newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

כשהנהג יהודי, גם דהירה לעבר מפגינים לא עושה אותו ל"מחבל"

עוד לא ברור האם הנהג אתמול בבלפור התכוון לפגוע או להפחיד מפגינים או רק לקח את הפנייה הלא נכונה. כך או כך, אם היה פלסטיני, סביר שהשוטרים היו יורים בו והמשטרה היתה מודיעה שמדובר ב"פיגוע" שסוכל. הפעם הוא יצא בריא ושלם

מאת:

אם אפשר לברך על דבר אחד בהתנהלות המשטרה אמש (שבת) במחאה מול בלפור זה על הזהירות והרגישות של הודעות הדוברות והתבטאות הבכירים בשטח לאחר החשד לניסיון דריסה של מפגינים.

המשטרה מסרה לאחר האירוע, כי "כוחות שפועלים על רחוב קינג גורג' עצרו חשוד שהגיע במהירות עם רכב לכיוון מחסומי המשטרה והיווה סכנה למפגינים והשוטרים". בעקבות זאת, כך נמסר, נהג הרכב נעצר והועבר לחקירת המשטרה. סגן ניצב חלפון אמר בשטח "הגיע רכב, הבחור נעצר והוא בחקירה. הגידור מנע המשך נסיעה שלו וחלילה פגיעה בנפש".

המשטרה – כפי שציינה כתבה ותיקה – דיווחה את העובדות שהשוטרים שלה ראו בשטח ולא הוסיפה להן פרשנות משלה. לא דובר על "ניסיון פיגוע" ואפילו המילים "ניסיון דריסה" לא מצאו את דרכן להודעת המשטרה. והעובדות הן – כפי שראיתי בעיני, ולפי מה שהעידו מפגינים – שנהג שנקלע למקום נסע במכונית שלו במהירות ובלם ברגע האחרון, מטרים ספורים מקבוצת מפגינים, אירוע שבנס לא הסתיים בנפגעים.

שוטרים ליד הרכב של החשוד בניסיון הדריסה בהפגנה בירושלים (צילום: אורן זיו)

שוטרים ליד הרכב של החשוד בניסיון הדריסה בהפגנה בירושלים (צילום: אורן זיו)

לא צריך הרבה מאמץ כדי לדמיין איך אירוע כזה היה מסתיים אם נהג פלסטיני היה נוסע במהירות כזו לעבר שוטרים או אזרחים: הוצאה להורג במקום במספר לא קטן של כדורים, השארת הגופה בשטח עד להגעת חבלן שישלול אפשרות שיש במקום מטען חבלה. ויותר מזה: מהר מאוד, אולי דקות אחרי האירוע, היתה יוצאת הודעה משטרתית על ניסיון פיגוע והיה נעשה שימוש במלה "מחבל". כל מה שאנחנו יודעים על החשוד מאמש הוא שהוא בן 20 מירושלים. לעומת זאת, את שמם ופרטיהם של חשודים פלסטינים מפרסמים כוחות הביטחון זמן קצר לאחר האירוע.

לא ברור מה באמת קרה שם אתמול. ייתכן שמדובר בשיכור או סתם במישהו שלקח את הפנייה הלא נכונה. כך או כך, הוא הצליח להיכנס לאזור ההפגנה שהיה מוקף במאות שוטרים, ולפי העדויות אפילו פרץ מחסום מאויש של המשטרה.

הרגע הדרמטי אתמול בבלפור

הוא אכן האט ברגע האחרון, בחריקת בלמים, אולי מכוונת. אבל גם אם הנהג רק התכוון להפחיד, האירוע בקלות היה יכול להסתיים בנפגעים. קבוצה של ארבעה מפגינים מבוגרים ישבו על כיסאות על הכביש במרחק מטרים ספורים מהמקום שהנהג עצר את רכבו. הם סיפרו שחשבו שהם הולכים להיפגע, ורק "דבר מה" עצר את הנהג. אולי השוטרים שראה, אולי התחרט ברגע האחרון.

השוטרים, שעצרו את הנהג, כנראה חשבו שמדובר בניסיון פגיעה מכוון, או לפחות "חשו סכנה" שכן לפחות ארבעה מהם שלפו את כלי הנשק שלהם ודרכו אותם. אבל כל השתלשלות הדברים הזו לא הביאה את המשטרה להוציא הודעה שמדובר ב"ניסיון דריסה". איפוק מרשים. האיפוק היחסי התבטא גם באופן שבו השוטרים טיפלו באירוע. למרות ששלפו את כלי הנשק שלהם, הם לא ירו והדגימו כיצד ניתן לעצור נהג שנוסע בצורה מסוכנת ללא ירייה אחת, להוציא אותו מהרכב ולקחת אותו שלם ובריא לחקירה.

מוקדם לקבוע מה גרם לנהג לנסוע לעבר המפגינים. כשהשוטרים לקחו אותו למעצר, שאלתי אותו מדוע ניסה לדרוס מפגינים, אך הוא בחר שלא לענות וניסה לתקוף אותי.

גם לאחר האירוע, שנראה על פניו כמו מחדל של המשטרה שאפשרה לרכב להגיע כל כך קרוב למפגינים, המשיכה המשטרה במדיניות הרגילה של השבועות האחרונים: החרמה בכוח של רמקולים ומגפונים ולקראת חצות מעצרים שרירותיים של מי שנשאר בכיכר ואלימות שכללה הפלת מפגינים על הקרקע והכאתם. מי שלא נעצר היה טופז לוק, יועץ המדיה של הליכוד, שהפר בידוד והגיע לכיכר כדי לתעד מספר מפגינים "מכחישי קורונה" בשולי ההפגנה. המפגינים טענו שהם היו שתולים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf