מאבק עובדי כי"ל מתחמם לקראת הבחירות: חסמו כבישים בתל אביב
מאות מעובדי כי"ל התעמתו עם שוטרים וחסמו כבישים בלב תל אביב הבוקר, במלאת יותר מחודש לשביתתם. בחמישי צפויה ההסתדרות להרחיב את השביתה לכל אזור הדרום. ככל שהבחירות מתקרבות כך לובש המאבק אופי יותר פוליטי
כחמש מאות מעובדי כי"ל הגיעו הבוקר לתל אביב, ניסו להסתער על משרדי הנהלת החברה, חסמו את רחובות הארבעה, קרליבך ואבן גבירול, וניסו לחסום גם את דרך בגין – אך נבלמו על ידי המשטרה. בכמה צמתים היו דחיפות בין עובדים לבין שוטרים, והאחרונים גם איימו במעצרים, אך בסוף ההפגנה נגמרה בשקט.
עובדי מפעל תרכובות ברום שובתים כבר למעלה מחודש ועובדי מפעלי ים המלח למעלה משבועיים במחאה על הכוונה לפטר מאות מהם. המאבק כולו נצבע בצבעים פוליטיים מאוד, כשכל צד מאשים את השני בניסיון להגיע להישגים רגע לפני הבחירות. מחר צפויים העובדים להגיע להפגנה שנייה בבית ראש הממשלה בירושלים, וביום חמישי צפויה ההסתדרות להכריז על עיצומי סולידריות בכל רחבי הדרום, מנמל אשדוד ועד דרום הנגב.
העובדים התכנסו בשעה עשר למרגלות מגדלי המשרדים ברחוב הארבעה, שבהם שוכנת הנהלת החברה. הם נשאו שלטים בגנות עידן עופר, הבעלים של כימיקלים לישראל, בגנות סטפן בורגס, המנכ"ל שמשתכר כ-53 אלף שקל ליום עבודה, ובגנות בנימין נתניהו – במחאה על הפקרת הדרום והעובדים. "ביבי, נמות מרעב לפני אירן" – נכתב על חלק מהשלטים.
העובדים מצפים מהממשלה להתערב ולהפעיל את "מניית הזהב" שלה בחברה, שנשמרה בעת הפרטת כי"ל לידי משפחת עופר, כדי למנוע את הפיטורים. נתניהו הבטיח השבוע שינסה לעשות כן, אם כי ספק אם מבחינה משפטית מניית הזהב היא הכלי שיכול למנוע את הפיטורים, ולא לחץ מסוגים אחרים שהממשלה יכולה להפעיל על החברה. בהסתדרות מאשימים את הנהלת החברה בניסיון לסחוט מהממשלה הקלות מס שונות לאחר שהחלטות ועדת ששינסקי התחילו לצמצם את רווחי החברה. בכי"ל, לעומת זאת, טוענים שהמפעלים סופגים הפסדים קשים, ולכן אין להם ברירה אלא להתייעל ולפטר עובדים.
> הבחירות של הפועלים: גל שביתות, סכסוכים והסכמים פורצי דרך
יו"ר הוועד הוא יו"ר סניף בליכוד
בהפגנה נאמו אנשי ההסתדרות, עובדי כי"ל שקיבלו מכתבי פיטורים ופעילי הוועדים של שתי החברות שבשביתה. "אומרים שאנחנו מנצלים את הבחירות באופן ציני – אבל מי ביקש את העיתוי של העימות הזה? אנחנו, או החברה, ששלחה לנו מכתבי פיטורים הרבה אחרי ההודעה על מועד הבחירות? החברה רוצה להשיג הקלות מהמדינה, וכמשלם מסים אני לא מוכן לזה. אם אני משלם מסים, גם עידן עופר ישלם מסים", כך אמר נפתלי בן הרוש מבאר שבע, שקיבל הודעת פיטורים.
"הם חשבו להעניש אותנו על ששינסקי, אז אנחנו נעניש אותם", אמר אבנר בן סניור, יו"ר ועד העובדים בתרכובות ברום. "החברה מרוויחה שלושה מיליארד שקל בשנה, וביבי והרצוג שניהם התחייבו להשתמש במניית הזהב של המדינה. אנחנו נהיה חוד החנית של השביתה הגדולה שתתחיל בחמישי, ולא נוותר על אף מפוטר". "הנהלת כי"ל הצליחה לאחד את כל העובדים של כל המפעלים שלה – והאיחוד הזה לא ייגמר. נשאר ביחד עד הסוף", הוסיף ארמונד לנקרי, יו"ר ועד העובדים של מפעלי ים המלח.
לנקרי, יו"ר סניף הליכוד בדימונה, היה אמור לדבר במוצאי שבת בעצרת שקראה להחלפת השלטון בכיכר רבין, אך ברגע האחרון ביטל את השתתפותו – כנראה בשל לחץ שהפועל מצד נתניהו. במקום להפגין זכה לנקרי, ועמו בן סניור – גם הוא איש הליכוד, בפגישה עם נתניהו. כדי להוסיף לרובד הפוליטי של השביתה יש לזכור שרבים מהעובדים בכי"ל שרפו את כרטיסי החבר שלהם בליכוד, שמועמדים מכמעט כל המפלגות עלו לרגל למאהל המחאה של העובדים בבאר שבע, ושההסתדרות עצמה – כידוע – מזוהה עם תנועת העבודה. את ההשבתה המתוכננת בדרום החל מיום חמישי, ימים בודדים לקראת הבחירות, יש לראות גם על הרקע הזה.
ההסתדרות ניסתה לרסן
אחרי הנאומים יצאו העובדים בצעדה ספונטנית ולא מתוכננת. בהתחלה הם ניסו לפרוץ לתוך הבניין של משרדי כי"ל, אך נבלמו על ידי שורת שוטרי מג"ב ומאבטחים פרטיים שהדפו אותם. העובדים צעדו אז לכיוון דרך בגין, כשהם חוסמים את רחוב הארבעה לגמרי, אך נתקלו שם בשורת אנשי יס"מ ופרשים שהדפו אותם לאחור.
בשלב זה גם אנשי ההסתדרות ניסו לבלום את ההפגנה ולהביא לסיומה, אבל העובדים המשיכו להפגין באנרגיות גבוהות, עשו פניית פרסה, ואז חסמו את צומת הרחובות קרליבך ואבן גבירול. אחרי כמה דקות של עימותים הצליחו השוטרים לפנות את הצומת, וההפגנה נגמרה.
> מי מרוויח מהתלות של פועלים פלסטינים בהיתרי כניסה לישראל?
מחר ידון בית הדין לעבודה בדרישתם של המעסיקים למנוע מההסתדרות את ההשבתה של כל העסקים המאוגדים בשירות הציבורי והפרטי בדרום הארץ, שצפויה להתחיל ביום חמישי.
חשוב לציין שבשולי המאבק החשוב של העובדים יש קורבנות שנשארים בצל. עובדי הקבלן של חברות כי"ל בשביתה – מנקים, שומרים, מבשלים ואחרים – מושבתים בפועל על ידי הנהלת כי"ל וחברות הקבלן, שכן אין עבודה במפעלים. בניגוד לעובדי כי"ל המאוגדים, עובדי הקבלן לא מקבלים כסף מקרן השביתה של ההסתדרות, ובהסתדרות גם לא מתחייבים לדאוג לזכויותיהם ביום שאחרי השביתה. מספר שאלות בעניין ששלחתי לדוברות ההסתדרות בשבועיים האחרונים לא נענו.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן