newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מהומות ביפו בצל הקורונה: "אם היה שוטר אחד חכם זה היה נמנע"

ניסיון לעכב נער בן 16 במחסום משטרתי הסלים למעצר אלים של ארבעה צעירים ופציעת אישה – והוביל להתפרצות של מחאה. מאות שוטרים הגיעו ליפו, השליכו רימוני הלם ורדפו אחרי צעירים בסמטאות. ח"כ סאמי אבו שחאדה: "השוטרים סיכנו את כל יפו וגם את עצמם."

מאת:

בשעות אחר הצהריים היום (רביעי) – אחרי שמוקדם יותר התבצע ביפו מעצר אלים של ארבעה צעירים ונפצעה אישה – עשרות צעירים שרפו צמיגים, חסמו כבישים וזרקו אבנים על השוטרים שהגיעו למקום.

כמה תושבים סיפרו ל"שיחה מקומית" כי הכל התחיל כשבשעות הצהריים שוטרים הקימו מחסום באחד הרחובות הקטנים הסמוכים לרחוב יפת בשכונת עג'מי, במסגרת אכיפת הוראות משרד הבריאות. כמאל, צעיר בן 16 שהיה בסמוך למקום נעצר לבדיקה. במשטרה טענו שסירב להזדהות, אך תושבים טענו שתעודת הזהות שלו היתה בבית או שסירב לתת לשוטרים לגעת בתעודה מחשש לקורונה.

עימותים בין שוטרים לצעירים אחר שהמשטרה עצרה באלימות ארבעה צעירים ופצעה אישה, 1 באפריל (צילום: אורן זיו)

עימותים בין שוטרים לצעירים ביפו, ב-1 באפריל 2020 (צילום: אורן זיו)

כך או כך, האירוע הסלים במהירות לאלימות משטרתית. אישה שניסתה להגן על בנה מהשוטרים הופלה לרצפה, וארבעה צעירים נעצרו. תיעוד התקרית עלה לרשתות החברתיות ועורר סערה.

הצעירים שיצאו למחות אחר הצהרים הבעירו פחים ברחוב יפת, וסיפרו כי גם בימי שגרה ללא הקורונה, המצב ביפו מתוח ושוטרים עוצרים צעירים לבדיקה ללא הצדקה.

ח"כ סאמי אבו שחאדה מהרשימה המשותפת, תושב יפו, אמר כי "זו תוצאה של התנהגות לא אחראית ומיותרת. רימוני הלם, מסוקים, כוחות גדולים, כל זה בגלל מעצר של בן 16?"

לדבריו, "הצעיר שנעצר היה פחות מ-100 מטר מביתו. אם היה שוטר אחד חכם, כל זה היה נמנע. הם היו יכולים לצלם את הילד ולאתר אותו אחר כך. אבל בגלל ההתנהלות הזאת השוטרים סיכנו את כל יפו וגם את עצמם. תאר לעצמך שבין כל התושבים והשוטרים שהתקהלו היום היה חולה קורונה? הם לא מבינים את גודל האסון שיכול לקרות".

העימותים נמשכו עד שעות הערב, ומאות שוטרי יס"מ ומג"ב זרמו ליפו. הם השליכו רימוני הלם והשתמשו בתותח מים לכיבוי הפחים הבוערים. במשך כל שעות אחר הצהריים חג מסוק בגובה נמוך מעל בתי השכונה, ומדי פעם שוטרים רצו לסמטה כזו או אחרת בניסיון לעצור את הצעירים שהשתתפו במחאה. תושבים שעמדו במקום סיפרו כי אינם זוכרים מראות כאלה מאז אירועי אוקטובר 2000 ביפו.

ברחוב צדדי ליד כיכר חאג' כחיל עמדו כמה תושבים שהיו עדים לתקרית. אחד מהם, רמאדן אבו עמארה, תושב עג'מי שגם בנו נעצר באירוע, סיפר ל"שיחה מקומית" כי "הגעתי מהעבודה וראיתי ניידת ליד הבית, ילד על הרצפה עם אזיקים, ולא הבנתי למה.

עימותים בין שוטרים לצעירים אחר שהמשטרה עצרה באלימות ארבעה צעירים ופצעה אישה, 1 באפריל (צילום: אורן זיו)

שוטרי יס"מ ומג"ב ביפו, ב-1 באפריל 2020 (צילום: אורן זיו)

"היה מחסום עם שני שוטרים, הם עצרו את הנער לבדיקה כי הוא נראה מבוגר לגילו, אבל הוא הסביר להם שתעודת הזהות שלו בבית. לפי מה שהבנתי הרכב של היס"מ נתן לו מכה והם לא הזמינו אמבולנס. אבא שלו השתגע מזה, ואז התחילה מהומה. השוטרים תקפו אותי ואת הבן שלי, והוא נעצר".

אחלאס מחג'נה, שהותקפה על ידי השוטרים ופונתה לבית החולים, סיפרה לאחר שחזרה לביתה כי "הם לא הסבירו שום דבר. עמדנו רחוק מהאירוע, ליד הכניסה לבית שלנו. עמדתי עם הבן שלי והסתכלתי על האירוע. פתאום השוטרים התחילו להרביץ לכל בחור שעבר ותקפו גם אותי. הם חנקו ודחפו אותי לרצפה. קיבלתי מכה ונפתח לי הראש. עשו לי תפרים ביד ובראש בבית החולים".

גם לדברי מחג'נה האירוע היה מיותר לגמרי. "אם מישהו עשה משהו אפשר לקחת אותו לתחנה, לא לעשות מהומות כמו שהשוטרים עשו פה. אבל זה קשור לשנאה של השוטרים שהם מוציאים עלינו".

אחלאס מחג׳נה שנפצעה באלימות שוטרים, בביתה ביפו לאחר ששוחררה מבית החולים, 1 באפריל (צילום: אורן זיו)

אחלאס מחג'נה שנפצעה באלימות שוטרים, בביתה ביפו לאחר ששוחררה מבית החולים, 1 באפריל (צילום: אורן זיו)

תושבים אמרו ל"שיחה מקומית" כי בשבועות האחרונים חלה עלייה בנוכחות ובהצקות המשטרתיות בשכונה. לפני כשבועיים הותקפו שני צעירים על ידי שוטרי יס"מ ונזקקו לטיפול רפואי. על פי עדויות הצעירים השוטרים התחילו להכות אותם ללא סיבה, ואחד השוטרים אמר כי בכוונתם להפוך את יפו לעזה.

לדברי פאטמה, סבתו של אחד הנערים שנעצר, "השוטרים צריכים להיות בצד של האנשים. אם יש בעיה אפשר לדבר ולהסביר, ולא לרדוף ולהכות ילדים ונשים".

אבו שחאדה, שהגיע למקום ושוחח עם מפקד תחנת יפו בניסיון לשחרר את העצורים, ביקש להדגיש כי לא ניתן לנתק את האירוע ממשבר הקורונה. לדבריו, "אנשים פה בכל מקרה בלחץ ובחרדה, הם יושבים כל היום בבית ורבים איבדו את עבודתם והפכו מובטלים. ובתוך זה השוטרים באים ומתנהגים בצורה כזאת, ללא כל הגיון".

אבו שחאדה קרא "להעמיד לדין את האחראים על קבלת ההחלטות במשטרה שהובילו למצב מסוכן זה. יחד עם זאת אני קורא לכל התושבים להישאר בבתים ולא לשכוח שאנחנו מתמודדים גם עם סכנת התפשטות הקורונה".

מהמשטרה נמסר כי "במסגרת פעילות סיור של פיקוח ובקרה שגרתית הבחינו שוטרים ביפו בגבר שסירב למסור את פרטיו, ולאחר דין ודברים עמו הגיחו עשרות אנשים ובני משפחתו לעבר השוטרים, כיתרו אותם והתגודדו סביבם, הכל במטרה למלט את הבחור מבדיקת המשטרה. חלקם אף התעמתו עם הכוחות ותקפו אותם באלימות".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf