newsletter icon
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

אוניברסיטת תל אביב בשירות הלחימה בעזה

הפקולטה להנדסה באוניברסיטה מפעילה חמ"ל שמספק "פתרונות לאתגרים של לוחמים בחזית", בין השאר תשתיות לשידורים חיים ממצלמות שנושאים כלבי יחידת עוקץ, שהיתה קשורה להתקפות קטלניות על אזרחים פלסטינים בעזה

מאת:
תרגיל של לוחמי נח"ל ועוקץ ב-2022 (צילום: מיכאל גלעדי / פלאש90). למצולמים אין קשר לכתבה

פתרון זול ומיידי. תרגיל של לוחמי נח"ל ועוקץ ב-2022 (צילום: מיכאל גלעדי / פלאש90). למצולמים אין קשר לכתבה

אוניברסיטת תל אביב מפעילה "חמ"ל הנדסה" שמפתח טכנולוגיות לצבא הישראלי, כולל תשתיות לשידורים חיים ממצלמות שנושאים כלבים מיחידת הכלבנים של הצבא (עוקץ), שהיתה קשורה להתקפות קטלניות על אזרחים פלסטינים בעזה.

פרטי העבודה שמתבצעת בחמ"ל נחשפו בסרטון שפרסמה האוניברסיטה ברשתות החברתיות בשבוע שעבר, שבו תואר כיצד נפתח "חדר מלחמה" בקמפוס כדי לתמוך במאות אנשי סגל וסטודנטים שמשרתים במילואים.

"אתם ידעתם שמתחילת המלחמה פועל חמ"ל באוניברסיטת תל אביב שדואג ללוחמים שלנו בשטח?", אומרת הדוברת בסרטון, שמוצגת כבוגרת האוניברסיטה. לדבריה, בפקולטה להנדסה יש את המספר הגבוה ביותר של סטודנטים וסגל שמשרתים במילואים. עוד נאמר כי הוקם באוניברסיטה "החמ"ל של הנדסה" כדי להמציא "פתרונות לאתגרים של לוחמים ולוחמות שלנו בחזית".

בהמשך הסרטון מסופר כיצד אחת ההמצאות האלה אפשרה לחיילים ביחידת עוקץ לשדר שידור חי מהמצלמות שנושאים עליהם הכלבים. "פיתחנו פתרון זול ומיידי שמאפשר שידור בלייב מהמצלמה שעל הכלב ללוחמים ולוחמות בשטח. זה לא היה עד עכשיו", אומרת הדוברת.

יחידת עוקץ קשורה לכמה התקפות אכזריות על אזרחים פלסטינים בעזה. ביולי, דווח ב-Middle East Eye על מותו של מוחמד בהאר, בן 24 שסבל מתסמונת דאון, שחיילים הותירו אותו למות אחרי שכלב תקף אותו בבית משפחתו במזרח העיר עזה. משפחתו מצאה את גופתו הנרקבת בבית אחרי שבוע.

>> עדות: חיילים בעזה שיסו כלב שתקף למוות צעיר עם תסמונת דאון

הצבא אישר שחיילים השאירו את מוחמד הפצוע לבדו כדי לטפל בחיילים שנפצעו לאחר שהטנק שלהם נפגע. דובר צה"ל מסר כי "הצבא מצטער על הנזק שנגרם לאזרחים בזמן הלחימה".

ביוני, ארגון זכויות האדם האירופי – ים תיכוני (Euro-Med Human Rights Monitor) אמר כי הצבא הישראלי משתמש בכלבים באופן שיטתי כדי לתקוף אזרחים בעזה, אחרי שפורסם סרטון שבו נראה כלב תוקף אישה בת 60 בביתה במחנה הפליטים ג'באליה. האישה, דאולת אל-טנאני, אמרה שלכלב היתה מצלמה על גבו.

"התעוררתי מקולות של כוחות ישראליים שפרצו דרך הקיר לתוך הבית שלי. כלב שנושא מצלמה על גבו תקף אותי כמה שניות לאחר מכן, נשך אותי בכתף, כך שהשיניים הגיעו לעצם שלי", אמרה טנאני. "הוא גרר אותי החוצה. כשצרחתי בקול, החיילים צחקו ולא הציעו לי שום עזרה או טיפול רפואי". (בצבא טענו כי הכלב נחטף על ידי חמאס עם ציוד הלחימה שעל גבו, וכי "האירוע התרחש אחרי שנותק הקשר עם הכלב").

ביקורת על הקשרים לצבא

לפי הסרטון של אוניברסיטת תל אביב, לפחות 1,700 סטודנטים מהאוניברסיטה התגייסו בתחילת המלחמה באוקטובר 2023, ו-400 מהם עדיין נמצאים בשירות מילואים פעיל.

לאוניברסיטה יש קשרים מבוססים עם הצבא, שהיו פעילים עוד לפני המלחמה הנוכחית בעזה ובלבנון. בשנה שעברה, השיקה האוניברסיטה את תוכנית ארז, שמאפשרת למועמדים לקצונה מחילות היבשה להשלים תואר ראשון במדעי הרוח והחברה עוד בטרם סיימו את קורס הקצונה.

התוכנית עוררה ביקורת על המיליטריזציה של ההשכלה מצידן של קבוצות סטודנטים, בעיקר כאלה שמייצגות פלסטינים אזרחי ישראל. אך היא זכתה לתמיכתה של פרופ' רחל גלי צינמון, דקאנית הפקולטה למדעי הרוח באוניברסיטת תל אביב, לעומתן, הביעה את תמיכתה בתוכנית בראיון ל"שיחה מקומית": "אני לא חושבת שיש עוד צבא בעולם שעושה כזה דבר, שבזמן השירות הצבאי מכשיר חיילים לערכים הומניסטיים".

כמה סטודנטים פלסטינים באוניברסיטה אמרו ל-Middle East Eye שהם חשים יותר ויותר מבודדים בקמפוס. "אני הולך באוניברסיטה ויודע שחלק מהסטודנטים כאן משתתפים בחדרי מלחמה, מפתחים שיטות יעילות יותר לבצע ג'נוסייד בעזה", אמר סטודנט אחד, שהעדיף לדבר בעילום שם מחשש שיושעה אם ידבר. "הזיווג בין מיליטריזם למוסדות השכלה מקשים עליי מאוד להתרכז בלימודיי, מכיוון שאני כל הזמן מטיל ספק באידיאולוגיה שעומדת מאחורי מה שמלמדים אותי".

האקדמיה הישראלית נתונה לביקורת שהולכת וגוברת בשל קשריה לצבא ולפשעי המלחמה לכאורה שמתבצעים בעזה, ומוסדות בינלאומיים רבים מקפיאים את היחסים עם האוניברסיטאות בישראל. ביום חמישי, אמנסטי אינטרנשיונל הצטרפו לארגונים שמאשימים את ישראל בביצוע ג'נוסייד בעזה. עד כה נהרגו במלחמה כ-45 אלף עזתים, לפי משרד הבריאות הפלסטיני.

ארגון BDS קורא כבר שנים לחרם אקדמי על האוניברסיטאות בישראל, ומאשים אותן ב"שותפות בהפרות החוק הבינלאומי על ידי ישראל". באפריל, אקדמאים ישראלים ממוסדות שונים, ובהם אוניברסיטת תל אביב, אמרו ל"הארץ" שהם עומדים בפני "חרם חסר תקדים", בגלל הזעם הבינלאומי על המתרחש בעזה.

אבל יש מי שמציינים כי אקדמאים בישראל לא ממהרים להתבטא נגד המלחמה, ומותחים ביקורת על ראשי האוניברסיטאות על כך שאינם לוקחים אחריות על הקשר בין המוסדות שלהם לצבא. ד"ר ענת מטר, לשעבר מרצה לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב, מתחה ביקורת על דברים שאמרה לאחרונה מלאת שמיר, סגנית נשיא האוניברסיטה לבינלאומיות, שטענה כי נעשתה מודעת לשיתוף הפעולה עם הצבא רק "כשאוניברסיטה בבלגיה מודיעה לי על הוצאת חברי סגל שלנו מפרויקט מחקר בגלל דבר כזה".

"איך ייתכן שהיא לא טרחה לדעת את הדברים האלה?" אמרה מטר. "תפקידה הוא לדעת כיצד תורם המוסד שלה להעמקת הכיבוש".

Middle East Eye פנו לאוניברסיטת תל אביב בבקשת תגובה. היא תתפרסם אם וכאשר תתקבל.

לובנה מסארווה היא ראש דסק ישראל פלסטין ב-Middle East Eye

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
הרס באזור תל א-סולטאן ליד רפיח, בדרום רצועת עזה, ב-19 בינואר 2025 (צילום: עלי חסן / פלאש90)

הרס באזור תל א-סולטאן ליד רפיח, בדרום רצועת עזה, ב-19 בינואר 2025 (צילום: עלי חסן / פלאש90)

ממדי ההרס בעזה מקבילים להרס כמעט מוחלט של גוש דן

השמדת הערים ומרחבי המחיה ברצועה היא בכייה לדורות, ולא רק פשע מלחמה. ללא אסטרטגיית בנייה ברורה, המצוקה ההומניטרית תהפוך למצב קבוע שידון את העזתים למעגלים חוזרים של פליטות, עוני ונחשלות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf