודעים", ו"ידוע ש…".
חשוב מכך, גם העדויות הלא מבוססות הללו מצביעות לכל היותר על מעורבות של חלק מהארגונים בפעילות אזרחית גלויה ששייכת רעיונית לחזית העממית, כמו פעילות סטודנטיאלית, עזרה לחולים, חוגי ריקוד דבקה, תיאטרון ושירה. חלקים אלה, שהופיעו בחקירות, הושמטו מהמסמך שישראל הציגה לאירופאים. בניגוד לטענות, בכל עמודי המסמך לא הוצגה אפילו טענה אחת, ולו קלושה ביותר, שמכוונת לכך שהארגונים הסיטו כספים לפעילות אלימה כלשהי.
כפי שהראינו בתחקיר, המדינות האירופאיות שראו את המסמך לא התרשמו מהחומרים ולא הפסיקו לתרום לששת ארגונים. חברי קונגרס אמריקאים שדרשו לאחרונה תשובות על הפעילות של ישראל נגד ארגוני זכויות אדם, קיבלו בתגובה את אותו מסמך בדיוק.
התיק נגד ועדות הבריאות
החקירה נגד ועדות הבריאות החלה לאחר רצח הנערה רינה שרנב במעיין עין בובין בגדה המערבית באוגוסט 2019. לאחר הרצח, החלו מעצרים נרחבים של חשודים במעורבות בפיגוע, אך גם של סטודנטים, אקטיביסטים ומנהיגים פוליטיים.
בין החשודים ב"אחריות פיקודית" על הפיגוע היה וליד חנאתשה. מעצרו הוביל לחקירה נרחבת נגד ועדות הבריאות. נגדו נטען כי הוא שימש ראש התשתית הצבאית של החזית העממית בגדה, והסיע את סאמר ערביד, החשוד כרוצח של שנרב ושבעצמו עבד בארגון "ועדת החקלאות", לאזור הפעולה. בחודשים שלאחר מכן נעצרו בסך הכל חמישה עובדים ועובדים לשעבר של ועדות הבריאות, והוגשו נגדם כתבי אישום.
חוץ מרואיז, נעצרו גם המנכ"לית, מנהל הכספים בהווה ושני רואי החשבון לשעבר. כתבי האישום שלהם דומים לזה של רואיז, וכוללים אישומים בנשיאת משרה ופעילות בהתאחדות בלתי מותרת, וכן אישומים הנוגעים להתנהלות כספית בארגון, כמו זיוף. ההחלטה היום היא הראשונה במשפטים של חברי הארגון. שאר המשפטים עדיין מתנהלים.
מעצרה של רואיז הוביל למחאה בספרד ולהפגנות, ולדיונים בעניינה בבית המשפט הצבאי הגיעו דיפלומטים ונציגים של השגרירות הספרדית. לאחר מעצרה, שרת החוץ של ספרד דרשה לשפר את תנאי כליאתה.
שר הביטחון גנץ ושר החוץ יאיר לפיד פירסמו היום הודעה משותפת בתגובה להרשעתה של רואיז. לטענתם, "ההרשעה מוכיחה שארגון החזית העממית מפעיל רשת ארגונים 'הומניטריים' במטרה לגייס כספים לטרור".
לפיד מסר כי "על הקהיליה הבינלאומית כולה לפעול יחד עם ישראל כדי למנוע מארגוני טרור לפעול במעטה אזרחי ולמנוע מכספי סיוע מלהגיע לידי ארגוני טרור". גנץ מסר: "נמשיך לכבד זכויות אדם ואת פעילותם של ארגוני זכויות האדם – נמשיך לפעול מול הטרור בכל מקום ובכל צורה שילבש".
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן