מעצר הילדים חודש: תלמיד כיתה ה' ואמו בסכנת גירוש
אחרי חודשיים ללא מעצרים, היום בבוקר נעצר ראלף, הלומד בבית הספר ביאליק רוגוזין, ואמו, מהגרת עבודה מהפיליפינים. חבריו לכיתה ופעילים נגד הגירוש הפגינו מול משרד הפנים בתל אביב בקריאה לשחררו. "חזרנו לנקודת האפס, נאבק כמו בקיץ"
אחרי חודשיים בלי מעצרים, בשש וחצי בבוקר היום (שני) הגיעו פקחי הגירה לביתו של ראלף, ילד בן 10 תלמיד כיתה ה' בבית הספר ביאליק רוגוזין, ואמו מאורין אפאן, מהגרת עבודה מהפיליפינים, ועצרו את השניים.
ראלף, שחבריו מכנים הראל, נולד בישראל. הוא חניך בשבט איתן של הצופים בשכונת שפירא בדרום תל אביב. הילד מוחזק כעת עם אמו בכלא גבעון. חבריו לכיתה ופעילים נגד הגירוש הפגינו מול משרד הפנים בתל אביב בקריאה לשחררו. המפגינים החזיקו שלטים עם תמונתו, והכתובת "אין לו ארץ אחרת", וקראו "אין ילד לא חוקי, אל תגרשו אותו". לטענת המפגינים, "זו הפרה בוטה של ההתחייבות של מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה שלמה מור יוסף לא לעצור ילדים בדרך לבית הספר".
חברו לבית הספר של ראלף ותלמיד כיתה ה' גלעד סיפר: "זה עצוב כי זה החבר הכי טוב שלי. קיוויתי שאחרי כל ההפגנות הם הפסיקו עם המעצרים. אבל עכשיו נחזור להפגין עד שישאירו אותו. אנחנו דואגים לו ורוצים שיחזור ללמוד אתנו".
מאז תחילת שנת הלימודים רשות האוכלוסין וההגירה לא ביצעה מעצרים של ילדי מהגרות עבודה מהפיליפינים שלומדים במערכת החינוך. לקראת שנת הלימודים הבטיח מור יוסף כי יורה לפקחים לא לעצור ילדים מועמדים לגירוש בדרכם לבית הספר, במהלך יום הלימודים או במהלך החזרה הביתה.
לדברי אנליסה, מהגרת עבודה מהפיליפינים שחיה בישראל והשתתפה בהפגנה, "קיווינו שהגירוש ייפסק כשבית הספר התחיל, והופתעתי מהמעצר היום. זו הפרה של ההבטחה לא לעצור ילדים בדרך לבית הספר. זה פשוט שובר לי את הלב". אנליסה אומרת שכעת הם יחזרו להיאבק. "חזרנו לנקודת האפס. נאבק כמו בקיץ עבור הילד ואמו, המוחזקים ללא סיבה במעצר. נקווה שהוא יסתיים בקרוב".
הבטחתו של מור יוסף לא לעצור ילדים "בדרך לבית הספר" היא כמובן עמומה, ולאחר המעצר הבוקר עולה השאלה אם ילדי המהגרים מוגנים לפני או אחרי בית הספר. לפני פתיחת שנת הלימודים, אמהות בקהילה הפיליפינית בישראל חששו שרשות ההגירה תנצל את הגעת הילדים לבתי הספר כדי לבצע מעצרים. לאחר שהחשש לא התממש, רבות מהאמהות שנמצאות בסכנת גירוש חשו הקלה, וקיוו שהלחץ הציבורי גרם למשרד הפנים להפסיק, גם אם לא רשמית, את מעצרי הילדים. כעת הן חוששות ממעצרים נוספים.
עד יולי 2019 מדיניות הממשלה היתה לא לגרש ילדים שמתחנכים במערכת החינוך הישראלית. כעת, בתקופה של ממשלת מעבר, רשות האוכלוסין וההגירה החליטה לשנות את המדיניות ולעצור את הילדים יחד עם הוריהם.
במהלך הקיץ, קיימו הילדים, הורים וחבריהם ללימודים קמפיין רחב , ברשת ובשטח נגד הגירוש, בקריאה להכיר בילדים שנולדו, גדלו והתחנכו בישראל ושישראל היא הבית היחיד שהם מכירים.
מאז תחילת החופש הגדול, נעצרו כמה ילדים הלומדים במערכת החינוך ביחד עם הוריהם, והוחזקו במשך ימים ארוכים בכלא. כולם שוחררו בתנאים מלבד אחד – רוהאן פרס, שגורש עם אמו מישראל באוגוסט. כוכב הרשת רז ספני הוביל קמפיין קורע לב שקורא להחזיר את רוהאן לארץ.
לדברי אחת האמהות, "אנחנו לא רוצות לראות מקרה נוסף כמו של רוהאן". היא הזכירה כי הילד היחיד שגורש היה מבית הספר ביאליק רוגוזין, שבו לומדים בעיקר ילדי מהגרים ומבקשי מקלט ואין בו הורים ישראלים שהפעילו לחץ נגד הגירוש.
אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.
בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.
בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.
זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית
לתמיכה – לחצו כאן