newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

פינוי יקר: מספר השוטרים בתשלום בגבעת עמל כמעט כפול ממה שפורסם

בעוד שבתשובה לבקשת חופש המידע טענה המשטרה שבפינוי השכונה השתתפו 609 שוטרים בשכר, מהמסמכים המלאים עולה שמדובר ב-1,098 שוטרים ששכרם שולם בידי חברה בבעלות תשובה. בסך הכל קיבלה המשטרה כשני מיליון שקל

מאת:
המשטרה הביאה כוחות מכל הארץ. שוטרים בפינוי גבעת עמל (צילום: אורן זיו)

המשטרה הביאה כוחות מכל הארץ. שוטרים בפינוי גבעת עמל (צילום: אורן זיו)

בפינוי של גבעת עמל, ב-15 בנובמבר 2021, השתתפו 1,098 שוטרים בתשלום כולל של 1,757,330 שקל, כלומר ממוצע של 1,600 שקל לשוטר שעבד משמרת של 12 שעות – כך עולה מנתונים חדשים, הכוללים את פירוט העלויות וסדרי הכוחות שהשתתפו בפינוי.

הכוחות העצומים האלה נועדו לפנות מביתן ארבע משפחות שהתבצרו בבתיהן, ועוד כמה עשרות פעילים שהגיעו לתמוך. בסך הכל, המשטרה קיבלה תשלום של 1,971,074 שקל – כמעט 2 מיליון שקל – מחברת ג.א. אמיר ייצור ושירותים בע"מ, שבבעלות יצחק תשובה.

בשבוע שעבר פורסם גם כאן כי לפי מכתב התשובה של המשטרה לבקשת חופש המידע של האגודה לזכויות האזרח, באירוע פעלו 606 שוטרים בשכר ו-554 שוטרים בתפקיד. אך מהמסמכים שצורפו לבקשה, שהתקבלו רק בימים האחרונים ומתפרסמים לראשונה, עולה כי בפינוי השתתפו הרבה יותר שוטרים בתשלום ממה שנטען.

במסמך שכותרתו "החלטה בדבר אי הקצאת/הקצאת שוטרים לאירוע" צויין כי בין 14 ל-17 בנובמבר יוקצו 1,200 שוטרים בתשלום. הנתונים לא כוללים את מספר השוטרים בתפקיד (ללא תשלום) שהיו במקום. בתיאור האירוע נכתב "פינוי תושבים על פי צו מגבעת עמל סיוע לקבלן".

עוד נכתב במסמך כי המבקשת היא חברת ג.א. אמיר יצור שירותים בע"מ, וכי באירוע יהיה צורך ב"הפעלת סמכויות שיטור" ו"קיים חשש לשלום הציבור או פגיעה בסדר הציבורי". עוד צוין כי "מדובר בצו פינוי רגיש, בשלב התכנון והקצאה בהתאם לתוכניות ראשונות" – כלומר מגדלי היוקרה שצפויים לקום בשטח.

ב-15 בנובמבר פונו בכוח המשפחות האחרונות בגבעת עמל – 11 בתי אב שיושבו על ידי המדינה במקום ב-1948. ארבע מהמשפחות בחרו להתבצר בבתים בשעות הלילה שלפני הפינוי, ואתן היו כמה עשרות פעילים. בשעות הבוקר פרצו מאות שוטרים לשכונה והוציאו בכוח את הדיירים והפעילים.

מהנתונים המלאים עולה כי נוכחות השוטרים בתשלום התחלקה לשניים – בפינוי עצמו, וביומיים שלאחריו, שבהם המשטרה שמרה על כוננות גבוהה בשכונה.

על פי רשימת הקצאות השוטרים, שפורטה במסמך נפרד, בפינוי השתתפו בפועל 1,166 שוטרים. במסמך הקצאה נוסף שיצא לאחר הפינוי נכתב כי יוקצו 60 שוטרים בתשלום ועוד 50 סדרנים (ככל הנראה במשמרות), ובשורת "נימוקי ההחלטה" צוין כי "בהתאם להערכות מודיעיניות, לאור הפינוי שהתקיים הוקצו הכוחות הנ"ל".

לפי הנתונים, יום לפני הפינוי, ב-14 בנובמבר, הוצבו במקום 20 שוטרים בתשלום של 31,912 שקל, ככל הנראה כדי לתצפת לקראת הפינוי על היערכות הפעילים והמשפחות.

חברה בבעלותו מימנה את הפינוי. יצחק תשובה (צילום: משה שי / פלאש 90)

חברה בבעלותו מימנה את הפינוי. יצחק תשובה (צילום: משה שי / פלאש 90)

ביום הפינוי עצמו, ה-15 בנובמבר, היו במקום 948 שוטרים משש בבוקר עד שש בערב, בעלות כוללת של 1,512,666 שקל. בנוסף, נכחה במקום קבוצה נוספת של 106 שוטרים משבע וחצי בבוקר עד שבע וחצי בערב בעלות כוללת של 169,137 שקל. קבוצה של 24 שוטרים היו במקום משמונה בבוקר עד שמונה בערב בעלות כוללת של 38,295 שקל, ו-20 שוטרים נוספים נכחו במקום מחמש אחר הצהריים בעלות כוללת של 37,231 שקל.

בימים שלישי ורביעי שלאחר הפינוי נכחו במקום 12 שוטרים במשמרות של 12 שעות, בעלות של 19,857 שקל למשמרת, כלומר 1,654 שקל לכל שוטר. בין 18 עד 24 בנובמבר היו בשכונה חמישה שוטרים בכל משמרת, בעלות של בין 7,978 שקל ל-11,224.5 שקל (בסופ"ש) ליום, כלומר בין 1,595 שקל ל-2,245 שקל לשוטר למשמרת של 12 שעות.

מהנתונים עולה עוד כי במקום נכחו שוטרים ממגוון מחוזות, מרחבים ותחנות, ובהם יפתח, ירקון, גלילות, לב תל אביב, מודיעין ואף עשרה שוטרי יס"מ ממחוז ש"י (הגדה המערבית) וחמישה שוטרי יס"מ ממרחב כרמל (מחוז החוף הצפוני). בפינוי השתתפו גם 45 שוטרים מ"החטיבה הטקטית", לפחות חלקם מתחנת לב תל אביב.

כמו כן השתתפו בפינוי שוטרי מג"ב, ובהם שוטרים מבה"ד מג"ב, וכן שוטרי ימ"ר. במקום נכחו גם שוטרי המחלקה לזיהוי פלילי, "כוח חיצוני מתחנת גלילות", שוטרים מאגף תנועה, שוטרים ממחלק הונאה, ואף רס"ר משמעת מחוזי.

ברשימה מופיעים גם שמות לא רשמיים ליחידות או קבוצות של שוטרים, כמו "הכוח של אלעד", "פיקוד גל", "הכוח של רועי", "כוח ליווי עצורים שי" ו"כוח מעצרים – רביבו".

פנינו למשטרה בשאלה לגבי ההבדלים בין הנתונים שצוינו במכתב התשובה לאגודה לבין הנתונים שעולים מהמסמכים שצורפו. במשטרה בחרו לא לענות על השאלה, ובמקום זה מסרו בתגובה: "בהתאם לסמכות הקבועה בחוק, משטרת ישראל מוסמכת להקצות שוטרים בתשלום לשם סיוע בהפעלת סמכויות אכיפה או גבייה על פי דין. כך פעלה המשטרה גם במקרה הנדון, וזאת על מנת לסייע ליישום החלטה שיפוטית וצו הוצאה לפועל".

עיריית תל אביב-יפו מחזיקה בכ-12% מהשטח בגבעת עמל, אך לפני הסכמים קודמים תשובה היה אחראי על הוצאה לפועל של הפינוי. לפי ההסכם שנערך בין עיריית תל אביב-יפו לבעלי הזכויות במקרקעין בגבעת עמל ב-2013, נכתב בסעיף 2.5 כי "מוסכם בזאת כי למעט הפינויים שבאחריות קבוצת אברמוביץ בהתאם להוראות הסכם זה, קבוצת אלעד אחראית לפינוי בפועל של כל יתר המחזיקים בתחום תשריט הפינויים במימונם של קבוצת אלעד, העירייה והבעלים האחרים. העירייה והבעלים האחרים ישתתפו בעלות הפינויים הנ"ל לפי חלקם היחסי בטבלת האיזון, בהתאם למנגנון שיקבע בין קבוצת אלעד לבין העיריה".

פנינו לעיריית תל אביב-יפו בשאלה אם מימנו את השוטרים בתשלום. מהעירייה נמסר: "העירייה השתתפה אך ורק בעלויות הפינוי עבור המחזיקים וביצוע ההריסה. העירייה לא נושאת בעלויות היקפיות, כגון שוטרים המשתתפים בפינוי".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
החיילים בחרו חשודים באקראי. חייל אוחז בתושב ונער בכפר חארס (שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים)

החיילים בחרו חשודים באקראי. חייל אוחז בתושב ונער בכפר חארס (שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות היוצרים)

עשרות גברים, בחוץ, כל הלילה. כך נראה עונש קולקטיבי

אחרי שאבנים נזרקו על מכונית בכביש 5, הצבא נכנס לכפר חארס, ולפי עדויות עצר גברים וילדים באופן אקראי ברחוב ובבתים והחזיק אותם תחת כיפת השמיים 15 שעות עד ששחרר אותם ללא כל תנאי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf