newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

גזר, בצל, עגבנייה: ארוחת צהריים בשב"ס לאסירה טבעונית

יפעת דורון, המרצה מאסר אחרי שסטרה לתובע צבאי, טענה שהאוכל הטבעוני המוגש לה אינו מספק. שב״ס טען שיש לו תפריט טבעוני, אבל מסתבר שהוא עצמו לא עומד בו. בית המשפט הורה לשב"ס לספק לדורון מזון טבעוני עם כמות חלבון מספקת

מאת:

בית המשפט המחוזי קיבל עתירה של אסירה טבעונית נגד שב"ס וחייב את הארגון לספק לה מזון טבעוני עם כמות חלבון מספקת, זאת לאחר שהמזון שסופק לה בפועל היה נחות מהתפריט הטבעוני ששב"ס עצמו התחייב אליו.

יפעת דורון עם כניסתה לכלא נווה תרצה ביולי 2020 (צילום: אורן זיו)

יפעת דורון עם כניסתה לכלא נווה תרצה ביולי 2020. טבעונית כבר 14 שנה מטעמי מוסר  (צילום: אורן זיו)

האסירה, יפעת דורון, קבלה שהמזון מסופק לה בכלא אינו מאפשר תזונה טבעונית הולמת. "בתאריכים רבים היא (דורון, א"ז) לא קיבלה ארוחה שיש בה מרכיב חלבון או שלא קיבלה ארוחה שיש בה מספיק מצרכים שיש לתת לה לפי תפריט שב"ס", כתב בהחלטה השופט אברהם טל.

דורון הורשעה בשנת 2019 בתקיפת עובד ציבור בנסיבות מחמירות, לאחר שסטרה לתובע צבאי במשפטן של עהד ונרימאן תמימי בשנת 2018. בחודש יולי בשנה שעברה היא החלה לרצות שמונה חודשי מאסר בכלא הנשים נווה תרצה.

ב״עתירת האסיר״ שהגישה טענה דורון כי התזונה הטבעונית בבית הסוהר "בלתי הולמת״ וכי היא אינה מקבלת "כמות חלבונים מספקת". השב"ס השיב לעתירה בטענה כי דורון מקבלת תזונה הולמת וכי היא עצמה לא שיתפה פעולה עם רשויות הכלא בעניינים הנוגעים לתלונתה.

עורכי הדין של דורון הצליחו לקבל משב"ס את התפריט המיועד לטבעונים, תפריט שאינו חשוף בפני האסירות עצמן. הם השוו את התפריט הזה ל"טבלת מעקב" שהגיש שב"ס לבית המשפט ובה פורטו כל הארוחות שניתנו לדורון מאז הגישה את העתירה ואילו פריטי מזון כללה כל ארוחה כזו. דורון הוחתמה על כל ארוחה שקיבלה.

למרות שסגנית מפקדת הכלא בנווה תרצה כתבה לבית המשפט, כי דורון קיבלה מזון טבעוני "בהתאם לתפריט שב״ס", ניתן למצוא הבדלים משמעותיים בין התפריט הרשמי ובין המזון שסופק בפועל לדורון.

בין אמצע חודש דצמבר  לתחילת ינואר הוחתמה דורון על 28 ארוחות שקיבלה. ב-22 מהארוחות שקיבלה, הרכב המזון שניתן לה בפועל נפל ממה שמובטח בתפריט הרשמי. 11 ארוחות לא כללו כל מנת חלבון, בשש ארוחות אחרות ניתנה מנה חלבון אחת במקום שתיים, ובחמישה מקרים ניתן טופו בכמות של כ-50 גרם, בעוד מנת חלבון מומלצת כוללת לפחות מאה גרם.

כך, לדוגמה, ב-31 בדצמבר, לפי התפריט הטבעוני של שב"ס, היה על דורון לקבל לארוחת ערב "מרק עדשים, שעועית לבנה ברוטב, פתיתים מתובלים, עגבנייה, מלפפון חמוץ", אך בפועל לפי התיעוד של שב״ס עצמו שעליו חתמה דורון היא קיבלה רק "מלפפון, גזר, חלווה".

בשני בינואר דורון היתה אמורה לקבל על פי התפריט לארוחת צהריים "עגבנייה ומלפפון, המבורגר, חמין כולל תפו"א וקטניות, פלפל שיפקה, פרי", אך בפועל, על פי התיעוד של שב״ס, היא קיבלה רק "גזר, בצל, עגבנייה".

דוגמאות לארוחות שקיבלה יפעת דורון בכלא נווה תרצה, מתוך טפסים שב״ס שהוגש לבית המשפט המחוזי (צילום מסך)

דוגמאות לארוחות שקיבלה יפעת דורון בכלא נווה תרצה, מתוך טפסים שב״ס שהוגש לבית המשפט המחוזי (צילום מסך)

עוד באותו היום, לארוחת ערב היא היתה אמורה לקבל "חומוס אישי, סלט טחינה אישי, פלאפל 6 כדורים, רצועות פלפל אדום" אך בפועל היא  קיבלה רק "בצל, תפוח, עגבנייה".  גם בימים אחרים הצטיירה תמונה דומה של פער גדול בין מה שהיתה אמורה לקבל ובין מה שקיבלה בפועל.

"נדרש לנו מאמץ גדול לחשוף את ׳הסוד הכמוס׳ הזה", סיפר עו"ד יוסי וולפסון, אחד מעורכי הדין שייצגו את דורון. "העובדה ששב"ס לא מוסר לאסירות את התפריט היא דרך למנוע מהן לעמוד על זכויותיהן, כך הן לא יכולות להשוות את הארוחות שהן מקבלות בפועל לתפריט".

מה שהפתיע את עו"ד וולפסון הוא שהפער בין התפריט הרשמי ובין מה שניתן בפועל עולה מהמסמכים שהגיש שב"ס עצמו לבית המשפט. "הארוחות חרגו בצורה טוטלית מהתפריט של שב"ס עצמו", אומר וולפסון. "הם צירפו את זה כנספח בלי בושה כתשובה לעתירה. רמת הביקורת של בתי המשפט על התנהגות של שב"ס בעתירות אסירים היא כנראה כל כך נמוכה, ששב"ס מרשה לעצמו לשקר ולהביא בעצמו את הראיות שמראות שהוא משקר".

"עתירות אסיר" הן הליך שבו אסירים ואסירות יכולים לקבול על תנאי מאסרם. העתירות נידונות בפני שופט מחוזי בדיון שנערך בדרך כלל בתוך בתי הכלא.

"אני טבעונית 14 שנים מטעמי מוסר", כתבה דורון בעתירתה. היא סיפרה כי עוד לפני כשהחלה לרצות את עונש המאסר, פנה עורך דינה לשב"ס לגבי תזונתה, ושב"ס מסר לו אז כי הארגון "יודע להתמודד עם טבעונים".

דורון כתבה כי משיחות שהיו לה עם אסירות טבעוניות אחרות התברר שגם הן סובלות מאותה בעיה. "התלונה לא נוגעת לטעם האוכל, או לצ'ופרים כגון עוגות ומעדנים, שלהם אינני מקבלת תחליף טבעוני, אלא להשוואת תנאים כדי לקבל תזונה טבעונית הולמת", כתבה דורון.

עורכי דינה סיפרו כי רק לאחר הגשת העתירה חל שיפור מסוים וזמני במזון שהוגש לדורון, אך הוא עדיין לא עמד בדרישות התזונתיות.

התזונאית ליהי ליויאן כתבה בחוות דעת שצורפה לעתירה, כי התזונה שקיבלה דורון "דלה בערכים תזונתיים ואינה הולמת לטבעונים, צריכתה לאורך תקופה ממושכת אינה מומלצת ועלולה לפגוע בבריאותה". לפי התזונאית, הארוחות שקיבלה דורון בכלא חסרות חלבון, סידן ברזל ואבץ.

ביום רביעי שעבר התקיים בכלא איילון הדיון בעתירתה של דורון. בהחלטתו הורה השופט טל לשב"ס לתת לדורון מזון "בהתאם מדויק לתפריט במזון של שב״ס" ולהחתים אותה על כל ארוחה. בהתייחסו לטענת שב"ס ולפיה במקרים מסוימים המצרכים הנדרשים לא נמצאו ברשות שב"ס באותה עת, ביקש השופט משב"ס לרשום את המצרכים החסרים.

"בתאריכים רבים היא (דורון, א"ז) לא קיבלה ארוחה שיש בה מרכיב חלבון או שיש בה מספיק צרכים שיש לתת לה לפי תפריט שב"ס", כתב השופט טל בהחלטתו.

עו"ד וולפסון אמר שלדורון ידוע על לפחות שתי אסירות טבעונית שהיו להן בעיות עם האוכל. "זה מראה שמגמת הטבעונות בישראל הגיעה בצורה משמעותית לאוכלוסיות האסירים", אמר עו"ד וולפסון, "אך שב״ס עקביים מאוד בנכונות שלהם לפגוע בחופש המצפון של אסירים וגם בזכותם הבסיסית למזון ולבריאות".

"ההחלטה מעבירה מסר ששב"ס חייב לאפשר לאסירות ואסירים טבעוניים לשמור על התזונה שלהם ועל השקפת עולמם גם בכלא, עם כמה שפחות קשיים", הוסיף עו"ד אמנון קרן, שייצג גם הוא את דורון בעתירה. "זו אחריות של שב"ס לוודא שהתפריט הטבעוני מיושם בבתי הכלא".

בשנת 2018 חשף דוח מבקר המדינה ליקויים  בתחום איכות המזון ששב"ס מספק לכלואים ובתחום השמירה על בטיחות המזון. בניגוד להמלצות של ארגוני בריאות, במקרים רבים שב"ס סיפק לכלואים מוצרי מזון מעובדים העלולים לגרום לנזק בריאותי.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf