בתמונות: מסיק במצור תחת הגבלות הצבא וחשש מאלימות
בכפר סאלם, כמו ברחבי הגדה המערבית, עונת המסיק מתנהלת תחת מגבלות הצבא ואלימות מוגברת מצד המתנחלים כלפי פלסטינים וכלפי הרכוש שלהם. מתוך 246 תיקים שבמעקב "יש דין" שנפתחו על ידי המשטרה בנושא, רק ארבעה הובילו לכתבי אישום
טקסט ותמונות: אחמד אל-באז

חיילים מסתכלים על חקלאים פלסטינים מוסקים את עצי הזית בכפר סלאם, הגדה המערבית, 9 לאוקטובר, 2014. אחמד אל-באז/אקטיבסטילס
כמו בכל שנה באוקטובר, משפחות פלסטיניות בגדה המערבית יוצאות למטעים שלהן כדי להתחיל את עונת המסיק. משך המסיק שונה ממשפחה למשפחה ויכול לנוע בין מספר ימים למספר שבועות – תלוי במספר עצי הזית שיש ברשותם.
בכפר סאלם שליד שכם שגרת המסיק היומית קבועה. המשפחות מתחילות את יום העבודה בשעה שש בבוקר, והוא מסתיים עם השקיעה. כל בני המשפחה משתתפים במסיק, מילדים ועד קשישים. משפחות שיש להן מטע קרוב לבית ומרוחק מהתנחלויות יכולות לעבוד באופן חופשי. משפחות שעצי הזית שלהן נמצאים ליד התנחלויות, בסיסים צבאיים או כבישים עוקפים יכולות למסוק רק על פי לוח זמנים שקובעות הרשויות הישראליות
השנה אשרה ישראל חמישה ימי מסיק בלבד לתושבי הכפר שלהם מטעים הממוקמים מאחורי כביש עוקף וליד ההתנחלות אלון מורה. משפחות אלו חייבות לסיים את המסיק בזמן שמוקצב להן ללא קשר למספר עצי הזית שברשותן.
לכן החליטו חלק מהמשפחות להתחיל את המסיק מספר ימים לפני המועד שאישרו להן הרשויות, כדי שיוכלו להספיק למסוק את כל העצים שברשותן. חלקן הצליחו, בעוד אחרות נתפסו ונאלצו להפסיק את עבודתן ולעזוב את אדמותיהן עד למועד שאשרה ישראל. במקביל סיפרו תושבים אחרים כי חיילים אילצו אותם לעצור את המסיק בשעות הצהרים גם בימים בהם אושרה העבודה בשטח.
באזורים כאלה ישראל מאפשרת לחקלאים הפלסטינים בגדה להגיע לאדמותיהם פעמיים בשנה: לעבד את האדמה בחודש אפריל, ולמסוק את הזיתים בחודש אוקטובר. לאחר חודשים ארוכים בהם לא הורשו להגיע לאדמותיהם, החקלאים עלולים להתקל בבעיות שונות. חלקם דיווחו כי מצאו עשרות עצים שניזוקו. החקלאים מניחים שהמשחיתים היו מתנחלים. אחרים גילו מאחזים חדשים שניבנים בקרבת מקום. המשמעות של צמיחה של התנחלויות יכולה להיות עוד מגבלה על תנועת הפלסטינים.
בשנים האחרונות הפכה תקופת המסיק לזמן של אלימות מוגברת מצד המתנחלים כלפי החקלאים הפלסטינים וכלפי העצים שלהם. אשה שמסקה זיתים בכפר יאסוף שליד שכם אושפזה בשבוע שעבר בבית החולים לאחר שהוכתה במקל במהלך אירוע בו נעצרו שני מתנחלים, אחד מהם קטין. אבל מעצרים כאלה הם היוצאים מן הכלל.
על פי ארגון זכויות האדם "יש דין" אלימות שמופעלת כלפי החקלאים הפלסטינים ורכושם בזמן המסיק, ולמעשה בכל ימות השנה, נחקרת רק לעיתים נדירות. מתוך 246 תיקים, שבמעקב "יש דין", שנפתחו על ידי משטרת ישראל בגדה המערבית רק ארבעה הובילו לכתבי אישום. 223 תיקים נסגרו בשל "כשלי חקירה". שיעור כישלון זה של 99.6 אחוז מצביע לטענת הארגון על כך ש"בתחום של פגיעה בעצי פלסטינים, יכולתה של משטרת מחוז ש"י לאתר עבריינים ולהעמידם לדין נמוכה במיוחד, וכמעט שאינה קיימת".
> עוד לפני פתיחת עונת המסיק: כמאה עצי זית הושחתו בכפר יאסוף

חקלאים פלסטינים צועדים בשעות הבוקר המוקדמות בדרך למסיק, בכפר סלאם ליד שכם, הגדה המערבית, 9 לאוקטובר, 2014. אחמד אל-באז/אקטיבסטילס

המאחז הישראלי החדש נראה בינות עצי הזית בכפר סאלם, ליד שכם, הגדה המערבית, 9 אוקטובר, 2014. אחמד אל-באזז/אקטיבסטילס

משפחה פלסטינית מוצאת שביל עוקף מחסום בניסיון להגיע לעצי הזית ולמסוק, הכפר סלאם ליד שכם, הגדה המערבית, 8 לאוקטובר, 2014. אחמד אל-באז/אקטיבסטילס
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
לתמיכה בשיחה מקומית