סטודנטים: אוניברסיטת בן גוריון מתנכלת לתערוכה על הריסת בתים בנגב

לאחר שכבר אושרה לתצוגה, משך התערוכה העוסקת בסוגיית הריסת בתי בדואים בנגב קוצר משלושה ימים ליום אחד, תוך ניסיון לפסול חלקים ממנה. דובר קבוצת האמנים שיזמה את התערוכה: מדובר בסוגיה הומניטרית, לא פוליטית

מאת:

הבאים בשעריה של אוניברסיטת בן גוריון בנגב היו אמורים לראות בתחילת השבוע שעבר תערוכה על דרכי ההתמודדות של בדואים בנגב עם תופעת הריסת הבתים. אבל בשל "אילוצים ביטחוניים", לכאורה, התערוכה בוטלה חלקית.

התערוכה, שנושאת את השם "צו הריסה", אורגנה על ידי קבוצת הסטודנטים "גלריית בראיא" וכוללת צילומים וציורים המשקפים את המציאות שנוצרה בעקבות הריסת בתים והשלכותיה החברתיות. לדברי חברי הקבוצה, רשויות האוניברסיטה אישרו את הצגת התערוכה, אבל משך הצגתה קוצר משמעותית בעקבות לחץ מצד אגודת הסטודנטים. בנוסף לכך, האוניברסיטה ניסתה לצנזר חלקים מהתערוכה.

דובר קבוצת גלריית בראיא, האמן אחמד אבו באדר, אומר שהם קיבלו אישור להציג את התערוכה במשך שלושה ימים. עם זאת, עוד בטרם הספיקו להתקין את התערוכה, משך הצגתה קוצר ליומיים – 10 עד 12 בדצמבר. עד שהתערוכה הותקנה, זה כבר הפך ליום אחד בלבד: היום הבינלאומי לזכויות אדם, שצויין בעשרה בדצמבר.

> "שלילת אזרחות הבדואים היא בלון ניסוי לקראת מהלך מסוכן בהרבה"

"ראש מערך הביטחון של האוניברסיטה הגיע, הסתכל על המיצג שלי ואמר 'תעיף את הזבל הזה מפה'". המיצג של אחמד אבו באדר, מתוך התערוכה 'צו הריסה' (צילום: מיה אויס)

מקצצים בשיטת הסלמי

"כשהתחלנו להתקין את התערוכה ביום ראשון שעבר בחלל שהוקצה לנו", מספר אבו באדר, "ראש מערך הביטחון של האוניברסיטה הגיע, הסתכל על המיצג שלי ואמר 'תעיף את הזבל הזה מפה'. חלק מהתהליך לקבל את אישור האוניברסיטה להצגת התערוכה בקמפוס כלל הצגה של כל הפריטים בה. עשינו להם פרזנטציה והראנו להם את כל הפריטים שאנחנו מתכננים להציג. כל מה שהם רצו זה להרוס לנו את התערוכה".

"מה שצרם לי במיוחד זה היחס והשפה שלהם כשהם פנו אלינו", ממשיך אבו באדר. "אני בן אדם הגיוני. אם הייתי מקבל הסבר מניח את הדעת, הייתי עושה מה שביקשו, אבל הם פשוט רצו להעלים את התערוכה. התעקשתי שהתמונה שלי תוצג". אחרי שנשיאת האוניברסיטה הגיעה לזירה התכנסה ישיבת חירום שאישרה את קיום התערוכה, אבל רק ליום אחד ורק עד לשעה ארבע אחר הצהריים, בניגוד להסכמה הקודמת לפיה התערוכה תוצג עד לשעה שבע. "כבר הזמנתי אנשים להגיע ולראות את התערוכה ואמרתי להם שהיא תוצג עד שבע בערב. הם כל הזמן שינו את תנאי התצוגה שלה", אומר אבו באדר.

"את התערוכה הזו צריך להציג מחוץ למרחבים הערביים", אומר ח"כ ג'ומעה אזברגה מהרשימה המשותפת. "בנגב ישנם כ-55,000 בתים שנבנו ללא היתרים, ובממוצע 1,200 בדואים מקבלים צווי הריסה בכל שנה. חשוב מאוד שהנושא הה יזכה לתשומת לב ציבורית. דיון אמיתי והגנה על זכויות מיעוטים הם חלק מרכזי בכל משטר דמוקרטי".

הבחירה של הסטודנטים להציג את התערוכה ביום הבינלאומי לזכויות אדם לא היתה מקרית. "המטרה של התערוכה הזו היא הומניטרית, לכן בחרנו ביום הזה" מסביר אבו באדר. "רצינו להעביר דרכה מסר של זכויות אדם, לא מסר פוליטי. החורף כבר בפתח. להשאיר אנשים בחורף ללא קורת גג זה עניין הומניטרי שמוכרחים לדבר עליו".

בתשובה לשאלה אם בכוונתם להציג את התערוכה במקומות נוספים, אבו באדר אומר שהם פתוחים להצעות. "אנחנו בסך הכל קבוצת סטודנטים. אין לנו תקציב או אמצעי תבורה. זה פרוייקט עצמאי שהשקענו בו המון מאמצים, לכן זה מתסכל כל כך".

מאוניברסיטת בן גוריון נמסר בתגובה: "הסטודנטים פנו לדיקן הסטודנטים לקבל אישור להצגת תערוכה ליום אחד. בקשתם התקבלה בהתאם לתפיסה כי האוניברסיטה, כמו כל אוניברסיטה, היא מוסד פלורליסטי המכבד חופש ביטוי ומחשבה".

מיה אויס היא אנתרופולוגית משפטית, עבודתה מתמקדת בעיקר באזור הנגב.

הפוסט פורסם במקור באנגלית במגזין 972+ ותורגם על ידי אורלי נוי.

> הריגתו של קטוע רגליים בעזה על ידי חיילים היא משל לכיבוש כולו

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

כאן אפשר להצטרף

לתמיכה – לחצו כאן
שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ב-5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

"הפשיעה היא פרויקט אסטרטגי של המדינה". שלט באום אל פחם נגד הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, 5 במרץ 2021 (צילום: אורן זיו)

בחברה הערבית משוכנעים: הפשיעה אינה מחדל. היא תוכנית שלטונית

בחברה הערבית דוחים את הטענות בדבר אוזלת היד של המדינה מול הפשיעה הגואה. מדובר במדיניות מתוכננת היטב, אומרים מומחים ופעילים, במטרה לפרק את החברה הערבית מבפנים ואף לעודד אותה להגר מהמדינה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf