newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

סוף שבוע קשה של אלימות מתנחלים

בשלושה אירועים שונים בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, מתנחלים תקפו ופצעו פעילי שמאל באלות ובאבנים. חלק מהמותקפים פונו לקבלת טיפול בבית חולים. בהפגנה השבועית בשייח' ג'ראח פעיל ימין ריסס גז פלפל על מפגינים, ואחר שלף אקדח

מאת:
המכונית ששרפו מתנחלים בבורין, ב-21 בינואר 2022 (צילום: יש דין)

"הייתי בסיטואציות דומות, הפעם הזאת היתה מבעיתה במיוחד". המכונית ששרפו מתנחלים בבורין, ב-21 בינואר 2022 (צילום: יש דין)

סוף שבוע של אלימות מתנחלים: בשלושה אירועים שונים, בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, מתנחלים תקפו ופצעו פעילי שמאל.

ביום שישי, בכפר בורין שליד שכם, הגיעה קבוצה של 15 מתנחלים רעולי פנים מכיוון המאחז גבעת רונן, ותקפו באלות ובאבנים פעילי שמאל שהגיעו למקום לנטוע עצי זית ביחד עם חקלאים פלסטינים. שמונה פעילים פונו לטיפול רפואי עם פציעות בראש ובידיים.

החלקות החקלאיות במקום התקיפה הושחתו בעבר, ואף הוצתה בהם אש. בתים סמוכים למקום הותקפו כמה פעמים באבנים בחודשים האחרונים.

דניאל רות', פעיל ומחנך בן 40 שהיה אמש בבורין סיפר: "היינו כ-50 מתנדבים, בעיקר ישראלים, ביום עבודה שאורגן על ידי קואליצית המסיק. שתלנו כ-50 עצי זית במשך כשעה וחצי. עמדנו לסיים בחלקה הראשונה שעבדנו בה, מתחת לגבעת רונן. כ-15 מתנחלים ירדו בריצה מהגבעה, עם מסיכות על הפנים, אבנים, אלות ומכלי דלק. הם ישר הלכו למכוניות של מתנדבים ישראלים, שברו את החלונות והצליחו להצית אחת מהן. את המכונית השנייה פעיל הצליח להוציא מהמקום".

בתיעוד האירוע ניתן לראות מתנחלים מציתים את הרכב, ואחד הפעילות אומרת: "אתם יכולים להרוג אותנו, אתם לא נורמלים". בהמשך נראים מתנחלים רעולי פנים מכים באלות פעילים ומשליכים עליהם סלעים מטווח קצר. בתיעוד נוסף נראים רעולי הפנים מכים בחוזקה פעילים באלות וממשיכים כאחד מהם נופל לקרקע.

רות' המשיך לתאר את האירוע: "הם היכו את בעל הרכב, ואז התקיפו את מי שעדיין היה באזור, זרקו אבנים לעבר ראשים של אנשים וגם לעברי, היכו אנשים באלות, ואז ברחו חזרה. המכונית בערה. הראשונים להגיע היו כבאים פלסטינים, ואז הצבא שטיפל בפציעות, ואז הגיע הצלב האדום. לא ראיתי את המשטרה עד שעזבתי".

רות', פעיל ותיק נגד הכיבוש, סיפר כי נכח בעבר באירועים שבהם מתנחלים תקפו, אבל לא בחומרה כזאת. לדבריו, "הייתי בסיטואציות דומות, אבל זה לא משהו שמתרגלים אליו, והפעם הזאת היתה מבעיתה במיוחד. זו המטרה שלהם – להפחיד אותנו. אנשים באים לנטוע עצים למען עתיד צודק, והתשובה של המתנחלים היתה טרור".

רות' ציין כי הוא לא נפגע בראשו כי הגן על עצמו: "הגנתי עם היד וצילמתי. האבנים פגעו ביד ובזרוע. היה לי מזל ביחס לאחרים, שסבלו מפציעות ראש וידיים שבורות. הטראומה נפשית והפיזית תישאר עוד זמן רב אצל הפעילים, אבל זו תזכורת לכך שהפלסטינים סובלים מאלימות כזאת כל יום תחת הכיבוש".

דורון מיינרט, בן 62 מקואלצית המסיק, נפצע אמש בראשו ובידו. ממיטתו בבית החולים בילינסון סיפר: "הגענו כדי לנטוע עצים, מקואליציית המסיק ומעוד ארגונים, 50-60 איש. נטענו בחלקה אחת. כשסיימנו, התחלנו לחזור, וראינו שמתנחלים מתאספים למעלה, בין החלקה להתנחלות. הזהירו אותנו שנעזוב מהר. חשבתי שהם יעקרו את העצים מיד שנעזוב, זה היה הסיוט הכי גדול שלי, לא חשבתי שיבואו להרביץ.

"כבר התחלנו להתפנות. הם ירדו בקבוצה מהגבעה, שרפו את המכונית של מי שהביא את השתילים, שהיו תרומה, שברו חלונות של מכונית נוספת, שהצליחה להמלט. במקביל הם התחילו לזרוק אבנים על האנשים שנשארו בין האחרונים בשטח. כשהם לא פגעו בי כי התחמקתי, התקרב אלי בחור עם אלה והתחיל להרביץ לי בכל הכוח בכל חלקי הגוף. נפתח לי הראש ועשו לי תפרים ביד, שנשברה כי הגנתי על הראש עם היד.

"הם באו בקור רוח, כמו פלוגה שבאה לבצע משימה. בלי מילים ודיבורים. אנחנו ניסינו לדבר, אבל זה לא עזר. כל האירוע נמשך עשר דקות. רבע שעה אחרי זה הגיע הצבא, לא ראיתי משטרה".

מיינרט ציין כי נותח בידו, וכי הוא צפוי להשתחרר מבית החולים בימים הקרובים. לדבריו, "לידי היו אנשים בני 79 ו-80, גם הם חטפו בראש. זה היה יכול להיגמר במוות, חד וחלק, זה לא צחוק. המקומיים טיפלו בנו ואז פינו אותנו באמבולנס פלסטיני עד צומת תפוח, משם לקחו אותנו לבית החולים".

התקיפה זכתה לגינויים רבים מהמערכת הפוליטית, כולל ממועצת יש"ע. מיינרט אמר בתגובה לגינויים הללו: "כל הסיפור של נוער הגבעות זה חיל החלוץ של המתנחלים. הוא מכשיר עבורם את הקרקע לעוד התנחלות. אי אפשר לטעון פה לעימות משני הצדדים, פשוט חטפנו מכות". רות' אמר כי "האירוע זכה לגינויים גם מהימין משום שאנשים מבוגרים הותקפו והכל היה מתועד".

מתנחלים רעולי פנים בבורין, ב-21 בינואר 2022 (צילום: יש דין)

פעיל שמאל שהותקף על ידי מתנחלים בבורין, ב-21 בינואר 2022 (צילום: יש דין)

מדובר צה"ל נמסר לגבי האירוע בבורין: "אתמול (שישי) התקבל דיווח אודות אירוע אלימות בין מתיישבים מהמאחז גבעת רונן כלפי אזרחים ישראלים סמוך לכפר בורין שבמרחב החטיבה המרחבית שומרון. כוח צה"ל קפץ לנקודה על מנת לפזר את ההתקהלות ולהרחיק בין הצדדים. האירוע התפזר טרם הגעת הכוחות למקום".

גז פלפל ואקדח בשייח' ג'ראח

גם בהפגנה השבועית בשייח' ג'ראח ביום שישי, האלימות של קומץ מפגיני ימין שמגיעים מדי שבוע למקום עלתה מדרגה. בצהריים הגיעו למקום מאות פעילי שמאל, לאחר הריסת בית משפחת סאלחייה ופינוייה  ביום רביעי, ולאחר שבשעות הבוקר שלפני ההפגנה הגיעו למקום סגן ראש העיר ירושלים אריה קינג ומתנחלים נוספים כדי לגדר את השטח מחוץ לביתה של משפחת סאלם, שתחת סכנת פינוי.

במהלך ההפגנה, פעיל הימין רמי בן יהודה, שמגיע מדי שבוע למקום ומתגרה ומקלל את המוחים, ריסס גז פלפל לעבר מפגינים שעמדו מולו. ריסוס הגז תועד שבן יהודה צילם בעצמו. ניתן לראות אותו שם מבקש את המכל ממפגין ימין שעמד לידו, ומקלל: "אנטישמי…מי יורק עלי אני שם עליו…תן לי גז מדמיע", ואז הוא נראה מרסס. הוא לא נעצר ואף לא עוכב על ידי השוטרים.

ארזה קוטנר, מקבוצת אמהות נגד אלימות, שנפגעה מגז הפלפל, סיפרה: "כבר כמה הפגנות הוא מפריע. הוא פגע פיזית ובעט בחסות ההפגנה והבלגן בעבר. בהפגנה בשישי הוא סימן אותי כי אני חוסמת אותו עם השלט ולא נותנת לו להפריע. כשהמפגינים נכנסו לשטח של משפחת סאלם עמדתי מולו עם עוד כמה, ולא נתנו להם להיכנס להפריע. מישהו מהצד ירק לעברו, והוא לקח את הפלפל והתחיל לרסס, חסמתי אותו עם השלט, ואז חטפתי את הבעיטה שלו ברגל, יש לי סימן כחול, ואת הגז בפנים. והוא עוד התרברב בזה".

לפי צילומי התיעוד של בן יהודה, בהמשך הוא הגיע לשוטרים להתלונן על קוטנר ואמר: "תשימו לזה סוף, אם לא אנחנו נאלץ להוריד אותה לרצפה". השוטרים נתנו לבן יהודה מים לשטוף את פניו לאחר שנתזים מהגז נשבו לכיוונו. בהמשך נשמע אומר: "זאתי, העיקר גמרתי אותה, הזקנה הזו, באה משתוללת, יימח שמה". קוטנר ציינה כי תגיש תלונה במשטרה. "אני אפסיק לשתוק לו", אמרה.

בהמשך המחאה, מפגין ימין אחר שלף אקדח, כלל הנראה אקדח גז מדמיע, ושוטרים סמויים עיכבו אותו. עדת ראייה סיפרה: "אחד מהמתנחלים שנמצאים בקביעות בהפגנה, שלף אקדח אחרי שאחד הנערים ירק לכיוון שלו. כשהוא ראה את הקצין מתקרב, הוא הסתיר את האקדח, ואז שוטר סמוי עצר אותו".

מתנחל מחזיק אקדח בהפגנה בשייח׳ ג׳ראח, 21 בינואר 2022 (צילום: מתן גולן)

מתנחל מחזיק אקדח בהפגנה בשייח' ג'ראח, ב-21 בינואר 2022 (צילום: מתן גולן)

האלימות נמשכה גם היום (שבת): בצהריים נכנסו מתנחלים שהגיעו מכיוון חוות מעון, חלקם רעולי פנים, עם עדר כבשים לשטחים חקלאים פלסטינים בכפר א-טוואני, ובהמשך יידו אבנים ואיימו באלות על פעילי שמאל וחקלאים. המתנחלים קראו לעבר הפעילים: "שונאי ישראל. כל עם ישראל שם עליכם זין אחד גדול".

גיא מתעאיוש, שהיה במקום, סיפר: "מתנחלים ירדו עם עדר לשדות מעובדים, חרושים וזרועים וגרמו נזקים, אחרי זה הם הלכו לבור מים פלסטינים, יידו אבנים על פעילים, ובאו בצורה מאיימת עם מוטות ברזל ואלות. בהמשך הצבא הוציא אותם והם ניסו להכניס שוב עדרים וירדו שוב לשטחים פלסטינים".

במענה ל"גורם צבאי" שטען בתקשורת כי העימות לא היה אלים, אמר גיא: "ברור שהיתה אלימות. הם יידו אבנים". לדבריו, לא בוצעו במקום מעצרים או נלקחו פרטים מזהים. "הצבא ומג"ב החזירו אותם, לא עיכבו אף אחד".

מתנחלים בא-טוואני , 22 בינואר 2022 (צילום: מיכל חי)

מתנחלים בא-טוואני , ב-22 בינואר 2022 (צילום: מיכל חי)

מדובר צה"ל נמסר לגבי האירוע ליד חוות מעון: "מוקדם יותר היום התקבל דיווח על חיכוך בין פלסטינים למתיישבים סמוך לחוות מעון שבמרחב החטיבה המרחבית יהודה. כוחות צה"ל הוזנקו לנקודה, ומפקד החטיבה המרחבית יהודה, אלוף משנה אביחי זפרני, חתם על צו שטח צבאי סגור באזור על מנת לשמור על הביטחון והסדר הציבורי".

מתגובת משטרת ישראל לגבי שלושת האירועים ניתן להבין כי לא נעצר איש בעקבות אף לא אחד מהם. לגבי האירועים החמורים ליד בורין, נמסר: "מיד עם קבלת הדיווח אודות האירוע, הגיעו כוחות משטרה למקום והחלו באיסוף ראיות וממצאים. החקירה מתנהלת בימים אלו ובמסגרתה מבוצעות מגוון פעולות לאיתור החשודים במעשה".

לגבי האירוע בשייח' ג'ראח: "נתפס חשוד לאחר שברשותו היה אקדח גז, בעקבות כך המשטרה פתחה בחקירה. החקירה נמצאת בראשיתה ונמשיך בביצוע כל הפעולות הנדרשות במטרה להגיע לחקר האמת". ולגבי ההתרחשות ליד חוות מעון: "לאחר בדיקה שנערכה, עד כה לא הוגשה תלונה בגין אירוע אלימות, יחד עם זאת הנושא מצוי בבחינת המשטרה".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf