newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הכנסיות הנוצריות: "אלימות המשטרה בהלווית אבו עאקלה - פגיעה בחופש הדת"

"לא היתה שום הצדקה לפיזור האבלים במכות ובאלות", אמרו ראשי הכנסיות הקתוליות במסיבת עיתונאים בירושלים. מנהל ביה"ח הצרפתי סיפר שהמשטרה הודיעה שאם יונפו דגלים, היא תפזר את הלוויה בכוח

מאת:
פגיעה בכבוד המת. הפטריארך הלטיני של ירושלים, פיירבטיסטה פיצבאלה, במסיבת עיתונאים בבית החולים הצרפתי בירושלים (צילום: אורן זיו)

פגיעה בכבוד המת. הפטריארך הלטיני של ירושלים, פיירבטיסטה פיצבאלה, במסיבת עיתונאים בבית החולים הצרפתי בירושלים (צילום: אורן זיו)

ראשי הכנסיות הנוצריות בירושלים ונציגי בית החולים הצרפתי, סנט ג'וזף, בשייח' ג'ראח גינו הבוקר (שני) במסיבת עיתונאים את הסתערות המשטרה על מסע ההלוויה של העיתונאית שירין אבו עאקלה ביום שישי והעידו כי המשטרה הודיעה לפני ההסתערות שלא תאפשר את מסע ההלוויה עם ילווה בסיסמאות ובדגלי פלסטין.

״אנחנו, הבישופים והמאמינים של הכנסיות בארץ הקודש, מגנים בתקיפות את ההתפרצות האלימה של משטרת ישראל לתוך מסע ההלוויה של שירין אבו עאקלה", אמר הפטריארך של הכנסייה הלטינית בירושלים, פיירבטיסטה פיצבאלה, במסיבת עיתונאים שנערכה בבית החולים הצרפתי במזרח ירושלים. "המשטרה הסתערה על מוסד נוצרי רפואי, תוך חוסר כבוד לכנסייה, לבית החולים ולזיכרון המתה, וכמעט גרמה לנושאי הארון להפיל אותו ארצה".

במסיבת העיתונאים, שבה השתתפו עיתונאים זרים רבים, נכחו גם ראש הכנסייה היוונית, נציגי הוותיקן ונציג מטעם השגרירות הצרפתית, שציין כי העביר פנייה רשמית לישראל, אך טרם קיבל מענה.

פיצבאלה טען גם כי "ההסתערות והשימוש הלא פרופורציונלי בכוח, הפיזור של האבלים בעזרת מכות, אלות ורימוני הלם, ירי כדורי גומי וירי על מטופלים בבית החולים, הם הפרה חמורה של הנורמות הבינלאומיות, כולל הזכות לחופש דת".

ביום שישי, כאשר מסע ההלוויה של אבו עאקלה עמד לצאת מבית החולים לעבר העיר העתיקה, עשרות שוטרים ניסו למנוע את יציאתו והיכו את נושאי הארון שכמעט הפילו אותו.

"לא יכולה להיות שום הצדקה או תירוץ לאלימות כזו, שמפרה את הזכות לחופש לדת. לא היה כל איום על ביטחון הציבור", הוסיף נציג הוותיקן, תומאס גריסה. גריסה אמר שמדובר בהפרה של הריבונות של הכנסייה במוסדותיה.

במסיבת העיתונאים הציג בית החולים סרטונים שצולמו, כולל ממצלמות האבטחה, בהם נראים שוטרים מסתערים לתוך בית החולים ויורים לעבר מטופלים.

"המשטרה הסתערה דרך השער הראשי, בלי שקדמה לכך כל אלימות מצד משתתפי ההלוויה", אמר מנהל בית החולים, ג׳מיל קוסא. קוסא סיפר כי בתחילת האירוע, הוא ונציגים של האיחוד האירופי ניגשו למפקד המשטרה וביקשו ממנו לאפשר את קיום ההלוויה.

"ביקשנו ממנו להרגיע את הרוחות ולהזיז את השוטרים מהשער של בית החולים, ולאפשר לדברים להתנהל בשקט ובשלום", תיאר קוסא. "התשובה שלו היתה ש'כל עוד יש דגלים וסיסמאות, ואם הם ייצאו סנטימטר אחד מבית החולים, אני לא אאפשר להם ואפעל נגדם". בתגובה לטענות המשטרה כאילו נזרקו על השוטרים אבנים, אמר קוסא כי לאחר סיום האירוע צוות בית החולים "ניקה הכול ומצא רק שתי אבנים קטנות".

עדותו של מנהל בית החולים מצטרפת לפרסום ב"הארץ", ולפיו ההוראה להחרים דגלי פלסטין בהלוויה הגיעה ממפקד מחוז ירושלים.

"אחד האספקטים החשובים של חופש הדת הוא כבוד המת", הוסיף פיצבאלה. "זה היה אירוע מלא ברגשות, אירוע פוליטי שאי אפשר למנוע בו ססמאות או דגלים, והיה צריך לאפשר אותו".

יצוין כי בזמן ההלוויה של אבו עאקלה, כל פעמוני הכנסיות של העדות הנוצריות השונות בעיר העתיקה צלצלו ביחד, דבר שלא התרחש כבר מאות שנים. פיצבאלה אמר כי בין הכנסיות בירושלים "יש הבדלים בדרך התפילה, אבל אנחנו מאוחדים. האירוע הזה (המוות של אבו עאקלה, א"ז) יאחד אותנו עוד יותר. העדיפות העליונה שלנו היא לעבוד יחד".

בסוף השנה שעברה, הבישוף הקתולי של ירושלים וראשי 13 הכנסיות המרכזיות בעיר פרסמו הצהרה משותפת נדירה, שבה דרשו מהרשויות בישראל לפעול נגד התנכלויות יומיומיות ופשעי שנאה נגד נוצרים בירושלים.

בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, שיחה מקומית גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים. התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות שיחה מקומית, על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.

לתמיכה בשיחה מקומית
במקום "ועידת שלום עממית" היה אולי צריך לדבר על התארגנות אזרחית נגד המשטר. בכניסה לוועידת השלום העממית בנניני האומה, 9 במאי 2025 (צילום: סעיד קאק)

במקום "ועידת שלום עממית" היה אולי צריך לדבר על התארגנות אזרחית נגד המשטר. בכניסה לוועידת השלום העממית בנניני האומה, 9 במאי 2025 (צילום: סעיד קאק)

שותפות בתנאי מחיקה: מחשבות בעקבות "ועידת השלום העממית"

בוועידת השלום העממית נאמרו דברים נוקבים וחשובים, אבל הבעיה המרכזית היתה הפער בין התוכן לצורה. שמאל יהודי לא יכול להעמיד פנים שמתקיימים תנאים לשיח על שלום עם הפלסטינים, בזמן שהם תחת סכנת השמדה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf