מאות אלפים צפו פיזית ואונליין בטקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני
הטקס, הנערך זו השנה ה-17 ברציפות, התקיים בשני מוקדים, בישראל ובפלסטין. בין האמנים שהופיעו בטקס רבקה מיכאלי, שהפכה למוקד למתקפה בוטה מצד אנשי ימין
טקס יום הזיכרון הישראלי-פלסטיני ה-17 במספר, ביוזמת תנועת לוחמים לשלום ופורום המשפחות השכולות, התקיים השנה בשני מוקדים, בתל-אביב ובבית ג'אלה, בנוכחות כאלף משתתפים. מאות אלפים נוספים צפו בטקס שהועבר בשידור ישיר אונליין.
את הטקס הנחו יוסי צברי וראפא מאסמאר. בין האמנים שהופיעו בטקס: רבקה מיכאלי, הראפר סאז, קרן טננבאום, להקת ראנה, ומקהלת הנוער הירושלמי.
בטקס דיברו שתי משפחות שכולות ישראליות ושתי משפחות שכולות פלסטיניות, רבקה מיכאלי הקריאה שיר של יהודה עמיחי, ודיברה מנכ"לית שוברים שתיקה לשעבר, יולי נובק. נכחו גם חברי הכנסת גבי לסקי, מוסי רז, מיכל רוזין, עופר כסיף ואיבתיסם מרעאנה.
בומה ענבר שאיבד את בנו בלבנון אמר כך בנאומו: "הטקס הזה מבטא את אמונתי לגבי המציאות כאן. חבל לי שקדושת האבנים והאדמה שלא שייכים לנו, גוברת על קדושת החיים. אני, כמו רוב האנשים בשני העמים, מעדיף את דרך השלום על דרך המלחמה".
נסרין אבו אל ג׳ידאן, שאיבדה את בעלה וחמותה בעזה: "במקרה פגשתי את עאידה שסיפרה לי על 'לוחמים לשלום'. הראש והלב שלי האמינו בארגון, אני מאמינה שאלימות מובילה לעוד אלימות. המשאלה שלי היא להקים בעזה ארגונים שיקדמו את הרעיון שאפשר אחרת".
מאשה ליטבק, בת שכולה, אמרה בנאומה: "השכול המאחד את כולנו בפורום, ישראלים ופלסטינים, נושא מסר של אחווה אנושית המבוססת על הכאב והגעגוע האנושיים, המשותפים לכולנו. וכמו שאנחנו פועלים יחד, כך צריכים גם מנהיגי שני העמים לשבת יחד סביב שולחן אחד ולהגיע להסכם שיפסיק את האלימות ויאפשר חיים בביטחון לכולם".
עוד דיבר בטקס אסמאעיל ח'טיב, תושב מחנה הפליטים ג'נין, אשר בנו אחמד בן ה-12 נורה על ידי חייל כששיחק עם חבריו מול הבית. אחמד הובהל לבית חולים רמב"ם, שם נקבע מותו. הוריו החליטו לתרום את איבריו של אחמד, אשר הצילו שישה ילדים פלסטינים ויהודים.
בעקבות הפרסום על השתתפותה בטקס הזיכרון המשותף, גורמים בימין תקפו בבוטות את מיכאלי ואף קראו להחרימה. בתגובה פרסמה קבוצה של אנשי ציבור ואמנים מודעת תמיכה במיכאלי, בה כינו את הקמפיין נגדה "אות קין לחברה הישראלית".
תנועת "לוחמים לשלום", ממארגני האירוע, פרסמה גם היא הודעת תמיכה: ״תנועת לוחמים לשלום גאה מאוד ברבקה מיכאלי ובכל האמניות והאמנים המתייצבים מדי שנה לצד טקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני ומצטרפים למסר שלנו: לראות בכל אבדן – אבדן, ובכל אדם – אדם. אנו מצטערים שמסר כל כך פשוט וברור גובה מהם ומכולנו מחיר ציבורי גבוה. כולנו שותפים לתקווה שהמסר של סיום האיבה באזורנו יהיה מסר מאחד ולא מפלג, ושהשלום – כשיגיע – יהיה ההנצחה הראויה ביותר של כל אהובינו שאבדו".
אנחנו ממש שמחים שקראת את הפוסט הזה, ומקווים שמצאת בו עניין. הצוות של שיחה מקומית משקיע מאמצים משמעותיים כדי להביא לקוראות ולקוראים שלנו חדשות, תחקירים, פרשנויות וטורי דעה מגוונים, והכל מתוך מחויבות להתנגדות לכיבוש ולקידום שלום, שוויון וצדק חברתי.
קשה למצוא דברים כמו הפוסט הזה בכלי תקשורת אחרים בארץ, והסיבה שהוא נמצא פה היא שהעיתונות שלנו בשיחה מקומית היא עצמאית וחופשית. אנחנו לא תלויים באף בעל הון, לא במפרסמים ולא בחומות תשלום.
ועדיין, העבודה הרבה שמושקעת בכל פוסט כזה – מתשלום לכותבים, דרך עבודת העורכות והצלמים ועד התשלום לייעוץ משפטי או לשרתים שעליהם יושב האתר – עולה כסף. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית. ובזה יש לך מקום חשוב.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן