newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בכירים פלסטינים בי-ם: אל תשתמשו בנו כתירוץ לביטול הבחירות

הנשיא עבאס צפוי להודיע על דחיית הבחירות לפרלמנט הפלסטיני, בנימוק שישראל אינה מאפשרת בחירות בירושלים. אולם בעיר עצמה מתנגדים לכך בתוקף. "אם ישראל תמנע בחירות, צריך להגיב כמו הצעירים בשער שכם", אומרים שם

מאת:

גורמים רבים אישרו היום (שלישי) את המידע לפיו הרשות הפלסטינית הגיעה להחלטה כמעט סופית לבטל את הבחירות הפלסטיניות, שאמורות היו להיערך לראשונה מזה 15 שנה, בשל סירובה של ישראל לאפשר לפלסטינים בירושלים להשתתף בהן.

פעילים פלסטינים אמרו שמשמעות ההחלטה היא להעניק לישראל זכות וטו על קיום הבחירות הפלסטיניות.

חושש להפסיד בבחירות בגלל הפיצול בפת"ח. הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס ברמאללה (צילום: פלאש 90)

חושש להפסיד בבחירות בגלל הפיצול בפת"ח. הנשיא הפלסטיני מחמוד עבאס ברמאללה (צילום: פלאש 90)

לפי ועדת הבחירות הפלסטינית, מספרם של בעלי זכות ההצבעה הירושלמים אשר נרשמו להצביע בקלפיות בסניפי הדואר, על פי המתכונת שהונהגה בבחירות למועצה המחוקקת ב-2005, עומד על 6,300 איש בלבד. זאת בנוסף ל -150 אלף מצביעים שנרשמו להצבעה בקלפיות הממוקמות באזורים, שאינם זקוקים לאישורה של ישראל על פי הסכמים קודמים. למרות שלמספר הקטן של הפלסטינים הזקוקים ל"אישור" מישראל כדי להצביע לא תהיה השפעה מכרעת על תוצאות הבחירות, שכן מדובר על 6,300 איש מתוך יותר מ-2.5 מיליון בעלי זכות בחירה, ההשתתפות הסמלית שלהם חשובה לפלסטינים ולזכויותיהם במזרח ירושלים.

חבר הוועד המרכזי של פת"ח והשר לענייני אזרחים, השר חוסין א-שייח', אמר היום (שלישי) שממשלת ישראל הודיעה להם רשמית, כי עמדת ישראל בנושא קיום בחירות במזרח ירושלים עדיין שלילית. לדבריו, השמועות שהפיצו כמה מפלגות, ולפיהן ישראל הסכימה לקיים בחירות, כולל מזרח ירושלים, הן שקריות.

הסירוב הישראלי לאפשר לתושבי מזרח ירושלים להצביע בקלפיות בעיר מעניק לנשיא מחמוד עבאס את התירוץ לבטל את הבחירות לפרלמנט, שבהן תנועתו, מפלגת פת"ח, היתה צפויה להפסיד חלק ניכר מכוחה. זאת מכיוון שהתנועה התפצלה לשלוש רשימות מתחרות, מה שפתח את הדרך לחמאס להפוך לגוש הפרלמנטרי הגדול ביותר. הכוונה היא לרשימה ה"רשמית" של פת"ח; לרשימה בראשותם של נאסר אלקידווה, אחיינו של יאסר ערפאת ובכיר בפת"ח שיצא נגד הנשיא עבאס, ושל פדווה ברגותי, רעייתו של מרוואן ברגותי, התומך באופן גלוי ברשימה; ורשימה הנתמכת על ידי מוחמד דחלאן.

אולם למרות שהנימוק הצפוי לביטול הבחירות הוא חוסר הסכמתה של ישראל לקיים בחירות במזרח ירושלים, פעילים פוליטים פלסטינים בכירים בירושלים הביעו בפני "שיחה מקומית" התנגדות לביטול על יסוד התירוץ הזה. הם טענו שצריך לקיים את הבחירות בירושלים, גם אם ישראל תתנגד לקיומן.

"מקווה שהלחץ על ישראל יעבוד"

אחמד ע'נים הוא ירושלמי, איש פת"ח, המתמודד בבחירות ברשימת "חורייה" ('חירות' בערבית), הרשימה של נאסר אלקידווה ופדווה ברגותי. "ההחלטה לדחות את הבחירות היא החלטה מצערת", אמר ע'נים ל"שיחה מקומית". "סוגיית ירושלים לא צריכה לעמוד בדרכנו. על פי סעיף 117 בחוק ועדת הבחירות המרכזית הפלסטינית, ועל פי סעיף 6 בפרוטוקול הבחירות, הרשות הפלסטינית לא זקוקה לאישור הכיבוש כדי לנהל את הבחירות, ואין לישראל כל זכות וטו. על פי סעיף 6, צריך רק ליידע את הוועדות משני הצדדים על הסדרי הבחירות.

"אני מאמין שהיה צריך לקיים את הבחירות, גם ללא רשותה של ישראל, ואם היא תנסה למנוע אותנו בכוח, התגובה תהיה בכוח, כפי שקרה בנושא המחסומים במדרגות באב אל עמוד (שער שכם). הצעירים הראו כוח, כבוד וגאווה.

"אני עדיין מקווה שהמשך הלחץ על ישראל מצד האיחוד האירופי ומדינות אחרות יביא לשינוי עמדתה. אך עלינו כפלסטינים להבין כי בחירות הן זכות המובטחת לנו, על פי ההצהרה האוניברסלית על זכויות אזרחיות ופוליטיות, שהיא הצהרה עליה חתמה ישראל.

"מרבית זכויותיהם של הפלסטינים כמו מעבר חופשי בין הערים וביקור באתרים קדושים נשללו מהם, עכשיו נשללת מהם גם הזכות לבחור"

"העם הפלסטיני רוצה בחירות, 93.6% מבעלי זכות ההצבעה נרשמו לבחירות אלה. זה אחוז גבוה מאוד וזה משקף את עמדת הרחוב שרוצה לממש את זכותו. מרבית זכויותיהם של הפלסטינים כמו מעבר חופשי בין הערים וביקור באתרים קדושים נשללו מהם, עכשיו נשללת מהם גם הזכות לבחור. כל זה יביא לפיצוץ גדול. לדחיית הבחירות יהיה מחיר כבד לכולם, ובמיוחד לישראל.

"ישראל סובלת ממשבר פוליטי. האליטות הפוליטיות שלה גוררות את העם לבחירות חמישיות למען האינטרסים שלהן, ובמקביל הן מונעות מהפלסטינים לערוך בחירות שנתקעו במשך 15 שנה".

צריך ללמוד ממה שעשו הצעירים בשער שכם. פלסטינים חוגגים אחרי הגדרות המשטרתיות בכניסה לעיר העתיקה (צילום: אקטיבסטילס)

צריך ללמוד ממה שעשו הצעירים בשער שכם. פלסטינים חוגגים אחרי הגדרות המשטרתיות בכניסה לעיר העתיקה (צילום: אקטיבסטילס)

"ישראל רוצה פיצול פלסטיני"

גם ראסם עובידאת, מומחה לעניינים פוליטיים, פעיל פוליטי ותושב ירושלים, מתנגד בתוקף לביטול הבחירות בגלל סירובה של ישראל לקיים אותן בירושלים. "הטענה כי ירושלים היא הסיבה לדחיית הבחירות היא עובדה שנועדה לשרת משהו רחוק מהצדק", אמר עובידאת. "ירושלים חשובה מאוד לבחירות, אך ישנן סיבות אחרות לדחייה. הם (הרשות הפלסטינית, ב"ז) משתמשים בנושא ירושלים בכדי לכסות על הסיבות הללו, שכן המפלגות הפוליטיות הגדולות, במיוחד פת"ח, ייפגעו במקרה שייערכו הבחירות, מכיוון שכוחה של הרשימה המרכזית של פת"ח ייחלש מאוד (בגלל ההתמודדות הנפרדת של הרשימות של אלקידווה ודחלאן, ב"ז).

"חמאס היה מוכן להסכים עם פת"ח שעבאס ימשיך בנשיאות מבלי שהם יעמידו מישהו נגדו, בתמורה להבטחת מקום חשוב באש"ף ובמועצה המחוקקת לחמאס. אך לאחר שהתחילו הדיבורים על מועמדותו של מרואן ברגותי, אפשרות זו נהייתה קשה.

"מצד שני, המדינות הערביות באזור, בעיקר מצרים וירדן, וכן ארצות הברית ואפילו ישראל, כולן אינן רוצות בחירות ושינוי במערכת השלטון, מחשש שהחמאס יגיע לעמדות מנהיגות. הן גם חוששות מפני עלייתם של מפלגות אחרות או גורמים מפת"ח, שאולי לא יתנהגו כפי שמדינות אלה מצפות.

"יש גם מפלגות קטנות, המודעות לכך שהבחירות הללו עלולות לגרום להפסדן ובכך להפחית את תפקידן הפוליטי והחברתי, לכן עדיף להן להישאר במצב הנוכחי. אנו חיים במשבר פוליטי עמוק, וישראל מרוויחה מכך. מבחינת ישראל כל מה שמחזק את הפיצול הפלסטיני הוא טוב, וכל מה שמוביל לפיוס בין המפלגות הפלסטיניות רע ומסוכן מבחינתה. הבחירות עשויות להביא לפיוס, כך שהיא (ישראל) אינה מעוניינת בהן".

פדווה ח'דר, המועמדת מטעם מפלגת העם הפלסטינית (המפלגה הקומוניסטית לשעבר) במחוז ירושלים, אמרה: "לנו, בגוש השמאל המאוחד, יש עמדה מוצהרת מאז 2019 לפיה לא יהיו בחירות בלי ירושלים, אך ההחלטה על דחיית הבחירות חייבת להיות בהתייעצות עם כל המפלגות והכוחות. אין זו החלטה של איש אחד, במיוחד מכיוון שהכנו כמה הצעות לסוגיית הבחירות בירושלים, שהן אפשרויות והגיוניות ויכולות לאפשר לנו לקיים בחירות בירושלים למרות כל הבעיות.

"זהו שלב מסוכן עבור בני עמנו. אנו סובלים מהיעדרו של המחוקק הפלסטיני, והבחירות הן הזדמנות חשובה לפעול לפתרון בעיות וסוגיות רבות. שיעור האבטלה הגבוה, הבריחה של השקעות בחו"ל, שכר נמוך, פיטורים שרירותיים, מגבלות וכיבוש הם דברים שגורמים לרחוב לרתיחה ומעוררים אצלו צמא לבחירות".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ההצהרות בעלות אופי ג'נוסיידי של ראשי המדינה לא באו משום מקום. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בכנסת (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

ההצהרות בעלות אופי ג'נוסיידי של ראשי המדינה לא באו משום מקום. ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' בכנסת (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

סמוטריץ' או דו-לאומיות, אין דרך אחרת

האווירה הג'נויסיידית שהשתלטה על ישראל אחרי 7 באוקטובר היא לא סטייה, היא נעוצה בשאיפה הציונית הישנה לכמה שיותר קרקע עם כמה שפחות ערבים. המוצא היחיד הוא להכיר שהביטחון של היהודים תלוי בהכרה בדו-לאומיות של המרחב הזה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf