newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

חומרים מחקירת נער פלסטיני כיכבו בסרטון תעמולה של נועה תשבי

בסרטון שפרסמה השחקנית על אודות מעצרו של הנער את'אל אלעזה, נכללו צילומים שעל פי עדות המשפחה שימשו בחקירה של את'אל ושל אימו. תשבי גויסה לאחרונה לשירותי ההסברה של משרד החוץ. האם הם המקור שמסר לה את חומרי החקירה? במשרד החוץ לא מכחישים

מאת:
"שיתמקד יותר בכינור שלו מאשר באלימות נגד יהודים". צילום מסך מתוך סרטון הרשת של נועה תשבי

"שיתמקד יותר בכינור שלו מאשר באלימות נגד יהודים". צילום מסך מתוך סרטון הרשת של נועה תשבי

השחקנית נועה תשבי פרסמה צילומים מתוך חומרי החקירה של את'אל אלעזה, נער פלסטיני בן 14 שנעצר בחשד לזריקת אבנים. הצילומים ככל הנראה הגיעו אליה מידי רשויות חקירה ישראליות.

תשבי, שמונתה לאחרונה כשליחה מיוחדת "למאבק באנטישמיות ובדה-לגיטימציה" בשירות משרד החוץ, פרסמה את הצילומים מחומרי החקירה בסרטון שהעלתה לחשבון האינסטגרם הפרטי שלה, בתגובה לפוסט של הדוגמנית האמריקאית ממוצא פלסטיני, בלה חדיד, בו שיתפה את דבר מעצרו של הנער.

בסרטון של תשבי, לצד הצדקת מעצרו של הנער, מופיעים שני צילומים של צעיר רעול פנים העומד ליד צמיג. על פי עדויות שהגיעו ל"שיחה מקומית", מדובר בחומרים מתוך תיק חקירתו של אלעזה. במשרד החוץ לא הכחישו כי הם שהעבירו לתשבי את הצילומים.

את'אל אלעזה נעצר ב-15 באפריל בשעות אחר הצהריים ליד מחסום 300 בבית לחם, כאשר לדברי משפחתו עשה את דרכו לבית סבתו שבמחנה הפליטים עאידה, הסמוך לחומת ההפרדה. במקום לא נערכה הפגנה, אך ככל הנראה מספר נערים ידו אבנים לעבר חיילים.

״הוא היה במקום הלא נכון בזמן הלא נכון״, אמר אביו, אחמד, ל״שיחה מקומית״. לדבריו, רק שעות אחרי מעצרו של את'אל קיבלה המשפחה מידע ממשרד התיאום הפלסטיני שבנם עצור. רק לאחר מכן קיבל אלעזה טלפון מחוקר במתקן עטרות. ״שמחנו שהוא בחיים, שלפחות לא הרגו אותו, בתקופה שבה כל הזמן שומעים על ירי בנערים״, אמר האב.

מאז מעצרו של את׳אל מתקיים קמפיין בינלאומי לשחרורו. מרכז הנוער של מחנה עאידה פרסם סרטון בו בני נוער קוראים במספר שפות לשחרורו. במהלך הדיון בעופר היום (שלישי) הפגינו עשרות פלסטינים בכניסה לבית המשפט. במהלך ההפגנה, שפוזרה על ידי הצבא, מספר בני נוער נגנו בכינור לאות סולידריות עם את'אל, שתמונותיו מנגן בכינור הפכו לוויראליות לאחר מעצרו. גם תשבי התייחסה לסוגיית הכינור בסרטון שלה: "את'אל הוא ילד. ילד בן 14, והוא צריך להתמקד יותר בכינור שלו במקום באלימות נגד יהודים".

הפגנה למען שחרורו של את׳ל אלעזה מחוץ לבית המשפט הצבאי בעופר, 26 באפריל 2022 (צילום: Khaled Abu Qare)

הפגנה למען שחרורו של את׳אל אלעזה מחוץ לבית המשפט הצבאי בעופר, 26 באפריל 2022 (צילום: Khaled Abu Qare)

מעצרם של ילדים פלסטינים הוא עניין שבשגרה בגדה המערבית, אך מעצרו של אלעזה עורר עניין בינלאומי, לאחר שחדיד שיתפה באינסטגרם פוסט שפרסמה האקטיביסטית יהב ארז על מעצרו.

תשבי הגיבה לחדיד, ולא לראשונה, בסרטון משלה. בסרטון שהעלתה תשבי מופיעות שתי תמונות, שצולמו ככל הנראה על ידי מצלמות האבטחה המוצבות לאורך גדר ההפרדה – כביכול כראייה מחשידה נגד את'אל אלעזה, אף כי פני המצולמים בתמונות מכוסות ולא ניתן לזהותם. ג׳ינאן, אמו של את'אל, סיפרה ל״שיחה מקומית״ כי את שתי התמונות, וסרטון נוסף, הראו לה בחקירה במתקן עטרות ביום רביעי שעבר.

״ראיתי את הצילומים שהעלו לאינסטגרם, אלה אותם צילומים. הראו לי את שתי התמונות ורצו שאגיד שזה בני, אמרתי להם בחקירה שזה לא הוא. אמרו לי שאני שקרנית", שיחזרה האם.

פגיעה בפרטיות ובזכות להליך הוגן

מונדר אבו אחמד, עורך דינו של את׳אל אלעזה, אישר ל"שיחה מקומית" כי לא קיבל לידיו את חומרי החקירה או את הצילומים שהתפרסמו. אבו אחמד ציין כי אלעזה מואשם בזריקת אבנים וכי הוא "מכחיש הכל".

לדברי עו״ד ריהאם נסרה, המייצגת עצורים פלסטינים בבתי משפט צבאיים, פרסום חומרי חקירה לפני הגשת כתב אישום אינו חוקי. "עד לשלב הגשת כתב אישום ומעצר עד תום ההליכים, תיק החקירה הוא חסוי ומוצג רק בפני השופט, אפילו עורך הדין הסנגור לא מקבל את החומר וגם העצור לא".

לדברי נסרה, "העובדה שחומר פורסם בפומבי לפני הגשת כתב אישום פירושה שמישהו הדליף את זה. גם אם איכשהו הם הוצגו בדיון, לא חוקי שהדברים ייצאו החוצה, זה פוגע בפרטיות ובזכות להליך הוגן, וביתר שאת כשמדובר בקטין בן 14, שהדיון שלו נערך בדלתיים סגורות. הדבר גם עלול לשבש או לפגוע בחקירה עצמה".

מאז מעצרו התקיימו בעניינו של אלעזה ארבעה דיונים בבית המשפט הצבאי עופר. בדיון שהתקיים היום (שלישי), ואשר התנהל גם הוא בדלתיים סגורות, הורה השופט נועם ברימן לשחרר את את׳אל בהפקדת ערבות של 4,000 שקל וכמו כן ערבות צד ג׳ על סך 5000 שקל. ההליכים ימשכו והקראת כתב האישום תתקיים בסוף מאי.

אביו של אלעזה ציין כי כשפגש את בנו בבית המשפט, את'אל סיפר לו כי איימו עליו כי יישאר "לנצח" בכלא, אך הבן המשיך לשמור על זכות השתיקה. "זה מעצבן אותם. אני עורך דין בעצמי, והרבה פעמים דיברנו בבית על החוק, הוא מכיר את זה". לדברי הוריו, במהלך החקירה גם איימו עליו כי אם לא יודה, הם, כלומר ההורים, יזומנו לחקירה. כאמור, בשבוע שעבר הרשויות מימשו את האיומים וזימנו את אימו, ג'ינאן, לחקירה.

בחזרה לפוסט של תשבי. בסרטון שפרסמה, תשבי טוענת כי בניגוד לפרסום אצל חדיד, את'אל "הופיע כבר פעמיים בפני שופט" וכי תאריך השחרור שלו נקבע ל-24 בחודש. שלא במפתיע, את'אל לא שוחרר ב-24 בחודש, אך במועד הזה התקיים דיון בעניינו, אז הוארך מעצרו. אביו סיפר ל״שיחה מקומית״ כי הפוסט של תשבי עורר בו תקווה. ״ראיתי את הפוסט, קיוויתי שזה אמיתי ושהוא ישוחרר".

האב הגיב פעמיים לסרטון של תשבי בחשבון האינסטגרם שלה. לפני ה-24 בחודש תהה כיצד היא יודעת שבנו אמור להשתחרר בתאריך זה: ״איך את מרשה לעצמך להיות לא מקצועית ולדברר את המודיעין הישראלי, את משקרת לגבי ילד בן 14", כתב לה האב, וציין כי אפילו עורך הדין לא ידע על תאריך השחרור שהפיצה תשבי.

בתגובה מאוחרת יותר, לאחר שבנו לא שוחרר, הוסיף האב: "בזמן שתקפת את בלה חדיד, אמרת שאת'אל ישוחרר, אך במקום זאת הוא עונה בידי הצבא שלך ואימו נלקחה לחקירה מהגיהינום כדי ללחוץ עליה להפליל את בנה. יש לך תשובות לזה?".

על פי ארגון א-דמיר, ישראל מחזיקה כעת 160 ילדים פלסטינים במעצר. רק השבוע פורסם ב"הארץ" כי 96% אחוז מהתיקים בבתי המשפט הצבאיים מסתיימים בהרשעה, ו-99.6% מההרשעות מושגות דרך עסקת טיעון. על הרקע הזה, ברור מדוע המערכת מעוניינת שצעירים כמו את'אל יודו בחקירתם. משם, הדרך ל"עסקה" סלולה.

ממשרד החוץ נמסר בתגובה:

"הסרטון של נועה תשבי פורסם בהמשך לכך שברשתות החברתיות התפרסם סרטון שיקרי עם מידע מוטעה וחוטא לאמת במכוון, לגבי מעצר של צעיר פלסטיני, במטרה להשחיר את ישראל וליצור דה לגיטימציה לפעילותיה.

בתיאום עם גורמים שונים במערכת נבדקו העובדות שהיו הבסיס לסרטון התגובה של נועה תשבי. התמונות שפורסמו אינן חושפות את פניו של העצור ולכן אין מניעה בפרסומן".

מדובר צה"ל נמסר: "את'ל אלעזה נעצר ביום 15 באפריל 2022, לאחר שהשתתף בהפרת סדר, במהלכה הבעיר צמיגים וזרק אבנים לעבר עמדת שמירה צבאית. ביום 26 באפריל 2022 הוגש נגדו כתב אישום".

מטעמה של נועה תשבי לא נמסרה תגובה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf