newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

במקום לפגוע בארגוני הפשע, הממשלה פוגעת ברשויות הערביות

גורמים בחברה הערבית סבורים שגם הממשלה הבאה, בכל הרכב שתהיה, לא תמהר לבטל את ההישגים הכלכליים שקיבלה רע"ם במחיר פוליטי כבד. הבעיה המרכזית, לדבריהם, היא הפגיעה המתמשכת במעמד הרשויות המקומיות      

מאת:

"אנחנו דורשים שממשלה תחזק את הרשויות, לא ההפך". אישה בעיר אום אלפחם (משה שי / פלאש 90)

האם ביחד עם הממשלה המתנדנדת לקראת קריסה, צפויים ליפול גם התוכניות וההסכמים הקואליציוניים שגיבשה, על התקציבים הייעודיים שלהם?

המילה "תקציבים" הפכה שגורה במיוחד בקואליציה הזו, במיוחד בכל מה שקשור לחברה הערבית. אותם תקציבים שרע"ם התפארה כל כך בהשגתם, במחיר מתקפה חריפה מצד הרשימה המשותפת וגורמים נוספים, כיוון שכמו תוכנית 922, גם תקציבים אלה הוגבלו לחמש שנים, אלא שבתמורה להם רע"ם נדרשה לוויתורים פוליטיים מרחיקי לכת. ראשי הקואליציה הירבו להתפאר בתקציבים, ומנגד חברי האופוזיציה מגוש הליכוד האשימו אותם במתן תקציבים מוגזמים לחברה הערבית ועשו כל שיכלו לשבש את אישור ההקצאות.

מה, אם כן, יהיה על אותם תקציבים לאחר פיזור הממשלה? ומה יעלה בגורלה של התוכנית הממשלתית להפקיע את נושא המכרזים מידי הרשויות המקומיות הערביות ולהשאיר את תקציבי הפרויקטים הללו במשרדים הממשלתיים, באמתלה של מניעת שליטה של ​​כנופיות פשע במכרזים ברשויות המקומיות הערביות, תוכנית שעוררה התנגדות נמרצת ברשויות הערביות?

גם נתניהו יודע

אחמד דראושה, מנהל פרויקט במרכז אינג'אז, מרכז מקצועי לקידום הרשויות המקומיות הערביות, נשמע אופטימי: "ב-24 באוקטובר האחרון קיבלה הממשלה את החלטה מספר 550, תוכנית לפיתוח חברתי כלכלי לאוכלוסייה הערבית בין 2022 – 2026. זאת לצד החלטות דומות, כגון החלטה מספר 1297 לפיתוח האוכלוסייה הערבית הבדואית בנגב. עכשיו, לנוכח הפיזור הצפוי הכנסת והממשלה, עולה השאלה מה יהיה דינן של ההחלטות שהתקבלו. חשוב לציין כי ההחלטות הוצגו כהסכמים קואליציוניים שנחתמו מול מפלגת רע"מ, משמע שהיה על היועמ"ש לאשר את אותם הסכמים והחלטות, מאחר שמדובר בתקציבים קואליציוניים. עם אישור תקציב המדינה לשנת 2022 אושרו התקנות התקציביות בוועדת הכספים של הכנסת, וכל משרדי הממשלה העבירו פניות תקציביות למשרד האוצר, שאמור להזרים את התקציבים.

"פורמלית, ממשלה עתידית יכולה לבטל החלטות שקיבלו ממשלות קודמות, אך על פי ההערכות, הממשלה שתקום, באשר היא, לא תפעל לבטל את ההחלטות שהתקבלו בנוגע לחברה הערבית, שכן גם נתניהו כבר יודע שאחד האירועים המרכזיים ששלחו אותו הביתה היה מניעת העברת תקציב מדינה.

"אמנם לא מן הנמנע כי יקשו על היישום בגרירת רגליים והשתהות, כמו שראינו בקרב חלק ממשרדי הממשלה היוצאת. משרד הפנים עד היום לא טרח להגיש תוכנית עבודה ליישום ההחלטות. אפשר להניח כמעט בוודאות שעד שתקום ממשלה חדשה בישראל, תקציבים וקולות קוראים ימשיכו להתפרסם במהלך 2022".

אמיר בשאראת, יועץ הוועד הארצי לראשי רשויות ערביות, מסכים עם דראושה: "אנחנו מדברים בעיקר על שתי החלטות, החלטה 550 לרשויות המקומיות הערביות והחלטה 1279 לנגב. באשר ל-550, רוב תקציב 2022 כבר עבר בוועדת הכספים והחשש הוא בעיקר מפני סחבת במשרדים, ובמשרד הפנים בפרט, שכן השרה שקד התמהמה גם בתקופת הממשלה. שאלה נוספת נוגעת למשרד התחבורה. מאז הוקצו בהחלטת הממשלה 20 מיליארד שקל לסגירת הפערים בתשתיות, עד כה אושר מיליארד שקל. נשאלת השאלה מה יהיה עם 19 המיליארדים הנותרים.

"באופן כללי, קשה לממשלה לבטל החלטת ממשלה קודמת, במיוחד כאשר מדובר על צמצום הפערים בין החברה היהודית לערבית, שזו אחת מדרישות ה-OECD. אמנם מדברים על הסכם קואליציוני, אבל באופן כללי זו החלטה כלכלית, וכל ממשלה שתבוא צפויה לאמץ אותה. נותרת פתוחה מידת שיתוף הפעולה בין המשרדים השונים וקצב יישום ההחלטות. לגבי התוכנית לפיתוח הנגב, 1279, המצב יותר מסובך, שכן היא אושרה רק במרץ האחרון, וועדת הכספים לא אישרה אותה עדיין. גם אין עוד הכרה רשמית בכפרים, והדברים שם לא ממש התקדמו".

אותת לימין שיש מפלגות ערביות שלא אכפת להן מהעניין הלאומי. מנסור עבאס בהצעה על "חוק הדגל" (צילום: אוליביה פיטוסי / פלאש 90)

שילם מחיר פוליטי כבד. מנסור עבאס בהצעה על "חוק הדגל" (צילום: אוליביה פיטוסי / פלאש 90)

העמקת הפערים ופגיעה בכלכלה הערבית

באשר לסוגיית משיכת מכרזים ממועצות מקומיות בטענה שכנופיות פשע מאורגנות שולטות ברשויות האלה, אמר בשאראת: "לאחר העברת התוכנית הממשלתית, מונתה ועדת מכרזים בראשות מנכ"ל משרד הפנים יאיר הירש, שלאחר בחינתה מצאה כי אין ראיות לכך שתופעת השליטה של ​​כנופיות הפשע רווחת בכל הרשויות המקומיות הערביות. לפי המשטרה מדובר בשש או שבע רשויות מקומיות בלבד. לא נמצאה גם הוכחה שכנופיות כאלה אינן שולטות ברשויות מקומיות יהודיות ובחברות ממשלתיות, למרות שמספר ראשי רשויות מקומיות יהודיות נמצאו תחת איום.

"אנחנו, בוועדה הארצית של ראשי הרשויות הערביות, התנגדנו לעניין הזה ושלחנו מכתב לראש הממשלה וליועץ המשפטי, ואמרנו שאם הממשלה לא תחזור בה מההחלטה הזו, נפנה לעליון וגם נצא במחאות. ההחלטה הזו מחזקת את הפילוג והפיצול בין יהודים לערבים, ומחלישה את הרשויות המקומיות הערביות, מתוך ידיעה שיישומה יקשה טכנית על המשרדים, שכן חלק מהפרויקטים שהם מדברים עליהם הם פרויקטים קטנים, ולמשרדים ממשלתיים אין יכולת לפקח ולעקוב אחר כולם בכל הישובים, מה גם שגורמי הפשע שמגיעים למכרזי הרשויות המקומיות יכולים להגיע גם למכרזים של חברות ממשלתיות. צריך לזכור שמבחינת האזרח הערבי, כל ליקוי בכל פרויקט הוא באחריות הרשות המקומית והוא יפנה אליה בדרישה לדין וחשבון. כלומר התקציב, הכוח וההשפעה אינם בידיים של הרשות המקומית, אבל האחריות מול האזרחים היא עליהם.

"במקום להחליט לרדוף אחרי כנופיות הפשע ולמנוע מהן לפנות לרשויות המקומיות, שזו העבודה הרגילה של כל משטרה וכל רשות מבצעת, הממשלה החליטה למשוך תקציבים מהרשויות המקומיות הערביות. זוהי ענישה קולקטיבית ולא מוצדקת, בנוסף לפגיעה בעסקים ערביים והקצאת תקציבים לחברות גדולות, רובן יהודיות".

תוכנית נוספת שגורלה עומד כעת בסימן שאלה היא הכוונה להעניק לבתי הספר הערביים עצמאות כלכלית באמצעות הזרמת התקציבים ישירות אליהם ולא דרך המועצות המקומיות. כצפוי, גם התוכנית הזו לא התקבלה בעין יפה במועצות המקומיות הערביות.

"בתוכנית 922 הוקצו תקציבים לפרויקט 'אתגרים', לצורך פעילויות לא פורמליות לתלמידים בשעות אחר הצהריים. הפרויקט הזה לא עבד היטב, וקראנו לממשלה למצוא פתרון באמצעות הגברת הפיקוח ותיקון המערכת. מה קיבלנו בתמורה? הממשלה החליטה להעביר את התקציבים הללו ישירות לבתי הספר ולא לרשויות המקומיות", אומר בשאראת. "זה גם מחליש את הרשויות, אף רשות מקומית לא יכולה לקדם חזון חינוכי ביישוב שלה בצורה כזו. כל בית ספר עובד בנפרד, וזה גם ישאיר את התלמידים שלומדים מחוץ לישובים שלהם ללא מסגרות. מצד אחד, הם לא ישתתפו בפעילויות האלה בבתי הספר שלהם, כי הם מתקיימים לאחר שעות הלימודים, ומצד שני, הם לא יכולים להשתתף בפעילות בבתי הספר בישובים שלהם, כי העניין כבר לא באחריות הרשות, אלא באחריות כל בית ספר בנפרד. אנחנו דורשים שממשלה תחזק את הרשויות, לא ההפך".

"חלק מהמשרדים פועלים כבר שנים בדרך של העברת מכרזים ישירות וללא הרשות המקומית, כמו משרד התחבורה ומשרד השיכון, אבל החלטת ועדת הירש להעביר את כל תקציבי הפיתוח לשיטה זו פוגעת ברשויות המקומיות בצורה חסרת תקדים", אומר אחמד דראושה, ומוסיף: "זה גם סותר את חוק המכרזים, שלפיו על הגוף הממונה על העבודה להוציא את המכרז בעצמו. זה מחליש את הרשויות המקומיות גם מול ארגוני הפשיעה, שלא לדבר על כך שזה עולה יותר, שכן מכרזים של משרדים עולים יותר ממכרזים לאותם פרויקטים דרך המועצה. ומעל הכל, השיטה הזו מחלישה את העסקים הערבים, שהם ברובם עסקים משפחתיים, כי משרדי ההמשלה יתנו את העבודה לחברות ממשלתיות ולכל מיני חברות גדולות. זו מכה למשפחה הערבית ולכלכלה בחברה הערבית. אנחנו אומרים בבירור, היכן שיש פשע, המדינה חייבת להילחם בו בכל הכוח, ולא להחליש את הרשויות המקומיות".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

רחוב בשג'אעייה, במרץ 2024 (צילום: מוחמד נג'אר)

"אנחנו צועקים, רעבים ומתים לבד": החיים בחורבות שג'אעייה

הפלישה של ישראל לשכונה שבמזרח העיר עזה, שנמשכה חודשים, הותירה אחריה הרס מוחלט. התושבים, עדיין תחת מצור, מסכנים את חייהם רק כדי לשים ידיהם על שק קמח אחד

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf