ואם נורמן עיסא היה מוזמן להופיע בתיאטרון אנטישמי?

מירי רגב מצפה שנורמן עיסא יופיע "בכל רחבי הארץ" בשם הדו-קיום. בכירים בעולם התיאטרון אומרים ששחקן צריך להופיע בכל מקום. אבל כשאולם התיאטרון נטוע במקום שעצם קיומו מבוסס על אפליה, אפשר להבין את סירובו של עיסא

מאת:

דמיינו תרחיש כזה: השחקן נורמן עיסא מעלה הצגת יחיד, ויוצא עמה לסיבוב הופעות באירופה. בהגיעו לעיירה קטנה בדרום צרפת הוא מוצא שעל דלת הכניסה לאולם התיאטרון המקומי מופיע שלט שקובע: "אין כניסה ליהודים". עיסא, הנשוי ליהודיה, ושמצהיר על עצמו ופועל די בעקביות כמי שמתנגד לגזענות ומחויב לדו-קיום, מסרב לעלות על הבמה.

איך הייתה מגיבה אז שרת התרבות מירי רגב? האם הציפייה שלה ש"מי שמאמין בדו-קיום" יפעל כך "הלכה למעשה" תחייב אותה לשבח את עיסא, או להוקיע אותו? ומה יאמר יו"ר איגוד אמני ישראל, יענק'לה מנדל, שקבע בראיון ל"הארץ" כי "לא יכול האמן להחרים מקום ולא להופיע בו"? ומה עם מנכ"ל תיאטרון תמונע, אילן רוזנטל, שחושב ש"לדעות שלך כשחקן אין שום קשר לאיפה שתופיע. אתה תופיע בכל מקום שבו יזמינו אותך"? לא קשה לנחש שכל השלושה יתמכו בעיסא תמיכה מלאה בעקבות סירובו להופיע באותו אולם אנטישמי.

באותה מידה אין שום מקום להתכחש אל נורמן עיסא כשהוא מסרב להופיע בהתנחלויות בקעת הירדן: מקום שבו, כמו בכל שאר הגדה המערבית, יהודים חיים כאזרחי מדינת ישראל ונהנים מאותן חירויות וזכויות ומערכת משפטית של אזרחים בתוך גבולות המדינה, ולצדם חיים פלסטינים תחת משטר צבאי, שכניסתם ליישובי היהודים ולתיאטראות שלהם אסורה ללא אישור מיוחד; מקום שבו, יותר מכמעט כל מקום אחר בגדה, מתנהל טיהור אתני מתמשך של האוכלוסייה הפלסטינית, עם הריסות בתים וכפרים ובתי ספר שהן חלק מהיום-יום; מקום שבו מכריזים על שטחי אש צבאיים ככלי לגירוש; מקום שבו המדינה גירשה פלסטינים מאדמותיהם החקלאיות הפוריות על שפת נהר הירדן, העבירה את האדמות ועצי התמר המוריקים לידי יהודים, ועכשיו הפלסטינים נאלצים לעבוד בתנאים קשים באותם המטעים עבור כובשיהם; מקום שבו חיילים חושבים שעצם הנוכחות של פלסטינים בו היא לא יותר מ"תקלה".

בהודעת משרד התרבות כפי שנמסרה ל"הארץ" נטען כי רגב תפגוש את עיסא "על מנת לבחון את הסוגיה על כל היבטיה, ובכך לדאוג לשמירת הדו-קיום בכל רחבי הארץ". הניסוח הזה אינו מקרי. רגב, שמאיימת לפגוע בתיאטרון שעיסא עובד בו ושאינו קשור לתיאטרון שבמסגרתו סירב להופיע בבקעה, מתעקשת שחלק מחובתו של עיסא לדו-קיום כוללת הופעה גם בפני קהל באולם בבקעת הירדן ("כל רחבי הארץ").

אך האבסורד הוא שמבין תושבי הבקעה, משרת האולם הזה יהודים בלבד. דו-קיום כהלכתו.

ראינו שהתנחלויות בקעת הירדן הן מקום גזעני נגד פלסטינים להלכה ולמעשה. אז מה ההבדל בין אותו סירוב של נורמן עיסא להופיע בתיאטרון האנטישמי בתרחיש התיאורטי, לבין הסירוב להופיע בבקעת הירדן?

> חיילים גירשו פלסטינים מבריכה כי מתנחלים רצו לרחוץ בה

ברוכים הבאים הביתה, שטח אש (נירית חביב)

ברוכים הבאים הביתה, שטח אש (נירית חביב)

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.

התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

לתמיכה – לחצו כאן
אוהלי מגורים ורכב שהוצתו בכפר סינג׳יל על ידי מתנחלים (צילום: אורן זיו)

אוהלי מגורים ומכונית שהוצתו בכפר סינג'יל על ידי מתנחלים (צילום: אורן זיו)

הפוגרום בסינג'יל: מאמצי הגירוש מתרחבים לשטחי B

בתחילת השבוע הקימו מתנחלים מאחז ליד הכפר, שנמצא צפונית לרמאללה. המנהל האזרחי פירק את המאחז, והמתנחלים תקפו בתגובה את הכפר, כשהצבא לא מונע את האלימות ואף תוקף תושבים בעצמו. אותו דפוס שכבר הוביל לגירוש של כ-60 קהילות בשטחי C חוזר על עצמו גם כאן

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf