newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

חיילים הפעילו אלימות קשה נגד מפגינים בדרום הר חברון

מפגינים ישראלים ופלסטינים יצאו להביא מכלית מים לתושב דרום הר חברון שנדרש להרוס את מערכת המים שלו. בדרך עצר אותם אמבולנס צבאי, וזמן קצר אחרי כן הגיעו חיילים נוספים והתחילו לזרוק על המוחים גז מדמיע ורימוני הלם. פעיל נפצע בפניו ונזקק לטיפול בבית חולים

מאת:

מחאה לא אלימה שביקשה להביא מכלית מים לתושבים באזור קהילת אל מופגרה בדרום הר חברון נתקלה באלימות קשה מצד הצבא. כמה אנשים, ובהם הפעיל אלי זיו מלוחמים לשלום, נפצעו, חלקם מירי של רימוני גז בכינון ישיר, ושישה פעילים נעצרו. זיו הועבר לטיפול באיכילוב כשהוא פצוע בפניו. גם שני פעילים פלסטינים נזקקו לטיפול בבית חולים.

מחאה נגד ניתוק פלסטינים ממים בדרום הר חברון, ב-17 בספטמבר 2021 (צילום: באסל אל עדרה)

חיילים דחפו פעילים. מחאה נגד ניתוק פלסטינים ממים בדרום הר חברון, ב-17 בספטמבר 2021 (צילום: באסל אל עדרה)

המוחים ביקשו להביא מכלית מים לקהילה בדרום הר חברון שישראל ניתקה ממקורות המים, ובאופן ספציפי לאחמד מחמוד חמאדי ומשפחתו. האדמה שעליה חמאדי חי מוגדרת כ"אדמת מדינה", אף שיש בידיו הוכחות שהיא שייכת לו. הוא קיבל צו מהמינהל האזרחי לאחרונה שדורש ממנו להרוס את ביתו, את המערה שלו, את מערכת המים שלו, את כל מה שבנה סביבו כדי להתקיים, אפילו לעקור את העצים ששתל.

בינתיים, כמו רבים אחרים באזור, חמאדי ומשפחתו סובלים ממחסור חמור במים. מכיוון שהאזור מוגדר "שטח אש", אם תושביו חופרים בור מים – הצבא מגיע והורס אותה. אם הם מעבירים מים במכליות – מה שעולה להם פי 15 ויותר מאשר לישראלים באותו אזור – הצבא חוסם את הדרכים, או מחרים את המכליות מכיוון שהם נעים באזור אש. לחמאדי יש, כאמור, מערכת מים, אבל מונעים ממנו להשתמש בה. המכלית שרצו הפעילים להעביר אליו נועדה לספק לו ולמשפחתו מים לשתייה, להשקיית העצים, לחיי היומיום.

הפעילים יצאו מא-טוואני עם טרקטור ועוקב מים. עמם היו גם חברי הכנסת מוסי רז (מרצ) ועופר כסיף (הרשימה המשותפת). בדרך, הגיע אמבולנס צבאי וחסם את דרכם. חייל קפץ ממנו ואמר שלא ניתן להמשיך. אחרי כמה דקות הגיעו למקום ג'יפים צבאיים רבים. חיילים קפצו מהג'יפים והתחילו לדחוף את המפגינים ולזרוק גז מדמיע מתחת לרגליהם.

כמה רימוני גז מדמיע נזרקו מתחת לטרקטור שהעביר את המכלית. הנהג, אדם מבוגר וכבד שמיעה, קפץ ממנו, ופעילים סייעו לו להתרחק מהעשן. בזמן שעשו זאת, חיילים המשיכו לדחוף אותם. אחד החיילים נראה יורה גז מדמיע מהנשק שלו ישירות לגופם של מפגינים. החיילים בשטח התעלמו משאלות "שיחה מקומית" אם יש להם צו, אם זה שטח צבאי סגור ומדוע מרחיקים את המפגינים.

בתחילה הסכימו החיילים שהטרקטור יעבור אך לא הפעילים, אך בהמשך, ולמרות הסיכום בין קצין לבין רז, הצבא לא איפשר למים להגיע ליעדם.

אחרי בערך רבע שעה הגיעו עוד חיילים, שהתחילו להרביץ לאנשים ששכבו על הקרקע ולעצור אותם. אחד המפקדים התחיל לדחוף אנשים על הרצפה ועצר כמה אנשים. הוא נראה שם את ברכו על ראש של מפגין, ואף דוחף עיתונאי על הרצפה. בין השאר, זרק אותו מפקד רימון הלם על גב של מפגינה, ואחרי שחולצתה עלתה באש והיא נזקקה לעזרה ראשונה הוא המשיך לזרוק עליה רימוני הלם וגז מדמיע. החיילים גם לקחו דגלים והשמידו אותם או הכניסו אותם לאמבולנס ולג'יפים שלהם. גם אחרי שהמשטרה ומפקדים אחרים ביקשו מנהג הטרקטור להתפנות משם, אותו מפקד חזר במיוחד כדי להכות את הנהג הזקן בזמן שהוא נוהג בטרקטור.

מלוחמים לשלום נמסר: "אנו דורשים מממשלת ישראל: די לייבוש. גלו אנושיות, וקחו אחריות בהתאם לחוק הבינלאומי. מים הם הזכות הבסיסית ביותר. ניתוק ממים זו אכזריות לשמה".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "אתמול (שישי) התקיימה הפגנה אלימה סמוך ליישוב אביגיל במרחב החטיבה המרחבית יהודה. מבדיקה ראשונית עולה כי המפגינים החלו לחסום את ציר הכניסה ליישוב, ניסו לתקוף פיזית את החיילים, קיללו ואיימו ואף נשכבו על גלגלי כלי הרכב הצבאיים. כוח משטרת ישראל נכח במקום ואף עצר חמישה מתפרעים. למרות זאת, התנהלות הקצין כפי שמשתקפת בסרטון אינה תואמת את המצופה מקצין בצה"ל – האירוע מתוחקר ויופקו הלקחים בהתאם".

בדובר צה"ל בחרו שלא להשיב לשאלות אם שימוש באמבולנס למטרות מבצעיות מקובל על צה"ל, ומדוע הוחרמו דגלי פלסטין שאינם אסורים בגדה המערבית.

לוחמים לשלום הכחישו את טענות הצבא, ומסרו: "הפעולה, כמו כל פעולה של לוחמים לשלום, היתה בלתי-אלימה. אף פעיל בהפגנה לא תקף ולא התפרע, כמתועד בתמונות ובסרטונים הרבים מהאירוע, ותגובת הצבא היא שקר גס. התפרעות הצבא אל מול פעולה לא אלימה שכל מהותה היא העברה של עוקב מים לכפר פלסטיני היא מבישה. אבל ההחלטה של צה"ל באמצעות תגובה שקרית לנסות ולטייח את האירוע מצביעה על כשל מערכתי חמור ביותר".

מחאה נגד ניתוק פלסטינים ממים בדרום הר חברון, ב-17 בספטמבר 2021 (צילום: באסל אל עדרה)

מחאה נגד ניתוק פלסטינים ממים בדרום הר חברון, ב-17 בספטמבר 2021 (צילום: באסל אל עדרה)

מחאה נגד ניתוק פלסטינים ממים בדרום הר חברון, ב-17 בספטמבר 2021 (צילום: באסל אל עדרה)

מחאה נגד ניתוק פלסטינים ממים בדרום הר חברון, ב-17 בספטמבר 2021 (צילום: באסל אל עדרה)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

רוח של יד קלה על ההדק. אמו של יעקוב טוחי המנוח בהפגנה מול בית משפט השלום בתל אביב, 17 באפריל 2024 (צילום: אורן זיו)

זעם ביפו בעקבות הרג טוחי: "מדיניות של הבחנה בין דם לדם"

הריגתו של יעקוב טוחי בידי שוטר לא בתפקיד איחדה את התושבים הערבים והיהודים שליוו אותו יחדיו בדרכו האחרונה, אך גם החזירה את טראומת מאי 2021 ואת החשש מפני ההסלמה שמחוללים כיתות הכוננות והגרעינים התורניים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf