היהודים כועסים על בן גביר כי ראו דרכו את עצמם
איתמר בן גביר דיבר אל מוחמד מג'אדלה, אבל בעצם כיוון ליהודים. לא ממנו הוא ביקש סליחה, אלא מהיהודים על כך שלא השלים את מלאכת הגירוש שבן גוריון התחיל בה. קריאה פלסטינית בראיון שהבהיל את היהודים
השר לביטחון לאומי-יהודי, איתמר בן גביר, הצליח להבהיל את הרחוב הישראלי, ואפילו הבינלאומי. הישראלי הממוצע הופתע והזדעזע לגלות שחייו יותר חשובים מהחופש של הפלסטינים בגדה המערבית, שחופש התנועה שלו חשוב מחופש התנועה של הפלסטינים.
>> את מה שניסה בשייח' ג'ראח, בן גביר מיישם בישראל כולה
אבל למה בעצם? מה קרה הפעם שהוביל לבהלה הזו? מה הוביל את ציפי לבני להגיב לדברי בן גביר בציוץ: "יש את זה בגרמנית? או במבטא דרום אפריקאי?". הרי ליבני כיהנה בעברה כמ"מ ראש ממשלה, שרת חוץ ושרת המשפטים, רזומה מרשים בהחלט. ובכן יש הסבר למקור הזעזוע. הישראלי הממוצע, בדמות ליבני, ראה את עצמו לראשונה במראה, פגש את ההשתקפות שלו בדברי בן גביר. כך שהם לא כועסים על בן גביר, הם מזועזעים מכך שמבעד לדבריו ראו את העבר שלהם.
"סליחה מוחמד, זה לא אישי", אמר בן גביר למוחמד מג'אדלה באולפן ערוץ 12. אבל בן גביר לא באמת פנה לציבור הערבי, או למג'אדלה. הוא פנה קודם כל ליהודים. הפתגם בערבית האומר "אלכלאם אילכ יא כיני, אמסעי יא ג׳ארה", "הדברים אליך, גיסתי, הקשיבי שכנה", ממחיש היטב את כוונתו של בן גביר. הוא מנהל דיאלוג עם החברה היהודית, כדי לקבל לגיטימציה למה שהוא מתכנן לעשות בערבים. ועל הדרך הוא מבשר לערבים על שאיפותיו ותוכניותיו, להשלים את המלאכה שקודמיו התחילו ולא הספיקו לסיים.
ה"סליחה" שבן גביר ביקש ממג'אדלה היא לא ההתנצלות על דבריו, אלא ההפך. היא התנצלות על כך שמג'אדלה בכלל חי בישראל. בעיניו של בן גביר, דוד בן גוריון הוא זה שהחל ב"עבודה הערבית", כלומר בגירוש הערבים. אבל בן גוריון לא השלים את המלאכה, ועל כך בן גביר התנצל.
בן גביר וחברו בצלאל סמוטריץ' כועסים על כך שבן גוריון היה חאפר. הרי סמוטריץ' אמר בגלוי לחברי הכנסת הערבים, בנאום מול המליאה, "אתם פה בטעות, כי בן גוריון לא גמר את העבודה". אבל כשסמוטריץ' אמר את הדברים, באוקטובר 2021, ההצהרה הזו לא חוללה מהומת אלוהים. כנראה שיש עליה הסכמה רחבה ברחוב היהודי. על האמירה הזאת ליבני לא צייצה, ולא תהתה אם היא קיימת גם במבטא דרום אפריקאי או בגרמנית.
למג'אדלה וליתר הערבים אין מה להתרגש מההצהרה של בן גביר. הדיון בדבריו הוא לא עניין פלסטיני, כמו שהוא אינטרס ציוני. שכן מהמזועזעים בקרב היהודים לא נבהלו מתוכן הדברים, אלא מהאופן שבו נאמרו, מ"הפיגוע ההסברתי" שהם גרמו. לכן, אתם המתחסדים, הניחו למג'אדלה ולנו, כי לא הייתם עושים דבר או חצי דבר, אלמלא הבנתם שדבריו, מעשיו ואיומיו של בן גביר מופנים קודם כל אליכם, ואתם אלה שעשויים להיפגע מהם. אז אנא מכם, אל תשתמשו בנו, הערבים, כמגן אנושי אל מול המפלצת שבן גוריון טיפח.
ג'יווארה בדר הוא סטודנט באוניברסיטת בן גוריון
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן