newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הצבא פשט על משרדי ארגוני חברה אזרחית בגדה ונעל אותם

אף שמדינות אירופה הודיעו שלא מצאו שום הוכחה לקשר בין הארגונים לטרור, חיילים פשטו הלילה על משרדיהם, החרימו ציוד וחסמו את הכניסה אליהם. עו"ד ספרד המייצג את אל חאק: "גנץ מתנהג כמו דיקטטור"

מאת:
חיילים מחרימים הלילה ציוד במשרדי הארגון העולמי להגנה על הילדים באל בירה (צילום: מצלמות האבטחה)

חיילים מחרימים ציוד במשרדי הארגון הבינלאומי להגנה על הילדים – סניף פלסטין, באל בירה, ב-18 באוגוסט 2022 (צילום: מצלמות האבטחה)

הצבא פשט לפנות בוקר (חמישי) על המשרדים של ששת הארגונים הפלסטיניים ברמאללה, שהוכרזו "ארגוני טרור" בשנה שעברה על ידי שר הביטחון, בני גנץ. בנוסף, פשט הצבא על משרדי ועדת הבריאות, שהוכרז "ארגון טרור" עוד ב-2020.

בחלק מהמשרדים רותכו הדלתות, ובאחרים נערכו חיפושים והוחרם ציוד. צווים צבאיים המכריזים על הארגונים כלא חוקיים נתלו במקום.

מהמשרד של ארגון זכויות האדם הוותיק אל חאק במרכז רמאללה הוחרם ציוד, ועל דלת הכניסה הראשית הולחם לוח מתכת. במשרד של ועדות הנשים במרכז רמאללה הושלכה תכולת ארונות ומגירות לרצפה, ואחד הנוכחים סיפר כי מהמקום הוחרמו מחשבים וכוננים ניידים. גם שרתי הארגון נלקחו.

משרדי איחוד ועדות הנשים ברמאללה, אחרי פשיטת הצבא, ב-18 באוגוסט 2022 (צילום: אורן זיו)

משרדי איחוד ועדות הנשים ברמאללה, אחרי פשיטת הצבא, ב-18 באוגוסט 2022 (צילום: אורן זיו)

הפשיטה מתבצעת כחודש לאחר שתשע מדינות אירופאיות דחו את הטענות של ישראל, והודיעו כי ימשיכו לתמוך בארגונים.

שעות לאחר הפשיטה, ראשי הארגונים, פעילים פוליטיים, תומכים וכלי תקשורת רבים הגיעו למשרדי אל חאק. גם הכנסייה שלצד המשרד נפרצה על ידי הצבא לפנות בוקר. שלטי תמיכה בארגונים נתלו מחוץ למשרד.

ג'בארין אמר בהצהרה לתקשורת: "נמשיך בעבודה שלנו, בהגנה על זכויות אדם והחוק הבינלאומי. לא ניתן להחלטה הישראלית להשפיע עלינו. לישראל אין שום מערכת חוק צודקת כלפי פלסטינים. הם אפילו מאיימים על עורכי הדין שלנו".

לגבי המדינות האירופאיות התורמות, אמר ג'בארין: "יש לנו אמון בהן. זה רגע האמת, שבו יש להטיל סנקציות על ישראל ולעצור את קשרי הסחר עם ההתנחלויות".

ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה הגיע למקום, והביע תמיכה בארגונים. אשתיה הדגיש שהם פועלים במסגרת החוק הפלסטיני, ואמר: "לטענות הישראליות אין בסיס, כפי שציינו המדינות האירופאיות. כל עוד הארגונים פועלים במסגרת החוק הפלסטיני, צריך לכבד ולהגן עליהם.

משרדי אל חאק ברמאללה, ב-18 באוגוסט 2022 (צילום: אורן זיו)

משרדי אל חאק ברמאללה, ב-18 באוגוסט 2022 (צילום: אורן זיו)

שלט תמיכה בארגונים, במשרדי אל חאק ברמאללה, ב-18 באוגוסט 2022 (צילום: אורן זיו)

שלט תמיכה בארגונים, במשרדי אל חאק ברמאללה, ב-18 באוגוסט 2022 (צילום: אורן זיו)

"אנחנו קוראים לקהילה הבינלאומית לעמוד איתנו נגד ההתקפות הישראליות. הארגונים עבדו איתנו בשיתוף פעולה כדי להביא את ישראל לדין בבית המשפט הבינלאומי, על הפעולות בגדה, בעזה ובירושלים, וקמפיין הבחירות הישראלי לא צריך להיעשות על חשבון הדם הפלסטיני".

לשאלת עיתונאים אם יפעל לפתוח את המשרדים ענה אשתיה: "כל מי שסגרו לו צריך לפתוח אותם".

אוביי עבודי, מנכ"ל ביסאן, אמר ל"שיחה מקומית": "ראינו במצלמות האבטחה שהם פרצו למשרד. הצבא באו כגנבים בלילה, גנבו מסמכים, מחשבים ואפילו מדפסות, ונעלו את הדלתות. הם (הרשויות בישראל; א"ז) מרגישים שיש להם חסינות, כל עוד הם לא יידרשו לדין וחשבו, הם ימשיכו את הפגיעה במגיני זכויות אדם ובעם הפלסטיני.  הם רוצים לשלוט בחברה האזרחית הפלסטינית, להחליט אילו ארגונים הם 'טובים' ואילו 'רעים'.

לדברי עבודי התזמון אינו מקרי. "זו דרך בשבילם לקבל קולות נוספים".

ח'אלד קוזמר, מנכ"ל הארגון הבינלאומי להגנה על ילדים – סניף פלסטין (DCIP) אמר ל"שיחה מקומית" כי מדובר בהמשך הרדיפה ארוכת השנים מצד ארגונים ציוניים והממשלה: "המטרה היא להשתיק אותנו. כבר לפני שנה פשטו על המשרד שלנו והחרימו מחשבים. יש לנו זכות לערער על ההחלטה של גנץ ולכן עשינו זאת. אתמול דרך התקשורת גילינו שהמפקד הצבאי דחה את ההשגה שלנו בעוד משרד הביטחון עדיין בודק את הערעור. הופתענו לגלות הבוקר שפשטו על המשרד ושוב החרימו מחשבים".

"מעשה בזוי של שר הביטחון"

עו"ד מיכאל ספרד, המייצג את אל חאק, אמר ל"שיחה מקומית": "זה מעשה בזוי של שר הביטחון, שכדי להכשיל את החקירה בהאג (שייתכן שהוא חשוד בה בעצמו) מתנהג כאחרון הדיקטטורים, ובכוח הרובה פועל נגד מגיני זכויות אדם מובהקים.

"נזכיר שכל זה קורה אחרי שהממשלה נכשלה בניסיונות לשכנע את מדינות אירופה, אשר אחת אחת קבעו שאין שחר להאשמות כלפי הארגונים. נדרשת התערבות בינלאומית כדי להגן על מגיני זכויות האדם הפלסטינים מפני הדיקטטורה הישראלית".

מנכ"ל אל חאק, שעאוון ג'בארין, אמר ל"שיחה מקומית" כי הפשיטה היא "חלק מהלחץ להשתיק אותנו. ישראל שולחת מסר למדינות האירופאיות שהיא לא תיסוג מההכרזה. נמשיך את העבודה שלנו. אנשים מהרחוב עלו ופתחו את המשרד מהחסימה של הצבא. הם (החיילים) לקחו דברים, ואנחנו בודקים מה החרימו. הם השאירו מהומה ושברו דלתות".

הפשיטה של הצבא יצאה לדרך פחות מיממה לאחר שגנץ הודיע כי הוא דוחה את ההשגות של הארגונים על כך שמשרד הביטחון לא קיים מולם הליך הוגן, ולא סיפק להם את חומר הראיות שעליו התבססו ההכרזות.

לגבי שלושה ארגונים שלא הגישו השגה בישראל על ההכרזה – ביסאן, א-דמיר ו-ועדות הנשים – שר הביטחון הודיע כי ההכרזה הפכה לקבועה לפי חוק. הליך ההשגות של הארגונים אל חאק והתנועה העולמית להגנה על ילדים – סניף פלסטין בפני משרד הביטחון עדיין מתקיים בדלתיים סגורות.

סחר פרנסיס, מנכ"לית אדאמיר, אמרה: "היום הם סגרו את הדלתות של שבעת המשרדים ותלו צווים צבאיים ללא הגבלת זמן. זו הפרה של החוק הבינלאומי, אנחנו לא נכבד את הצווים, כי אנו רשומים ברשות ועובדים באופן חוקי. נמשיך להגן על זכויות אדם מול גורמים בינלאומיים".

לדבריה, "זה מסר למדינות האירופאיות, שבשבועות האחרונים הצהירו שאין בסיס להכרזות וסירבו לקבל את הטענות הישראליות. המסר מהרשיות הכיבוש הוא שלא אכפת להם מהמדינות התורמות, ושלא משנה מי מהארגונים ערער או לא – על כולם הם פשטו. אנחנו קיבלו את התשובה שההשגה שלנו נדחתה אתמול ב-11 בלילה, כשברור שכבר תכננו את הפשיטה הבוקר".

ממרכז עדאלה, המייצג את הארגונים אדאמיר, ביסאן וועדות הנשים, נמסר בתגובה: "הפשיטה על המשרדים של ששת הארגונים נעשתה שעות ספורות בלבד לאחר שהמפקד הצבאי ביטל באופן לקוני של ההשגות שהארגונים הגישו, מבלי לתת מענה כלשהו לעובדה שלא ניתנת לארגונים הללו ההזדמנות להגן על עצמם מפני ראיות סודיות שמערכת הביטחון טוענת שהיא מחזיקה נגדם.

"ההתקפה הזו היא על העם הפלסטיני כולו ועל זכותו להגדרה עצמית. עמידה מנגד מהווה שיתוף פעולה פעיל עם רדיפה ודיכוי של מגיני זכויות אדם".

מחריפים את הצעדים נגד הארגונים

ממשרד הביטחון נמסר אמש: "ההכרזה על ארגונים אלה, וחשיפת היותם זרועות מוסוות של ארגון הטרור החזית העממית, היא חלק ממאמץ משותף של שירות הביטחון הכללי, המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור (מט"ל) במשרד הביטחון ומשרד החוץ, במאבק נגד פעילותו של ארגון החזית העממית".

מדובר צה"ל נמסר: "לוחמי צה"ל ומג"ב, בהובלת החטיבה המרחבית בנימין, פעלו הלילה לסגירת מוסדות הפועלים עבור ארגון הטרור 'החזית העממית' וזרועותיו. הכוחות סגרו שבעה מוסדות, והחרימו רכוש השייך לארגון וזרועותיו. במהלך הפעילות הושלכו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר הכוחות, שהגיבו באמצעים לפיזור הפגנות".

מאז ההכרזה באוקטובר שעבר, נמנע הצבא מפעולות בשטח נגד הארגונים, מלבד כמה מקרים שבהם נמנעה יציאתם לחו"ל של בכירים בארגונים. כעת נראה כי משרד הביטחון מחריף את הצעדים נגד הארגונים.

לפני כחודש תשע מדינות אירופאית פרסמו הצהרה, שבה דחו את הטענות הישראליות כאילו ששת ארגוני החברה האזרחית הפלסטיניים הם "ארגוני טרור", ולפיכך ימשיכו לתמוך בהם, שכן "לא התקבל שום מידע משמעותי שיכול להצדיק שינוי מדיניות".

בחודש שעבר משרד הביטחון שלח מסר מאיים לעורכי הדין של חלק מהארגונים, בטענה שקבלת שכר טירחה עבור הייצוג עצמו יכול להיחשב עבירה ביטחונית.

באוקטובר אשתקד הכריז שר הביטחון, בני גנץ, על שישה ארגוני חברה אזרחית פלסטיניים – אל-חק, א-דמיר, ועדות החקלאות, מרכז ביסאן, ועדות הנשים והאגודה הבינלאומית להגנה על ילדים – סניף פלסטין (DCI-P) כארגוני טרור. ההכרזה נעשתה ללא הצגת ראיות כלשהן או חשיפת מידע לציבור. הארגונים ביקשו לקבל את החומרים שעומדים מאחורי ההחלטה, אך סורבו.

מאז ההכרזה, פרסמנו ב"שיחה מקומית" שני תחקירים, שחשפו כי ישראל לא הציגה ראיות המבססות את טענותיה נגד הארגונים. בתחקיר הראשון חשפנו מסמך בן 74 עמודים שחיבר השב"כ, ונשלח למדינות התורמות במאי 2021, כחצי שנה לפני ההכרזה. התחקיר העלה כי ההאשמות נגד ששת הארגונים לא גובו בראיות של ממש. תחקיר המשך הראה שישראל מתקשה להציג ולו ראיה מוצקה אחת להוכחת טענותיה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf