newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"המחלוקת בין רע"מ למשותפת פוגעת בחברה הערבית"

מאז שרע"מ נכנסה לקואליציה התגברו המתחים בינה לבין המשותפת, כשהמפלגה האסלאמית מתנגדת אוטומטית לכל צעד שיכול להירשם לטובת יריבתה. יש מי שמסתכלים על ההתפתחויות בחשש. "הייאוש הפוליטי ברחוב הערבי מתעצם"

מאת:

האופוזיציה, בהובלת הליכוד, מנסה עדיין לשמר את אווירת הבחירות עם ויכוחים יומיומיים, ונראה שגם בחברה הערבית עוד לא נרגעה התחרות העזה בין המפלגות. המריבות בין הרשימה המשותפת לרע"מ באות לידי ביטוי בכנסת, ברשתות החברתיות, וגם ברחוב.

רע"מ, שהפעם אחזה בגישה חדשה והצטרפה לקואליציה, נקטה בכמה צעדים שנויים במחלוקת מאז, למשל תמיכתה בהארכת תקנת חוק האזרחות (איחוד משפחות שאחד מצדדיהן הוא פלסטיני מהגדה המערבית או מעזה).

יו"ר רע"מ, ח"כ מנסור עבאס, ויו"ר הרשימה המושתפת, ח"כ איימן עודה, בכנסת ב-26 ביולי 2021 (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

התחרות העזה לא נרגעה. יו"ר רע"מ, ח"כ מנסור עבאס, ויו"ר הרשימה המושתפת, ח"כ איימן עודה, בכנסת ב-26 ביולי 2021 (צילום: יונתן זינדל / פלאש90)

המפלגה התנגדה גם להצעתו של ח"כ איימן עודה, יו"ר המשותפת, להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית בנושא הפשיעה בחברה הערבית, ובאחרונה הצביעה נגד הצעתו של ח"כ אחמד טיבי לאפשר לאזרחים לחבר את בתיהם לחשמל ללא צורך בטופס 4.

הצעתו של טיבי נועדה לעזור לאלפי משפחות ערביות, והתנגדותה של רע"מ נבעה רק מכך שהמשותפת היא זו שהגישה את הצעת החוק. במפלגה מדגישים פעם אחר פעם שיכשילו כל ניסיון של המשותפת להשיג הישגים. זאת, אף שהם עצמם טרם השיגו שום הישג בשטח עבור החברה הערבית, והכל נותר עדיין בגדר הבטחות.

סירובה של רע"מ לתמוך בהצעת החוק של טיבי לחיבור בתים לחשמל הובילה למריבה עזה בין טיבי לח"כ ואליד טאהא מרע"מ במהלך הדיון בכנסת, שכללה חילופי האשמות בין שני הצדדים.

רע"מ אינה מסתירה את עמדתה בנושא. ראש הרשימה, ח"כ מנסור עבאס, אמר בשבת לערוץ 11 ש"אם המשותפת תרצה להציג הצעת חוק כלשהי, היא צריכה לפנות אלינו. אנו הכתובת שלה בקואליציה הממשלתית".

טיבי, מצדו, לא מסתיר את הכעס שלו על רע"מ. לדבריו, "אין ספק שההתנהלות של רע"מ כחברה בקואליציה היא בעייתית. לדעתנו הם עשו טעות כשנכנסו".

בנוגע לאירועים שקרו ביום רביעי בכנסת, אומר טיבי: "כמעט כל סיעות הבית היו בכיוון של תמיכה בהצעת החוק שלי על חיבור בתים לחשמל ללא טופס 4 בקריאה הטרומית, אבל רע"מ הטילו וטו, והודו בפומבי שהם נגד ההצעה שלנו כי הם לא רוצים שהמשותפת תעביר הצעות חוק חשובות כאלה, הם רוצים לעשות את זה כדי לקבל את הקרדיט.

"אני חבר כנסת ותיק. הרבה זמן לא ראיתי התנהלות כזאת, וזה מצער מאוד. בינתיים רע"מ הצביעה בעד חוק האזרחות ונגד איחוד משפחות, וזה דבר חסר תקדים. הם חיים בשלום עם דברים שהם בניגוד מוחלט להשקפת עולמם הדתית. הם הצביעו גם נגד ועדת חקירה לבדיקת הפשיעה, ועוד ועוד".

לדברי טיבי, "הם בולעים הרבה צפרדעים בתקווה שיגיעו להעברת תקציבים לחברה הערבית, ואני מניח שבאמת יהיו יותר תקציבים לחברה הערבית לעומת מה שהיה בתקציב הקודם, תוכנית 923 שתהיה המשך לתוכנית 922 (תוכנית החומש לפיתוח כלכלי בחברה הערבית; ב"ז). אבל לתת יותר כסף זו לא אידיאולוגיה.

"איחוד משפחות זה אידיאולוגיה, התנגדות להריסת בתים, תכנון ובנייה – זה אידיאולוגיה. ושם לא רק שאין הישגים, יש כישלונות. ההריסות בנגב ובירושלים המזרחית נמשכות, ויש גם את צעדת הדגלים, הכשרת מאחז אביתר, החלטות על בנייה חדשה בהתנחלויות. ולכן כשהמשותפת קוצרת הצלחות הם מרגישים שצריך לבלום אותנו. אני הצעתי להם שיתוף פעולה בהצעת החוק שלנו, אבל הם דחו את ההצעה והתעקשו להיות נגד".

ח"כ טאהא, מספר 2 ברע"מ, סבור שלתאר את המתרחש בין המשותפת לרע"מ כ"מתח" זה מוזר. לטענתו, המצב הזה הוא נורמלי, מכיוון שרע"מ נמצאים בקואליציה והמשותפת באופוזיציה. "בחרנו בדרך אחרת, ואנחנו רוצים להשיג את המטרות של עמנו בדרך הזו. אנחנו רואים שהשיטה של שאר הצדדים, עם נאומים וצעקות מדוכן הכנסת, לא הביאה תועלת", הוא אומר.

לגבי חוק החשמל, אומר טאהא: "אני לא יודע לאן חוק כזה יגיע מהאופוזיציה. הממשלה תזניח את ההצעה, תעכב אותה ולא תעבוד עליה ברצינות. העברת החוק בקריאה טרומית לא אומרת כלום. יש דרך שהצעת החוק הזאת צריכה לעבור כדי שתאושר בסופו של דבר. אם אנחנו נמשיך בה, זה בוודאי יעבור במהירות, מכיוון שאנחנו בתוך הקואליציה ונפעיל את הלחץ שלנו".

עם זאת, טאהא מודה שחוק שהעביר לפני יותר מחודשיים בוועדה המסדרת, הקשור לזכויות עובדים, לא התקדם עד כה – כמו במקרה של החוק שהגיש טיבי לפטור סטודנטים מתשלומי ביטוח לאומי, שעבר בוועדה המסדרת באותו יום. טאהא מצדיק את העיכוב בכך שהקואליציה עסוקה בהרבה דברים.

טאהא מאשים את המשותפת ב"פיזור עפר בעיניים". לדבריו, "כל מה שהמשותפת עושה עכשיו זה לחפש כותרות בתקשורת. אם הם יגיעו למסקנה שהם רוצים שיתוף פעולה אמיתי אתנו, ייתכן שנדון אתם בנושא". הוא מדגיש כי נכון לעכשיו, ברע"מ לא מתכוונים לסייע למשותפת להשיג הישגים פוליטיים.

טאהא מאשר כי קיבל הצעה להיות סגן שר, לפי ההסכם הקואליציוני, אך סירב. הוא מאשר גם כי ההצעה עדיין תקפה לח"כ מאזן גנאים, אך טרם התקבלה החלטה בעניין. אם גנאים יתמנה לסגן שר הוא יתפטר מהכנסת, ואימאן חטיב יאסין תחליף אותו במסגרת החוק הנורווגי.

לדבריו, "אנחנו כעת במבחן זמן, שתוצאותיו ייחשפו בקרוב. ההישגים לא יושגו תוך יומיים כמובן. אם נצליח להשיג אותם, לא יהיה לנו צורך בקמפיין בחירות. אם לא נצליח, נגיד שעבדנו 70 שנה באופוזיציה ולא השגנו את מה שרצינו, אז רצינו לנסות להביך את המערכת הזאת מבפנים כדי לחולל שינוי. ייתכן שיתברר שהמערכת הזאת כל כך גזענית ששום דבר לא ישנה אותה. לא נתחמק מאחריות על ההחלטות שלנו".

"אנחנו בסכנה"

המחלוקות בין רע"מ למשותפת משפיעות מאוד על הרחוב הערבי. בבחירות שנערכו בשנים האחרונות ראינו כי שיעור ההצבעה בקרב האזרחים הערבים יורד דרמטית בכל פעם שהיה פיצול, ועלה בכל פעם שהצדדים התאחדו תחת רשימה אחת.

ד"ר רנא זהר-קריני, מרצה וחברה לשעבר בעיריית נצרת, אומרת: "במצב פוליטי, חברתי וכלכלי תקין בכל מדינה דמוקרטית אמיתית, תחרות בין מפלגות ודיון אידיאולוגי, גם אם הוא קשה, זה דבר בריא. זה נותן לגיטימציה להבדלים בין השקפות, ואפשרות לאנשים להתבטא באמצעות נציגיהם, וגם מעלה את המודעות הפוליטית של אנשים כשהם עוסקים בדיון".

עם זאת, לדבריה, "אזרחי המדינה הערבים חווים תנאים פוליטיים חריגים, שמתקדמים במהירות לעבר פשיזם. אנחנו נמצאים במצב חברתי אומלל, בחברה שבה הפשע, שפיכות הדמים והדמעות הפכו לסצנה יומיומית.

"כלכלית, שנים ארוכות של מדיניות ניאו-ליברלית שיישם פה בנימין נתניהו (ועכשיו נפתלי בנט) פגעו בחברה הערבית וגרמו לה להתרושש עוד יותר, ומשבר הקורונה החמיר את המצב.

"מצבם של הערבים הפלסטינים במדינת ישראל, תחת מערכת השלטון האתנית הדמוקרטית שלה, הוא מצב חירום, שרחוק ממצב רגיל ובריא של בני אדם שמאפשר צמיחה והתפתחות. בנסיבות אלה, אני לא רואה מקום לתחרות בין בני העם האחד.

"כולם סובלים, ללא אפליה, ממדיניות מוסדית של אפליה. אנחנו לא על קצה התהום, אנחנו בתהום. אנחנו צריכים את כל האנרגיות שלנו כעם – מהמפלגות, מהמוסדות ומהחברה האזרחית – כדי להתנגד לאפליה גזענית ולפשיזם. אנחנו צריכים גם שהסוגיה שלנו תגיע לגופים בינלאומיים. אנחנו בסכנה.

"המחלוקת בין רע"מ למשותפת פוגעת בנו מאוד כחברה. היא פוגעת ביכולת שלנו להתאחד ולהתנגד, ומשרתת מאוד את אויבי עמנו. פלורליזם הוא דבר מבורך, והוא תמיד היה קיים תחת המטריה הלאומית של אזרחי ישראל הפלסטינים, כשארבע המפלגות השונות התאחדות בחסות המשותפת ו-ועדת המעקב. זו אינה השקפה חלומית או רומנטית. זהו צורך דחוף בהישרדות ובהשפעה באמצעות המשקל האיכותי שלנו".

לטענת זהר-קריני, הגישה של רע"מ כבר נוסתה – ונכשלה. "ההשפעה שעליה הם מדברים, מתוך הקואליציה, פרטים, לא העם.

"מה שחדש פה הוא שמפלגה ערבית נכנסה לראשונה לקואליציה, ולא ערבים שהם חברים במפלגה ציונית. זו אינה גישה חדשה. זה ידוע, נבדק ונכשל. חברי המפלגות הציוניות תמיד שיבחו את יכולתם להשפיע מבפנים, וחלקם גם מילאו תפקיד שר, כמו ראלב מג'אדלה למשל (ממפלגת העבודה, שכיהן כשר המדע, התרבות והספורט; ב"ז). ומה היתה התוצאה? אולי השפעה מוגבלת מאוד על רמת הת, אין בגישתם כל חדש, וכניסתם לקואליציה – והתשלום המופקע על כך באמצעות עמדות עוינות לאינטרסים של החברה הערבית – לא השפיעה עד כה על החברה הערבית.

"אומרים שיש לתת לגישה החדשה הזאת הזדמנות להוכיח את עצמה. ואני אומרת שיש לתת לרעיון של הרשימה המשותפת הזדמנות אמיתית להוכיח את עצמו. הוא עמד להתגבש, ולהתחיל להתפתח בצורה ובגודל, עד שנפגע מרע"מ שפירקה אותו עוד לפני שהצליח להרים את ראשו.

"בהתאם לכך, אני מקווה שהנהגת רע"מ ותומכיה ישקלו את עמדתם מחדש. זו הרפתקה, בתקופה שבה אנחנו זקוקים מאוד ליציבות, להרים את הראש, להתעמת ולהשיג מטרות בדרך שאנו מכירים היטב ושהוכיחה את עצמה – המאבק הפרלמנטרי והחברתי העממי. ההזמנה פתוחה, וזה עדיין לא מאוחר מדי".

"המתח הגואה בין המשותפת לרע"מ כבר נתן את אותותיו והראה את השפעותיו", אומר מוחמד דראושה, מנהל אסטרטגיה במרכז לחברה משותפת – גבעת חביבה ויו"ר מפלגת מעאן, שהתמודדה בבחירות האחרונות.

לדבריו, "שיעור ההצבעה הנמוך מאוד בסבב הבחירות האחרונות היה הצבעת אי אמון בשתי האופציות הפוליטיות הקיימות, שלא יודעות להסתדר ביניהן. שתיהן משכו בקושי 36% מהמצביעים הערבים. וההתפתחויות של החודשיים האחרונים, שמראות יותר קיטוב בין שתי המסגרות הפוליטיות הערביות, מוסיפות רגשי גועל ובחילה מהפוליטיקה הערבית.

"הפוליטיקה הזאת לא מכירה תחתית בהכפשות ההדדיות, ובו בזמן לא משנה מהותית את המציאות של האזרח הערבי, שקיווה פעם, כששלח 15 מנדטים לכנסת, שהשתתפות פוליטית תסייע להוציא אותו מבעיותיו".

דראושה טוען כי "הרגשת היאוש הפוליטי ברחוב הערבי מתעצמת עם השיח המאוד רדוד וחסר התועלת של המפלגות הערביות". הוא הזהיר תמיד מנטישה של הציבור הערבי את הזירה הפוליטית, ובחר בבחירות האחרונות להתאחד בסוף עם המשותפת, כדי לא לשרוף עוד קולות.

לדבריו, "מי שקיווה שהוויכוח הפוליטי יביא תוצאות ויגביר את המודעות הפוליטית בקרב הציבור הערבי מתבדה יום אחרי יום. אנחנו דווקא חווים נטישה פוליטית, במקום מעורבות פוליטית.

"רע"מ מנסה להמציא מחדש דרך שכבר ננטשה, להפוך למפלגת לוויין של מפלגות השלטון. זה לא הועיל בשנות ה-50 וה-60, וספק אם הדרך הזאת תשכנע את בני הדור הרביעי בחברה הערבית. המשותפת מצדה מתבוססת במיחזור של אמירות מיושנות, שהתאימו לשנות ה-70 וה-80, כשנולד הדור המתעמת בחברה הערבית.

"כנראה ששתי המפלגות לא הפנימו איפה נמצא האזרח הערבי, והן משדרות על גלים ישנים מדי. לא נראה לי שהאופציות הפוליטיות הקיימות עונות על הלך הרוח החדש של החברה הערבית, שמחפש דרך פוליטית פרקטית, אבל כזאת שתשמר לו את הגאווה של הדור הזקוף.

"נולד דור מצליחן, נוצר מעמד ביניים, אינטליגנטי, מודרני, שיש לו תביעות ממנהיגיו. או שתיוולד מסגרת פוליטית הולמת שתוכל להכיל את החדשנות, שתהווה זרם מרכזי בחברה הערבית, או שנראה דווקא נהירה למפלגות היהודיות, שיוכלו למשוך אליהן את המתוסכלים פוליטית בחברה הערבית ואת המחדשים באמצעות שיח רלוונטי, שמקדם השתלבות עם שוויון, במקום הזדנבות או סתם צעקנות".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf