בעין המצלמה: חמש שנים למאבק העממי בכפר קדום
בימים אלה מציינים בכפר קדום חמש שנים מאז פרץ המאבק העממי על פתיחת הדרך לשכם, שנחסמה על ידי הצבא. בשיתוף פעולה עם פעילים בינלאומיים וישראלים נאבקים תושבי הכפר, בעוד בשביל הצבא - כל הדרכים כשרות כדי לגרום להם להתייאש. צפו בתמונות
לפני חמש שנים בדיוק, ביולי 2011 החלו תושבי הכפר קדום שבגדה המערבית להתארגן למאבק עממי בדרישה לפתוח את הדרך לשכם שנסגרה בהוראת הצבא בשנת 2003, כביכול לצuרכי בטחון. לאורך השנים עשה הצבא שימוש בטכניקות מגוונות ויצירתיות בניסיון לדכא את המחאה: כלבים, מחסומים ששימשו לענישה קולקטיבית נגד כל תושבי הכפר, מעצרים, פשיטות ליליות אלימות, שימוש תכוף בגז מדמיע ומי "בואש" שמרוססים גם ישירות על בתי התושבים, פיזור עלונים המאיימים על ילדי הכפר במעצרים, ירי של כדורי גומי, וגם שימוש בתחמושת חיה.
בכל יום שישי מתחילה מחדש המלחמה על פתיחת הכביש. תושבי הכפר יוצאים להפגין, כשלצידם תומכים מספר קטן של פעילים בינלאומיים ומספר קטן עוד יותר של פעילים ישראלים. ההפגנות התקבלו מהרגע הראשון באלימות מצד הצבא, ובתום רבות מההפגנות הכפר נראה כמו זירת קרב באדיבות רימוני הגז, ההלם והבואש הצה"ליים. בתגובה לאלימות מצד החיילים מבעירים לעיתים צעירי הכפר צמיגים, חוסמים את הגישה לכפר בסלעים וזורקים אבנים.
> מדוע חיילים במדים אמריקאים לקחו חלק בפיזור הפגנה בקדום?

מפגינים ניצבים מאחורי גדר תיל שנפרסה בכביש על ידי הצבא בזמן הפגנה נגד הכיבוש וההתנחלויות בכפר קדום 30 בדצמבר 2011 (אקטיבסטילס)

פעילה ישראלית נעצרת על ידי הצבא בזמן ההפגנה השבועית נגד הכיבוש וחסימת הכביש בכפר קדום 12 באוקטובר 2012 (אקטיבסטילס)
כפר קדום שוכן על הציר בין קלקיליה לשכם. למרות שהכפר עצמו ממוקדם בשטח בי, שנמצא בשליטה אזרחית פלסטינית כביכול, רבות מהאדמות החקלאיות של תושבי הכפר נמצאות בשטח סי, שנמצא בשליטה ישראלית ישירה.
מתוך 24 אלף הדונמים של אדמות הכפר החקלאיות הופקעו 4,000 לטובת ההתנחלויות מסביב, ול–11 אלף דונמים נוספים התושבים אינם מורשים להיכנס בלי אישור מצה"ל. על רבות מהאדמות שהופקעו מקדום נבנתה ההתנחלות קדומים, שהוקמה ב-1975, בחלקה על אדמותיו החקלאיות של הכפר. בשנת 2003, הורחבה שוב התנחלות קדומים על חשבון אדמות קדום, ונבנתה השכונה הצפונית. בעקבות הרחבת ההנחלות חסם הצבא את גישת תושבי הכפר הפלסטיני לכביש הראשי המקשר בין הכפר לשכם, העובר בין ההתנחלות לשכונה החדשה. כיום נאלצים התושבים לנסוע בכביש עוקף ומשך הנסיעה לשכם התארך מכרבע שעה לכארבעים דקות. חשוב לציין כי ההפגנות השבועיות מעולם לא התקרבו לבתי ההתנחלות היושבים על אדמת הכפר.
> פצועים מירי בהפגנות בנבי סאלח ובקדום

נערים מכפר קדום מחזיקים פלאייר ועליו תמונות של ארבעה נערים. על השלט נכתב בערבית: "אנחנו הצבא. היזהרו, אם נראה אתכם נעצור אתכם או נגיע לבתיכם". הפלאייר נתלה על קירות הכפר וליד ביתו של אחד הנערים על ידי הצבא במהלך פשיטה לילית ב-1 ביוני 2013 לפנות בקר. (אקטיבסטילס)

קרובת משפחה מתאבלת על סעיד ג'אסר בן ה-85 מכפר קדום שמת לאחר שחיילים ירו גז מדמיע לתוך ביתו במהלך הפגנה בכפר ב-1 בינואר 2014. ג'סיר פונה לבית החולים בשכם ונפטר שם כמה שעות מאוחר יותר. לאחר מסע הלוויתו יצאו צעירים מן הכפר לצעדת מחאה והתעמתו עם הצבא. (אקטיבסטילס)

צעירים פלסטינים זורקים אבנים לעבר חיילים במהלך עימותים בסיום מסע הלוויתו של סעיד ג'אסר בן ה-85 שמת לאחר שחיילים ירו גז מדמיע לתוך ביתו במהלך הפגנה בכפר קדום ב-1 בינואר 2014. ג'סיר פונה לבית החולים בשכם ונפטר שם כמה שעות מאוחר יותר. (אקטיבסטילס)

ילדי הכפר יושבים מחוץ לביתו של סעיד ג'אסר בן ה-85 שמת לאחר שחיילים ירו גז מדמיע לתוך ביתו במהלך הפגנה בכפר קדום. 4 בינואר 2014. (אקטיבסטילס)

גבר מקבל טיפול רפואי לאחר ששאף כמויות גדולות של גז מדמיע במהלך ההפגנה השבועית בכפר קדום. 24 בינואר 2014. (אקטיבסטילס)

ילד פלסטיני אוחז בתמונה של שני אסירים מהכפר במהלך ההפגנה השבועית בכפר קדום. 19 בדצמבר 2014. (אקטיבסטילס)
> בתקשורת הישראלית הקורבן הוא חייל שמנסה לעצור באלימות ילד פצוע
בזמן שרבים כל כך בתקשורת הישראלית זנחו את תפקידם והתגייסו לשמש ככלי תעמולה, "שיחה מקומית" גאה להיות מי ששומרת באופן עקבי על אמות מידה עיתונאיות וערכיות. אנחנו גאות וגאים להיות כלי התקשורת היחיד בעברית שמביא קולות מעזה באופן עקבי, ושחושף שוב ושוב את המנגנונים מאחורי מדיניות הלחימה הישראלית, שגובה את חייהם של עשרות אלפים בעזה ומפקירה למותם את החטופים הישראלים.
התפקיד שלנו בשדה התקשורת הישראלית הוא חשוב וייחודי, ונוכל להמשיך למלא אותו רק בעזרתך. הצטרפות לחברות "שיחה מקומית", על ידי תרומה חודשית קבועה בכל סכום, תסייע לנו להמשיך ולחשוף את המציאות. התרומות מקהל הקוראות והקוראים לא רק מסייעות לנו כלכלית, הן גם עוזרות לנו להבין שיש מי שעומדים מאחורינו, ושעבודתנו חשובה להם.
כאן אפשר להצטרף
לתמיכה – לחצו כאן