newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הסירחון של בית אלפא בשירות משטרים רודניים

בתיעוד שהתפרסם ממחאות החרדים בירושלים, כיכבו מכתזיות "הבואש", בהן עושה המשטרה שימוש לסמן ולפזר מפגינים. רכבי הענק הללו, כך מסתבר, מיוצרים בקיבוץ "בית אלפא" - שלא מהסס להעמיד אותם לרשות מדינות המפרות זכויות אדם

מאת:

כותב אורח: איתי מק

בשבוע שעבר נחסמה הכניסה לירושלים ליד גשר המיתרים בשל הפגנות של מאות חרדים מהפלג הירושלמי, אשר מחו על מעצריהם של בחורי ישיבות עריקים. המשטרה שלחה למקום רכבים נגד הפגנות המפזרים מים צבעוניים, ותמונות של פיזור מים בצבע כחול זרחני לעבר המפגינים החרדים פורסמו בכל ערוצי התקשורת, כנראה בעיקר בשל האטרקציה הוויזואלית ולא בזכות הבנת הקונטקסט.

רכבים אלה, המיוצרים בקיבוץ בית אלפא, קיבוץ של השומר הצעיר, נמכרים למשטרים רודניים ברחבי העולם כבר עשרות שנים, ומפזרים מים בצבעים זרחניים בוהקים. המים לא מותזים בשביל האסתטיקה, אלא כדי שהמפגינים המשתתפים בהפגנות יסומנו בצבע ויאלצו להיתפס ולהיעצר גם אם יעזבו את מקום ההפגנה.

> אף אחד כבר לא יוכל להתעלם מהפלג הירושלמי

מכתזית, "בואש", המיוצרת בקיבוץ "בית אלפא" של השומר הצעיר (צילום: פלאש90)

מכתזית, "בואש", המיוצרת בקיבוץ "בית אלפא" (צילום: פלאש90)

השומר הצעיר ומשטר פינושה

לילי טראובמן, תמרה סנטוס טראובמן ודניאל סילברמן, ניצולי משטר פינושה בצ'ילה, שבני משפחתם נחטפו ונעלמו, הגישו עתירת חופש מידע בישראל לגילוי קשריה של ישראל עם משטר פינושה.

לעתירה צורף תצהיר של איתן קלינסקי. בשנת 1989 נשלחו איתן ורעייתו מטעם הסוכנות היהודית ללמד בבית ספר היהודי בסנטיאגו, בירת צ'ילה. היו אלה שלהי תקופת הדיקטטורה הרצחנית של פינושה, האחראית לרצח ולהעלמה של כ-3,200 אזרחים, ולעינויים – מן האכזריים בהיסטוריה המודרנית – של כ-40,000 איש. איתן ורעייתו נכחו בעשר הפגנות למען סיום הדיקטטורה ומעבר לדמוקרטיה. כך איתן תיאר בתצהירו:

"באחת ההפגנות בסנטיאגו היו רכבים עם זרנוקי מים בצבע, כאשר כל כמה דקות התחלף הצבע של הסילון, למשל ירוק מאוד בולט. השליח של השומר הצעיר אמר לי תסתכל כתוב "הקיבוץ הארצי השומר הצעיר". כולנו ידענו שזה תוצרת קיבוץ בית אלפא. המים עם הצבע הדפו בעוצמה את האנשים והיה גם חלון ראווה אחד שקרס. אני הייתי שליח של מדינת ישראל ולא יכולתי להלעיז על המדינה וביטאתי את הכאב פנימה.

דווקא ההורים מצד שמאל פנו אלינו ואמרו איך זה שישראל תומכת בפינושה. אני לא אמרתי מילה רעה אחת על ישראל ובבית זעקתי לקירות. ההפגנה עם רכבי המים הייתה קשה, המפגינים לא ויתרו. רק כתוצאה מזרנוקי המים הם נסוגו. סיפרו לי אחרים שבהפגנות ליד האוניברסיטאות בעיר הישנה יותר, היה שימוש מסיבי יותר ברכבי המים. אני ראיתי אותם רק בפעם הזו, בהפגנה לציון ההפיכה בספטמבר 1989."

לפי דו"ח הוועדה הממשלתית הצ'יליאנית לחקר הפשעים של משטר פינושה, בשנת 1989 נרצחו או הועלמו 19 אזרחיות ואזרחים בבירה סנטיאגו. תקופת סוף שנות השמונים הייתה תקופה קריטית בצ'ילה, העולם כולו עצר את נשימתו כדי לראות אם פינושה יאפשר את המעבר לדמוקרטיה.

היקף הדיכוי הצטמצם אמנם ביחס לשנים הקודמות, והמונים הפגינו בצ'ילה לתמיכה בדמוקרטיה, אך כוחות הביטחון של פינושה המשיכו לענות, להעלים ולרצוח אזרחים ואזרחיות שהשתתפו בהפגנות, ובפרט את אלה שזוהו כמנהיגים או כפעילים בולטים למען המעבר לדמוקרטיה.

> אסור לנו לשתוק מול ייצוא הנשק לרצח מוסלמים במיאנמר

מפגינים חרדים בירושלים מתגוננים מעוצמת זרם "הבואש". המפגינים מדווחים על ריח קשה שלא עוזב אותם במשך מספר ימים אחר ההפגנה (צילום: אורן זיו, אקטיבסטילס)

מפגינים חרדים בירושלים מתגוננים מעוצמת זרם "הבואש". המפגינים מדווחים על ריח קשה שלא עוזב אותם במשך מספר ימים אחר ההפגנה (צילום: אורן זיו, אקטיבסטילס)

לפי תמונות ודו"ח של ארגון אמנסטי הבין-לאומי, גם בבורונדי התגלה שימוש ברכבים נגד מפגינים מתוצרת קיבוץ בית אלפא, מאז שהחל שם משבר פוליטי חמור ביותר באפריל 2015, על רקע הארכת הכהונה של הנשיא קורונזיזה בניגוד לחוקה. לפי אתר האינטרנט של קיבוץ בית אלפא, ביוני 2013 ביקר שר הפנים של בורונדי במפעל לייצור הרכבים נגד מפגינים. הרכבים נמסרו לבורונדי ככל הנראה בראשית 2015. בשנתיים האחרונות קיימת באו"ם ובקהילה הבין-לאומית התרעה על חשש להיווצרות תנאים לרצח עם בבורונדי, והאיחוד האירופאי הקפיא את כל הסיוע לממשלת בורונדי.

בין היתר, מפגינים נרצחים בהפגנות או בביתם, גופות נמצאות ירויות עם ידיים קשורות מאחור, כולל גופות קטינים, חלק מהגופות מושחתות ואיבריהן חתוכים, פעילי זכויות אדם ועיתונאים נרצחים ונעלמים, הממשלה והאופוזיציה מבצעות פעולות נקם בשכונות מגורים המזוהות עם הצד היריב, וקרבות ספורדיים מתקיימים במקומות שונים ברחבי המדינה, בפרט בבירה בוג'ומבורה. חלק מהעצורים נלקחים למתקני מעצר סודיים, בין היתר בבתיהם של הנשיא והשר לביטחון פנים. גורמים במערכת הביטחון הבורונדית הודו שהכינו רשימות חיסול של פעילי אופוזיציה ושל אנשי כוחות הביטחון שהמשטר הטיל ספק בנאמנותם.

> אהוד ברק, מה עשית בקיץ האחרון?

לפי דוחות של האו"ם מספטמבר 2016 ומאוגוסט 2017, ייתכן כי הפשעים בבורונדי הם פשעים נגד האנושות. צוותי המומחים של האו"ם קבעו שכוחות הביטחון של הממשלה מפעילים כוח מוגזם כלפי מפגינים – בין היתר, בשימושם באש חיה כלפי מפגינים, כולל כאלה שניסו לעזוב את ההפגנה, ובתקיפת מפגינים גם לאחר שההפגנה פוזרה. כמו-כן נמצא כי "היחידה המיוחדת נגד הפגנות" של המשטרה הסבה את תחנתה בבירה בבורונדי למרכז עינויים.

האזרחים והאזרחיות שנעצרים, במיוחד על רקע השתתפות או חשד להשתתפות בהפגנות, סובלים מעינויים קשים הכוללים, בין היתר: חיבור משקולות לאשכים ומשיכת חוט הקשור לאשכים; ריסוק אצבעות ידיים ורגליים באמצעות צבת; כליאה במיכל סגור; כפייה לשהות עם גופה של קרוב משפחה; כפייה לשבת על חומצה, שברי זכוכית או מסמרים; אונס קבוצתי, גם בנוכחות ילדים; החדרת ידיים וחפצים לאיברי המין של נשים וילדות; הזרקת רעלים לאשכים ולחלקים אחרים של הגוף; דקירה באמצעות סכין או מצ'טה; דקירה בחזה של נשים; חשמול; שריפה באמצעות מבער; כיסוי הגוף בבוץ ושפשופו לאחר מכן; קשירת ידיים מאחורי הגב לתקופה ממושכת; השפלה ושימוש בביטויים משפילים, כולל על רקע אתני; הכנסת אצבעות לעיניים; ותלייה במהופך.

> המרוויחים הגדולים מפסק הדין של העליון הם הרודנים של רואנדה ואוגנדה

במאי 2016 התרחש בבורונדי אחד האירועים התמוהים ביותר. לאחר שכמה תלמידים קשקשו על גבי תמונות של הנשיא הושעו מאות תלמידים מלימודיהם. כ-60 תלמידים הוחזקו בידי השב"כ של בורונדי והמשטרה השתלטה על כ-16 בתי ספר.

הנורמלי של קיבוץ בית אלפא אינו נורמלי

בשנים האחרונות סיקרה התקשורת את החינוך למיליטריזם בהתנחלויות, המתחיל לעתים בגיל צעיר. נראה שבעת שהשמאל הציוני הישראלי מודאג ממערכת החינוך בהתנחלויות, הוא שכח להביט מה קורה בחצר האחורית שלו. לא רק שחברי קיבוץ בית אלפא מממנים את חיי הקהילה שלהם ממכירת רכבים לפיזור הפגנות ולסימון מפגינים, שבפועל קל יותר לעצור אותם – מאתר האינטרנט של הקיבוץ עולה שאין מדובר בסיבה לבושה, אלא דווקא בסיבה לגאווה.

בין מודעות ודיווחים על איסוף בקבוקי זכוכית למחזור, מסיבת בריכה, ערב שירה בציבור, הצלחה של גידולי השדה, תערוכת ציור של חבר הקיבוץ, ומסיבות יום הולדת לחברים שהגיעו לגבורות, מופיעים גם דיווחים על טקס חניכת רכב חדש ומתקדם לפיזור הפגנות למשטרת ישראל, על הגעה של משלחת מהמשטרה של קניה למפעל הרכבים לפיזור הפגנות, ועל ביקור משלחת משטרת ריו דה ז'ניירו לבדיקת קבלה של רכב לפיזור הפגנות.

באפריל 2011 נערכה מסיבת פרידה למנהל היוצא של מפעל הקיבוץ, שכללה תחרות אפיית עוגות משוקולד. מרכז המשק בקיבוץ בירך ואמר: "גולת הכותרת לדעתי של תקופה זו היו מכירה של 45 מערכות לדיכוי מהומות לבתי כלא בקליפורניה, הטסת 30 רכבים לפיזור הפגנות לזימבבואה באמצעות הטסתן במטוס אנטונוב רוסי ענק, וייצור 17 רכבים לפיזור הפגנות תוך כארבעה חודשים (זמן קצר ביותר) במפעל נורול שבתורכיה והובלתם דרך היבשה ובטיסה לקזחסטן, שבכל אלה הייתה זו היד המכוונת שלך שדאגה שהעסקאות הללו יבוצעו ויושלמו".

כיצד ההורים בקיבוץ בית אלפא מסבירים לילדיהם מה מייצר המפעל שלהם ולמי הוא מוכר את מוצריו? מה עושה הורה בקיבוץ שילדו מזהה במסך הטלוויזיה את הרכב תוצרת הקיבוץ מפזר מים על מפגינים חרדים בירושלים, או על מפגינים למען הדמוקרטיה בבורונדי? האם יש אדם אחד בקיבוץ שהדבר לא נראה לו נורמלי, האם יש בקיבוץ סרבני מצפון?

במאי 2016 שלחנו מכתב למזכירות קיבוץ בית אלפא ולמפעל בית אלפא טכנולוגיות. הם נתבקשו להשיב מתי נמכרו לצ'ילה הרכבים לפיזור ההפגנות שנזכרו לעיל, מה היה טיבם של הרכבים, מי היו הגורמים בצ'ילה ובישראל שהיו מעורבים ואישרו את קידום העסקה. הם נתבקשו גם לפרסם הודעה בעברית ובספרדית, הלוקחת אחריות על הקשרים עם משטר פינושה ומתחייבת לא לשתף פעולה בעתיד עם משטרים דכאניים המפרים זכויות אדם. בחלוף כשנה וחצי, לילי, תמרה ודניאל הצ'יליאנים, עדיין ממתינים למענה כלשהו. בינתיים החגיגה בבית אלפא נמשכת.

מערכת שיחה מקומית פנתה ל"בית אלפא" בבקשה להתייחס לכתבה, אולם בקיבוץ בחרו שלא להגיב.

איתי מק הוא פעיל ועורך-דין לזכויות אדם, הפועל להגברת השקיפות והפיקוח הציבורי על הייצוא הביטחוני הישראלי.

> הנשיא הסודאני מדכא ורוצח, והשליטים המוסלמים עומדים מנגד 

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf